Omul din castelul cel mai înalt

Academia castelului

 

* "Fiecare Academie și, deopotrivă, fiecare lucrare literară se construiește uzînd de propria solitudine"

 

Jean Baptiste Joly este un francez care a putut, a stiut si a reusit să creeze o "academie" în Germania. Cum? Veți vedea în interviul care va urma. Academia se numește"Solitude". Poate pentru  că Singurătatea/Solitudinea este o Academie ea-însăși - sau Solitudinea e condiția sinegvanon pentru Academie. Fiecare Academie și, deopotrivă, fiecare lucrare literară se face uzînd de propria ta solitudine. Întrebuințînd-o. Consumînd-o.

 

1. Cum a fost creată Academia? Care este istoricul "Academiei Solitude"(A.S.)?

 

Academia a fost inaugurat în 1990, ea ocupă două dintre principalele clădiri ale castelului Solitude, care a fost restaurat între 1987 și 1990. academia a fost creată ca un centru internațional de cercetare și de excelență pentru tinerii artiști, ea însăși este un instrument al politicii culturale internaționale a landului Bade-Wurtemberg.

 

2. De ce "academia"? Există o oarecare interferență cu sistemul academic?

 

Noi nu eliberăm diplome și ne adresăm tinerilor artiști între 25 și 35 de ani, chiar 40. Noi nu acceptăm studenți. Din acest punct de vedere, nu sîntem în nici un raport cu sistemul universitar. Trebuie înțeles cuvîntul "Academie" în sensul inițial al termenului: în Grecia veche, Akademos era numele poianei unde Platon  întreținea, cu discipolii săi, o conversație liberă și deschisă. Academia timpurilor moderne este o invenție a Renașterii italiene, un spațiu semi-public în care gîndirea și inovația pot circula între savanți și artiști - și astfel ambele categorii  pot evolua.

 

3. Care sînt obiectivele Academiei?

 

Academia Schloss Solitude primește în fiecare an în cele 45 de studiouri în jur de 50 de artiști din toate disciplinele (muzică, arte vizuale, arhitectură, video, noi canale media, teatru, design) și din toate țările lumii. Ea le oferă mijloacele de a se consacra numai lucrării lor artistice, un mediu intelectual și material favorabil. Din 2002, Academia primește de asemeni în aceleași condiții tineri oameni de știință, dar și tineri din zona lumii de afaceri.

Obiectivul Academiei este de a crea o rețea mondială constituită din cele mai bune element ale tinerei scene artistice și de a se asigura astfel că Landul Baden Wurtenberg va putea menține astfel contactul, va ține pasul cu creația contemporană.

 

4. De ce "Solitude"?

Solitude este numele dat de Ducele Charles Eugene de Wurtenberg castelului pe care l-a construit pe acest loc intre 1763 și 1770, o "nebunie" în comparație cu Trianon din Versailles, în stilul roccoco tîrziu. În secolul 18, reîntoarcerea la solitudine și natură era considerată ca o cale necesară pentru a-și regăsi statutul de ființă umană, așa cum a fost ea descrisă de Jean Jacques Rousseau, căruia Charles Eugene i-a fost un pasionat cititor.

 

5. Organizați în acest moment ființarea unui proiect la Cluj, împreună cu revista IDEA. Despre ce este vorba?

E vorba despre un proiect de schimb inițiat de trei parteneri germani, Academie solitude, Kunstlerhaus Bethanien - care este, de asemenea, o casă de rezidență pentru artiști și Fundația Allianz pentru cultură. Noi am ales patru reviste de artă contemporană la Cluj, Praga, ?Istambul și Vilnius și organizăm cu ei un proiect implicînd tineri artiști europeni în galeria noastră la Berlin (Galerie K&S) și un al doilea proiect în fiecare din aceste patru orașe. La Cluj, noi organizăm, împreună cu IDEA, o expoziție, o publicație și un simpozion.

 

6. Am auzit că Mihai Mihalcea se preocupă de un nou proiect comun, cu Teatrul Bulandra din București. Spectacolul se numește "Star High in amnesia's Sky". Ce-ați putea să îmi spuneți despre asta?

Nimic, deoarece ignor acest proiect.

 

7. Se implică Academie Solitude în mod particular în proiectele de teatru?

Da, căci noi realizăm de asemeni numeroase proiecte de teatru cu tinerii care fac mise-en-scene - și pe care noi îi primim. Dar Academia, chiar dacă ea dispune de o sală minunată și de echipament tehnic adecvat, nu este un teatru în adevăratul sens al cuvîntului, deci nois încercăm cel mai adesea să cooperăm cu teatrele-paartener, la Stuttgart sau Berlin. În acest moment noi pregătim un spectacol pus în scenă de Roland Brus, un tînăr regizor berlinez, și acre voprbește deswpre conceptul de eroare și  onsecințel;e sale într-o societate modernă.

 

8. Care sînt noile proiecte pe care le prepară Academie Solitude?

Noi pregătim numeroase proiecte cu rezidenții noștri în toate domeniile, muzică, știință, arte vizuale, dar mă gîndesc mai întîi la un mare proiect în domeniul teatrului muzical, două serate care vor fi "produse" împreună cu Neue Vocalsolisten din Stuttgart și la acre particpă regizori și compozitori care, cuc toțoi, au fost rezidenți ai noștri. Printre ei sînt trei argentinien, un bulgar, doi austrieci, un italian... Aceste spectacole sînt montate în debutul lui aprilie 2004 la opera din Lille, în cadrul întîmplărilor prilejuite de "Lille, capitală europeană a culturii"(zilele culturale ale metropolei din Lille, n.a.)

 

9.  Care sînt românii susținuți, pînă acum, de A.S.?

Am primit, cu cîțiva ani în urmă, grupul Subreal, compus din Iosif Kiraly și din Călin Dan, ale căror lucrări realizate la Solitude au fost prezentate ca o contribuție oficială românească la pavilionul românesc al Bienalei de la Veneția în 1999. Am primit, de asemeni, în rezidență, numeroși scriitori, Daniel Vighi, Nora Iuga, T. O. Bobe și deasemeni Rodica Draghincescu. Avem multă șansă în alegerea noastră, căci sînt cu toții scriitori remarcabili și, deopotrivă, scriitori remaracabili și personalități de care să te atașezi și care se atașează repede de ceilalți, cu toții ieșiți din comun.

 

10. Printre ei, se găsește Rodica Drăghincescu. cum o vedeți dumneavoastră, ca scriitoare?

Este, fără îndoială, ca și alți scriittori români pe care i-am menționat, o foarte importantă personalitate literară. Noi am publicat, cu doi ani în urmă, o carte a sa în traducere gremană - care a avut mult succes pe scena poeziei contemporane. Urmăresc cariera sa și publicațiile sale cu atenție și sînt entuziasmat de succesul ei. {tiți, însă, că Rodica Drăghincescu scrie la fel de bine texte remarcabile în limba franceză?

 

11. Care sînt publicațiile apărute cu ajutorul academiei?

Noi avem propria noastră casă de editură și publicăm în fiecare an trei sau patru titluri în colecția noastră literară și o duzină de tiluri consacrate unor proiecte ale artiștilor, cataloage, cd-uri, videocasete. În fiecare an participăm la tîrgul de la Frankfurt cu propriul nostru stand. Încă de la deschiderea adacemiei - și pînă acum, am publicat mai mult de 200 de titluri.

 

12. Cum sînteți finanțați?

Academia este o fundație de drept public finanțată, în proporție de două treimi,  printr-o parte de venituri ale loteriei Bade-Wurtemberg. În acest land, veniturile de la loterie sînt exclusiv consacrate culturii și sportului. Pentru ultima "treime" a finanțărilor noastre, e vorba de proiecte finanțate de fundațiile publice, de exemplu pentru proiectul nostru care implică oamenid e știință dar și cadre de administrație sau fundații private, ca și pentru proiectul nostru de schimburi cu IDEA de la Cluj.

 

13. Primul proiect care urmează (între timp s-a și petrecut, zilele trecute, n.a.), în ordine cronologică, este cel al Norei Iuga și Ernrest Wichner. Despre ce este vorba?

Noi am publicat  în septembrie în colecția noastră literară, în varianta germană, "Autobuzul cu cocoșați". Traducerea se datorează lui Ernest Wichner, căreia Nora Iuga i-a tradus, de altfel, textele din germană. La biblioteca municipală din Stuttgart, noi am organizat, împreună cu ei, o lectură "încrucișată", fiecare fiind traducătorul celuilalt.

 

13. Ce manifestări ați organizat dumneavoastră în domeniul artelor vizuale pentru a susține artiștii? Cum le selectați?

Toți artiștii, din orice zonă sau disciplină ar proveni, sînt aleși de un juriu singur  responsabil și decident (în cazul selecșiei) pentru hotărîrile luate. Anul trecut, a fost, de exemplu, Herta Muller care a ales scriitoriii, de unde și o forte prezență românească printre scriitorii "generației Solitude 2002-2003". În acest an, este vorba de un tînăr filozof italian care locuiește la Paris, de unde și mai mulți francofoni și filozofi  printre cei selecționați. Pentru cei care "locuiesc" zona artelor vizuale, noi organizăm expoziții în sălile noastre - și e un domeniu pentru acre identificăm destul de ușor un public. Dar ceea ce caută artiștii, înainte de toate, la solitude, este posibilitatea de coopera cu alții: de pildă, în timpul șederii aici, Daniel Vighi a c ooperat cu un artist francez, ei au făcut împreună o foaarte drăguță carte bilingvă româno-germană. el a lucrat în aceeași măsură, cu un artist polonez care a realizăt pentru el o instalație video pentru lectură.

 

14. Cîte state europene poate "acoperi", prin evenimentele pe care le pregătește, Academia?

Noi sîntem doar o modestă instituție, nu, eu știu, un minister sau un ONG - care ar putea avea vocația "acoperirii"  teritoriului. Noi am primit artiști din mai mult de 90 de țări, anul viitor vom fi prezenți cu proiectele "Solitude" la stutgart, Berlin, Darmstadt și în afară de Germaania de asemeni în Polonia, Ltuania, turcia, Republica Cehă, în Franța, în Africa de sud și în Argentina. Este fructul travaliului rețelei foștilor artiști găzduiți de "Academia Solitude", care fac ca aceste proiect să devină posibile.

15. Putem să vorbim și despre dumneavoastră?

Dacă doriți. Sînt născut la Paris în 1951, am făcut studii de germană în Paris și Berlin, iar după studiile mele, am predat germana în regiunea pariziană - și la începutul anilor '80 am ajuns directorul Isntitutului Francez din Stuttgart. Din 1989 mă ocup cu dirijarea Academiei Schloss-Solitude, o formidabilă șansă profesională care mi s-a oferit acum 15 ani de către landul Bade-Wurtemberg.

 

16. Jean Baptiste Joly iubește aventura? Sub ce formă? Culturală? Existențială? Călătoriile?

Desigur că îmi place aventura, altfel n-aș fi făcut ceea ce fac. Să zicem că ajungi dimineața la biroul dumneavoastră din academie și nici măcar nu vă trece prin cap cum va fi ziua dumneavoastră, în nu știu care proiect imprevizibil artiștii din rezidență ar putea să vă antreneze?  De mai bine de 20 de ani eu nu călătoresc decît cu scopuri profesionale, refuz categoric să fac turism și să consider lumea ca o grădină de plăcere pentru europenii cu oarecare dare de mînă. Grație prietenilor Academiei Schloss am putut ține conferințe, proiecte peste tot în lume - și astfel să contribui în modul meu destul de limitat la punerea în faptă a unor schimburi artistice mai "echitabile".

 

17. Cum se promovează Solitude și cum își promovează valorile, membrii săi, creațiile sale?

Dar este foarte simplu, făcînd exact ceea ce noi facem, travaliul cotidianîmpreună cu artiștii, proiectele pe care le prezentăm aici și pretutindeni. Noi avem o bună interfață mediatică, dar eu-unul o iau în considerație cu o oarecare mefiență. Cea mai bună "promoție" sînt chiar aceste legătui de amiciție pe care noi le întreținem cu toți artiștii, cu cei de la Solitude inclusiv, cu cei de azi precum și cu cei de ieri.

 

18. Dragostea a jucat  un rol important în viața Academiei?  Dar în viața personală a lui Jean Baptiste Joly?

Hei, asta-i acum, nu mă așteptam la așa o întrebare. Dragostea e ceva acre ține de experiența personală, eu sînt pus în imposibilitatea de a vorbi despre asta , ca director de academie, mai cu seamă că sînt într-o postură oficială, funcție în care m-ați și interpelat. Pot doar să vă spun că eu cred în persistență spiritului și în responsabilitatea mea pedagogică față de persoane mai tinere.

 

20. Care e visul secret al Academiei și al promotorului ei, Jean Baptiste Joly?

Dacă acest vis ar fi "secret", ar trebui să-l țin pentru mine, nu? Dar, dacă ar fi public, ar fi ca spiritul "Solitude" pe care am dorit să-l  creăm de-a lungul continentului  să poată străbate Europa; și să participe la el și alte instituții care-l împărtășesc.

 

21. Alte proiecte în România? Dar în Europa de Est?

După Cluj nu vor mai fi prea multe proiecte apropiate, cel puțin în luna viitoare. În Europa de Est, desigur, cum am explicat mai înainte, aș vrea să discut despre un mic program de rezidență a artiștilor la a cărui realizare am contribuit și noi la Centrul Cultural Ujazdowski în Varșovia. Gîndim că acela ar putea servi de model pentru alte instituții în Europa de Est. {i, de ce nu, în România?

 

A consemnat Mihail Gălățanu

 

 

respiro@2000-2004 All rights reserved