Înserare

                                                            de Viorel Zaicu

 

La Atârnați șinele se ițesc sinuose de după pintenul pietros de la piciorul muntelui, ferme și roșii, aducând satul pe lumea asta tot de două ori la săptămână: lunea și vinerea.

 

Ghițu șade tolănit la umbră sub zidul coșcovit din spatele ghișeului din haltă. În apropiere nu mai e decât șeful, care stă înfipt într-un scaun și se uită cu ciudă la șinele aburinde; are pantaloni cu vipușcă și nu vrea să-i frece de dalele prăfuite. Ai lui Ghițu sunt rupți și, pe unde nu lucește pielea negricioasă din dosul găurilor, lucesc ei. Ghițu mai are și chipiu, care nu e rupt, dar lucește mai tare ca pantalonii. L-a câștigat la cărți, de la șeful care a fost aici înaintea ăstuia, iar acum își ține semințele în el. Șeful ăsta nu joacă. Mănâncă semințe. Vine așa, plimbându-se ca și cum n-ar avea nici o treabă, și-și flutură vipușca pe la nasul lui Ghițu. Pe urmă se apleacă oftând și ia cu pumnul semințe din șapcă. Ghițu nu pierde ocazia: îi cere o țigară și scuipă să țintească vipușca - a observat că de fiecare dată când o nimerește plouă. Acum a nimerit-o și e deja mai răcorit. Se simte atât de bine încât e mărinimos. E dispus chiar să nu-l mai mârâie pe șef, cum face de obicei, prefăcându-se că i-a rămas o coajă în gât. Se răzgândește totuși. Îl mârâie încetișor numai, atât cât să-nțeleagă că ar fi bine să nu-l mai întrebe "păi n-o stinsăși adineurea, bă Ghițule?" când i-o cere țigară.

Șeful e un tip sensibil, de toți îi pasă. Îl întreabă Softica: "când mai vine, șefule?"; pe dată îl apucă grija: "babo, mai du-te și tălică la doctor, să-z deie ceva de ținut minte, că toată ziua-ntrebi când vine!" Sau trece Oprișor. Ăsta are via lui, pe care vara o vizitează în fiecare seară; are n-are treabă, își pune pălăria cu cocardă verde – ca să aibă cu ce saluta pe uliț㠖, trece liniile exact prin dreptul ghișeului haltei și urcă icnind panta spre coama după care-i ascuns peticul său de vie. Așa că șeful îl întreabă, de câte ori îl vede trecând peste linii: “Oprișor, s-au copt, s-au copt?” când se duce spre vie și “Ce mai zici tu bă Oprișor?” când vine de la vie. Sensibil șeful, pe fiecare-l întreabă câte ceva. De la Oprișor însă nu primește niciodată răspuns. E cumnat cu fostul șef, și a auzit c㠓ăsta” l-a săpat să-i ia locul. Câteodată, fără să se oprească, își scoate pălăria și-și trece dosul palmei peste frunte, înclinându-și ușor capul înainte și fixându-l rece pe șef de sub sprâncene,  apoi o aruncă din nou pe capu-i țuguiat, mormăind a rele.

Lui Ghițu nu-i pasă însă de nimic, nici de sensibilitățile șefului. Cere o țigară și stă cu mâna întinsă, cu două degete gălbejite agitându-se de zor, până când șeful, după ce strănută preocupat de vreo câteva ori, scoate țigara și i-o întinde încetișor și cu mâna tremurândă, trecând-o mai întâi pe sub nas, ca de rămas bun. Bică, fratele mai mic al lui Ghițu, cere și țigări și semințe. De obicei primește, căci nu vrea nimeni să-l aibă pe conștiință; are "dooșpa" de ani și se sinucide de câte ori e nevoie. Ultima oară, de Florii, s-a sinucis pentru că-l căuta Lupă, fratele cel mai mare. Când te caută Lupă înseamnă că trebuie să dai explicații. Or, Lupă rareori pricepe câte ceva. El e ocupat cu munca. Ca frate mai mare, trebuie să aibă grijă să nu lipsească hrana în casă. Doboară bușteni. Și el seamănă cu un buștean, da-i zice Lupă fiindcă n-are decât un singur ochi, pe care-l ține holbat grozav, ca să poată vedea. Când era copil a căzut dintr-un copac drept într-o buturugă răsturnată cu rădăcinile afară. De atunci a rămas așa, fără un ochi și cu un obraz brăzdat adânc de o cicatrice lată și veșnic roșie. Când se înfurie, cicatricea e și mai roșie, iar fața i se albește. Ochiul e și mai holbat, dar nu mai vede nimic. Probabil de asta nici nu găsește el prea des ce caută. De Florii l-a căutat pe Bică să-l întrebe ce i-a făcut pantofii cei buni; nu l-a găsit. Adică l-a găsit, dar abia când era pe jumătate mort și nu mai putea da explicații.

 

Ulița prăfoasă strânge lătratul câinilor și îl trezește din ciudă pe șef, care tocmai s-a așezat pe scaunul său, mângâind gânditor o țigară. Ar vrea să se ridice, dar se răzgândește repede. Câinii ăștia latră din orice. Casele sunt mai răzlețe încoace, spre deal. Poate trece o pisică printre curți. Sau poate vine Stan cu bițicla lui strâmbă și scârțâitoare, să-și ia frunze pentru iepuri. Dar câinii latră din ce în ce mai tare, sunt întărâtați rău. Se aud și două voci ascuțite, scoțând strigăte scurte și fluierând. Șeful se uită la Ghițu, care șade liniștit, cu ochii închiși, cu fumul ieșind pe nări și înnodându-se peste rupturile cămeșei. Pe urmă se hotărăște. Pune țigara pe ghișeu, se ridică, își târăște pașii până după colț și privește pe uliță. Și-a scos chipiul și îl ține streașină deasupra ochilor cu mâna dreaptă. Din curbura uliței apare un mânz, zburdând împrăștiat. Până să se întrebe șeful al cui o fi, lătratul câinilor se mai subțiază și scârțâitul unor roți de căruță se strecoară timid în urma mânzului, urmat de un cal rotat, mergând alene. Printre urechi îi atârnă un șnur din care se desprind ciucuri roșii și verzi. Trage leneș căruța cu un coviltir gri de sub care se ițesc două fețe întunecate despicate de șirurile albe ale dinților printre care scapă fluierăturile. Șeful se întoarce bombănind la scaunul său și se așează, făcându-și vânt cu chipiul. Trage cu ochiul la Ghițu, așteptând să fie întrebat de bai. Nimic. Fumul curge lin peste piept și apoi se împrăștie, cățărându-se leneș pe zidul pământiu.

Lătrăturile s-au stins, iar scârțâitul roților e acum mai aproape, târându-se molcom sub tropăitul înfundat al copitelor. Șeful întinde mâna după țigară, care nu mai e. Mărește ochii, apoi scuipă.

- Bă Ghițuleee… apoi se oprește și mai scuipă o dată.

- Îm!? îi răspunde Ghițu.

- Dă-o-n mă-sa băă…

Șeful dă din mână a lehamite și scoate altă țigară din pachetul de le piept. Ghițu nu deschide ochii. Își ridică ușor sprâncenele și colțurile buzelor, a nedumerire. Țigara șparlită e pusă bine, înăuntrul chipiului lucind, plin de ascunzători.

Mânzul trece peste șine și se înfundă în bălăriile din marginea drumului, căutând ceva cu botul. Căruța trece și ea, scârțâind alene. Între roți atârnă câteva cozi de lopeți care se ciocnesc între ele din legănat, scoțând pocnete stinse. Apare și a doua căruță, în timp ce șeful își aprinde țigara, ceea ce-l face să se uite cu bățul de chibrit aprins între degete. Scârțâie și asta cam la fel, dar pare mai lungă, iar în spate iese un par care are legată în vârf o cârpă roșie.

Ghițu deschide un ochi, privește căruțele, apoi îl deschide și pe celălalt și se uită la șef, care stă cu capul întors spre căruțe. Flacăra chibritului a ajuns la degete, iar șeful îl aruncă pufnind. Își scutură mâna, apoi își freacă degetele de burtă. A doua căruță cotește dincolo de șine și întoarce în stânga, pe drum. Mânzul sare ca ars și pornește în urma cârpei roșii. Ghițu închide ochii mulțumit, cu un zâmbet vag lărgindu-i ușor obrajii țepoși. Stinge între degete mucul țigării, ajuns cât o unghie, apoi scoate o punguță de pânză, îi desface sforicica și aruncă mucul în ea. În punguță sunt două tipuri de chiștoace. Ale lui și ale șefului, pe care le culege dintre șine. Astea sunt enorme, dar punguța nu apucă niciodată să se umple. Nici când e șeful în formă. O leagă la loc și o pune în buzunarul cusut pe dinafara cămeșii. Apoi trage aer în piept cu nesaț și îl scoate umflându-și obrajii.

 

Ghițu se sinucide și el, dar mai rar. Între două sinucideri e hamal: stă toată ziua în stație și așteaptă turiștii, să le ducă bagajele. De când are slujba asta, în stație a coborât un singur turist, pe care Ghițu l-a ajutat să-și ducă cele trei cufere până la cabana din drumul forestier, dincolo de creastă. Drum lung, de mai bine de o jumătate de zi, dar și turistul a fost foarte generos, dându-i un pumn de cocoșei, un aparat de ras și un tranzistor minuscul, ce încăpea într-un buzunar. S-a lăudat două zile la Poarcă, dar se prea poate ca turistul să se fi răzgândit, căci a treia zi a venit șeful de post din Ploapa și i-a luat monedele. A intrat direct la Poarcă, nici nu l-a lăsat să pună paharul pe masă. I-a dat două palme și l-a înjurat. L-a întrebat și de aparate, dar Ghițu i-a zis că nu știe de ce aparate e vorba. Șeful l-a mai înjurat o dată, i-a mai ars o palmă după ceafă și a plecat. Ghițu l-a înjurat pe turist, apoi s-a întors la treaba lui, mâhnit că nu are și el o meserie mai ușoară, ca  Bică.

Bică e mecanic. La câteva săptămâni după ce-a terminat armata, s-a urcat într-un tren de vineri și dus a fost. S-a întors după o săptămână, tot vineri, adică din direcție inversă. A coborât în stație purtând pe umăr o geantă cafenie, roasă la capete și legată cu sfoară peste mijloc. La fiecare pas geanta săltată de șoldul zdravăn scotea câte un clinchet misterios. Pe atunci Ghițu nu era hamal, dar tot sub ghișeu stătea. S-a ridicat și s-a ținut după frate-său, curios să afle ce duce în geantă. A aflat abia a treia zi, când Bică a terminat banii cu care venise și s-a trezit din beție. Până atunci nu-i putuse scoate geanta de la gât, deși încercase de câteva ori. Când a văzut însă cheile și pilele ruginite, cleștii strâmbi și șurubelnițele soioase, s-a liniștit. Nu era nimic interesant. Și oricum, nici unul din sat nu avea ceva de reparat. Cele mai complicate mecanisme erau bițicla lui Stan și teascul lui Oprișor.

 

Căruțele s-au împreunat la cotul drumului, înainte ca acesta s-o apuce după deal. Șeful vede numai vârfurile coviltirelor, acum lipite. Se ridică și aruncă țigara între șine cu un bobârnac. Apoi face doi pași înainte, ridicându-și ușor chipiul și scărpinându-se cu degetul mic deasupra frunții. Nu-i a bună, ăștia caută ceva. Se întoarce spre Ghițu:

- Bă, ce dracu’ s-or fi oprit ăia colo, lângă băltoaca Tranei?

- Lasă-i băăă, fac și iei baie cu nămol, îi răspunde Ghițu încet, scărpinându-și pe rând talpa unui picior cu degetele de la celălalt.

Șeful se întoarce la locul său, dă să se așeze, apoi își dă seama că îi e foame. Nu poate să-și scoată mâncarea. Ar trebui s-o împartă.

- Ai dracu’ ăștia, bă băiatule... mormăie șeful fără să știe de ce. Oftează și pornește agale către ușa din spatele clădirii pitice, scotocind cu mâna dreaptă după chei în buzunarul pantalonilor.

 

Dincolo de Atârnați drumul prăfos cotește leneș, taie calea ferată care trece pe la nord de sat și, după ce merge câteva sute de metri paralel cu șinele, se întoarce după deal și o mai ține o vreme așa, printre cele două pante, una împădurită și una cu o vie și o livadă. Alături de via lui Oprișor, panta e umbrită de cei treizeci de nuci ai lui Lupă. Ceva mai încolo, drumul se desparte în două. Unul cotește brusc, trece o văioagă și se ridică în  negurile pădurii. Celălalt continuă să șerpuiască după dealuri, fără să ducă în vreun loc știut.

Căldura ultimelor zile de august este grea, îi țintuiește pe toți în case, singurul loc în care se mai poate munci fiind pădurea. Acolo lucrează numai Lupă, dezgolit până-n brâu în aerul umed. Mâinile bătătorite învârt cu iuțeală toporul și țapina, stârnind vuiete surde, încheiate cu pocnetul sec al metalului înfipt în lemn. Sunetele se amplifică și se întorc, făcându-l să nu se mai simtă singur. Uneori nici peste noapte nu coboară în sat. Oamenii spun că are bârlog acolo, iar alții, mai șugubeți, se întreabă dacă n-o coborî în vreun sat de partea cealaltă, la vreo muiere oarbă.

Frații lui se bucură însă când coboară. Asta înseamnă cină cu pâine, brânză, țuică și ceapă. Lupă își iubește frații și e tare fericit când aceștia scapă de la moarte. Și scapă întotdeauna. Ba chiar, pentru că mai de fiecare dată se întâmplă ca sinucigașul să fie salvat tocmai de celălalt frate, Lupă e foarte încurcat: nu știe pe care să-l iubească mai mult; pe Ghițu, că l-a salvat pe Bică, sau pe Bică, fiindcă e atât de nefericit încât a vrut să se sinucidă. Și invers, când se spânzură Ghițu. Funia n-o aruncă niciodată, doar îi desface nodul, iute, nervos, apoi o face colac și-o aruncă prin gura fără oblon a podului. Între timp decide să-i iubească pe amândoi la fel și se duce la Poarcă să ia vin. Când ia vin e foarte fericit. Îl împarte frățește, turnând egal în cele trei ulcele pe care le au și, până le golesc, își încurajează frații. Dacă bea vin, vocea lui groasă, care nu reușește niciodată să pună capăt cuvintelor, se subțiază și sufocă orice sunet cu o pâclă icnită. Cu greu se mai înțelege ceva din ce spune. Bică și Ghițu nu se plâng. Își sorb liniștiți vinul, clatină spășiți capetele când prind câte un "bî" – de care sunt siguri că le este adresat – și încearcă să rețină cât mai multe dintre expresiile lui Lupă lansat în focul cuvântării. Mai multe de maimuțărit pe urmă, când îl apucă sforăitul pe Lupă.

 

Dincolo de tabla spoită care închide fereastra ghișeului, șeful stă la masă și curăță cu briceagul plumbul lăsat de ziar pe bucata de brânză. Smulge o foiță din ceapa sparta și o bagă în gură, ca să nu saliveze degeaba. Apoi taie roșiile în două și rupe un colț din pită. Ai dracu’ ei cu ce-or pune-n ea. Înainte o țineai o săptămână la beci și n-avea nimic. Acu în trei zile-i acră. Degeaba umpli sacul cu pită la Ploapa, în trei zile tot nu mai ai. Întinde colțul mototolit al ziarului și se apleacă deasupra, ca să poată citi literele mărunte. Înghite bucățile în grabă, fără să le mestece prea mult. Se îneacă și se lovește singur cu pumnul după ceafă. Vrea să bea și niște apă, dar vede două muște căzute în găleată. Ca de fiecare dată când uită să pună tocătorul peste ea. Ia cana de tablă și încearcă să scoată apă fără să pescuiască muștele. Bea. Clocită. Se gândește să-l trimită pe Ghițu după apă. Costă o țigară, dar cel puțin nu se ridică de la masă.

Dă într-o parte brânza, jumătățile de roșii și ceapa, apoi întoarce ziarul peste ele. Deschide capacul de tablă al ghișeului și strigă:

- Ghițule, ce zici de o țigară?

Nu primește nici un răspuns. Își drege vocea, simțind încă ceva în gât.

- Bă Ghițule, o țigară băă... înmoaie el glasul.

Împinge registrul de pe masă și pune un genunche, ridicându-se cu un icnet și scoțând capul prin deschizătura ghișeului. Nimeni. Se trage înapoi și trântește capacul. Tușește zdravăn, ca să-și curețe gâtul, apoi dă ziarul la o parte și aruncă iute câteva bucăți în gură. Se hotărăște și mai strânge o jumătate de cană de apă. O dă pe gât și continuă să înfulece. Unde dracu’ s-or duce ciorile alea? În pădure n-au ele curaj să se bage. Înainte... n-au unde. Când or ajunge la buștenii popii tre’ s-o apuce în jos, așa că dau tot în Ploapa. D’acolo au venit. Ducă-se, numai să nu-și găsească cuib aci. Nu mai are decât un colțișor de pâine, cu care culege firimiturile de brânză de pe ziar. Face ziarul ghem, apucă găleata cu apă și iese. Încuie ușa și pornește spre americană, dar  când ajunge în drum aude un trosnet venind din urmă. Se întoarce și se uită în fața ghișeului. Ghițu, tolănit ca și cum n-ar fi fost nicicând plecat de-acolo, sparge nuci în pumni. Între picioare ține cascheta răsturnată, plină cu nuci. Albe, abia scuturate de coajă. Șeful zâmbește.

- Ghițule, nu te duci bă să iai niște apă? întreabă el părintește.

- Eh, ce iese? răspunde Ghițu plictisit, rotind un miez pe limbă.

- Păi n-o stinsăși adineurea, bă Ghițule? încearcă șeful.

- Ioo? Da’ mata n-ai băut apă acu’?

Șeful scoate o țigară și o trece pe sub nas, apoi se apropie și rămâne la picioarele lui Ghițu, așteptându-l să se ridice.

 

Americana e între prima și a doua curte, pe stânga cum intri în sat dinspre haltă. Ca să n-o ia pe drum, Ghițu o apucă pe lângă șine și apoi o ia în dreapta, prin culoarul dintre cele două curți. Sunt mărăcini mulți, dar e și umbră. Curtea Săndicăi, prima după haltă, are cei mai mulți copaci. Pe urmă se împuținează treptat, iar a Chivei, care nu e chiar curte, că are gard numai pe laterale, nu are nici măcar un puiet.

Chiva, nebuna, are grijă de cele șase vite din sat. Din primăvară, de când zăpada începe a se strânge spre culmi, le adună cu noaptea în cap, mânându-le spre poienile de deasupra satului, sub poalele pădurilor. Nu face nimic alta decât fluieră, în fața fiecărei curți știute, într-un fel anume. Vita iese de sub șopru și vine spre poartă. Chiva îi deschide și o scoate în uliță, apoi mai fluieră o dată și trece mai departe. Cireada se prelinge printre pietrele uliței, traversează șinele și se pierde, pâclă deasă în lumina zorilor, pe tăpșanele de deasupra satului. Seara, târziu, coboară vitele și își ia plățile; de obicei pită, uneori brânză, rar ouă și fructe. Apoi se retrage în șoprul ei, sprijinit în gardul din marginea de jos a satului. Acolo, agățată sub streașina putredă, o roată de căruță nu mai are decât trei obezi. Nimeni nu-și amintește ca nebuna să fi vorbit vreodată. Pentru oameni rânjește, încrețindu-și fața murdară și scuturându-și capul, fără să scoată vreun sunet, iar pentru vite fluieră; zâmbetul este întotdeauna același, fluierăturile însă alcătuiesc o limbă ce ține loc de băț pentru mânat vitele. Unii se jură că are un copil cu Lupă. Îl țin ascuns într-o cocioabă în pădure, unde se duc în fiece zi, cu rândul, oricât de rea ar fi vremea.  Când aude asta, Lupă zâmbește și, scoțând un icnet bucuros, îl bate prietenește pe umăr pe cel care încearcă să-l descoasă, făcându-l să se chircească de durere. Nu comentează însă niciodată și, mai ales, nimeni nu a văzut-o pe Chiva intrând în casa lor sau pe el intrând în șoprul ei.

 

Sunt mulți, nici n-ar avea loc toți în baltă. S-au răspândit care încotro, de-a lungul drumului, pe sub poalele pădurii, după deal. Șeful mai scufundă o dată cana în găleată, apoi bea pe nerăsuflate, o agață de toartă gâjâind de plăcere și se așează. Își scoate o țigară  și o joacă pe genunchi, bătând-o și apoi răsturnând-o. Ghițu a plecat. După prânz umbra trece în spate și cele câteva dale tocite care țin loc de peron încep să ridice o căldură insuportabilă. Șeful își dă seama că stă în soare. Se ridică, pune țigara între buze, ia găleata și intră la el. De nu s-ar așeza aci. Ăștia mai lipseau, să ne fure și ce n-avem. Griju’ mamii lor de tuci.

Ghițu doarme sub nucul din spatele curții Săndicăi. Șeful doarme în patul sprijinit pe butuci în spatele dulapului. Un câine apare de după rambleu și se îndreaptă plictisit spre scaunul șefului. Caută în jur, pe lângă zid, apoi o apucă prin spatele curților, de-a lungul liniilor.

 

Băltoaca Tranei e strivită de o ceață roșie și răsună de chirăituri. Începe deodată agitația, fuste colorate saltă care-ncotro, mogâldețe negre se adună în jurul căruțelor și pălăriile largi se pleacă regulat zvârlind puradei sub coviltire. Șeful se ridică de pe scaun și se dă spre linii. Îl caută din ochi pe Ghițu, dar e prea departe ca să-l strige.

Oprișor trece dinspre vie, aruncând des priviri spre ceata de lângă balta Tranei. Se oprește între linii și se uită mai bine, apoi se întoarce aruncându-i șefului o privire lungă.

- Ai văz’t ai dracu’ un’ s-au pus? îi aruncă șeful.

Oprișor nu-i răspunde. Îl măsoară din cap în picioare, apoi își târăște privirea în lungul drumului și pornește leneș după ea.

Șeful îl urmărește cu privirea câteva clipe, apoi reia grija șatrei. Nu mai sunt decât căruțele, fără pălării, fuste și mogâldețe. Se urnesc, apoi se împotmolesc iarăși. O fustă defilează din nou în jur, apoi dispare și coviltirele pornesc în grabă, gonite de seară. Șeful îl caută din nou cu privirea pe Ghițu. S-a întors și se pregătește să spargă o nucă pe o dală a peronului.

- Au plecat băăă... Doamne-ajută! Ducă-se unde i-oi trimite io! se ușurează șeful, făcându-și vânt cu chipiul.

- A-a... dă-i dracu’, cin’ te pune să-i bagi de samă? îi răspunde Ghițu plescăind.

- He-heeh, face șeful înțelept, dacă rămâneau aci să vez’ ce-i mai băgai tu de samă...

- Băgam pe mă-sa, răspunde Ghițu aruncându-și în gură o bucățică de miez. Auzi șefule... ce zici de-o țigarie?

- Nu mai sunt Ghițule. M-aș duce la Poarcă, da’ dacă se-ntorc ăștia?

- Haide breee... cum să se-ntoarcă?

Șeful clatină din cap și-și pipăie buzunarul de la piept, în care mai are o țigară. Trage cu coada ochiului să vadă dacă Ghițu îl observă.

- Se-ntorc bă, ascult-aicea, face șeful sigur de el. Unde-ai mai văzut să stea numa’ o juma’ de zi într-un loc?

- Bda, plescăie Ghițu. Da’ cât să steie șefule? Ăștia mâncă, nu glumă. Ce să facă ei aci?

Ce-ar face tuciuriii o săptămână aci? Ce-ar face o săptămână? Șeful se aplecă pufnind și luă o coajă de nucă în care mai rămăsese încuiată o bucățică de miez. O apucă de margini cu degetele-i groase și o rupe, prinzând miezul între palme.

 

Umbra unui copac traversează șinele și se oprește aproape de scaunul șefului. Într-o curte un câine scheună înfundat. De după cotul cu care drumul se depărtează de băltoaca Tranei răsare un țipăt ascuțit, de jivină rănită. Șeful iese de la el și se oprește în colțul dinspre drum al peronului, ascultând atent. Nu se mai aude nimic. Ghițu nu mai e.  Probabil a urcat la via lui Oprișor, dacă ăsta tot a coborât.

Dinspre băltoaca Tranei vine Chiva în fugă. Chipul i-e schimonosit, să zici că plânge în hohote, iar murdăria care îl pătează e brăzdată de dâre umede. Respiră șuierat și ține ochii larg deschiși. Câte-o șuviță de păr arămiu îi flutură peste obraz ascuțindu-l.  Șeful îi taie calea, cu brațele desfăcute.

- Stăi fă, Chivă! Ce-ai?

Chiva nu-l vede, se izbește de mâna lui răsucindu-l și trece mai departe în fugă, icnind greu. Apoi țipă iar, poticnindu-și glasul într-un vaier scurt. Șeful se întoarce și privește după ea până o vede dispărând la cotul drumului. Își face cruce, apoi își dă capul pe spate și îl rotește, ca să se dezmorțească. Până să-și revină țipătul se aude din nou, iar Chiva apare de după curtea Săndicăi. După ea aleargă Stan.

- Stăi fă! Ce-ai? N-auzi? Stăi aci!

Chiva aleargă în zigzag și Stan o prinde. Șeful iese și el în drum. Pe coama dealului vitele merg una în spatele alteia, căutând un loc să coboare spre sat. Chiva horcăie încercând să scape de Stan și îl lovește cu palmele și cu picioarele.

- Ce e fă, ce e? caută Stan s-o potolească, dar se ferește de lovituri și o scapă. Fire-ai a dracu’ de nebună...

Șeful e surprins și rămâne așa în drum. Chiva trece în fugă pe lângă el, apoi coboară dincolo de linii țipând din nou. Trece și Stan, dar șeful tot așa rămâne. Nu se poate dumiri. Se întoarce cu greu și privește după ei. Îi vede dincolo de rambleu, scăzând spre băltoaca Tranei. Caută fără să-și dea seama în buzunarul de la piept, scoate țigara și o aprinde. Cele nebătute sunt amare.

 

Din via lui Oprișor, Ghițu urmărește căruțele dispărând cu grabă după dealul alăturat. Lupă zace în șanțul de sub poalele pădurii. Sub nucii lui și pe drum se întinde un covor de crengi rupte, cu frunzele strivite. Nu-și dă seama de unde a venit țipătul de adineauri. Ghițu s-ar apropia, dar i-e că Lupă n-are nimic și o să se înfurie pe el. Sau că are, și atunci trebuie să-l ajute. Dacă-l ajută poate fi de bine. Dar și dacă nu-l ajută... Cum ar fi mai bine? Aude talanga unei vaci în spate, pe coama dealului. Se pitește între două vițe mai întinse. Peste coamă, în susul viei, trec vitele, una după alta, pășind rar. Nimeni cu ele. Chiva. Ea a țipat. Se ridică și coboară în drum, la distanță bună de locul în care zace Lupă, apoi trece în partea cealaltă și se ascunde după niște tufe, urmărind întruna trupul prăvălit. Țipătul se aude iar și dinspre sat apare Chiva gonind. Se oprește lângă Lupă, fără să-i arunce vreo privire. Icnește și răsuflă greu. Ghițu o aude limpede, simte că încearcă să strige. Se lasă mai jos. Chiva se uită roată, apoi privește cerul aprins scâncind. De după cotul drumului apare Stan, acum o umbră neagră. Se oprește, apoi o apucă repede spre locul în care stă Chiva. Ghițu se așează în genunchi și scoate capul într-o margine a tufișului, pregătindu-se să nu scape nimic. Dar Chiva țâșnește spre el apoi, ajunsă la câțiva pași, o ia la stânga, pe poteca ce urcă în pădure la câțiva metri de tufișul după care se ascunde el. Scâncește la fiecare răsuflare, de parcă s-ar zbate să scape dintr-o mână care îi ia aerul. În urma ei Stan ajunge lângă Lupă și, după ce se uită în jur, se apleacă peste el. Nu se aude nimic. Umbra lui Stan se dezlipește de la pământ și rămâne așa.

- Chivăă! Cine-l omorî fă pe ăsta? Vină-ncoa, de! Chivăă...

Ghițu încearcă să se ridice, dar nu mai poate. Îi pare că are toată pădurea în spinare. Stan nu mai zice nimic și nici nu se mai vede. Chiva s-a pierdut în pădure, iar valea îl țintuiește pe Lupă sub negura ei liniștită.

 

În via lui Oprișor, pe un teu care se ridică semeț câteva palme deasupra aracilor, decolorat de soare și rupt de ploi, este înfășurat și legat cu sfoară steagul Germaniei, în chip de sperietoare de ciori.

Viața curge în liniște, zilnic Poarcă își vinde vadra de țuică, Oprișor își inspectează peticul de vie. Fluierăturile Chivei nu mai mătură curțile strâmbe odată cu zorii. Trenul aduce satul pe lumea asta de două ori pe săptămână și arar, când vreun sătean își dă duhul, părintele din Ploapa îl conduce la locul său.

Poliția l-a ridicat pe Lupă a doua zi, spre prânz. A venit întâi șeful de la Ploapa, pe urmă a plecat și au venit mulți șefi, cu două mașini albastre. Cetățeanul Manea Petru, zis Lupă, înjunghiat înt-ro vale la un kilometru în afara satului Atârnați. 14 plăgi prin înjunghiere cu un cuțit cu lama de aproximativ 20 centimetri lungime și 4 centimetri lățime. Arma crimei nu a fost găsită. Autorul este necunoscut.

Ghițu nu știe pentru ce a murit Lupă. Unii spun că pentru nucii bătuți, alții pentru copilul din pădure. După Sfânta Marie Mică au găsit-o și pe Chiva, chircită între doi copaci încrucișați, în adâncul pădurii. Într-o mână uscată, cu unghiile pe jumătate desprinse, ținea o bucată de pled în care erau învelite două păpuși din coceni.

                                   

 

respiro@2000-2004 All rights reserved