Doctorul de animale

                                                                         de Doina Veronica Niculescu

 

Se lipise cu trupul de ușa rece a balconului, căci nu se făcea să fie atît de fierbinte într-o noapte așa cruntă. Prin geamul înalt, prin genele ude, atîrnînd mai grele decît felia de beton de deasupra, privea formele albe ale peisajului înghețat, mînjit pe alocuri de un indigo vechi, bătrînă copie a altor nopți triste.

Soneria a sunat lung, de multe ori, iar prin ușa de la intrare a răzbătut glasul Nicoletei, întîi vesel, ca un ciripit de copil cu burta plină de lapte, apoi tot mai îngrijorat. “Ce face?” Luminile fuseseră stinse din timp. Singurătatea îi era un abțibild lipit dureros de geam, transparent, floare de gheață născătoare de fantastice încrucișări de linii imprevizibile, în unghiuri ascuțite, periculoase. Balconul își pierduse înălțimea, dar nu și darul de a fi amețitor, iar clapele lui imaginare sunau încă înfundat, în același ritm tărăgănat, rusesc, cum reușeau vara, în serile verzui cînd ea, îndrăgostită, asculta muzică tolănită în șezlong, cu tălpile goale sprijinite de balustradă. Soneria tăcuse.

Fugi, dă-te de la fereastră, lasă-i să plece gîndindu-se că petreci Revelionul undeva, altundeva, într-o cameră caldă, luminată cu roșu și verde crăciunesc, că-ți stă așa de bine în rochia de seară, ciorapii ți se întind impecabil pe picioarele fine, atît de scumpe la vedere, ascunse mereu sub blugii roși pe la buzunare. Că sînii îți tresaltă ghiduși sub mătasea, neagră desigur, lăsîndu-se zăriți cam atît, o dată pe an – între ani. Mielușei liberi, boticuri umede de viței, uite-i cum privesc chiar acum naivi, dezgoliți, în oglinda înnegrită proptită pe parchet, așteptînd o mînă care să le șteargă broboanele fine, mirați că mîna întîrzie. El e tot mai departe.

Artificii s-au străduit să lumineze cerul la miezul nopții, dar cerul nu s-a lăsat luminat. A plîns cînd lumea rîdea, mică icoană palidă, femeie părăsită între ruinele propriului templu, cu capul plecat strigînd printre lacrimi întrebări și, prăbușită în atîta gol dintr-o dată ivit, visînd-frămîntînd din formele singurătății nu un prinț călare, ci un bărbat desenat din linii simple, cum nicicînd nu-și dorise. Adormi tîrziu, pe perna zvîntată, împletind rugăminți cu promisiuni, cu repetatele întrebări, pînă ce toate se contopiră în vise, învîrtite în cercuri concentrice, colorate vîrtejuri sfîșietoare. Sufrageria mirosea încă a obraz aspru, bărbătesc, însă doar imaginația femeii era cea care se încăpățîna să păstreze aroma iubitului între pereții camerei reci, pustiite.

 

*

 

Vraja se legase, așa cum se întîmpla cînd, pe canapeaua șleampătă, își dorea ceva din tot sufletul - dar numai atunci cînd dorința era dureroasă, urlată, insuportabilă, cînd trupul ei slab se topea în chin și lacrimi și din el exploda ruga, ca o nestemată vomitată, zgîriind gîtul cu laturile neșlefuite. Noul an îi aduse întîi în casă, apoi în pat și abia pe urmă în suflet, bărbatul. Chiar ordinea aceasta era dovada că minunea se întîmplase. Căci doar cu o zi în urmă succesiunea nu ar fi fost posibilă. Doctorul intrase pe ușa apartamentului – zăvorîtă noaptea trecută ca o rană proaspăt cusută, din care tocmai fusese extirpată iubirea – aducînd cu el nepăsarea și parfumînd aerul cu un zîmbet larg, de cal nărăvaș. Slab și energic, o cuceri cu nonșalanța lui nechezată, fiindcă ea, abia ieșită din mănăstirea dărîmată în focuri de artificii, exact de nepăsare avea nevoie. Și de obrazul lui neras, mirosind a amestec de medicamente.

Ca și cum ar fi reușit să deruleze înapoi banda evenimentelor, cei patru au petrecut abia în seara de întîi o versiune îmbunătățită și adăugită a Revelionului. Ușa de la intrare se deschisese acum primitoare pentru Nicoleta și pentru iubitul ei, amîndoi colegi din redacție, ca și pentru doctorul veterinar pe care niciunul dintre ei nu-l cunoștea prea bine, iar ea îi întîmpină radiind autentic, așa cum numai după o noapte teribilă putea. Figură palidă încadrată de plete blonde, știa că a secat pentru a face loc, înțelegea că pustiul din ea se vede prin cearcăne și se lăsă citită cînd doctorașul se juca, răsfoind-o. Peste cîteva ore, se abandonă fără să fie iubită, se lăsă folosită manipulînd la rîndul ei corpul acela străin și uscat, inspiră miresmele tuturor flacoanelor din cabinetul veterinar, simțind cum, cu fiecare aromă necunoscută care îi invada nările, cucerea o lume nouă, un tărîm la care nu avusese acces pentru că singură își impusese cenzura. O cenzură cu care se împrietenise de-a lungul anilor, pentru că era trup din trupul său, dormeau împreună în patul de o persoană și îi dădea să mănînce din farfuria ei. Dar peste ale cărei granițe, construite firesc, de dragul unicului bărbat care avusese loc în viața sa - deși acum i se părea că locul nu fusese realmente ocupat vreodată, în ciuda biletului pe care scria “Rezervat” - se hotărîse să treacă imediat, cu ochii închiși, la adăpostul întunericului zilei de după cumplita noapte, de după tristele luni, de după anii cețoși, repede, ca și cum ar fi dat pe gît o doctorie amară, cu singura speranță că va fi eficientă.

Iar lumea nouă o primi de îndată, neașteptat de blîndă și îngăduitoare, cu brațe grăsune și calde; se cuibări între ele temătoare și cam rigidă, acoperindu-și șoldurile crispate cu colțul cuverturii.

Și încet-încet, cu fiecare seară de iarnă în care ușa se deschidea și plapuma se lăsa la o parte, descoperi un alt fel de dragoste. Fără așteptare, fără suspans, cu liniște sufletească și cu neliniște trupească. Corpul ei începu să răspundă la tratament și se trezi, spre primăvară, încolțind obraznic ca bulbul îngropat al unei flori de mult uscate, deși nu era nimic gingaș în felul doctorului de-a o iubi, ci mai degrabă primitiv și brutal. Căci buzele lui mușcau, dar nu vorbeau, mîinile lui apucau, dar nu mîngîiau.

 

*

 

Departe, iubitul datorită căruia anii… Departe, iubitul din cauza căruia anii… Departe, fostul iubit cîntărea încă, închis în una din lungile, sofisticatele și altădată insuportabilele lui tăceri, neștiind că ea, în timp ce punea conștiincioasă virgule și repara dezacorduri în paginile ziarului împreună cu un profesor pensionar miop, pînă în creierii nopții, renegase așteptarea, evadase jurînd că se va elibera de-adevăratelea. Că ea, care înainte își închidea cu grijă lacătul de la lanțuri, pusese legămînt că se va juca și va chiui desculță și despletită pe dealuri înrourate, că va dormi noaptea îmbrățișînd șacalii, că va înota despuiată în ape limpezi sau mocirloase și va lăsa lipitorile să îi sugă sîngele pînă la leșin și iar pînă la leșin, numai să uite să aștepte. Că se va juca, la treizeci de ani, de-a adolescenta nebună, sperînd să fie primită la ore, așa repetentă cum era, cu fine riduri la ochi și cărînd după ea în ghiozdanul demodat un manual vechi, de mult scos din uz.

Descoperea mușcătura puternică a armăsarului care o dobora seară de seară pe canapeaua șubredă, fără multe cuvinte, și i se părea că fiecare haină smulsă și aruncată aiurea, fiecare scîrțîit de arc, fiecare urmă de pe gîtul ei erau cîte un capitol rescris în manualul personal de supraviețuire. Ridica la rang de tablou imaginea unei șosete bărbătești bosumflate la piciorul patului sau a lenjeriei sale agățate, în zbor, în vîrful creioanelor din borcanul de pe masă, fotografia cu mintea curbele lungi de pe spinarea de deasupră-i, făcea capturi de ecran din camera răvășită și ilustra cu toate acestea cartea ei secretă, cu pagini înfometate, punîndu-se pe sine în rolul principal, mereu cu mirare, de obicei cu tristețe. Ștergea vechile lecții și așternea capitole noi și imprevizibile, în fraze simple, cu aceleași mîini cu care îmbrățișa bărbatul răsărit în viața ei ca la comandă, în prima zi a anului. Cu gîtul frînt de sărutări dureroase, cu gura pecetluită de continua uimire, se lăsa purtată pe vîrful valului în orele de tăcere delimitate de sunetul soneriei și de cloncănitul yalei, la sosirea și la plecarea doctorului. Se lăsa iubită fără să spună, fără să întrebe și fără să aștepte mai ales, de parcă toată așteptarea din lume se scursese deja prin craterul iubirii ce fusese.

Într-o noapte, tentația a fost prea mare și, lansîndu-se cu patimă într-o discuție, nu despre dragoste, nu despre iubire, ci despre literatură, căută un răspuns, o reacție. Îi citi pustiul din ochi în secundele următoare, cînd brațele lui – singurele animate de întrebare – au întors-o cu spatele, cu dexteritatea unui scamator, și au cuprins-o zdravăn, făcîndu-i oasele să trosnească precum surcelele uscate aruncate pe foc, în familiarul preludiu sălbatic. Și se cufundă din nou, tăcută, fără griji, în mîinile îndemînatice ale medicului, regretînd clipa de slăbiciune și promițînd să fie mai atentă.

Terapia continuă. O terapie pe care doctorul de animale se pricepea de minune să o aplice, de parcă mîna lui învățată să apuce ferm mîțele de ceafă ar fi știut, implicit, ce gesturi sînt necesare pentru ca tratamentul aplicat femeii să dea roade. Și mai ales, știa ce rețetă să aleagă pentru acest pacient fără grai, supus și, fără doar și poate, suferind.

Iar ea își spuse că e preferabil să se lase tratată în continuare ca un animal. Și, cînd își defini astfel termenii relației lor, fu pe deplin satisfăcută - pentru că iubea și înțelegea animalele, iar pentru ea sintagma “ca animalele” nu avea sensul vulgar pe care considera că numai ignoranții i-l atribuie - ba chiar zîmbi și se simți mai liniștită și implicit, mai puternică. Precum o felină misterioasă și, măcar în teorie, independentă, chiar dacă încă bolnavă. Pricepea, în fond, că și în această situație funcționase legea cererii și a ofertei și că doctorul veterinar nu putuse să rămînă indiferent în fața unui astfel de caz, care lansase semnale disperate de ajutor. Zăvorît ore în șir în cabinetul lui faianțat, medicul nu avea cum și de ce să-și iasă din rol odată intrat pe ușa apartamentului, astfel că răspunsese cererii de ajutor cu o ofertă pe măsură. Iar ea nu numai că accepta tratamentul nocturn de bună voie, necondiționat, dar savura din plin beneficiile lui și, considerîndu-l necesar, se lungea mereu supusă pe canapea, atentă însă, mai nou, ca nu cumva să înceapă să toarcă.

 

*

 

Fiindcă armăsarul are ochi frumoși și uneori, în nopțile tot mai calde, mergînd în chiloți largi de la un perete al sufrageriei la altul, vorbește despre mama și tata, despre fratele bolnav ori despre greutățile firmei, stinge țigări neterminate și soarbe din sticla de Stella Artois, iar ea, în întuneric, ghicește după voce cînd doctorul, puțin mai tînăr ca ea, plînge. Era o seară de vară cînd, cuibărită în dormitor i-a privit, prin deschizătura ușii, umbra uriașă proiectată pe pereții camerei alăturate, diavol trist dansînd dezlănțuit în pielea goală, pe melodia plînsă iar și iar din boxele casetofonului. Îi amintea de fotografia unei statui de-a lui Dali, făcută la Paris cu ani în urmă, în Place Vendome. De imaginea aceea a statuii, nu de statuia în sine. De proiecția înfricoșătoare a Minotaurului care domina cerul înalt, furîndu-i lumina. Și, dacă se gîndea mai bine, îi aducea aminte mai ales de tremurul și emoția celei care privea atunci în sus prin ferestruica aparatului de fotografiat, de la baza soclului uriaș, cu trupul mult curbat pe spate, ca frînt de suflul unei explozii. Nu s-ar fi mirat prea tare, dacă ar fi dat buzna dincolo peste el, să-l vadă cum stă puțin cocoșat, ca să nu lovească tavanul cu vîrful cornițelor răsărite în dreptul vîrtejului din frunte. De mîinile lui însă, cu falange lungi, era absolut sigură că pot trece prin pereții de cărămidă ca prin apă, de vreme ce simțea vîrfurile calde ale degetelor, de dincolo de ziduri, plimbîndu-i-se pe piele ca pe clape de pian. S-a cutremurat și, ghemuită în plapuma mirosind a dragoste, exact atunci, așa, dezbrăcată și transpirată, apăsîndu-și pîntecul ca pe un sertar care nu vrea să stea închis, a știut că devenise Femeia în flăcări[1], gata să se lase devorată și să devoreze ea însăși Minotaurul, că îl iubește cumva și că, deși doctorul poate nu înțelege încă, este momentul ca pacientul să renunțe la tratament.

Dar vorbele lui, pentru prima dată construind fraze sensibile, lansate orizontal, din pragul ușii, au făcut-o să îl cheme iar și iar, și în nopțile de vară. Îi plăcea cum sună vocea lui în telefon, pe fundalul apei clipocind într-o chiuvetă mică, instalată de mîinile-i osoase, așa de pricepute la toate. Seara tîrziu, cînd cabinetul se închidea, iar el strîngea firele de blană de pe mesele reci de faianță, golea tăvițele metalice cu pui avortați, ca boabele de fasole roșie, și cînd ștergea de pe jos urina animalelor speriate, atunci îl chema. Iar el, obosit dar extrem de conștiincios, schimba halatul verde cu un pulover și îi bătea la ușă după o oră sau mai bine de-atît, aducînd amestecul acela de mirosuri de sînge, de pipi și de moarte, imposibil de acoperit cu parfum. Cafeaua se răcea întotdeauna, lîngă telefoanele închise.

 

*

 

În toamnă îl părăsi, fără să-i spună nimic. Ascunzîndu-se de el și de așteptările nocturne, în camera cufundată în întuneric și pustiită din propria-i voință. Nici un alt final, decît unul brusc, aparent inexplicabil, nu ar fi fost posibil. Fără reveniri și reluări. Cu hotărîrea cu care la redacție, așezată lîngă bătrînul corector, tăia virgula dintre subiect și predicat, puse punct. Zece luni copsese la puiul de iubire; era tîrziu cînd îl simți zvîrcolindu-i-se în trup, crescuse prea mare ca să mai poată fi avortat. Odată născut, îl privi atentă răsucindu-l pe toate părțile cu un creion imaginar, mai mult ca să vadă cît din el e animal și cît om - deși nu ar fi putut să tragă din asta vreo concluzie utilă - și îl abandonă, nu fără remușcări. A reușit, la fel de repede și neașteptat cum acceptase, în iarnă, să urmeze tratamentul. Vindecată de doctorul de animale și eliberată de dulcea povară abia ivită, a renunțat la postul de corector și s-a mutat la scurt timp din oraș, chemată de o iubire nouă, începută cu începutul, posibilă.

L-a mai întîlnit o singură dată, în sala de primire a baroului. Aștepta avocatul, pentru un proces de presă stupid, rămas de pe vremea cînd pleca noaptea tîrziu din redacție și singura bucurie era mușcătura lui dureroasă, secretă. Un epitet pe care pixul roșu uitase să îl taie o plimba și-acum, după mai bine de-un an, prin tribunale. Urmărea prin geamul de la intrare bărbații care se apropiau, încercînd să-și identifice apărătorul. În față i-a apărut el, incredibil, ca un miraj răsărit din miezul blurat al asfaltului topit, rîzînd larg, cum numai lui îi ieșea. A strîns-o în brațele uscățive ca-n joacă, iar ea, cu capul dat pe spate, s-a mirat de-atîta lumină și de puterea pe care unele geamuri înalte o au. Reținerile și tăcerile stînjenitoare au încercat să-și facă loc mai tîrziu, în liniștea sălii de așteptare, cînd stăteau cuminți pe scaunele de plastic, iar țărănci cu basmale îi scrutau pe sub sprîncene joase, fără fereală, ca maimuțele de la zoo. A fost chemată repede în birou, iar cînd a ieșit, el dispăruse. Pe hol mirosea puternic a indigo. Strada era orbitoare, încinsă. Cîinii se odihneau la umbra castanilor și se sinchiseau să se ridice numai ca să latre după țigani. S-a uitat în susul și-n josul bulevardului, dar nu l-a mai văzut.

I-a părut rău că nu a reușit să-i mulțumească doctorului de animale. Chiar dacă el înțelesese, și-ar fi dorit să fie primul pacient care, însănătoșit, îi vorbește. Toate cuvintele au rămas însă la ea, zăvorîte după retinele care învățaseră să se lărgească primitoare la întuneric și să ia formă de semilună ocrotitoare cînd prea puternică-i lumina, apărate cu unghiile care izbutiseră să devină retractile. Păși cu pernuțele fine pe asfaltul fierbinte, spre gară, legănîndu-se pe un drum ocolit, fără grabă, privind din mers peste garduri, în curțile oamenilor. De peste tot se înălța miros crud de animale și de dragoste, iar ea nu mai avea a se teme de nimic din toate acestea.

 


[1] Sculptură a lui Salvador Dali, din bronz, reprezentînd o femeie în flăcări, care are sertare pe piciorul stîng, pe piept și pe pîntec.

 

 

respiro@2000-2004 All rights reserved