Galeria cu bărbați

 

                                                              de Nicolae Coande

 

Norina

Sînt plictisit de cîte știu despre mine și cred că toți oameni sînt așa, cel puțin toți cei dotați cu acea curiozitate de a-și suspenda pentru o clipă încrederea în ei înșiși și în faptul că viitorul le va aduce cadouri pe măsura inteligenței și priceperii lor consacrate. Unul din felurile mele de a-mi obosi conștiința este să-mi amintesc cît de cretin am fost cu femei care nu doreau altceva decît să fie ținute în brațe și mîngîiate, chiar și fără contract.

Pe Norina am cunoscut-o la o gargară cu poeți – toată lumea scrie poezie azi, și milițianul orașului – unde se dădeau diplome și se regulau idei sado-maso. Fuma mult, în timp ce schimba paharele de votcă și privea aproape nepăsătoare zarva din jur. De fapt, era încordată-arc și avea nevoie de cineva s-o „întoarcă”. I-am turnat cu aer de înger-paharnic niște votcă și apoi ne-am trezit vorbind prostiile de rigoare, ceva de genul că auzisem unul de altul dar nu avusesem ocazia să discutăm. Ca acum. Nu trecuseră nici 10 minute și știam că vreau s-o regulez, dar mai tîrziu mi-am dat seama că ea “comanda” asta. La plecare s-a făcut că aveam drum împreună și chiar era parțial-color. Însă cu noi a venit și un coleg de-al ei, un cur cu diplomă, unul din acei cretini solemni de care e plină lumea universitară din provincia gazului ars la maximum cu aerul că este heliu. Am stat vreo trei ore la un bar, un fel de pub cu pretenții, și am turnat în noi votcă și fum dar eu am fost atent și nu m-am cherchelit. Ea, în schimb, se matolea simpatic și privirile îi deveneau tot mai fixe. Curul cu diplomă se făcea că nu înțelege și emitea sonore tembelisme care-l preocupau pe el și sleahta din care făcea parte. Era vorba de Literatură, evident. Este și azi bengosul lor și vorbește despre canon cu perciunii lui Tănase Scatiu căzut în fandacsia școlii saxone. La un moment dat, ea m-a invitat la dans și eu am întrebat ca prostu’: unde, aici ? de parcă mă invitase la acuplare. Mi-a părut rău mai tîrziu, era prima ocazie de a-i simți căldura și formele. Afară, la plecare, neamul universitar a ținut morțiș s-o conducă acasă deși ea îi spusese clar, cu acea siguranță a femeii care trage brazda, c-o voi duce eu. Am mers la încă un bar, tot în zonă, și am mai băut ceva. Se frăgezea și totul era de-acum o chestiune de spațiu. Timp și fum – era deja în pahare și în coapsele ei. Firește, cum se întîmplă adesea în astfel de situații, nu aveam un amîrăt de loc unde s-o duc și îmi dădeam seama că flirtez nepermis după miezul nopții. În cele din urmă, am dus-o acasă, cu « coada » după noi.  Peste cîteva zile ne-am reîntîlnit și după încă o seară petrecută la o cafea am sărutat-o într-o grădină a orașului. Cînd am îmbrățișat-o peste haina groasă tremura puțin, dar nu de frig, deși afară era ger. Nici atunci nu i-a simțit cum trebuie formele. Nici mai târziu. Ce rețin este că avea mîinile mai late decît ale mele, asta mă nemulțumea puțin. Săruta crispată, poate avea nevoie de timp să se desfacă. Gura ei era ca Literatura Română: începea pe la pașopt, dar nu ajungea în prezent. M-a întrebat ceva – cum i-o fi venit? – și cînd i-am spus că nu sînt tocmai liber pentru a-i acorda tot timpul a bătut în retragere. Am dus-o acasă, ne-am mai văzut de cîteva ori în oraș, întîmplător, apoi nu ne-am mai văzut de loc. Pe urmă s-a simțit trădată sau jignită și le-a spus celor din anturajul ei, moliile de la catedră, că m-am « dat » la ea, deși… asta e – că nu m-am dat, de fapt.

Am revăzut-o acum puțin timp și încerca să-mi spună că îi pare rău pentru „declarație”. Mă privea cu ochii aceia care-mi plăcuseră în ziua cînd ne-am văzut la o agapă cu poeți, tot felul de scriitorași care credeau că a scrie ține loc de a trăi, ba chiar că reprezintă mai mult și-ți dă și nu știu ce prestigiu social.

Sînt pregătit să trăiesc fără prestigiu, fată dragă…

 

 

Ceva ce n-am să văd niciodată

Ar trebui să spun poate că într-o vreme am cochetat și eu cu literatura. Am început prin a scrie mici povestiri erotice despre profesoarele mele, „descrieri după natur㔠care nu respectau deloc originalul, așa încît dacă te-ai fi uitat la ceea ce ieșise din mîna mea ți-ai fi dat seama că acele femei nu aveau ochi, gură sau față chiar ci erau, toate, numai sex, țîțe și cur. Pictam ca primii idioți pe pereții peșterii unde îi fătase muma lor grăbită să plece iarăși la vînătoare. De regulă, introducerea era scurtă, procedam în felul autorilor de clipuri porcoase pe care le-am văzut mai tîrziu – intram abrupt în subiect, le puneam rapid pe grătar. Povesteam fără perdea cum eroina respectivă își desfăcea picioarele ca eu să intru acolo, eu care nu văzusem în viața mea un sex de femeie decît de la mare distanță atunci cînd, vara, urmăream cu alții creaturile cu „coaie în piept” la scaldă. Am fost disperat zile întregi în momentul în care colegi de scoală mi-au povestit cum vîntul ridicase pentru cîteva secunde rochia profesoarei de română în timp ce ne aflam pe un cîmp, la practica agricolă! Numai eu nu băgasem de seamă și am murit de ciudă. Este ceva ce n-am să văd niciodată, posteriorul ei de Venus Callyipige după care se uita toată școala și pe care într-o bună zi cîteva zeci de norocoși cu mucii pe față l-au văzut strălucind pe un cîmp verde. Eram cu capul în nori și am decis că pot trăi confortabil în imaginație, ca sclav al propriilor mele fantasme. Scriam pe caietele de școală, pe ultimele pagini și o făceam cu o însuflețire care surclasa talentul meu literar. În schimb, citeam mult și amestecat și eram mai „luminat” decît colegii mei de clasă care se opreau în fața înțelesului cîte unei cărți precum primul om în fata focului apărut din senin. Bineînțeles că am scris și poezii, iar pe la vreo 25 de ani chiar am publicat cîteva într-o revistă cunoscută. Însă am văzut repede cum gloriola literară este motiv de tîmpenie pe viață și m-am ținut deoparte de clica interesată să-și promoveze curul drept față și fața drept blazon.

Întotdeauna am crezut că artistul de calitate trebui să fie ferit de publicitate și în adolescență, cînd mi s-a conturat ideea asta, am citit cu maxim interes referințe despre ascetism, liniște interioară, ataraxie, suspendarea gîndirii, ieșrea din trup. Dacă aș fi avut un Maestru poate aș fi fost acum departe de lumea cometelor care se prăbușesc zilnic în gaura memoriei lor defectate. Am intrat în lume complet neechipat și a tribulațiile mele sunt ale oricărui ordinar care și-a irosit talentul în discuții sterile, bavardaj de cafenea ieftin și poză de inadaptabil, adică ceva cu care lumea nu vrea să aibă de-a face, iar femeile nici atît. Mai bucuros aș fi de-o altă moarte, vorba englezului…

 

Galeria cu bărbați

Inima ieșea ca un poem din pernele somnului și cădea în aerul celor care numără pentru supraviețuire pînă seara.

Coboram din patul unde ea continua să doarmă liniștită, cu capul greu de luptele din crucea nopții, cînd fiecare își trimisese înainte artileria usoară pentru ca în cele din urmă să arunce în confruntare acel armament urias care provoacă distrugerea și plăcerea. Mă opream, dedublîndu-mă, în toiul îmbrățișărilor cu coapsele acela puternice să mă gîndesc cum își poate dori o femeie ceva ce nu dorește, dacă e să ne luăm după înțelepciunea din urmă a bătrînului evreu? Înțelegeam foarte bine că împărtășeam cu ea acea pătrundere reciprocă și că abia acolo aerul devenea plin de sens, în acea frecare de pereții pe care atîrnau în cele din urmă portretele iubiților de dinaintea mea și oricît încercam să văd nu reușeam mai mult decît o cîrtiță bătrînă care mută pămîntul din loc doar pentru a ajunge în alt pămînt.

Un far al minții se aprindea timid atunci cînd închideam ochii și pătrundeam în acea pinacotecă unde încercam să disting cu nebunia celui care știe c㠄tabloul multiplu” este de fapt închis în seiful din pereți și doar formula secretă a celulei ei nemuritoare îl deține. Mintea mea încerca o intrare în mintea ei, dar tot ceea ce puteam atinge era meningele pur ca sexul unui copil scăldat în purpura dorinței și care recita undeva acel „vechile iubiri nu părăsesc niciodată trupurile care le-au adăpostit”. Știam că noi sîntem una cu toată pielea noastră din trecut, prezent și viitor, dar speram ca un nemernic să nu exist decît eu și înțelegeam atunci și rațiunea războiului care începe prin negarea puternică a cuiva și prin dorința de a exista solitar în inima celui dorit. În inima cui voiam eu să exist? Eram, așa cum ar fi spus Alberti, o creatură căreia-i lipsea spiritul masculin și glorios, aflată imprudent în căutarea unei feminități pe care simțea instinctiv c-o avusese, sau eram tocmai masculul care devora toate acele portrete de pe pereții umezi ai închisorii unde intrasem pentru a fi Unicul? Poate că nu admiteam că toată acea arhitectură ascunsă nu era Opera mea sau nu fusese anume făcută doar pentru ca eu să explorez colțul de lumină neagră unde bănuiam acum că se ascund rivalii mei. Culmea! ei nu avea habar de mine, nu știau că-i caut și păreau lipsiți de conștiența faptului că sînt căutați pentru a fi vînați, tăiați, terminați. Cu toată această viclenie a non-existenței lor pe care un gînd perfid al meu mi-o punea pe o tavă aurită, continuam să gîndesc că măcar unul înaintea mea gîndise cam la fel și simțise și el ceea ce simțeam eu acum: sfîșierea înaintea necunoscutei ce se dăruia ca-n ziua dintîi, cu ochii duși în apele plăcerii de sine și culegînd din valuri chipuri ale complicilor care o iubiseră fără pretenții. Tocmai aici deveneam atent și mă înfuriam. Acești impasibili obscuri o avuseseră fără prea multe complicații și ea însăși se situase de partea lor, cu acea complicitate la un act care trebuia să aducă doar plăcere și nimic mai mult, așa cum un act sexual nu reprezintă de fiecare dată decît un nou început pentru o femeie. Era, altfel spus, o iubit㠄nou㔠de fiecare dată, prin acea știință feminină de a recrea lumea pentru fiecare nou trup în fața căruia se deschide. Era Eva și trebuia luată ca atare. Dar dacă era așa, de ce eram nemulțumit? Dacă fusese doar o oră de gimnastică și nu dăruirea sufletului întreg, de ce să-mi fac sînge său și să complic ceea ce ea susținea că simte acum pentru mine? Și aici era o capcană: dacă nu fusese între ea și acei pierduți azi doar o întîlnire a epidermelor de ce senzația asta că ea își amintea totul? Poate că tocmai această superficialitate în a se oferi pentru o clipă mi-o făcea odioasă, de nesuportat în clipele în care o priveam cu insistentă. Ochii ei se mișcau îndărătul pleoapelor grele: visa ceva și dădea semne că se luptă să iasă din vis sau poate visul era plăcut și voia să retin㠄clipa”. Și tocmai atunci ochii ei se deschideau și mă vedea cum o fixam cu o căutătură care nu-i putea scăpa. Totuși, zîmbea fiindcă dorința de a-mi fi pe plac era mai puternică și chiar propria ei nevoie de a fi cu mine la trezire o ajuta să treacă rapid peste expresia mea încordată. Întindea brațe care spuneau totul și dimineața începea cu dureroasele contracții ale sexului meu trădător căruia puțin îi păsa de zbuciumul minții și care o dorea simplu și vizibil așa cum își dorește pămîntul să fie lumină, zi după zi. Eram un Testicol ce se zbuciuma în lumea gîndurilor pentru a ceda la prima adiere a uriașei cavități cu care ziua se deschidea ca la începutul lumii. Plonjam...

 

                                  

 

respiro@2000-2004 All rights reserved