Iosif Király despre Reconstrucţii

 

Acest proiect investighează, prin intermediul fotografiei, problematica timpului şi a memoriei, modul în care uităm şi ne aducem aminte. Început în 2000, el a trecut prin mai multe stadii până să ajungă la formula actuală.

"Reconstrucţii"-le sunt imagini compuse, poliperspectivice, în care fiecare fotografie (snapshot) componentă acţionează ca un bit de informaţie şi memorie. Faptul că aceste snapshot-uri sunt făcute aproximativ din acelaşi punct (loc) însă în momente diferite (la intervale de minute, zile, luni, ani) conferă imaginii finale o coerenţă spaţială însă o discontinuitate temporală.

Tot ansamblul are în vedere reconstruirea unor situaţii şi experienţe personale ale artistului, consumate cu mai mult sau mai puţin timp în urmă, crearea unor imagini-puzzle bruiate pe alocuri de rupturi ce acţionează asemenea unor “ferestre” temporale ce trimit spre alte orizonturi.

Suntem obisnuiţi să credem că amintirile sunt stocate în memorie precum fotografiile într-un album de familie şi dacă au fost păstrate cu grijă, ori de câte ori ne aducem aminte putem să le extragem exact în aceeaşi formă, intacte. În realitate, memoria noastră funcţionează altfel: noi stocăm mai degrabă elemente-cheie, compresate ale unui eveniment pe care la fiecare accesare ulterioară le vom de-compresa, interpolându-le printr-un proces asemănător cu cel al computerelor.

Oricare rememorare a respectivului eveniment este diferită, în funcţie de clipa în care are loc, de experienţele avute între timp, de starea noastră din momentul evocarii, etc. De fapt, de fiecare dată când îl rememorăm, noi recreăm sau reconstruim acel eveniment.

O parte din ideile care au influenţat acest proiect pot fi regăsite în cartea psihologului american Prof. Daniel L. Schacter, The Seven Sins of Memory – How the Mind Forgets and Remembers editată de Houghton Mifflin Company în 2001.

Proiectul "Reconstrucţii" este prezentat şi în revista Idea artă+societate #14, http://www.idea.ro/revista/main.php?lang=ro

 

respiro©2000 All rights reserved