Nu mai sînt supărat pe nimeni

- interviu cu regizorul Theodor Cristian Popescu –

 

 

Alina Nelega:Cristi Popescu – am să te apelez familiar doar în virtutea unei mai vechi cunoștințe și colaborări și nu ca să simulez o ușurință a conversației pe suport electronic – Cristi, deci, intrînd abrupt în tema acestei convorbiri, aș vrea să-mi spui mai întîi dacă experiența de bursier în Montana și contactul prelungit cu teatrul american ți-au provocat anume gînduri despre condiția teatrului în România, ca loc din care ai plecat și în care ai încercat, cu succes, aș spune, să-ți conturezi un spațiu propriu. Rezistă oare o comparație, la nivel de fenomen, între teatrul american și cel românesc?

 

Theodor Cristian Popescu: Teatrul american se sprijină, dupa observațiile mele, pe patru piloni principali: teatrul comercial (avînd în centru Broadway-ul): o întreprindere pur capitalistă bazată pe investiție în scop de profit; teatrul regional: o rețea de teatre pe tot teritoriul național, subvenționate prin granturi și sponsorizari, constituite ca o reacție la Broadway, dar ajungînd tot mai mult să semene pînă la identificare cu el (pînă la un punct, modelul cel mai apropiat de teatrul de stat românesc); teatrul universitar: al departamentelor de teatru din universități sau teatre în rezidență în universități, prezentînd spectacole în regim profesionist; teatrul independent: miile de companii ce iau teatrul pe cont propriu și se luptă crîncen pentru supraviețuire.

 

Fiecare din acești piloni își aduce o contribuiție esențială la vitalitatea fenomenului teatral american. Poți să crezi că pînă anul acesta s-a jucat cu mare success pe Broadway un spectacol dupa Metamorfozele lui Ovidiu, iar acum se joacă unul după Însemnările lui Leonardo Da Vinci ? Dar numai și numai pentru că au succes comercial.

 

A.N.:Vorbești, desigur, despre spectacolele lui Mary Zimmerman, faimoasa regizoare ajunsă pe Broadway via Chicago, care a început prin a atrage atenția cu un spectacol după Nopțile Arabe, făcut la începutul anilor '90, tocmai în perioada primului atac în Golf. Dar cred, totuși, că ele nu pot fi numite "teatru comercial", la fel cum nu pot fi numite astfel spectacolele cu mare succes la public ale lui Silviu Purcărete, de exemplu, regizor de cam aceeași anvergură și, cred, aparținînd, la rigoare, aceleiași categorii de mari creatori. Iar suportul de text la care te referi este mai degrabă mitologic, decît ocazionînd teatrul distractiv, de entertainement sau de bulevard. Oare "teatrul comercial" nu se suprapune în America, în mare parte, cu musicalul?

 

TCP:Asa este. Ceea ce încercam să spun era că Broadway-ul nu se sfiește să înghită proiecte de calibru artistic greu, dacă par investiții financiare cu șansă de profit. Să știi însă că atunci cînd începe să scadă vînzarea de bilete, sînt lichidate fără milă. Au fost cazuri de spectacole pe Broadway care s-au jucat o singura dată. Cînd producătorii au vazut că lumea nu dă năvală, n-au mai finanțat nici o oră de teatru în plus! Cam barbar, dar foarte american, un fel de darwinism artistic. Mari artiști, printre care Peter Brook și John Gielgud, au fost concediați din repetiții pentru ca producătorilor li s-a parut ca nu se merge spre un rezultat valid comercial. De aceea majoritatea montărilor pe Broadway constă într-adevar în comedii  bine executate (Neil Simon e tăticul lor!) și musicaluri, care pot fi, din nou, de o ținuta artistică onorabilă sau mai mult (Steven Sondheim, creator aproape exclusiv de Broadway musical, e considerat azi un mare compozitor al timpului nostru).

 

În același timp, multe dintre teatrele regionale (incluzînd și off-Broadway) și-au pierdut menirea inițială, odata cu împuținarea subvențiilor și dependența tot mai mare de box-office (asociata în general cu perioada Reagan), și au ajuns să tremure pentru bilete și abonamente și să nu-și mai asume riscuri artistice. Bătălia se duce cu consiliile administrative (board of directors), formate în general din oameni de afaceri locali, puțin înclinați, de cele mai multe ori, spre teritorii neîncercate. Din nou - multe cazuri de concedieri de directori artistici cu programe prea îndraznețe pentru că veneau semnale contradictorii de la casa de bilete. Directorul artistic al unui mare teatru regional (din Dallas, Texas), unde la un moment dat mă gîndeam să-mi petrec un timp ca intern,  asistent al său, mi-a spus la telefon: “Am pierdut atîtea bătălii artistice cu ei ( Board of Directors), încît am obosit să mă mai lupt”. Mi s-a parut o realitate mult prea cunoscută și nu m-am mai dus.

 

În universități bătălia se duce cu scleroza academică și conservatorismul multor profesori (aici am și eu o anume experiență la Universitatea Montana cu bătălii proprii, unele cîștigate, altele pierdute), iar în companiile independente bătălia se duce cu lipsurile financiare. Situația nu e roză deloc.

 

Și totuși, se joacă enorm de multe piese noi, se scot multe reviste (și foarte bune) de teatru (preferata mea e Theatre Forum, editata la San Diego), se produc spectacole de avangardă cu nemiluita. Cum? Printr-o luptă asumată calm, programatic, viguros.

 

A.N.:Și cu succes? Se simte influența mișcării subterane la nivelul vîrfurilor? Există și success-stories? Sau nu-i bagă nimeni în seamă?

 

TCP.:Ba da, îi baga. Mary Zimmerman a ajuns pe Broadway cu Metamorfozele după ce l-a prezentat inițial ca examen la Northwest University în Chicago. Unul din cele mai en vogue musicaluri pe Broadway acum, Urinetown, a fost ochit de producători în Fringe-ul newyorkez. Și teatrele regionale vîneaza în continuu, e o mișcare permanentă, într-adevar totul se poate schimba în orice clipă, senzația asta e fantastică și cred că, din nou, prin excelență americană. Spectacolul meu preferat de anul trecut din New York, Flicker (o combinație de teatru cu video în timp real proiectat simultan pe trei ecrane) al unei companii mici, BigArtGroup, a început repede să bată lumea. Dar la fel de repede și dispar proiecte. Și pentru fiecare reușita sînt, poate, mii de eșecuri.

 

Ca să închei cu prima ta întrebare, probabil că acesta e modelul și pentru teatrul românesc. Dacă filonul comercial va apărea cînd vor fi suficienți bani pe piață (la Praga și la Budapesta au început să intre marile musicaluri, însoțite de tot cortegiul de spaime ale foștilor artiști socialiști privind moartea teatrului “de artă”, și cine poate spune că nu au, parțial, dreptate?), în celelalte trei, bătălia cred că a început: în teatrele de stat (unde situația mi se pare foarte, foarte tristă) deocamdată învinge conformismul unei structuri care se apără cu toate puterile de tot ce e nou. Teatrul universitar a început sa fie foarte interesant (o stagiune excelentă la Casandra, numai cu piese noi din dramaturgia universală, probabil cel mai viu teatru din Bucuresti in 2003, cum de fapt e normal sa fie) și teatrul independent crește puternic (din nou excelente spectacole prin cluburile bucurestene și la Teatrul Act, probabil duble ca număr față de anii trecuți, iar anul acesta premiul pentru cel mai bun actor la Gala UNITER a mers spre interpretul unui spectacol independent produs de un club bucureștean). Cînd toți cei patru curenți vor fi suficient de bogați, se vor influența și alimenta reciproc, ca in Statele Unite. În orice caz, unde se aseamăna deja teatrul american cu cel românesc și cu cel de pretutindeni este, dupa părerea mea, în lupta tot mai dură pentru supraviețuire. Căci declinul teatrului ca fenomen popular e, din păcate, (cel puțin pentru mine) evident.

 

A.N.:Pentru ca teatrul să însemne ceva pentru 'mergătorul-la-teatru' (nu pentru 'spectator'), ar fi necesară oare conturarea unui nou limbaj? Am vazut spectacole pe texte noi, făcute de regizori tineri, cu uneltele taților și fraților lor mai mari. Crezi că pentru o schimbare de substanța în teatrul românesc, e nevoie și de o schimbare de formă? Și daca da, ce ar însemna aceasta?

 

TCP.:Da, și eu am început tot așa, cu “uneltele” celor de dinaintea mea, din două motive: nu cunoșteam altele și voiam sa fiu confirmat în nou însușitul meșteșug de către cei deja recunoscuți. Apoi, relativ repede, cred eu, nu mi-a mai ajuns numai atît. Am ajuns la concluzia că, de fapt, principala noastra menire, a celor care facem teatru, e să descoperim limbajele timpului nostru. Să fim atenți la ce se întîmplă în celelalte arte, la implicațiile dezvoltării tehnologiei, la evoluția mediului social, politic, educațional etc Chiar și un muzeu e rearanjat periodic în funcție de noile tendințe de interpretare istorică, antropologică, culturală. Nu voi considera că am meritat să practic teatrul ca formă de expresie dacă nu voi simți că sînt egalul contemporanilor mei din celelate arte. Sînt angajat, cred, în acest efort. Dar e o opțiune personală, și n-aș putea să impun nimănui să urmeze acest drum.

 

A.N.:Care e acum, după ce ai parcurs experiența americană, cel puțin în parte, modalitatea de exprimare scenică, regizorală, pe care îți propui s-o abordezi? Ești încă singurul regizor român (sau, poate, mai bine, de origine română) care a avut, după '90, un discurs profesional coerent și consistent. Ce s-a modificat acum și în ce sens/direcție?

 

TCP.Cred sincer că exagerezi cu “singurul”. Singurul meu merit a constat în promovarea dramaturgiei noi, ca un fel de cal troian în interiorul sistemului teatral românesc, care, după perioada excelentă din ’90-94, începea să dea semne de oboseală cronică. Am încercat atunci aduc pe scenă cît mai multe piese noi, românești și străine, ca să ne luăm treptat, repere noi. Dar n-am impus o marca proprie a spectacolelor mele (precum regizorii romani cu adevarat importanti, pe care-i admir); nici nu  m-a interesat, dar nici nu cred ca as fi putut. Din fericire, acum vin tare din urma oameni tineri, printre care și foștii mei studenți, cu opțiuni repertoriale puternic contemporane și cu o dătătoare de speranțe lipsă de predispoziție spre compromisuri. În ceea ce privește evoluția mea în America de Nord, deocamdată am lucrat numai în mediul academic, ramîne de văzut dacă și cum voi pătrunde în teatrul profesionist (quebecuez, pentru că am ales Montrealul ca oraș de rezidență în noua mea identitate canadiană, căci e un loc cu acces la două culturi, și încă la două culturi în război una cu alta!). Cred despre mine că accept mai ușor culoarea, un anume tip de umor (Jarmuschian, mi-aș dori), văd oamenii și tot ce ține de ei (de noi!) într-o lumină ușor (ba, sa fiu sincer, chiar accentuat) ridicolă și  încerc să mă apropii profesional și de film (pentru asta s-ar putea să merg din nou la școala, veșnicul Trofimov, ce să-i faci). Cum vor schimba toate astea spectacolele mele, ramîne de văzut.

 

A.N.:E greu să produci 'spectacole mari', din cele care provoacă mutații în receptarea spectacolului de teatru, fără a avea contextul necesar. Oare ce impact ar fi avut Trilogia lui Andrei Serban în România anilor '70? În America știm ce a însemnat, iar în România anilor '90, iar știm...Crezi că în contextul unei "culturi mici" așa cum este cea româneasca, azi, artistul are șanse să se exprime complet sau, poate, sărăciei generale îi corespunde, adesea, și o sărăcire a resurselor artistice, o imposibilitate de exprimare deplină?

 

TCP:Cred că nu neapărat mărimea culturii, ci disponibilitatea ei de a intra în dialog cu alte culturi creează un climat propice mutațiilor de care vorbești. O cultură adormită trebuie scuturată cu foarte multă putere. Se cere apoi un efort imens pentru a o ține trează. De aceea și artiștii s-au asociat de multe ori în grupuri, mișcări, au emis manifeste etc ca să fie mai vizibili, să emită o undă de șoc mai mare. Îngrijorător în România e faptul că au murit în ultimii ani numeroase reviste și festivaluri de teatru care împrospătau mult aerul și s-au redus la minimum contactele cu artiști și festivaluri din străinătate. Rezultatul e climatul de care vorbești, în care si eu cred că e evidentă o imposibilitate de exprimare deplină, in sensul pe care-l propui.

 

A.N.:Ce crezi despre mimetismul generat în cultura noastră (muzică, teatru, inclusiv în literatură) de recuperarea unor etape ca beat sau hippie sau punk sau pop? Ți se pare sincer sau făcut?

 

TCP.:Ideală e o mișcare culturală originală, dar mimetismul exagerat poate duce exact la efectul pozitiv de a genera, ca reacție adversă, ceva autentic. Mimînd, asimilezi și, eventual, îți satisfaci curiozitatea și mergi mai departe. Cu toții mimăm în adolescență. Dar pînă la urmă intrăm, la un moment dat, în maturitate.

 

A.N.:Deci crezi că, așa cum se exprima nu de mult Gabriel Liiceanu într-un interviu televizat și așa cum au argumentat și alții de-a lungul istoriei noastre culturale, forma creează fondul? Adică, nici mai mult nici mai puțin, că funcția creează organul? Căci despre existența organului - e prematur să vorbim.

 

TCP.:Da, pînă la un punct mediul e mesajul, nu? L-am urît mult timp pe Caragiale pentru că-și rîdea de imposibilitatea asimilării formelor noi, urbane de către români. Mie asta mi se părea o tragedie și mă enerva rău ceea ce in ochii mei era o tentativă de legitimare a permanentei micimi sufletești prin crearea unei aure de mitocan simpatic la multe dintre personajele sale.  De fapt, evident, nu pe Caragiale îl uram, ci materialul uman pe care el, în mod sincer, îl expunea. Azi mi se pare că aripa ridicolului se întinde oricum peste tot și toate, așa că nu mai sînt supărat pe nimeni.

August, 2003

 

respiro©2000 All rights reserved