Mortul care umblă

                                            

                                                    de Petre Cătălin Logofătu

      

       Preludiu

Avea un coșmar. Se făcea că trupul lui atârna de un cârlig într-un fel de laborator medical. Pielea și mușchii spatelui erau sumeși lateral lăsând să se vadă în mijloc coloana vertebrală, coccisul și rinichii. Putea să vadă toate acestea din afară, detașat de propriul trup, deși era chinuitor de conștient că existența sa era totuna cu funcționarea fiziologică a acelui trup. Deși spatele era sfâșiat, nici o picătură de sânge nu se vedea pe jos. De fapt acel corp însuși atârnat în aer părea artificial, ca de plastic, ca materialele didactice pentru un curs de anatomie.

Știa că ceva e în neregulă cu trupul său. Rinichii nu funcționau bine. Obstacole minuscule blocau canaliculele fine. Defecțiunile se propagau în cascadă. Un rinichi se opri, apoi, după câteva clipe agonizante, al doilea rinichi se opri. Și în clipa aceea realiză cu o teroare albă că nu mai exista!

1.

Mă trezește foarte devreme o alarmantă senzație de absență. Deschid ochii în întuneric și mă ridic în capul oaselor. Simt foarte intens că ceva important, urgent, lipsește, și că fiecare clipă sporește agravant ireparabilul. Cuprins de neliniște, mă duc în baie și aprind lumina. Mă uit în oglindă la fața mea dar nu observ nimic decât o anumită paloare. Mă ia cu frig în aerul rece și umed de dinaintea zorilor. Acea lipsă inefabilă îmi stă pe limbă, dar oricât m-aș strădui nu o pot exprima.

Și deodată, pe când urmăresc în oglindă chipul meu pălind vizibil, trecând într-o nuanță pământie, iar lumina ochilor schimbându-se într-o pâclă, înțeleg în sfârșit ce lipsește: inima nu îmi mai bate în piept. Nu mai trag aer în piept. Coastele îmi sunt imobile. Sunt mort.

Semnele ireversibile ale transformării se instalează încet pe față și în restul trupului. Chipul meu devine imobil, rigid, fără expresie. Buzele mi se învinețesc, pielea feței își pierde elasticitatea. Căldura îmi părăsește trupul.

Mă duc înapoi în pat, mă întind pe spate cu privirea fixată în tavan și încerc să evaluez situația. Dar nu progresez deloc. E o situație așa de neprevăzută încât nu știu nici măcar de unde să încep. Ce se întâmplă cu mine de fapt?

Deodată ceasul deșteptător sună. Mă ridic din pat și încep să mă îmbrac. E timpul să plec la lucru. Dar în mijlocul îmbrăcatului, cu un picior într-un crac al pantalonului și cu celălalt pe dinafară, mă oprește revelația că acționez în virtutea unor reflexe automatizate de rutină în vreme ce eu mă aflu într-o situație nouă, extraordinară. Cum aș putea să merg la serviciu mort? Colegii or să observe. Nici măcar nu o să ajung la birou fiindcă oamenii de pe stradă or să observe. Asta e o problemă serioasă. După câteva secunde de gândire, însă, ridic din umeri. N-am încotro, trebuie să merg la servici.

În cele din urmă plec spre birou, dar temerile mele nu se materializează. De câteva ori mi se pare că pasagerii din metrou se uită la mine cu coada ochiului, dar nimeni nu merge mai departe de atât. Ajuns la servici din nou mi se pare că lumea se uită la mine mai lung decât de obicei, dar, din nou, nimic atât de jenant încât să nu pot ignora. Și descopăr că atâta vreme cât cei din jur se rezumă la gesturi discrete, pe care mă pot preface că nu le observ, pot continua șarada fără nici o dificultate. La urma urmei, dacă aparențele sunt respectate, ce importanță are realitatea? Câtă vreme adevărul rămâne inactiv în conștiința oamenilor și n-are nici un impact asupra comportamentului lor față de mine, acesta e tot ce contează. În plus, observ cu satisfacție că starea mea nu afectează prestația mea la birou. Pot să lucrez la fel de bine ca înainte, dacă nu mai bine. Minimum, sunt mai puține distracții.

2.

Zilele au început să curgă egal. O abordare metodică a problemelor profesionale și personale și-a demonstrat eficacitatea scutindu-mă de multe suferințe inutile. Încurajat de succesul meu în prima zi după transformare, mi-am reluat fără complexe existența de zi cu zi de dinainte. Starea mea sui generis nu părea să constituie o piedică în calea activităților de tot soiul în care eram chemat să mă angajez . Atâta doar că, după câteva zile de la transformare, după semne discrete dar destul de clare de la cei din jur, am dedus că duhoarea emanată de trupul meu în descompunere făcea dificil dacă nu imposibil contactul proxim cu alte persoane. Zic am dedus, fiindcă eram incapabil să-mi simt propriul miros. A trebuit să folosesc grămezi de deodorant și parfum până când mi-a venit ideea să apelez la serviciile unui îmbălsămător. Omul nu s-a mirat de cererea mea și și-a exercitat meșteșugul asupra trupului meu fără să pună nici o întrebare. Ce-i drept, la data aceea în întreaga lume situația era de așa natură încât îmbălsămătorul nu avea de ce să se mire. Starea mea a adus cu sine și anumite avantaje pentru toaleta zilnică, nu numai dezavantaje. După câteva zile de la transformare n-am mai avut nevoie să-mi tai unghiile, să mă tund sau să mă bărbieresc. N-am mai simțit foame și sete, și, tot așa, multe din pornirile instinctuale sau emoționale care mă turmentau în trecut și-au slăbit priza asupra mea.

Destul de curând am realizat că am atribuit o semnificație greșită privirilor lungi pe care mi le adresau oamenii, în special colegii de la birou. Ceea ce eu interpretasem ca uimire și jenă, mi s-a arătat a fi de fapt teamă. Sau poate sentimentele celor din jur față de mine au evoluat în timp schimbându-și natura. Sigur e că, la birou, comportarea colegilor mei demonstra prin indicii neîndoielnice că acum mă considerau o persoană redutabilă. Eficacitatea, competența și profesionalismul meu la locul de muncă nu le inspira admirație, dar le inducea teamă. Și nu era numai teama că vor fi umbriți și depășiți în competiția cu mine, deși aceasta era o componentă importantă. Mi se părea uneori că citesc în privirile lor frica omului responsabil, așezat, vulnerabil prin aceea că are ce pierde, față de nebunul imprevizibil și periculos. Dar nici asta nu era totul. Alteori mi se părea că întrevăd în comportamentul lor panica vinovată a celui care de multă vreme s-a temut în secret de venirea unei catastrofe iminente, dar a reușit s-o ignore și chiar s-o uite, până când în cele din urmă inevitabilul s-a produs spre consternarea sa. Și desigur resimțeau în sufletul lor inconveniența personalităților lor concrete și a nevoilor lor omenești. Cereau prea mult și aveau nevoie de prea multe. Salarii mari, concedii, simpatie în caz de necazuri personale, picnicuri de companie pentru ridicarea moralului, prime de sărbători, timp liber pentru a petrece în sânul familiei și a se destinde, și subvenții pentru asigurări medicale de familie. Toate acestea și multe altele pentru a asigura dedicația lor față de companie. Toate acestea erau mult, mult peste minimul necesar întreținerii unei piese din angrenajul sistemului economic. Nu puteau să ignore inadecvarea lor când mă foloseau pe mine ca termen de comparație și aveau remușcări pentru că parazitau sistemul. Înțelegeau cu spaimă că sunt revoluți.

Și într-adevăr, curând am început să văd alții ca mine pe străzi și prin birouri. N-am știut de la bun început cum să iau aceste apariții. Eram bucuros că nu mai eram singur. Îmi dădeau un sentiment triumfal. Cei vii încercau în van să minimizeze importanța profetică a apariției noastre. Pretindeau că legiunile de morți se pot integra fără efort în ansamblul societății și pot fi asimilați fără restructurări majore ale societății. Arborau masca toleranței și a înțelegerii condescendente ca să-și ascundă temerile. Dar morții își impuneau cu ușurință punctul de vedere oriunde erau prezenți, în economie, în politică, în cultură și, fără îndoială, în viața personală. N-aveam decât să apelăm la logică pentru a-i convinge pe vii că acest punct de vedere nu era nici o inovație ci însăși viziunea pe care ei nu au fost niciodată suficient de consecvenți pentru a o pune în practică. “Combătându-ne pe noi vă combateți pe voi înșivă!”, a fost sloganul nostru politic cel mai eficace. “Alăturați-vă nouă sau renunțați la propriile voastre idealuri ipocrite!”, îi îndemnam noi pe vii.

Numărul nostru creștea din zi în zi. Unii dintre cei vii au început de foarte devreme să ne facă pe față o opoziție activă și radicală. Acești opozanți extremi, însă, n-au avut succes în ciuda energiei și hotărârii puținilor membri, pentru că nici ei nu știau prea bine de ce ni se opun și nici nu era prea clar ce ne opun. Mișcarea lor era expresia violentă a unei idiosincrazii viscerale, inconștiente, și nu putea să fie populară între oameni raționali și respectabili. Abia către sfârșit, când morții constituiau deja majoritatea și soarta viilor era limpede, adversarii noștri au reușit în sfârșit să se organizeze și să articuleze o opoziție ideologică cât de cât coerentă, prin care se împotriveau nu numai nouă, morților, ci și confraților vii care păreau să aibă puncte comune cu ideologia noastră. Conform lor e greșit să subordonezi morții principiul vieții. Un sistem economic, social sau politic, spuneau ei, nu are finalitate în sine, ci este doar un mijloc, o unealtă concepută cu scopul de a servi ceul inefabil și indeterminat al vieții. Eficacitatea este o valoare relativă, o sabie cu două tăișuri, un mercenar indiferent la moralitatea cauzei pe care o servește. Încerc să transcriu cu maximă acuratețe ideile lor și argumentele prin care își susțineau aceste idei, dar se prea poate să le falsific involuntar, fiindcă mi s-au părut totdeauna ininteligibile. Am fost prezent personal la mai multe din mitingurile și manifestațiile lor, le-am citit publicațiile, am meditat asupra sloganurilor prin care încercau să anime publicul. M-am străduit să fiu cât mai deschis și obiectiv cu putință. Pot pretinde că am făcut un efort onest de a-i înțelege, dar totul a fost zadarnic. Ideologia lor nu rezistă celui mai elementar examen analitic. Nu se poate traduce în practică, nu poate fi evaluată în termeni cantitativi. Este o colecție de ambiguități verbale, de termeni fără corespondență în realitate. Într-adevăr este numai un abuz de limbaj. Militanții înșiși nu păreau să se fi amăgit cu ideea că ideologia lor s-ar putea concretiza într-o strategie articulată de luptă politică. Se rezumau la îndemnuri la dialog, la a incita dezbateri publice și încurajau gândirea creatoare. Mizau pe puterea de convingere a exemplului. Se străduiau să anime suflul stins al spiritului și așa mai departe. Nici nu știu ce s-a ales de ei în final. S-au pierdut în anonimat, măturați de istorie. Cu anii, rândurile viilor s-au rărit inexorabil. Către sfârșit rar se mai putea vedea câte un viu pe stradă, de obicei câte un vagabond decrepit și zdrențăros implorând mila trecătorilor. Zvonuri circulă că viii nu ar fi dispărut cu totul ci doar s-ar fi retras din prim plan așteptând în penumbră momentul propice pentru a reintra în scenă. Dar puțin credit se acordă acestor zvonuri a căror origine este, probabil, o pură speculație. Nimeni nu deține informații exacte despre cei vii. Iar evenimentele istorice de mare anvergură care au urmat au împins curând în umbră orice preocupări frivole asupra soartei viilor.

Totul ar fi trebuit să meargă ca un ceasornic. Întreaga societate a fost restructurată pe baze pur raționale. Chestiunile economice, politice și sociale au fost reformulate sau mai bine zis formulate pentru prima dată într-un limbaj riguros și univoc, punându-se astfel bazele rezolvării definitive a acestor probleme. Erorile trecutului au fost recunoscute și corectate. Eficiența economică a crescut peste noapte aducând o prosperitate cum lumea încă nu cunoscuse. Această eficiență decurgea din disciplina muncii, din organizare, dar mai ales dintr-o atitudine mentală pozitivă, orientată pragmatic, și nu dislocată de ambiție, orgoliu și alte instincte inutile și nocive. Creșterea economică a permis în consecință eliminarea din rădăcină a problemei sociale. Următorul pas, căruia i-au fost consacrate eforturile, a fost eliminarea sărăciei nu numai concret, practic, ci și ca pură posibilitate. Reforme politice au asanat corupția din structurile de putere și au permis electoratului un control activ asupra acestor structuri. Am avut în sfârșit un guvern din popor pentru popor, conform formulei demonetizate de eșecuri și ridiculizate de sceptici. Când aceste deziderate utopice s-au realizat nimeni nu a fost fericit peste măsură sau surprins, fiindcă erau consecința firească, concluzia logică a unei abordări raționale a problemelor societății. Lumea era în sfârșit exorcizată de demonii fantastici și inconsistenți ai trecutului.

În timp, însă, evenimentele au luat o turnură nescontată. Au existat, desigur, efecte secundare negative ale noilor strategii încă de la bun început, dar inițial le-am putut ignora fiindcă aveau un impact minim, păreau neglijabile. La început au cedat verigile cele mai slabe. Auzeam știri despre țări subdezvoltate și exotice a căror economie a colapsat, despre frământări sociale și violențe stradale, dar nimeni nu le acorda importanță fiindcă nu păreau să ne privească și aproape că se petreceau într-o altă lume, atât de diferită era realitatea cotidiană prosperă, progresivă și optimistă pe care o aveam în fața ochilor. Apoi frământările sociale au ajuns și la clasele noastre de jos. Mai mulți oameni decât s-ar fi crezut păreau să fi fost excluși de la banchetul noii ordini. Pe nesimțite ne-am trezit în mijlocul unui tumult de neconceput cu numai câțiva ani în urmă. Acele efecte secundare care păruseră prematur un inevitabil dar benign reziduu al unei ordini cuasi perfecte, treptat au devenit factori dominanți și ne-am trezit confruntați cu spectrul unei probleme neașteptate, insolubile, intratabile.

Fiecare individ sau colectiv în parte pornea corect de la premizele realității concrete. Următorul pas era invariabil aplicarea unui raționament valid asupra acestor date. Și tot invariabil fiecare individ sau colectiv ajungea la aceeași concluzie. Dar din unitatea de gândire nu a decurs totdeauna și neapărat unitatea de interese. Binele unuia nu era binele tuturor. Binele unuia era catastrofa altuia. Binele colectiv nu decurgea din armonia intereselor individuale. Nenorocirea era că rațiunea era una dar purtătorii acestei rațiuni erau multipli și divizați. Iar rațiunea, care era emblema tuturor, continua să-i dividă. Ceea ce era mai de neînțeles era că nimic nu se schimbase în metodele și practicile noastre care la început au arătat atâta succes. Dintr-odată au încetat să mai funcționeze.

Individul lupta cu un alt individ, colectivul cu un alt colectiv și individul contra colectivului, totdeauna fără pasiune dar și fără cruțare. Era normal ca un individ să lupte contra altui individ pentru o slujbă, pentru favorurile unei femei, sau chiar pentru un loc de parcare. Era în interesul unei companii să elimine din competiție o altă companie. Era logic pentru o țară să se extindă în dauna alteia, să-i ocupe teritoriul, să-i acapareze resursele și să-i exploateze populația. Era de datoria unui zelot sau a unui iluminat să împrăștie lumina adevărului revelat sieși în dauna întunericului doctrinelor false. Era imperios ca Dumnezeul adevărat să ia locul celui fals în conștiința necredincioșilor. Și cu cât mai exigentă, mai importantă și mai fundamentală era credința în numele căreia cineva lupta, cu atât erau mijloacele extreme și violente mai justificate și mai necesare în practică. Toți luptau sub același steag de o parte și de alta a baricadei. Dar din lupta tuturor contra tuturor nu a rezultat armonia socială. Competiția acerbă nu a generat progresul. Războiul generalizat nu a condus la pacea eternă.

Dezordinea se făcea simțită la toate nivelurile societății. Familia și prietenia se dezagregau, societatea se atomiza. Producția economică era în cădere liberă, cauzând o mizerie de nesuportat. Statele se pregăteau de război iar stocurile de armament creșteau în arsenale. Alianțe noi continuau să se injghebe și să se destrame cu mare ușurință. Pământul ne fugea de sub picioare și noi nu înțelegeam de ce. În mintea tuturor se strecura gândul că poate această lume nu poate fi exorcizată de demoni și întuneric.

M-am aflat într-o după amiază rece și însorită de toamnă într-o piață publică la mitingul unei mișcări sociale sau politice sau religioase oarecare. M-am amestecat printre demonstranți și i-am ascultat cu interes pe oratori. Discursurile lor aveau substanță și putere de convingere. Dar tot așa erau și discursurile oratorilor mișcării opuse pentru membrii ei. Cu toată îndoiala pe care astfel de gânduri neliniștitoare mi le strecurau în minte, nu m-am putut împiedica să mă alătur entuziasmului debordant al demonstranților. Liderii mișcării au părăsit podiumul prezentând mulțimii semnele victoriei anticipate și strangându-și mâinile simbolic deasupra capului. Am rămas pe loc gânditor multă vreme după ce agora se golise, în mijlocul frunzelor uscate și aprins colorate, până când amurgul a umplut spațiul cu o lumină ireală. Contemplam o enigmă care mă depășea.

3.

Acum, când stau rezemat de zidul spart al unei clădiri în ruină, în mijlocul orașului devastat de bombardamente și lupte de stradă, cu oasele mele reflectând lumina rece a stelelor strecurată printre norii de praf și fum, acum când totul e pierdut, tot nu pot să înțeleg. Revăd în minte șirul evenimentelor, refac etapele logice ale itinerariului intelectual care ne-au forjat convingerile și nu pot să descopăr nici o fisură. Totuși, dacă nici o greșală nu a fost comisă cum de am eșuat în acest dezastru total, planetar? Lumea nu mai există. Cenușa defunctei civilizații e împrăștiată pe tot pământul. Conflicte ireconciliabile au declanșat o erupție socială care a sfârșit in cataclism total, geologic, în apocalips.

Poate că într-adevăr n-a fost nici o greșală, îmi vine în minte într-un târziu. Gândurile mele iau o turnură neașteptată, o nebănuita cale se deschide pentru a fi explorată. Dar dacă n-a fost nici o greșală pe parcurs, dacă evoluția societății a fost o desfășurare riguroasă, fără cusur, o explicitare tautologică a datelor inițiale, poate că greșala a fost în chiar datele inițiale. Societatea era moartă încă de la început dar nu o știa. Umblam morți și neîngropați către un destin imposibil de schimbat. Sau, și mai bine, poate că greșala a constat tocmai în a nu face nici o greșală. O greșală este o breșă în logica de fier a lumii prin care speranța și imprevizibilul pătrund în ea. Eram condamnați de propria orbire și am orbecăit în neștire către abis.

Printr-o gaură în stratul dens de praf și fum care se ridică până în stratosferă, înconjurând concentric planeta, lumina rece și indiferentă a lunii cade asupra orașului pustiit, dezolat, împrumutându-i o atmosferă stranie, transfigurându-l. Razele glaciale ale lunii pătrund prin găvanele scobite înăuntrul craniului meu, dând un luciu argintiu pânzei de păianjen care se întinde de la un lob temporal la celălalt, iscând sclipiri verzui din mușchiul umed care îmi căptușeste interiorul craniului. La capătul neputinței mele încerc sentimente stranii, și speranțe și elanuri nebunești, fantastice se nasc în mine. Care e locul unde se formează aceste gânduri care mă frământă? Să fie spațiul gol, reverberând de tăceri al craniului meu? Cum poate un gând să se agrege din nimic? Unde sunt eu, cel care emite aceste gânduri, în acest moment? Poate că gândurile nu-și au originea nici în timp, nici în spațiu, ci acestea sunt doar un lut asupra căruia gândul își lasă amprenta, amăgindu-i pe cei superficiali cu iluzia unei naturi cursive și extinse a sa. Gândul se întrupează desfășurându-se în spațiu și timp dar vine de altundeva, din patria lui eternă. Mi-e dor de patria nevăzută. Vreau să mă întorc acasă. Prea mult timp am purtat o mască comodă pretinzând a fi acasă într-o lume în care eram un străin abia tolerat. Mă rog să fiu îngăduit înapoi în patria mea. Mă rog luminii să mă primească. Privesc fix în razele albe care mi se înfig în găvane și aștept un răspuns.

 

 

respiro©2000 All rights reserved