Soarele în septembrie

                                                                                         de Adina Dabija

 

Mă feresc ca de dracu’ de după-amiezele însorite de toamnă. După șlagărele pop-rock ale sezonului estival, care îmi sparg piepul de ură pentru că mă fac să-mi mișc fără voia mea fundul prin bucătărie, unde țin radioul, cel mai mare pericol îl reprezintă un anumit fel în care cade lumina la început de toamnă. Genul ăsta de lumină persistă până spre sfârșitul lui octombrie și îmi înmoaie oasele, mă topește și mă pune pe rând în forme de mult trecute – focă sensibilă care își lipește nasul de geam cu o greutate în privire, în așteptarea mamei, femeie cu părul în vânt, în sfârșit, tot ce am fost sau aș putea fi. Mă apucă de exemplu de la mirosul de nuci – dumnezeule, nucile de pe malul pârâului din fața casei, care ne înverzeau degetele. Apoi din senin mirosul de grâu măcinat - fata morarului cu care vânam șoareci prin vie – mirosul de vie – mirosul servietei maro a lui tata care mă lăsa la morar, apoi ca un trăznet mirosul de ciuperci umede - pădure adâncă - adânc, adânc - verde închis - închide ochii – extaz vegetal - tot ce sunt fără să fiu. Toamna izbucnesc poveștile despre mine însămi. Mă înfurii și mă ridiculizez privindu-mă de undeva de sus, ce mică așa între frunze, scufundată în mine, pradă mie. Aștept iarna, anotimpul în care mă pot în sfârșit uita.

 

Sunt complet cheală. De câte ori mă mutam sau mă despărțeam de câte un bărbat îmi schimbam tunsoarea. Până când, la un moment dat, mi-am zis gata. Se împlinesc patru ani de când m-am ras în cap și sunt convinsă că, în ce mă privește, chelia e cea mai sănătoasă filosofie de viață. În primul rând, în meseria de reporter special nu prea ai timp de pierdut cu descâlcitul, aranjatul, foitul în fața oglinzii. În al doilea rând, nu mai îndrăznește nimeni să mă ia ca pe o femeie. Lumea mă privește cu suspiciune și habar n-are în ce oală să mă bage. Asta îmi place. Majoritatea oamenilor se instalează comod în ei înșiși, confecționându-și o anumită idee clară, plăcută și fixă despre ceea ce sunt. Eu când încep să mă simt bine îmi pun singură pioneze sub fund. Rasul în cap mi-a schimbat complet viziunea asupra stilului meu de viață. Am început prin a mă descotorosi de toate obiectele inutile care trenau prin casă și pe biroul de la redacție. Casa mea conține de regulă un pat, o fereastră mare, deschisă, cu niște perdele gălbui care flutură în vânt, un rulou de cauciuc pe care îmi fac exercițiile dimineața, o veioză și un computer portabil la care-mi scriu articolele. Nu închiriez decât apartamente cu scobituri în pereți, în care pot să-mi bag restul catrafuselor - niciodată mai multe decât ar încăpea în două valize. Am dăruit colegelor de la Social toate brizbrizurile pe care le strânsesem în ultima vreme, genul acela de chestii inutile pe care le primești cadou de sărbători de pe la diverse firme și pe care nu-ți vine să le arunci imediat ca să nu strici atmosfera de sărbătoare, în schimb când cauți ceva important te încurci în ele și-ți vine să le azvârli direct pe fereastră. O altă schimbare majoră a fost că am renunțat la roiul de cunoștințe și așa-ziși prieteni care sunt făcuți să-i bați la cap când te plictisești. Nu am ceea ce se cheamă un anturaj. Ca orice ziarist, am o mulțime de relații și din când în când ies la o bere lungă cu colegii de redacție. De plictisit oricum nu am când să mă plictisesc - ajung acasă după miezul nopții, fac un duș și cad frântă. Mă gândesc din ce în ce mai rar la mama.

 

Zilele trecute am primit un telefon de la Ron.

-                   Ai chef să ieși astă-seară?

Era o sâmbătă după-amiază și tocmai voiam să ies să mă plimb. Vremea era absolut insuportabil㠖 început de toamnă care scoate la suprafață toate reziduurile sentimentale de care crezi că te-ai descotorosit odată pentru totdeauna. Îmi era însă și mai imposibil să stau lungită în pat și să privesc dansul insinuant al perdelei în vânt, mai unduios ca niciodată, contaminat de nostagia bucăților de puzzle de memorie care se ridicau spre tavan în rotocoalele de fum de țigară.

- De ce nu? am răspuns, gândindu-mă că alternativa de a mă înfunda în vreun bar mi-ar face mult mai bine decât soarele de septembrie.

Ron avea însă alte planuri. A trecut pe la opt să mă ia cu mașina. Eram invitați cu toții la Daniel, redactorul șef adjunct, care tocmai își luase o casă nouă. Printre alți colegi am descoperit un cuplu care tocmai sosise în America să-și încerce norocul, iar Daniel îi luase sub aripa lui și le explica cum stau lucrurile cu casele. El fusese ziarist la nu știu ce gazetă de pe undeva din Europa de Est. Cum au dat cu ochii de mine au început să vorbească cu toții despre război. Ron dădea musafirilor amănunte picante din primul meu reportaj. M-am dus la bufet și mi-am turnat un coniac mare cu gheață. N-aveam chef de război în singura mea zi liberă din săptămână.

-                   A fost cel mai tare reportaj din presa new-yorkeză. Lana este cu adevărat extraordinară, melița Ron, așteptând să-i laude și lui cineva fotografiile pentru care-și pusese pielea pe băț.

-                   Vorba soldaților noștri, ne facem și noi meseria, am spus eu.

-                   Ați făcut treabă bună, aprobă Daniel. Am avut un tiraj foarte bun la numărul cu primul reportaj din război.

-                   Ce tiraj, se interesă fostul ziarist din Europa de Est.

-                   Prietene, spuse Daniel, aici în America sunt câteva lucruri care nu se spun: cât câștigi, cu cine îți iei prânzul și ce tiraj are ziarul la care lucrezi.

-                   Dar câți oameni au murit în război se spune? întrebă nevasta ziaristului din Europa de Est. Toate privirile s-au îndreptat asupra ei și preț de câteva clipe s-a lăsat liniștea. Era o femeie foarte tânără, subțire, cu părul împletit într-o coadă lungă la spate, cu trăsături delicate. I-am remarcat mâinile nervoase cu degete lungi, aproape transparente, care seamănă cu ale mele.

-                   Ia mai dați-l încolo de război, nu v-ați plictisit de el, spuse nevasta gazdei. Bine că s-a terminat odată! Mai bine să vă arăt casa. Haideți, mai întâi fetele.

„Fetele” au plecat deci să viziteze casa, în timp ce „băieții” au rămas în living la taclale despre politică. A trebuit să vizitez în cele mai mici detalii toate camerele și debaralele din noua casă - de două ori mai mare decât cea anterioară, cu rată mult mai avantajoasă, și cu ieșire direct la stradă! - să mă joc cu telecomanda cu infraroșu de la garaj și să mă minunez în fața acvariului imens din biroul lui Daniel. Seara era, fără doar și poate, ratată. Am revenit în living și m-am dus să-mi mai torn un coniac, ascultând cu jumătate de ureche genul acela de discuții despre tot și nimic pe care le au mai mulți oameni strânși la un loc sâmbătă seara. Gazda s-a așezat la pian și ne-a cântat Everlasting Love, apoi s-a dus să vadă de prăjituri. Femeia cea tânără din Europa de Est s-a apropiat de pian și și-a trecut ușor mâna peste clape, apoi a tras brusc capacul peste ele.

-                   Știi să cânți la pian? am întrebat-o.

-                   Da, mi-a răspuns ea simplu.

-                   Și de ce nu cânți?

-                   Este prea multă lume, a răspuns ea și a zâmbit.

Femeia asta avea ceva care îmi atrăgea atenția, dar nu-mi dădeam seama ce, poate un amestec de duritate și moliciune, sau un anumit fel de a sta cu spatele drept, sau poate îmi sărea pur și simplu în ochi printre atâtea mutre cunoscute. Am încercat să intru în vorbă cu ea, dar de fiecare dată intervenea ceva care ne întrerupea discuția, ba destuparea șampaniei, ba bărbatu-său care voia s-o prezinte nu știu cui. Am aflat doar că o chema Natașa. După câteva coniace mi s-a rupt filmul și am pierdut-o din vedere până când am ieșit să mă răcoresc pe peluză. Era cu bărbatu-său și discutau ceva în rusește. Nu cred că m-au observat. Stăteau lângă un morman acoperit cu o prelată, care, din gesturile pe care le făceau, mi-am dat seama că era subiectul controversei, pentru că era evident că aveau o discuție în contradictoriu. Ea părea să-l roage ceva, iar el făcea întruna semn din cap că nu. După un timp el a plecat spre living și ea a rămas în fața mormanului. Am impresia că plângea. Apoi a intrat în casă. M-am apropiat să văd ce era sub prelată și am dat peste un pian early 30’s, genul acela la care se cânta jazz prin baruri pe vremea bunicii. Era de culoare roz și avea pe alocuri smalțul sărit. Am atins o clapă.

 

Una din poveștile despre mine însămi este Lana pianista. În copilărie și adolescență mi-am dorit din tot sufletul un pian. Ai mei n-au vrut să-mi cumpere, spuneau că e prea scump sau că trebuie să avem întâi o casă ca să nu deranjăm vecinii. Tot așteptau să-mi treacă faza cu pianul și, în așteptare, mi-au cumpărat o chitară, ba chiar mi-au luat și profesor - un hispanic în vârstă, care fuma țigară de la țigară și tușea îndelung înainte de a spune ceva, pe nume Lulu. Rupeam corzile chitării ca să anulez lecțiile cu Lulu. La șapte ani aveam o chitară prăfuită și un pian de jucărie cu care deranjam vecinii compunând mici piese pe care le cântam apoi copiilor la școală. Învățătoarea îmi lăuda talentul. Mama și tata veniseră să cucerească America. Mama s-a lăsat de pictură și a făcut toată viața ei design de vitrine. Tata, care venise să facă cercetare în fizică, a sfârșit ca profesor de liceu. Îmi amintesc foarte bine o dimineață în care, făcând curat la el în biriu, a dat peste niște calcule din tinerețe și a început să se minuneze de ce deștept fusese pe vremuri. „De ce nu reiei calculele?”, l-am întrebat. „Bineînțeles că o să le reiau”, mi-a spus el. Nu le-a reluat niciodată. A pus bine într-un colț caietele din tinerețe și a descoperit acum un an că lipsesc. Mama crezuse că nu-i mai trebuie la nimic. Ai mei și-au uitat visurile la poarta țării tuturor visurilor. Am moștenit de la tata degete lungi.  Întotdeauna m-am așteptat să cânt la pian cu ele, cândva, când voi fi mare și poate că - și când îmi spun asta cheala din mine se așează picior peste picior și surâde ironic - încă mă mai aștept. Episodul cu pianul a fost un bun antrenament pentru ce avea să urmeze mai târziu. Văzând cum se moare în războaie mi-am dat seama că moartea visurilor din copilărie este ceva firesc, care face parte din viață. Nu poți să le faci pe toate. Nu poți să ai tot, din simplul motiv că nu ai nimic: un glonț rătăcit care te nimerește în cea mai senină zi de primăvară și cerul devine rotund și te cuprinde. Astăzi mi se pare firesc că ai mei n-au înțeles că pianul făcea parte din mine și că-mi fusese lipit de degete. Într-un sens larg, suntem cu toții niște anonimi. Sunt convinsă că atunci când m-am născut eram înger. Puteam face orice, în fața mea creștea lumea ca un arbore portocaliu, până la cer. Tragedia începe în momentul în care trebuie să alegi o ramură a ta pe care să te cațeri. La început ai impresia că un anumit drum este mai aproape de cer decât altul. După aceea nu vrei decât să nu te rătăcești pe drumul pe care ți l-ai ales și să ajungi măcar să vezi cerul. Apoi vrei măcar să nu cazi din copac. Iar în final vrei doar să nu te bușești prea tare de pământ. Faptul că viața o ia într-o anumită direcție este cel mai grotesc lucru cu putință. Nu mă mir că există oameni care își lasă familia, jobul de o viață, micile tabieturi și pleacă să se facă chelneri în colțul opus de lume. Fiecare își spune zilnic o poveste despre sine și lasă în urmă alte zeci, neterminate. Lana pianista este una din ele.

 

 

I-am spus lui Ron să oprească mașina. Ne certasem tot drumul spre casă.

-   Ai înnebunit? spuse Ron. Nu vezi că ești beată? Cum naiba vrei să cobori aici, tocmai în South Bronx te apucă?

-                   Eu când sunt beată sunt de o mie de ori mai trează decât tine.

-                   Nu înțeleg ce ți-a cășunat pe mine din senin.

-                   N-am nimic cu tine. Pur și simplu n-am chef să mă duc acasă, înțelegi?

-                   Și ce-o să faci aici în toiul nopții? Măcar vino la mine.

-                   O tot dai cu la mine, la tine. Nu vezi că am ajuns la mine. Și la tine. Uită-te și tu la buildingul ăsta. E la fel ca al meu, ca al tău. Poate că eu locuiesc chiar aici. Poate că la ora asta dorm. Eu aș putea fi oricine, oricare dintre ei, sau poate că deja am murit acolo. Nu țin atât de mult să fac pe Lana ziarista. În fond aș putea la fel de bine rămâne chiar aici și dansa toată viața din buric. Apoi aș putea să fac înconjurul lumii, m-aș angaja la un circ, aș lăsa baltă războaiele...

Până la urmă Ron a trebuit să oprească. Am coborât împleticindu-mă și m-am gândit să mă culc chiar acolo jos, pe iarbă, fără prea multe mofturi. Am dat să mă întind dar mă înțepau tot felul de chestii. Am reușit să mă ridic și am înaintat fără convingere spre o intersecție, printre siluetele diforme ale tomberoanelor doldora de gunoaie, printre hârtiile și pungile I Love NY care pluteau prin aer, semn că timpul se oprise. Ron venea încet cu mașina în spate. M-am întors și i-am făcut semn să plece, apoi i-am făcut semn fuck you. Pe strada următoare niște draci în pielea goală destupaseră o pompă de apă și se stropeau cu voioșie. Câteva ciori bătrâne numai în chiloți stăteau cu burțile revărsate pe șezlonguri de plastic și îi priveau aprobator. Cum au dat cu ochii de mine, dracii au început să mă stropească și să se izbească în mine ca fluturii de bec.  Dar Scaraoțchi însuși, cel cu burta mai mare aflat în mijloc, îmi sări în ajutor.

- Gata, hei, ajunge! se rățoi Scaraoțchi la draci. Ce naiba faci aici în mijlocul nopții, mă luă la întrebări. Ești cumva o…

Am realizat cu stupoare că Scaraoțchi era femeie. Avea niște țâțe mici înfundate în grăsime, purta un turban roșu și era machiată cu verde în jurul ochilor.

- O femeie cumsecade, fie și atâta cât poate fi o albă, nu umblă singură noaptea pe străzi.

- Da, ai dreptate, mă plimbam cu prietenul meu și ne-am certat…

- Halal prieten care lasă o femeie albă singură noaptea în South Bronx!

- Eu i-am cerut să oprească.

- Halal bărbat căruia ajungi să-i ceri să oprească în South Bronx!

- Tocmai mă duceam acasă…

Pe naiba.

- Nu mai prinzi nici un metrou la ora asta. Sunt niște lucrări, metroul nu circulă decât în timpul săptămânii. Despre autobuze nici nu poate fi vorba. Arată-mi mie un șofer care vrea să-și lase pielea prin South Bronx. Uite ce e, îți dau un sfat prietenesc. Te văd mai slabă de înger.

Scaraoțchi îmi făcu semn să mă apropii, mă apucă de braț și îmi șopti la ureche :

- Am și eu un bărbat, mai pirpiriu, uite ăla de colo, e cât de cât curat, dacă i-o iei puțin la cioc te duce el acasă cu mașina… Știi, eu nu mai pot să mă mișc din cauza siluetei… e și el bărbat, săracu’, ce să facă…

M-am uitat la ea, se uită la mine, burta și țâțele i-au luat-o deodată la vale scuturate de un val de râs isteric, uimitor de subțire.  Nu era momentul să fac vreo mutră bisericoasă.

- OK, însă doar să mă ducă acasă e prea puțin. Pune măcar vreo 20 și mai putem discuta.

Scaraoțchi nu păru surprins de asemenea pretenții. Probabil că cerusem cu mult sub prețul pieței, pentru că duse imediat mâna la chilot să scoată bancnota.

- Uite, spuse și îmi întinse o bancnotă.

Am apucat bancnota. În fond, de ce nu ? De ce nu prostituată ? De ce aș ține atât de mult să fac pe Lana cheala ?

- Duceți-vă colo după paravan.

Un bărbat de culoare se apropie de mine și mă apucă de mână. Nu îi vedeam prea bine fața. Mă târî într-un cotlon și se grăbi să-și deschidă fermoarul de la pantaloni. M-am așezat în genunchi dar în acel moment toate coniacele mi-au venit înapoi pe gât amestecate cu antreurile și prăjiturelele. Am borât îndelung. Nu știu care din noi doi mirosea mai urât în clipa aceea. Tipul a început să-mi ceară banii înapoi. La un moment dat m-am trezit în mașină la Ron. Priveam pe geam în lumina zorilor și mi se părea mereu că locuiesc undeva după colț. Îmi era rău și nu înțelegeam de ce durează atât de mult drumul spre casă, o casă a nimănui, a oricui. Într-un târziu Ron mi-a spus că am ajuns.

 

A doua zi m-am trezit spre prânz. M-am întrebat ce naiba făcea Ron lângă mine în pat, dar mi-am dat seama că n-ar fi avut pe ce altceva să se întindă. Aveam capul cât un balon umplut cu plumb. M-am ridicat să fac un duș iar Ron s-a dus să pună de cafea.

- Ca în vremurile bune, spuse el și îmi întinse ceașca de espresso.

Se referea la faptul că de fiecare dată când mergeam la război căram o mașină de făcut espresso după noi. Mă însoțise în ultimele două deplasări.

-                   Am să-i spun șefului mare să-ți dea liber câteva zile, spuse Ron. Cred că suferi de depresie post-traumatică. Am trecut și eu prin asta, la vreo două săptămâni după ce ne-am întors de acolo. Mi-a trecut după o săptămână de Hawaii: mâncare bună, soare, ocean, ghirlande, fetițe, dansuri...

-                   Se poate, am spus. Nu prea suport soarele în septembrie.

-                   De ce? se minună Ron. Nu e prea tare, e numai bine.

-                   Tocmai de aceea.

Ron a rămas la părerea că sunt pe punctul să fac o depresie serioasă. A coborât și mi-a luat niște sandwitch-uri.

-                   Trebuie să mănânci bine. Uite și o sticlă de vin. Te las să te odihnești și trec să o bem mai pe seară. Dacă ai nevoie de ceva, orice, sună-mă pe celular, OK? Rămân prin zonă.

 

Jobul de reporter special este plătit excelent, dar niciodată nu mi-a trecut prin cap să-mi cumpăr pian. Este ca un lucru pe care ți-l dorești multă vreme și când în sfârșit ți se oferă îl respingi, pentru că și-a pierdut semnificația. Ar fi fost desuet să intru într-un magazin și să-mi comand un pian nou, negru, lucios. Nu-ți poți cumpăra visurile din copilărie. Mi-am dat seama că singurul pian din lumea asta care ar putea să fie al meu este pianul din seara precedentă. M-am trezit visând la pianul cel roz. Era bătrân, scrijelit ca o amintire, de o culoare la fel de ridicolă ca ideea de a-l lua acasă. Și, mai ales, era singurul pian care o readusese la viață pe Lana pianista.

Am pus mâna pe telefon și am sunat la Daniel să întreb ce e căuta subiectul visurilor mele în curte și dacă e de vânzare. A răspuns nevastă-sa.

-                   Tocmai am sunat acum două zile la debarasori să ne scape de el. Știi, pivnița noii case e prea mică și nu mai am loc să-l țin. A plouat peste el vreo lună, până când s-a îndurat Daniel să-l acopere cu o prelată. L-a cules acum vreo doi ani de pe stradă, voia să-l dea copiilor să se joace cu el. Își închipuia că o să-i las să pună mâna pe asemenea vechitură, cine știe prin ce casă deocheată o fi stat. Nu pot să cred că rabla asta de pian are atâta succes. A mai întrebat de el și Natașa, știi, soția lui Mișkin, ziaristul pe care l-ai cunoscut aseară.

-                   Și? Vrea să-l ia ea?

-                   Ar vrea, dar nu este de acord bărbatu-său. Cică nu au suficient spațiu. M-a pus să-l măsor cu ruleta, dar se pare că nu încape.

Am aflat astfel că Natașa era relativ cunoscută în țara ei. Era pianistă. Venise cu Mișkin în America împotriva voinței părinților ei și muncea la negru într-un bar de noapte. O mare dragoste.

-                   Atunci o să-l iau eu.

L-am sunat pe Ron și ne-am dus să luăm pianul în după-amiaza aceleiași zile. A încăput foarte bine la mine în apartament, care, gol cum era, parcă îl așteptase dintotdeauna. În cinstea lui am desfăcut sticla cu vin adusă de Ron, care a plecat convins că-mi sărise o doagă.

 

În fiecare sâmbătă după-amiază o ascult pe Natașa cântând la pianul roz. Este acum profesoara mea de pian. Am sunat-o în săptămâna care a urmat și am invitat-o la mine. După tot ce s-a întâmplat toamna asta, nu-mi place să văd oamenii abandonându-și visurile. A fost foarte fericită când i-am dat o cheie de la apartamentul meu și i-am spus să vină să cânte oricând are chef. La început am avut mult de furcă să-l acordăm și să-i înlocuim câteva clape. Tasta sol lipsea cu desăvârșire. Acum totul merge perfect. Îmi place să îmi trec mâna peste pielea lui scorojită, este ca și cum mi-aș mângâia visul din copilărie. După înfrângerea suferită în seara în care am văzut pentru prima oară pianul, cheala a devenit o prezență mai discretă, deși nu-și poate reține câte un surâs ironic când aduc frunze de afară și le așez pe pian. Dar știe că odată și-odată tot o să mă întorc la ea. Însă nu în toamna asta. Se pare că în toamna asta nu va fi nici un război.

 

 

respiro©2000 All rights reserved