La noi, când vine iarna

- fragment de roman -

de Mircea Diaconu

 

La noi, când vine iarna, toți norii anului trecut se așează pe pământ și sunt zăpadă. De asta e atât de senin și rece. De asta nu plouă și putem vedea toate avioanele, care merg spre țările calde. E drept -că uneori cerul se lasă jos de tot și ninge. Văzut de aproape, e plumburiu sau negru, după cât e de frig. .Nouă însă nu ne e frică, pentru că bunicul nostru e preot.

încolo, toate ar fi bune — păcat că locuim atât de departe și avem musafiri numai de două ori pe an. Suntem la trei trenuri depărtare, dintre care unul mic și două mari. Nu-l cunoaștem decât pe cel mic, unde mergem să întâmpinăm rudele, adică unsprezece unchi și cincisprezece tanti. Uneori luăm și roaba, pentru bagaje.

Bunicul meu, care are șaptezeci, de ani și înainte de a fi preot a fost rănit în război, spune că iarna oamenii sunt mai buni. Am un scăunel cu trei picioare, pe care stau o oră pe zi să văd lumea care trece pe poteca bisericii, îmi place că zăpada e mare și oamenii par mai scurți de picioare. Stau ascuns după fântână și le dau bună-dimineața. Toți tresar, îmi răspund și pleacă mai departe, cu picioarele scurtate, cocoșați, peste potecă, pentru că iarna nimeni nu poate să mai meargă țanțoș. După ce trec, le pun puțină apă pe potecă și mă dau cu sania de douăzeci de ori, de la biserică până în drumul mare. Spre seară mă așez iar pe scăunel să văd lumea. Acum când poteca e numai gheață, îmi plac mult mai mult. îi aștept după fântână și le dau bună-seara, brusc și vesel. Apoi îi ajut să se ridice de jos, îi scutur de zăpadă și ei îmi mulțumesc si-i spun mamei că sunt bine crescut. Cel mai bine cade dascălul, că e gras și are un coș cu colivă. După ce îl ajut, îmi dă colivă și începe să înjure de stele, garduri, câini turbați, scripturi, scobitori, bocanci, turnul lui Babei și nu mai știu ce, că nu se mai aude. Într-adevăr, iarna oamenii sunt mai buni.

Când ninge, însă, mama mă închide în casă și n-am decât să-mi lipesc nasul de geam, să mi-i ciugulească pițigoii, care ne arată cât de grea e iarna. Dacă te uiți în sus când ninge, vezi cum se învârtește pământul, dar asta numai în prima ninsoare. De aceea-mama mă

închide în casă cu multă mâncare și o carte de citit, ca să nu mă duc la marginea brazilor, să văd cum se învârtește pământul. Ne adunăm acolo toți băieții și ne uităm în sus. La început nu simțim nimic, nici nu se poate, câtă vreme avem căldură în noi, apoi cădem, încet, odată cu fulgii, pe spate și începem să simțim cum se învârtește pământul. Nu e nici o primejdie, că ne găsește întotdeauna cineva, ne duce acasă și ne îmbolnăvim, E drept că o dată mi-a fost foarte rău, dar în ziua aceea pământul se învârtea foarte repede și o lună întreagă n-am văzut decât umbrele fratelui meu, și mamei mele iar dacă încercam să merg, era în spatele meu cineva care îmi fura pașii și nu vrea să-mi dea înapoi decât unu, doi, pe zi.

De atunci mă închide mama în casă la prima ninsoare, când se așează norii pe pământ. Nu-mi pare rău, că și după aceea e foarte frumos, se vede orice urmă, chiar și a păsărilor prin aer și a avioanelor care trec spre țările calde. Pe la noi trec în fiecare zi câte două, dar din acelea foarte mici. Și nu înțeleg de ce toate se duc și nu se întoarce nici, unul. De fapt, e normal, din țările calde nici eu nu m-aș întoarce ; decât să mă dau cu sania, să mănânc cir na ți, să visez ciraci, să-mi fie. frig, să-mi fie dor de-căldură,- să mă îmbolnăvesc de două ori pe lună, să colind... De fapt m-as întoarce. Sau mai bine nici nu mai plec.

Și la urmă, eu iarna aud mai bine. De exemplu, am auzit că ne vor sosi rudele și mama spune că trebuie să fim bucuroși, că ne vor aduce cadouri peste cadouri, că ne vom îmbrăca frumos (frumos înseamnă cu hainele de marinari), că vom. cânta romanțe și-vom fi fericiți. Un singur lucru e rău : am în total unsprezece unchi și cincisprezece tanti. Băieții mă invidiază că am atâtea - mătuși, .dar nu cred că merit, că și-așa nu le deosebesc deci t după miros. Iarna vin toate odată, mă sărută de câte două ori fiecare, adică de treizeci de ori și mi se face rău de la mirosurile acelea, care la noi în sat nu există. Fratele meu, Sandu, a fost odată la oraș cu corul școlii, au cântat trei cântece. într-un concurs și zice că acolo miroase peste tot așa și el s-a obișnuit, chiar îi place. O să mă duc și eu la oraș, dar acum sunt foarte ocupat, trebuie să mă dau de patruzeci de ori cu sania pe zi. De fapt, tata ne-a promis că ne duce să vedem bâlciul și cu ocazia asta o să ne cumpere și pantaloni largi, că noi purtăm numai trening, iarna pantaloni pană și vara, scurți. La noi așa e regula : cât ești copil porți o cămășuță sau pantaloni brodați, apoi când ești tot copil, dar mai mare, porți trening și pantaloni scurți, iar când ajungi să porți pantaloni largi, e altceva, poți să dai mâna cu prietenii și să spui : ,,hai noroc" ! Niciodată n-am înțeles ce e cu acest „hai" — cred că înseamnă : „hai să bem o bere", c㠄noroc" știu foarte bine ce înseamnă. De exemplu, noi când furăm din dulceața mamii spunem : „noroc că nu ne-a prins" ! adică fratele meu, că eu stau afară și țin de pază, în timp ce el mănâncă.

Dar să mă întorc la rude, că despre ele vorbeam. Eu îmi pierd mereu ideile și fratele meu zice că sunt incoerent. El citește mult, Sunt și neserios, și neatent, și uituc, și cu capul în nori, și fricos și obraznic, și nepăsător, și-mi rod unghiile, și bolnăvicios, și lasă-mă să te las. Astea, zice el, sunt defectele mele principale, defecte de frate mai mic. Eu mai am unul, dar nu i-l spun ca să nu profite de el : mă gâdil. Dar nu mă gâdil oricum, mă gâdil așa, ca Stan. Adică Stan Popescu, colegul meu, care se gâdilă și când bate vântul.

Să mă întorc iar de unde am plecat, la rudele mele, care trebuie să sosească. Toată săptămâna aceea nu mă simțisem bine, mi-era așa cum ai mânca prea multe cireșe și nu m-am putut bucura deloc de telefonul pe care tocmai îl montasem, adică două cutii de chibrituri legate printr-un fir, în care fratele meu spunea „ești un prost", iar eu îi răspundeam „ba tu". El stătea în casa mare, eu; în cea mică. Am uitat să spun că. avem două case, una mică în care stăm noi și una mare pentru rude. Când nu sunt rude, e plină de păianjeni foarte periculoși, că ne pișcă și din asta mama înțelege că am fost acolo să furăm dulceață din sobe.

Nici vremea n-a fost prea bună ; cerul era o rufă pusă la uscat și două zile n-a trecut nici un avion spre țările calde. Niște păsări de noapte s-au ascuns în bradul nostru și Gugiuman le-a lătrat tot timpul, dar ele nu ieșeau decât noaptea ca să le visez eu. Gugiuman e câinele nostru, alb ca zăpada, abia îl vezi în curte. E de-o vârstă cu mine și nu înțeleg de ce zice tata că e bătrân. îl iubesc foarte mult și nu pentru că mi-e prieten de când m-am născut, dar nu e un câine obișnuit. De exemplu, cască timp de treizeci de secunde, fără întrerupere și latră mai tare decât clopotul bisericii. Cred că iarăși trebuie să mă întorc la rude.

în dimineața aceea, cerul se lăsase atât de jos, că-mi venea să umblu aplecat și de peste tot se auzeau pocnete de bici și buhaie, care diseară vor fi plugușoare. îmi pare rău că nu pot merge și eu cu colindul, am auzit că se câștigă foarte bine. Mă dădusem numai de cinci ori și jumătate cu sania, când mama m-a adunat de pe pârtie. M-a dezbrăcat și m-a pus pe un scăunel în fața sobei, să mă usuc. Lemnele pocneau, clin picioarele mele ieșeau aburi și am ațipit. N-am avut însă timp să visez nimic, că mama a început să mă îmbrace cu pantalonii negri, pe care i-a purtat, ca anteriu, bunicul meu, care e preot.

în timp ce-mi punea bocancii cei noi, îmi spunea să nu plescăi la masă, să nu dau mân-care la pisică pe ghetele rudelor, să nu mă cert cu fratele meu, care e mai serios, să nu beau țuică, iar dacă-mi întinde cineva să spun că nu-mi place, să nu mă scol de la masă chiar dacă am vreo nevoie, să fiu atent să nu adorm dacă m-apucă somnul, dacă mă-ntreabă cineva câte cărți am citit, să spun că două, să nu vorbesc despre lucruri caraghioase, sau mai bine să nu vorbesc deloc, dacă mă-ntreabă de poezii, să le-o spun pe aia cu batista și mai ales să nu le încurc pe tanti între ele. Asta nu-mi place mie la mama, că-mi dă prea multe sfaturi odată și nu le țin minte.

Fratele meu era gata demult și se încrunta în oglindă, să găsească o figură potrivită cu costumul de marinar. A găsit-o și a ieșit afară cu ea, pășind în vârful bocancilor ca să nu si-i umple de zăpadă. S-a întors și pentru că e serios și studios a mai luat o carte în mână, până vin rudele. Mai bine de mine, care sunt plin de defecte și nu trebuie să iau mereu o carte în mână.

Mi-am copiat figura de marinar de la el și ne-am așezat pe un scaun special de așteptat rude, adică un scaun pe care încăpem amândoi și fără cuie ieșite, care sa ne rupă pantalonii. Tot așa, împreună, suntem noi într-o poză la minut, pe care am făcut-o cu un castel în spate, dar acolo eram mai marinar decât el, c-aveam picioarele strâmbe.

Era frig. El citea, iar eu mă gândeam la cele patru tanti care n-aveau unchi. E o problemă destul de grea, pentru că normal e ca orice tanti să aibă un unchi, dar de exemplu și eu am tanti, fără să fiu unchi. Cel mai simplu ar fi să întreb pe cineva, dar nu vreau, pentru că-mi plac la nebunie lucrurile pe care nu le înțeleg.

Poteca până la poartă era curățită bine de zăpadă, ca să nu cădem când le vom ieși în întâmpinare, veseli. Nici Gugiuman nu se mai vedea în curte ; el pleacă întotdeauna când ne vin rudele, că nu știe pe cine să latre și pe cine nu.

După ce a fluierat trenul de zece, fratele meu a pus semn la carte și a luat-o înainte pe potecă, să le spună bine au venit, îl las întotdeauna înainte, că ce sărută el să sărut și eu ; unele tanti nu te lasă să le săruți mâna, altele te pupă de trei ori, altele numai o dată, altele încep cu obrazul stâng și pe urma dreptul, altele invers și el ține minte toate astea și nu se încurcă.

Primele au sosit tanti Corni, tanti Arni și tanti Mari. Asta pentru că ele nu-și cară niciodată bagajele. Sunt foarte vesele și în timp ce ne sărută, o strigă pe mama. După ele au venit tanti Ami și tanti Cici, nedespărțite și surori, apoi încă cinci tanti, pe care nu le prea cunosc și la urmă tantile bătrâne : tanti Miți, tanti Vivi, tanti Fifi, tanti Sofi, tanti Emi, adic㠗 Mița, Viorica, Filofteia, Sofia și Esmeralde. Cu unchii e mai ușor, ei dau mâna cu noi, afară de unchiul Ion și unchiul Petre, pe care îi iubim cel mai mult, că sunt studenți.

Când s-a terminat, fratele meu a luat repede zăpadă să mă șteargă de ruj, ca să nu mi se facă rău. Mă ținea de cravata de marinar și când m-am liniștit mi-a spus că primisem cadou două pachete de bomboane, dar că sunt din acelea mai tari ca dinții și mai bine să dăm la țintă cu ele. Avem un cocoș pe casă, în care țintim de obicei, un cocoș de lut, fără cioc, dar probabil din vreo boală, că noi nu l-am nimerit niciodată în viață.

Curtea era plină și toți râdeau, fără să-și dea seama cât de jos e cerul. Poteca se stricase și fratele meu, Sandu, m-a dus de mână, ca-n fotografie, să așezăm la masă, ultimile trei farfurii, lăsate anume pentru noi, ca să se vadă că ne ajutăm mama.

În timp ce noi ne ajutam mama, bunicul și tata i-au condus în casa mare și le-au arătat ultimele cusături ale mamei, : perne cu păuni și fețe de mese cu păuni. Avem foarte mulți, cincisprezece pe perne și douăzeci pe fețe de mese.

— Lucrează frumos, săraca, dar păcat de ea, c-o duce rău cu ăsta. Și-apoi aici la țară, fără o perspectivă...

S-a auzit prin telefonul nostru, rămas în casa mare. Erau două dintre tanti. Apoi i-am auzit coborând în pivniță, ciocănind -butia de țuică și la urmă au venit în casa mică, unde era masa. Doi pițigoi ciuguleau geamul. Rudele spărgeau nuci, mâncau mere si-l invidiau pe tata că trăiește la țară. L-au invidiat până s-au așezat la masă. Masa asta e mândria tatii, el a făcut-o și zice că e bună și la nunta și la înmormântare, dar mie îmi place că are un cui ieșit pe dedesubt și rupe mereu câte un pantalon, îl știe și tata, dar nu-l scoate. Numai că, deși e foarte lungă, nu ajunge pentru toți și atunci am pus și mașina de cusut la un capăt. Eu, fratele meu și mama vom mânca la mașina de cusut.

în timp ce se așezau, pentru că tot treceau pe lângă noi, fiecare ne mângâia pe creștet. De aceea ne spălase mama pe cap cu săpun de rufe. Mă uitam la unchiul Aristică și unchiul Gigi, ei sunt foarte buni prieteni, au case cu etaj peste deal și fac aceeași glumă de când îi știu :

— Ce Dumnezeu, mă Aristică, face unchiul Gigi, iar celălalt zice :

— Bă, Dumnezeu nu mai există !

— De când, bă ?

— De la 23 August, mă ! și râd amândoi. M-am aplecat sub masă, să văd la cine e

cuiul, n-am putut vedea din cauza unchiului Aristică care e foarte gras și atunci m-am prefăcut că mă uit după pisică. Tanti Corni își pocnise mâinile și tocmai zicea :

— Asta-i cu adevărat, nu acelea pe care le mâncăm noi !

Și mama s-a grăbit să le pună la toți ouă adevărate. Mâncau, erau veseli și-si povesteau unul altuia ce-au mai făcut. Și uite-așa, unchiul Vili, soțul lui tanti Arni, povestind unchiului Aristică care stă peste deal cu tanti Ami, adică Amelia, a turnat cu adevărat pe pantaloni. Fratele meu i-a întins o cârpă udă, pe care o avea pregătită dinainte și a spus : „Poftiți". Asta impresionează. Aș putea să-i cer să duc și eu cârpa, dar ar trebui să stau să mă mângâie pe cap.

Dintre toți, tanti Corni, tanti Arni și tanti Mari râd cel mai tare ; sunt de la București. Ca și bărbații lor, ingineri, dar foarte tăcuți. Îmi pare așa de rău că masa noastră are doar un cui .'

Mă doare capul, totuși mănânc atent, să nu pătez mașina de cusut. N-aș vrea să plângă mama, și-așa plânge foarte des. Ea e singura din familie care plânge.

— Cum stați la școală dragă ? ne întreabă o tanti, pe care din pricina mirosului de ou n-o pot recunoaște.

— Câte doi, zic eu și o văd pe mama cum apleacă rușinată capul. Ea ține foarte mult să fim deștepți și să ajungem oameni mari. Toată lumea râde, afară de surorile mamii : tanti Anii și tanti Cici. Ele sunt credincioase, cucernice și o critică pe mama că nu dă pomeni săracilor, că nu cântă în corul bisericii, că ne îmbracă prea frumos și nu ne pune să muncim în gospodărie.

— Bine, zice fratele meu, după ce se șterge cuviincios la gură si-mi dă un ghiont ca să mă șters? și eu.

O tanti din capul celălalt al mesei spunea că e foarte important ca orice copil să învețe carte, să citească, să-și formeze vocabularul și să-i dau sarea, că a ținut regim și acuma se răzbună. I-am dat-o și i-am spus :

— Poftiți, tanti ! Cred că i-a plăcut.

— Tu citești, dragă ? ce cărți ai citit ?

Era să-i spun ca nu citesc, dar am văzut că mama se înroșise și făcea semn fratelui meu. Mama roșește pentru noi toți, că toți avem defecte.

— Da, citesc destul de mult, în timpul liber, cărți ca Spartacus și Fiii căpitanului Grant, a zis repede fratele meu și mama s-a liniștit. Toți s-au mirat, afară de tanti Ami și tanti Cici.

— Cărți foarte bune, bravo, a zis tanti aceea și mi-a înapoiat sarea. Dar tu citești, dragă ? Și precis, dacă ar fi fost mai aproape, m-ar fi mângâiat pe cap.

Mama se înroșise iar și mi-era frică să nu plângi.

— Da, citesc și eu, tanti...

— Cam ce, dragă ?

— Cam Spartacus și Fiii căpitanului Grant, tanti. O clipă au renunțat la ouăle adevărate, ca să se mire, afară, bineînțeles, de tanti Ami și tanti Cici.

— Vai, dar sunt prea grele pentru tine, greu de înțeles; despre ce e vorba ? Era sigura că mă prinde că nu le-am citit, dar eu citisem două cărți la fel de groase ca acelea, două cărți rusești.

— Despre ce e vorba ? a insistat ea. Am copiat figura de marinar de la fratele meu, pe care o pierdusem când am dat sarea.

— Despre partizanii sovietici, care ne-au eliberat țara de sub jug, tanti. Sandu se uita la mine cu admirație, tata râdea, doar mama lăsase capul în jos.

— Bravo, dragă a spus tanti, să citești, să-ți faci vocabular, s-ajungi om mare, ca unchiul Leon. Niște apă-mi dai ?

Am uitat să spun că pe unchiul Leon îl respectă toți, că e inginer. Are și nume de inginer și ochelari.

— Asta e literatura de azi. Nu mai e ca cea de odinioară, dar n-ai ce-i face, omul trebuie să citească, nu poate sta așa. însă cartea asta... cum îi zice ? Spartacus, e chiar bună. Ți-a plăcut ?

— Da, mai ales când trec ei podul de vase, ca să cadă în spatele dușmanului, care tocmai bea și mânca. Și nu mai spun de iubita lui ! Nu știu de ce fratele meu își pierduse de tot figura de marinar și parcă nu mai avea aer.

— Da’ ia spune, dragă, ea rămâne cu el, sau nu ? a clipit șmecheră.

Avea și de ce, că într-adevăr era greu de spus dacă ea rămâne cu el, mai ales că-n cărțile alea, ea e dincolo de linia frontului, infirmieră.

— Și da și nu, tanti... și i-am dat sarea, să se răzbune și pe felul doi.

— Cum adică, dragă ?

— Adică la început rămâne, dar cinci vede că pe el îl cheamă patria și lupta nu mai rămâne.

A fost mulțumită, s-a sculat și m-a mângâiat pe cap. Mama era încântată, de parcă pe ea ar fi mângâiat-o, dar eu obosisem și m-am băgat sub masă, să mă odihnesc. Acolo mă odihnesc cel mai bine. A venit și fratele meu și eram iar ca-n fotografie, unul lângă altul, marinari. Ne simțeam bine, mai ales că tanti Ami și tanti Cici se descălța-seră și pisica dusese deja doi pantofi în cealaltă parte a mesei.

— Ascultă tu, cum stai anul ăsta cu nucile, că la București stăm foarte prost, așa s-au prostit țăranii, nu mai aduc nimic bun !

Asta înseamnă că tanti Corni cere nuci mamei. Noi însă știam dinainte și ascunsesem un săculeț pentru cozonacul de la Paști.

Cât am mai stat noi sub masă, tanti Mari a cerut fasole bălțată, iar tanti Arni, mere din alea care rezistă, nu din cele de anul trecut, pe care a trebuit să le facă marmeladă. I-am arătat lui Sandu cum unchiul Gigi căuta sub masă pantoful lui tanti Ami și când l-a găsit, l-a călcat de două ori semnificativ. Numai că piciorul ei nu era acolo. Totuși cred că s-a descurcat altfel, c-am auzit-o pe tanti Ami cerând morcovi și țelină. Sandu se aplecase mult, m-am dus și eu

după el, printre pantofii cu care se juca pisica, dar din păcate n-am putut vedea unde e cuiul. Ne-am refăcut figurile de marinari și am ieșit de sub masă. De fapt, nici n-ar mai fi fost cazul, nu mai avea nimeni nevoie de noi până seara, când va trebui să spunem poezii și să cântăm.

Tata ieșise afară să fumeze. Deocamdată e singurul din familie care fumează și cu toate că e înalt și puternic, nu ne-a bătut niciodată. Nu pot să spun că nu ne e frică de el, dar nu cred că există un om pe care să nu-l sperie, că e foarte încruntat, are o cută grozavă între sprâncene și o mustață cât un porumbel. Nu zâmbește aproape niciodată, nici măcar când mergem vara, cu toată familia, la Malu, adică satul unde s-a născut el, — un sat mic, numai cu poteci, unde poți ajunge doar pe jos și unde mai avem un bunic, foarte cocoșat, din cauză că a făcut amândouă războaiele, umblă numai în cămașă țărănească, și iarna și vara, ne dă zahăr candel, din care nu mai au decât bătrânii, ne spune povestea cu cel care a cumpărat un ou, vrând să se îmbogățească și până acasă l-a spart și a rămas sărac, apoi ne spune despre țări străine unde sunt fete foarte frumoase și plouă mult și la urmă mâncăm mămăligă cu lapte și ne culcăm, îl iubim foarte mult. Un lucru nu înțeleg : de ce nu seamănă cu tata.

Aș putea povesti multe, dar mai bine las până la vară, când chiar o să mergem acolo. Deocamdată e frig și tata fumează. Pițigoii ciripesc, supărați că i-a întrerupt de la ciugulitul geamului și încep să mănânce sârma de rufe. De aia o și schimbăm în fiecare an. Țigara a sfârâit în zăpadă și un pițigoi s-a repezit după ea, dar s-a întors dezamăgit la sârma de rufe. Abia așteptam să intre tata în casă, îmi place foarte mult cum intră în casă : se apleacă mult, să nu dea cu capul de tocul ușii, de-i vezi doar părul negru și mustața, face un pas mare de tot și trântește ușa așa de tare, că tresar toți. Au tresărit și acum și au început să-l invidieze că la țară e aer curat.

Am încercat și eu de multe ori intrarea asta pe ușă, dar nu mi-a reușit. Mă și aplec, că nu e greu, trag și ușa, dar nu pot face pasul acela mare. De fapt nici n-a avut cine să tresară, că nu era decât fratele meu și el n-ar fi tresărit, nici dacă ar fi intrat profesoara de matematică.

Rudele mâncau felul trei, nu-mi cerea nimeni sare sau piper, așa că a început să mi se facă somn, de mirosuri, am lăsat capul pe umărul fratelui meu și auzeam de departe, ca printr-o gaură de cheie cum, după ce mama a adus castraveciorii, unchiul Aristică l-a întrebat pe tata câte oi mai are.

— Cinsprezece, a spus mama, pentru că tata n-avea de gând să răspundă.

— Le iau mai spre primăvară, a spus unchiul. Astea sunt din alea șase, care ți le-am lăsat o iarnă acum doi ani și de aia zic eu că le iau, că sunt din berbecul meu. Și ce te încrunți așa, că doar ai venit în curtea asta numai cu pantalonii pe tine — ce, să-ți dăm tot noi ? Du-te la ai voștri, la colectiv, să-ți dea. Ce, dacă ai prostit-o pe nevastă-ta, crezi că-ți merge și cu noi ? Noi suntem familie bună, bă, uite aci numai oameni cu funcții, ingineri, noi nu umblăm în opinci. Când ai văzut prima oară bocanci, mă ? Ai, când ai văzut ? Nu zici ?

Mama plângea. Ea plânge întotdeauna. Mă uitam la pumnul tatii, care se strângea încet pe masă, negru și noduros. Ah, ce-aș fi vrut să am și eu unul la fel, măcar unul, nu amândoi, ca să zdrobesc mutra și ceasul lui cu lanț de aur, de la burta unchiului, pe care mama ne învăța să-l iubim, ca rudă.

— Și că tot veni vorba, iau și prunele, că sunt de la Hodaie și sfoara aia de pământ mi-o dă mie tăticu, mie și lui Cici, ca soră mai mare, nu-i așa, tăticule ?

— Da, Aristică, vi le dau, dar nu mai fă atâta vorbă, că e rușine...

Tata se uita fix la ceasul de aur și nu spunea nimic, îmi părea rău că tace, as fi vrut să fie viteaz, dar de fapt cred ca visasem totul. Am uitat să spun că eu visez foarte multe lucruri și nu numai când dorm. De aceea, cum încep să visez, închid ochii și mă culc, deși cred că normal e invers.

Fratele meu știe toate astea și m-a dus, fără să-mi miște capul, ca să nu-mi fugă .somnul, în camera de alături. Avem acolo un pat de patru persoane, în care însă dormim doar două persoane, eu și fratele meu. Acum e plin de paltoanele rudelor, care miros la fel de tare, ca și rudele, așa că Sandu m-a așezat între mirosul de tanti Corni și cel de tanti Arni, care sunt așa de prietene, că nici paltoanele lor nu se despart. Mi-era atât de somn, că nici nu m-am sinchisit de omuleții în alb, de sub pat. Am uitat să spun că sub patul nostru sunt niște omuleți îmbrăcați în alb, care te apucă de picioare și te trag sub pat, dar asta numai noaptea, că ziua le e frică de pisică.

M-am grăbit să adorm și ce bine ar fi fost dacă n-ar fi mirosit așa tare că din cauza lor am visat partizani și nimic de mâncare. De obicei visez lapte bătut. Când sunt vesel și duminica visez cozonac cu nuci, dar sunt zile, mai ales primăvara, când visez bomboane fondante. N-am mâncat decât o dată, într-un pom de iarnă, însă am citit mult despre ele. Și bineînțeles, când sunt trist sau mă cert cu fratele meu și mă gândesc că n-are rost să mai trăiesc, visez partizani.

M-am trezit. La o distanță de două paltoane de mine, dormea fratele meu cu o bucată de cozonac în mână. Ori a furat-o, ori au ajuns la felul cinci. Dac-a furat-o nu e bine, iar dac-au ajuns la felul cinci, iar nu e bine, c-a luat și porția mea, așa că i-am mâncat cozonacul și m-am dus dincolo, unde rudele, moleșite de atâtea feluri, ne invidiau iarăși că trăim la țară. încolo, nimic nu se schimbase — tata se uita țintă tot la ceasul de aur al unchiului Aristică.

Știam foarte bine ce vrea să-i facă, și eu aș fi făcut la fel. Mă uitam cum ciugulesc pițigoii geamul și nimeni nu le-aruncă o firimitură.

Unchiul Leon, inginerul, tocmai îi spunea tatii că se pensionase și avea timp berechet să facă niște vânători prin pădurile noastre și o să-și lase la noi pușca de vânătoare, belgiană, cu trei țevi, să nu se mai care cu ea pe trenuri. Tata dădea din cap, dar se uita tot la ceasul unchiului Aristică. Și mama văzuse și cred că înțelesese și ea că zâmbea strâmb către tanti Ami și tanti Cici, care, ca .surori mai mari, o certau, nu știu de ce.

Am mai stat puțin, să văd dacă mă întreabă cineva cit fac cinci ori opt, sau ce cântece știu și fiindcă toți erau ocupați, am ieșit afară.

Cerul se târa pe zăpadă, abia aveam loc sub el. Se însera. Din pădure se vedea doar începutul de brazi. Acolo stau lupii și pândesc. Noaptea li se văd ochii, iar când e foarte frig vin aproape de tot și se prefac că sunt pisici, ca să te păcălească, dar tu trebuie să ai la tine o bucată de blană de oaie și el, cum o simte, se dă pe față. Așa spune fratele meu. El e curajos, iese noaptea afară și stă cinci minute, pe pariu, cu ceasul în mină. Nu prea pot însă să-l controlez, că eu nu cobor din pat noaptea.

Asta ar fi singura noapte în care nu mi-ar fi frică să ies afară, pentru că în noaptea asta se schimbă anul și până dimineață nu există draci. Bunicul zice că nu există niciodată, că mi-i fac eu, dar mă gândesc că dacă mi-i fac, înseamnă că există. Oricum, datoria mea de copil ar fi ca la noapte să colind, îmi părea rău că am musafiri.

Am ieșit în poartă. Costumul de marinar o fi el frumos, dar nu se potrivește la noi, la munte — aici e foarte frig. Am ieșit să văd dacă e cineva pe pârtia mea. Câteva ciori se mutau din gard în gard, de frig, de parcă n-ar fi la fel de frig pe toate gardurile, îmi venise frigul de picioare, prin bocancii noi, care nu sunt buni decât de primit rude și de mers la oraș. De asta ni-i și cumpărase tata. Cam peste cinci minute va veni și frigul de mâini.

Rudele începuseră să cânte. Suntem o familie sentimentală. Tata cântă de obicei: „Aș dori din piept să-mi scot", mama cântă: „Tristă duminică", mai ales când mătur㠗 bunicul e preot, iar celălalt bunic cântă, mai mereu, atacul și retragerea.

îmi scârțâiau pașii, de parc-aș fi fost încălțat cu două uși și parcă mi-era și puțin frică. Am vrut să intru pe poartă, dar m-am speriat rău de tot de Alunița Cristescu. Sta lipită de zidul magaziei și asculta „La umbra nucului bătrân", care se auzea din casă,

— Ce faci aici ?

— Stau.

Pe ea o tunde maică-sa numărul zero și-n loc de cercei îi pune niște ață, cum se pune la haine, ca să le-agăți în cuier. Dar e foarte deșteaptă și-mi place să stau de vorbă cu ea, mai ales că e a doua după mine la catalog.

— Am și eu cinci rude la București și trei pe aici. Opt.

— Eu am cincisprezece tanti și unsprezece unchi.

A lăsat capul în jos, rușinată.

— Ce ți-au adus de sărbători ?

— Bomboane fondante, o minge mare, un cal plușat și trei cutii cu nu știu ce.

— Cuce?

— Nu știu ce.

I-ani povestit cât de darnici sunt toți, dar mai ales un unchi cu ceas de aur la butonieră și i-as mai fi spus multe, dar Alunița Cristescu a tresărit :

— Ce cântec e ăsta ?

— Sângele ochilor tăi, i-am răspuns.

— Frumos, foarte frumos... s-a tras ea de ața din urechea dreaptă.

Pițigoii au trecut pe lingă noi și s-au ascuns în podul cu fân. înseamnă că se întunecă. Am hotărât ca mâine, că tot e alt an, să-i dau Aluniței Cristescu o Mariană. Mariana e o poză. Avem foarte multe în podul magaziei, rămase de cine știe când, poze de fete cu o mulțime de dinți și flori în brațe. Sunt de două feluri : Mariane și Didine, frumos colorate și cu poezie jos: „Toată viața-mi e a ta, dragă Mariana" sau „Viața-mi toată e a ta, dragă Didină !". Sunt foarte căutate, odată am cumpărat o pereche de patine cu două mariane și o didină. Am cumpărat multe lucruri și acum au ajuns și băieții să-și vândă între ei pe mariane și didine. Noroc că mai am un geamantan întreg în magazie.

Din sat se auzeau pocnete de bice și cântece. Toți colegii noștri erau acolo și m-am gândit că n-ar suferi nimeni dacă aș lipsi puțin de acasă, că și-așa masa se termină abia dimineața și au ei ce cânta până mă întorc eu, că romanțe, slava domnului, avem destule.

Tanti Corni cânta : „Niciodată vreun gând". După ,,... doar păreri de rău" a tăcut.

Acum ea plângea, iar ceilalți priveau în farfurie.

Am luat-o pe Alunița Cristescu de mână și am plecat să colindăm. Știam amândoi un cântec care se potrivea : „Și te spală pe picioare, C-azi e zi de sărbătoare Și te-mbracă bine Și vino cu mine". Ea știa și strofa a doua. Mi-era frică să privesc înspre pădure, ca nu cumva ochii lupilor să mă cheme într-acolo și mergeam aplecat, că cerul se lăsase foarte jos. Noroc că mâna Aluniței Cristescu e mică și caldă și mă mai liniștește, că altfel aș vedea în jur numai draci, deși nu există. Când eram mai mic visam draci îmbrăcați în alb, dar mai ales unul șchiop, mi-a făcut multe necazuri, unul care cânta la trompetă. Nu mai puteam dormi decât dacă mă legam, cu o ață de tata, că altfel dracul șchiop venea la mine și mă trăgea în curte să-l ascult cum cântă la trompetă. Pe atunci dormeam trei persoane în pat. Din cauza acelui drac, dacă mă trezesc noaptea, aud o trompetă. Dar m-am obișnuit și-mi place chiar foarte mult, pentru mine nu mai există liniște, orice liniște e un cântec de trompetă, în noaptea ele An Nou însă nu există draci.

Umărul Aluniței Cristescu mă atingea din când în când si-i simțeam căldura prin broboada care o acoperea până la genunchi. Nu-i vedeam decât ochii, îmi părea rău că nu luasem la mine o bucată de blană de oaie, s-ar putea ca Alunița Cristescu să fie de fapt un lup. Dar chiar dacă luam, n-as fi avut în ce s-o țin, că n-aveam nici un buzunar la costumul de marinar. Deodată, mi-am dat seama că nu știu unde mergem. Nu i-am spus Aluniței Cristescu și am hotărât să mă țin după pocniturile de bici, deși nu prea-mi dădeam seama unde ne aflăm, că știu eu drumurile foarte bune, dar noaptea toate arată altfel.

Noaptea era destul de albă, de pe acum mă gândeam ce o să povestesc mâine fratelui meu și zăpada scârțâia ca-ntr-o poezie despre iarnă și pășeam parcă pe patru uși. Potecile sunt miciși de aceea trebuia să mergem lipiți unul de altul. Când am ajuns în drumul mare, nu mi-a mai fost frică deloc erau case multe, pocniturile de bici se auzeau mai des, uraturi, cântece, Alunița Cristescu mă strângea tare de mână și eram de acord cu ea, că noaptea de An Nou e cea mai albă și frumoasă, că pe celelalte tot nu: le-am văzut. M-am gândit că ar fi timpul să intrăm și noi într-o casă și să colindăm, că trece noaptea degeaba. Era undeva în față o casă mai mare și mai luminată unde intrau și ieșeau oameni, se auzeau și cântece destule și mă gândeam că e tocmai bună de colindat. Avea trepte înalte, fără curte și nu-mi mai aminteam s-o fi văzut vreodată dar noaptea se poate întâmpla orice, așa că am urcat, înăuntru se auzea lume multă, râsete, dar nu m-a mirat asta, că tot omul poate să aibă rude și rudele râd și vorbesc tare. Alunița Cristescu a dat tonul, ne-am lipit capetele de ușa și am început. După primele versuri s-a făcut liniște și mi-am dat seama că aveam vocile înghețate rău, dar dacă începusem, nu mai aveam ce face. La strofa a doua pe care n-o știam, am cântat cu la-la-la, ca după aceea să împărțim câștigul jumătate-jumătate.

„Că e zi de sărbătoare

Și mărgele ți-am luat

Hai, mândruțo, la plimbare

Pe la noi prin sat".

Cred că Alunița Cristescu ar mai fi cântat încă o strofă, dar se deschisese ușa și ce vedeam acolo nu era deloc o casă de om. O umbră mare, nebărbierită, se uita la noi de aproape, mirosind a ceva foarte cunoscut, dar de frică nu-mi aminteam a ce.

— Ce căutați voi aicea — mă, micilor ? Ai?

— Colindăm, i-am răspuns și mă gândeam cât puteam de tare că nu există ciraci, însă el a început să râdă gros și cred că de noi.

— Păi la circiumă colindați voi, micilor ? Dinăuntru râdeau alții la fel și ne chemau acolo să ne vadă. Am intrat.

— Vă rugăm să ne scuzați, n-am știut că e circiumă... dar ei nu ne ascultau deloc, se întorseseră toți spre noi și ne întrebau dacă mai știm să cântăm și altceva. Mai știa Alunița Cristescu :

„Sus boieri, nu mai dormiți, Vremea e să vă treziți..."

dar nu le-a plăcut, ziceau că nu vor să se trezească și că să le cânt eu ceva cu marinari. Alunița Cristescu mi-a dat tonul și am început, ținându-ne de mână :

„Priveam pe malul mării, Priveam în sus și-n jos, Cum valurile-albastre

Se legănau duios... Atuncea marinarul Mai scoate un pistol Și împușca fetița Ș-apoi trase și-n ei"...

Cred că sărisem ceva strofe, dar le-a plăcut foarte mult, ne-au dat bani, de nu mai încăpeau în buzunarul Aluniței Cristescu și cel care ne deschisese ușa, câte o prăjitură, cam veche, dar totuși prăjitură. Cineva a zis că eu sunt costumat în crai de la răsărit, altul a zis că sunt marinar și au început să se certe. Nu mai avea rost să rămânem.

Din păcate, din pricina întunericului, nu puteam număra banii, dar erau mai mulți decât mă așteptam. Alunița Cristescu era veselă, se trăgea mereu de ațele din urechi și-și pipăia buzunarul. Ni se trezise pofta de colindat, ne-am luat iar de mână și am pornit cu pași aproape mari, că mari nu se poate pe zăpadă, către alte pocnete de bici. Tot mergând, mi-am amintit mai multe cântece și le-am fredonat și Aluniței Cristescu, să le avem pregătite, dacă va mai fi nevoie.

Eram din nou pe poteci și ne lipeam unul de altul. Deși ne cunoșteam de trei ani, nu știam că Alunița Cristescu are o mână așa de moale și plăcută. Deodată mi-am dat seama că nu mai scârțâim, că nu mai suntem pe potecă, dar pocnetele se auzeau tot mai aproape, așa ca m-am gândit la buzunarul Aluniței Cristescu și am mers mai departe. Dar parcă nici noaptea nu mai era așa de albă, din cauza copacilor care se înmulțeau în jurul nostru, devenind, pădure ; nici case nu erau, Alunița Cristescu mă strângea tot mai tare de mână. Pocnetele erau însă foarte aproape, în fața noastră și atunci, de frică, am strigat : „Primiți colindătorii ?" Imediat s-a făcut o liniște în care dracul șchiop a început să cânte cu trompeta, mai frumos ca niciodată, o umbră s-a furișat undeva aproape și parcă avea în spate un topor și tot sângele pe care-l am mi se urcase în cap, că din pricina asta nici nu mai auzeam foarte clar trompeta. De undeva din spate se auzeau pocnete de bici și-mi venea să mă agăț de ele, ca de ceva ce există, și pentru că doar picioarele mai erau vii în noi, am rupt-o la fugă spre ele și cineva alerga după noi — era spaima — care e un animal de care nu scapă nimeni. Fugind, mă gândeam cât puteam de tare că noi n-am făcut rău nimănui și dacă e o răsplată pe lume, n-ar trebui să pățim nimic ; cred c-am făgăduit chiar că n-o să mai pun apă pe pârtie, să cadă lumea, dar zăpada ne trăgea de picioare și cerul se lăsase ele tot pe pământ și nu ne lăsa să trecem.

Abia după ce mi-a coborât o parte de sânge clin cap, am început să mă trezesc și eram pe pragul unei case luminate în care se cânta, costumul de marinar era numai zăpadă, o țineam strâns în brațe pe Alunița Cristescu și, pentru prima oară în viață, îmi venea să-i spun simplu Alunița.

Și am făcut atunci un lucru la care nu mă așteptam ; am sărutat-o pe amândoi obrajii. Și ea a făcut un lucru la care nu mă așteptam : m-a sărutat și ea, ca și cum am fi fost veri primari. E o fată foarte bună și nu știu ce ne-a venit c-am început să cântăm :

„După dealul cel mai mare, velerim și veler doamne

Răsărit-a mândrul soare, velerim și veler doamne..."

Și ușa casei s-a deschis și era mama în prag, speriată că lipseam de atâta vreme. Ne-a băgat în casă și ne-a dat prăjituri, că-n timp ce-am colindat noi, ei ajunseseră la felul opt, adică dulciuri. Apoi Alunița a spus o poezie, ne-au dat haine uscate și ne-am culcat în patul de patru persoane, împreună cu fratele meu, adică trei persoane.

Dimineața, ne-am urat la mulți ani și Alunița a plecat la ea acasă, înainte de a pleca, am intrat în magazie, am împărțit banii de colind, erau douăzeci de lei de fiecare și n-am avut în viața mea atâția bani.

La urmă i-am dat câteva mariane și a plecat fericită, iar eu am ascuns banii sub o grindă din podul magaziei, ca să-i am pentru bâlciul de la vară. De fapt, aveam eu foarte mulți bani în magazie, adică un butoi plin jos, și o ladă cu bancnote în pod ; nici nu i-am numărat vreodată, a încercat fratele meu și s-a oprit pe la o sută cincisprezece milioane, dar nu i-am câștigat eu și nu mă interesează.

Avem foarte multe lucruri în magazie, dar ce mă pasionează cel mai tare sunt cutiile de scrisori. Citesc ore întregi. Cel mai mult îmi plac scrisorile de despărțire și de multe ori am plâns. Sunt mult mai frumoase decât cărțile de partizani, mai ales vederile de la mare. Cele mai multe sunt : „Plecăciuni de la Marea Neagră". Dar am altele, ca de exemplu : „De trei ori, din depărtare, te sărut-a mea scrisoare", pe care le-am pus deoparte și le citesc duminica. Și sub scară sunt niște lăzi, în care n-am umblat încă.

Rudele erau răgușite și se pregăteau să plece. Tanti Corni era cea mai răgușită, dar tot îi cerea mamei nuci și fasole bătută. A făcut și o glumă : „Vai, dragă, de un an suntem la voi", dar nu prea a râs nimeni, din cauza răgușelii. în curte, unchiul Aristică înjura și zicea că cel mai prost obicei al romanilor e ăsta cu colindatul, că el de acum încolo se închide în casă la Anul Nou. Și-n timpul ăsta pipăia spinarea oilor.

Tata și unchiul Leon coborau din casa mare, unde duseseră pușca și o încuiaseră în lada de zestre a mamei. Unchiul Leon era vesel, iar tata se uita la ceasul unchiului Aristică, care ciocănea butia cu prune. Cuta rămasă de aseară pe frunte i se adâncise.

Pițigoii se învârteau printre rude, nerăbdători să ciugulească geamul și frânghia de rufe. Zăpada îmi părea veche de când lumea. Cerul de ieri se lăsase iar peste noi, era același frig ca și aseară nu lătra nici un câine, tot ce-ai fi spus rămânea parcă în aer, cele cincisprezece tanti se pregăteau să plece, cred că Alunița Cristescu se uita printre uluci și nu înțeleg de ce azi e alt an decât ieri și de ce trebuie să ne bucure asta.

Mă gândeam să rămân în magazie, că se apropia plecarea și voiam să scap nesărutat, că parcă nu mă simțeam prea bine. îi vedeam printr-o crăpătură, adunându-și plasele cu nucile, morcovii și fasolea noastră. N-auzeam prea bine, dar după figură cred că ne invidiau pentru aerul curat. Mama alerga de colo-colo, veselă. Ea vrea ca toată lumea să fie mulțumită și mai ales rudele, care stau la oraș, sunt de familie bună și trebuie să le stai dinainte cu de toate, c-altfel te judecă. Fratele meu sta pe prispă, pregătit pentru la revedere, bunicul începuse deja să le ureze la mulți ani, iar mama se uita după mine. Mi-era teamă că mă strigă. Are o voce la care trebuie să răspunzi neapărat, nu poți să te faci că nu ești. Niciodată n-am putut rezista la mai mult de două strigăte. Are o voce ascuțită, care te pătrunde, ca și cum te-ai curenta și oricât te-ai gândi la altceva, a treia oară tot trebuie să răspunzi. Am început să spun tabla înmulțirii. Pe la trei ori trei a început să mă strige și la trei ori opt am răspuns. Când am ieșit, pițigoii roiau în jurul meu și pe prispă m-așteptau tantile. Le vedeam doar buzele roșii și plasele pline, în spatele meu, printre uluci, o simțeam pe Alunița Cristescu, care ar fi dat orice să aibă atâtea tanti, s-o sărute de treizeci de ori și rujul să nu-l spele până-n prima zi de scoală, ca s-o vadă toată lumea.

Începuseră deja cu fratele meu și trebuia să mă grăbesc, să fiu cu o tanti, două, în urma lui, ca să aud ce le spune, să zic și eu la fel, deși de aproape le cunosc pe toate, după miros și nu le încurc. Mama era fericită și ne privea cum ai privi o poză în care ai ieșit bine.

Unchiul Leon îi spunea tatii că peste două, trei săptămâni vine să ia pușca și el .să aibă grijă că sânt bandiți mulți prin păduri și s-o încuie bine în cufărul din casa mare, unde și-așa noi nu intrăm decât duminica și atunci doar ca să ne uităm la pozele străbunicului nostru, popa Ghiță. Tata-l asculta, dădea din cap, dar se uita tot timpul la unchiul Aristică, de fapt la ceasul lui cu lanțul de aur.

Fratele meu mai avea două tanti, iar eu trei. Simțeam un fel de dulceață în gură, ca și cum aș fi mâncat ruj și chiar mâncasem, o vedeam pe Alunița Cristescu înfiptă între uluci, eram sigur că nu mai poate ieși de acolo și n-avea nici o grabă, că școala începea abia peste o săptămână și mă gândeam ce rău e să fii icoană, să te pupe cine vrea. Am văzut cum se apleca spre mine tanti Corni și i-am spus: „Tanti Corni, sărut-mâna, să mai veniți pe la noi, dar dați-mi voie să mă duc până la toaletă". Eu și fratele meu suntem singurii din sat care spunem toaletă, dar numai când avem musafiri. Mama s-a speriat foarte tare: „Nu ți-e rușine ?" „Ba da", i-am răspuns și am plecat acolo unde am spus. Acolo aveam niște cărți groase, cartonate, despre care tata spune că nu mai sânt bune de nimic și nu înțeleg de ce, că sânt mai grele ca niște cărămizi. Unchiul Ion, care e student, zice că nu-i nimic, dar pentru mine sânt bune, că mă urc pe ele și văd afară.

— Bă, tu dacă nu știi românește, îți mai spun o dată : oile alea sânt din berbecul meu, care a stat aici, adică sânt ale mele și prunele tot ale mele, dar nu le iau decât când or fi țuică și nu te mai uita așa rău, că nu mi-e frică de tine, că dacă e s-o luăm, eu am fost primar, bă, și am ținut un sat întreg sub mână și am eu ac de cojocu vostru, al ăstora de-acu, care vreți să schimbați lumea și dă-mă si-n judecată, că am oameni peste tot și te înfund, de nu te mai scoate nici popa, nici dracu!

Toți încercau să-l liniștească pe unchiul Aristică, dar el parcă mai rău se înfuria, cu cât tata nu zicea nimic și se uita fix la ceasul ăla al lui. Mama îl strângea pe fratele meu de mână, as fi vrut să fiu mare și puternic și pentru că nu eram, mi-a venit să plâng. Dar eu n-am voie să plâng și am început să spun tabla înmulțirii, dar n-am mai putut, că peste gard a țâșnit câinele nostru Gugiuman. Unchiul Aristică a smuls o oală din gard, s-arunce după câine, dar nici el n-a mai apucat, că tata l-a lipit de zid și mână nici nu i se mai vedea, că se-nfipsese în burta unchiului. Câteva tanti țipau că-l omoară, unchiul Ion și unchiul Petre, care sânt studenți, râdeau, chiar și mama cred că se bucura și ea zice că nu s-a mai bucurat de când era tânăr și vedea filme. Mâna tatii s-a smuls brusc din burta unchiului și-n ea lucea ceasul acela cu lanț de aur. A stat dreaptă în nasul unchiului, apoi s-a deschis și ceasul nu mai era un ceas, era ceva mult mai mic și o rotiță i s-a rostogolit printre degete. Tata a strâns-o de pe jos și i-a îndesat tot fostul ceas în buzunar.

— La mulți ani, i-a spus tata și numai după ce a zâmbit strâmb unchiul s-a scurs încet pe lângă zid, cu varul pe spate. Apoi nu prea mai știu ce-a fost, că mi s-au dă-râmat cărțile de sub picioare și am căzut. Avea dreptate tata, că nu sânt bune de nimic.

Eram vesel, dar toată ziua am simțit mirosurile acelea și seara m-am îmbolnăvit. Un singur lucru mă supăra — că făcusem prostia să-mi las norocul într-o scorbură de copac și până la primăvară n-o să-mi fie prea ușor.

Bolnav am fost o lună întreagă și nimeni nu credea că de la pupături. E drept că nici nu era o boală normală, că nu mă durea nimic. Aveam doar temperatură și auzeam tot timpul o muzică, aceeași muzică cu gust de sâmbure de prună uscată. N-am mai visat nici mâncare, nici fondante și o lună întreagă m-a chemat diavolul acela șchiop ca să-mi cânte la trompetă. (va urma)

în curând în e-book în Colecția Respiro


respiro©2000 All rights reserved