RECYCLED: Prometheus Inc.

de Adrian Buz

 

În centrul metropolei, pe o stîncă, e bătut Prometeu în lanțuri. Un interesant ansamblu monumental. Prometeu, cu buzele uscate, cere într-una apă. Turiștii se înghesuie dincolo de gardul de sîrmă. Aparate de fotografiat și tăblițe viu colorate cu diferite interdicții. Prometeu suspină. Fumatul interzis! Nu atingeți exponatele! Nu hrăniți animalele! Nu lăsați copii nesupravegheați! Și rugăminți civilizate. Vă rugăm să folosiți toaletele special amenajate! Înainte ca primăria să ridice gardul, monumentul arăta jalnic. Au mers pînă acolo încît au încercat să fure bucăți din el. Deși lumea spune că toată povestea e legată de o anume inscripție, pe care o vedetă rebelă o scrijelise pe rotula titanului pe vremea cînd nu era chiar așa de vedetă. Admiratorii actorului respectiv se îmbulzeau, se călcau în picioare să o atingă, să o citească, să încerce să-i pătrundă mesajul… și, în cele din urmă, să o fure. Gardul, deși inestetic, devenise o necesitate. Cînd apare vulturul, se stîrnește rumoare. Cîteva doamne aplaudă, iar copiii încep să rîdă și să imite zborul păsării uriașe. Pe chipul uriașului - o grimasă cumplită. Vulturul gîfîie și, odată aterizat, își trage un scaun și se așează icnind. Prometeu geme și el.

-Tu te plîngi! …uită-te mai bine la mine, grăiește pasărea tușind.

Cîteva pene îi cad din coadă. Arată mai degrabă ca o cioară bolnavă de nervi.

-Nu doar că am chelit… mă mir că mai pot zbura… dar am făcut și mătreață. Îți poți imagina un lucru mai scîrbos ca ăsta? Un păsăroi cu mătreață… îh! Și hai să-ți mai spun una: au început să mi se lipească chiloții de organ… asta-i, cică, primul semn la diabet… așa că nu mai mînca toate căcaturile pe care ți le aruncă ăștia prin gard, că m-ai îmbolnăvit și pe mine! Și mai ales… nu te mai văicări atît!

Vulturul se lasă pe spate și își trage scaunul mai bine, apoi se apleacă în față, așezîndu-și coatele pe genunchi și bărbia în palmă. Stă și privește în pămînt. Din spatele gardului, se aud voci trădînd nerăbdare: Știi ce, dragă, mi-ai promis acțiune și m-ai adus aici să-i văd pe mamelucii ăștia cum fac pe artiștii. Vulturele ăla de bîlci parcă e butaforie. Știi ceva? Mă ofensezi. Așa cum stă, cu genunchii desfăcuți și cu mîna la falcă, într-o atitudine melancolică, vulturul are ceva din gînditorul de la Hamangia. Dezmeticit de cuvintele femeii, pare ușor stînjenit.

-Da, da… ar trebui să te plîngi mai puțin… în fond, chestiile astea se întîmplă din cauza ta… Să nu-mi spui că nu ești tu vinovat! Și tu la rîndul tău ești plin de contradicții și fac pariu că nici nu te-ai gîndit vreodată. Nu mă mir. Dar cred că ar trebui să vezi ce se întîmplă acum… totul numai din vina ta… Face un gest amplu și evaziv cu o aripă.

Îi aruncă titanului o privire obosită, roșie.

-Și dacă ar fi doar contradicțiile! …dar totul e atît de superficial… îți vine să rîzi cînd te gîndești… toate lucrurile bune au ajuns o modă… tu nu ești decît un chip pe un tricou sau pe o cutie de chibrituri, o industrie profitabilă… piața mondială de filme porno e invadată de suedeji... la naiba! ...aia e populație? ...te poți întreba legitim dacă nu cumva pînă și regina a jucat deja într-unul... probabil ceva legat de nivelul de trai... Discovery Channel a deschis sezonul la invazii turistice... sînt ca lăcustele, cu rucsacii lor în spinare... setul de tacîmuri de argint pe care l-am primit la nuntă... ei bine, ieri le-am găsit pe toate ruginite... da-da, nu mai e nevoie să-ți mai spun că au făcut un film după Proiectul Philadelphia... domnuleee, ceva de groază... n-o să mă crezi dacă îți zic, dar utopia lui Huxley, deși mai colorată, e mai neagră decît aceea a lui Orwell... iar ei știu asta, așa că nimeni nu vorbește despre ea... pentru că e reală... ficțiunea îngropată de realitate... mai rău ca Jules Verne...

În spatele gardului se stîrnește rumoare: Gata, mie îmi ajunge. Rahaturi din astea citești în broșurile alea sinistre, tipărite pe o hîrtie ieftină, poți să bați cuie cu ea. Le împart studenții prin ganguri.

-Ce ironie! De exemplu, fiu-meu, Killer… a învățat să citească la trei ani de pe cutiile de detergenți, izolat în closet de o diaree veșnic㠖 îți zic, a fost un copil bun, dar cam șubred… acum are doi’șpe anișori și e deja student la drept, un tip genial, de altfel… nu-i așa că-i stă bine cu ochelari? Îi întinde o poză pe care tocmai a scos-o obosit din portofel. Un copil cu figură anonimă încearcă să zîmbească ostentativ către aparat - capul dat ușor pe spate, o șuviță unsuroasă îi atîrnă peste față. Șmecheria nu ține, puștiul pare chiar idiot.

-Dar ce-ți pasă ție! Mai mult nu înseamnă și nu a însemnat nici măcar o dată mai bine. Și atunci?

Prometeu privește uimit țeasta cu păr rar a vulturului. Își trece limba peste buzele arse și vrea să-i ceară apă, dar nu îndrăznește. I se face milă de pasărea pleșuvă.

-Eh… nu mai e nimic din ce știi tu că era odată… De-asta zic că tu trebuie să fii cel mai fericit dintre toți… Dar acum te las. Am întîlnire cu madam Pandora, o cunoști… soția președintelui… nu găsești altă cucoană ca ea… inițiatoarea acestui Comitet al Femeilor de Afaceri… Se ocupă cu strîgerea de fonduri… de unde vrei să știu pentru ce!…fonduri!… hai că, uite, se întunecă și eu nu sînt pasăre de noapte…

Uriașul își dezvelește coastele resemnat, acolo unde carnea sfîșiată lasă la vedere un ficat vînăt, ciuruit. Vulturul se strîmbă și țipă:

-La naiba! Nu ai nici un pic de demnitate în tine? Acoperă-ți hoitul și poate îți găsești și tu un avocat să te reprezinte. Îmi faci greață cu eroismul ăsta resemnat. Căcaturi clasice, le găsești în telenovele. Te las acum și mai vin și mîine…

Turiștii aplaudă… din nou rumoare și aparate de fotografiat și, undeva, în spate, o pereche se sărută tandru.

În amurgul roșu - silueta păsării. Apoi un cadru lung cu figura lui Prometeu profilată pe cerul însîngerat. Prometeu își ridică fruntea și privește încrezător orizontul. Apoi un zîmbet și dantura albă sclipind.

-Tăiați!

Regizorul sare din scaun și vine în platou, spre tînărul actor rebel care interpretează rolul titanului.

-Să-mi desfacă cineva cîrpele astea împuțite… v-am cerut niște lanțuri de bumbac sută la sută și voi mi-ați adus poliester… la dracu, vreți să mă omorîți? O să renegociați contractul cu impresarul meu… iritațiile mele nu erau prevăzute în contract…

Regizorul țopăie printre elementele de decor și se cațără alături de vedetă. Îi desface legăturile și îi maseză energic încheieturile, rîzînd bucuros.

-Nu fi cîrnat! ...am auzit că-ți place să porți chiloți de damă, dar asta nu înseamnă că trebuie să fii o curvă plîngăcioasă... praf m-ai făcut cu zîmbetul ăla … îți spun eu că de data asta nu mai ratăm Oscarul… în plus, e destul de incert cît să lase loc unei continuări… întotdeauna e loc de o continuare… vreau să spun, producătorul nostru a făcut aici o investiție...

Se întoarce către platou și țipă prin portavoce:

-Pentru azi am terminat… deși trebuia să mai turnăm o scenă, nu vreau să-mi sară iar în cap năucii ăia din sindicat… ăștia sunt în stare să legifereze lenea... cică e dreptul lor... gata, la cabine!

Cuplul de figuranți a rămas prins într-un sărut pasional.

-Și să-i despartă cineva pe căpiații ăia doi.

Un cascador trece pe lîngă ei și îi aruncă într-un șanț cu o lovitură de karate, despărțindu-i. Cei doi își revin cu greu.

-Mai cu milă domnule, vrei să-i omori? …ăștia-s surdo-muții pe care mi i-a adus madam Pandora… ce femeie! ...cică i-a găsit prin comitetul ăla de integrare a oamenilor cu handicap, țipă regizorul.

În poarta studioului, mulțimea isterică de admiratori nu mai poate fi controlată. Portarul se confruntă cu aceeași problemă. E prins de picioare și folosit pe post de berbec. Porțile crapă și mulțimea dă buzna înăuntru, urlînd. Acum, portarul stă întins în rondul de flori, sprijinindu-se într-un cot. Fumează. Apare un cîine, se oprește și îl miroase, ridicînd un picior, iar el îl alungă cu șapca. Își mai aprinde o țigară și se gîndește la diverse lucruri, privind cerul roșiatic. …cred că sînt prea bătrîn pentru bășinăria ăsta… sau oricare alta…

Într-un tîrziu, tinerii sînt scoși din platou de forțele de ordine. Se opresc pe scările monumentului din centru. Se așează pe jos, își acordează chitarele și își răsucesc niște iarbă. O fată cu flori în păr face vocalize. Ceilalți trăncănesc și cineva scoate o sticlă învelită în pungă de hîrtie, pe care încep să o plimbe de la unul la altul. Și, după ce își acordează chitarele, încep să cînte:

-…uouooo… and we have no future here… tînanînaaa…

Apoi, alte cîntece despre dragoste și moarte și dezastre, cîntece din coloana sonoră a unor filme în care apare și vedeta rebelă. La refren repetă toți în cor:

- ...uooo… you should kill your idol… hoho…

Undeva în spate, doi tineri cu pantaloni jegoși încep o discuție:

-Man… îți spun… are avionul lui personal…

-Uau!

-Adică poate să umble prin lume cînd vrea el și unde vrea el… man… nu există distanță pe care să nu o poată parcurge urgent… într-o singură zi nenorocită el poate să călătorească împrejurul pămîntului…

Ia o gură din sticlă, apoi scuipă pe asfaltul întunecat, schimonosindu-se.

-Ce ca lumea, dude! Adică agață o chica pe o plajă din Caraibe și o duce la o cină romantică în Paris în aceeași zi… dude, ce viață cool… și toate alea cu țîțe bestiale cu care și-o pune prin filme… bestial, dude!

Și își pasează sticla unul altuia.

-Tăiați! strigă regizorul, sărind din scaun și venind în platou.

Culoarul lung, alb, acum pustiu. Vag miros de clor. Atît de liniște, încît se aude bîzîitul neoanelor. De după una din nenumăratele uși, un radio împrăștie sunete în eter. Țăcănitul unor tocuri și al unei mașini de scris.

În cancelaria mare, profesoarele stau adunate în jurul unei mese. În capul ei stă directorul, se balansează, lăsat pe spate în scaun, scaunul în echilibru pe două picioare. El le face semn și începe să vorbească cu o voce scăzută, astfel încît femeile sînt nevoite să se aplece peste masă, iar el le poate privi în voie medalioanele cu îngeri și crucifixele din decolteurile generoase.

-Ce fac, domnule, ăștia? Rod pereții? Abia am zugrăvit în aripa nouă și, uite, iar se vede cărămida. Eu zic că ar trebui să-i căsăpim pe toți înainte să-și dea seama ce potențial de distrugere reprezintă. Vreau să spun... mîine-poimîine îi vezi pe toți mari avocați.

Un copil privește din spate marea de funduri uriașe. Ia o mătură și le pocnește, răcnind. Pe culoar: copiii, diavoli cu căpățîni uriașe și ochi roșii sau galbeni… mulți dintre ei violeți – un violet cu reflexe voodoo… țîșnesc din săli și se aliniază disciplinat într-un șir militar. Unul dintre ei rostește cîteva cuvinte care, supersonic, străbat scăfîrliile încinse. Ca la un semnal, se reped să roadă pereții, scaunele, mesele, apoi, pe măsură ce se îngrașă, încep să se roadă între ei. Directorul a rămas singur, balansîndu-se pe picioarele din spate ale scaunului, pe un teren viran.

Pe culoarul alb și pustiu e din nou liniște. Se aude înfundat bîzîitul neoanelor, miros de clor și o mașină de scris care țăcăne după o ușă. În difuzorul unui radio, un bărbat cîntă ceva despre zidurile care trebuiesc dărîmate și alte cîteva lucruri confuze despre educație: We don’t need... În masiva poartă metalică a școlii, stau, înfipți, doi școlari din clasele mici, grăsuni, cu țeste enorme. Fumează și suflă fumul șmecherește printre dinții știrbi. Rîd.

-Tăiați! strigă regizorul și ecoul vocii se întoarce pe culoarul alb, pînă în scaunul pe care e scris numele lui. Rămîne gînditor și o amețeală plăcută îl cuprinde:

Canioane urbane... deasupra, pe cerul care was the color of a television, tunned on a dead channel, un soare bălegos mirosind a ulei de plajă - se zice că funcționarea lui ar fi afacerea municipalității, afacerea asta face acum obiectul unei cercetări din partea Corpului de Control.

Dacă dumnezeu e unul și noi suntem toți clonele lui, atunci cum e posibil ca frumusețea acestei lumi să stea în diversitatea ei... Visez o omenire în halate, care nu poate să viseze... coregrafia eficienței executată de un mecanism colectiv, vindecat de sminteala individualității. În orice caz, o lume fără sindicate. But there is no god, any god, never was one, and man is insane no matter what...

Revoltele și bucuriile pot lua orice formă de la o zi la alta. No matter how hard you try, you can’t stop us now...

Trei bucăți calde de memorie compun o revelație: o pată de ulei băltind multicolor într-o parcare; figura brutală a unui individ cu mustață scărpinîndu-se în cur în ușa unui garaj – chipul i se luminează de satisfacție; gardul viu mirosind crud în briza nopții, deasupra – stele verzi. Asta e tot ceea ce trebuie să știi, nimic mai mult, nimic mai puțin...

Pămîntul e un vîrtej incandescent de pulsiuni, călătorind prin spațiu ca o bilă de popice. Noam Chomsky îl călărește răcnind: Terror works, folks. [Subiect pentru următorul film... posibil trilogie după modelul Matrix, dacă găsesc un producător de nădejde.]

Trebuie să înțelegi că, oricum ar fi, cu tine sau fără tine, lucrurile rămîn la fel. Nimic din ceea ce faci sau spui tu nu schimbă, nu poate schimba nimic. Ești… o, ce poveste veche… unul dintr-un șir. Un vierme cu burtă într-un mușuroi de viermi cu burtă, un superstar într-un maldăr de superstaruri. Soarele răsare de la răsărit și apune le apus… în fiecare zi, la fel… tu nu îmbunătățești cu nimic situația… Iar ceea ce numești tu fericire, cu ochii cît cepele, certificînd acel un milion de vise pe zi, nu-i decît o căcărează într-o hazna. Iar ceea ce numești tu nefericire și invoci acel un milion de mizerii pe zi, suficient să-ți provoace, supt la față, rațiunea, conștiința, nu-i decît, bineînțeles, același lucru… o căcărează în aceeași hazna… din care se ridică un hohot nesimțit de rîs. Bănuiesc că așa și trebuie să fie. Dar știi cum e cu lucrurile astea: niciodată nu poți fi sigur... cum pînă la urmă nici Iisus n-a fost chiar ușă de biserică... heh, ai putea spune...

Uau, dude, the man is speaking the truth and nothing but the truth. But I’ve got a bad feelind about this crap, like that facts of life ya read about in the paper and ya don’t believe ’em.

-Tăiați!


respiro©2000 All rights reserved