Sinuciderea

 

                                    de Tiberiu Stan

 

 

     Astăzi, pe la orele prânzului, am ieșit în oraș să mă sinucid. Știu ce curiozitate aveți: de ce doream să mă sinucid? Ce m-a determinat să aleg această soluție? Ce lovituri de moarte mi-a dat destinul, atroce? Cum am fost adus la disperarea extremă?  Nu, nu am suferit vreo deziluzie amoroasă. Nici nu am fost dat afară din slujbă. Nu mi-am pierdut averea în vreo combinație bursieră. Și nu am cunoscut o criză existențială. Pur și simplu am luat această hotărâre, și vă voi ruga să nu insistați în a afla considerentele ei. Ascultați ce vă voi povesti, și dați-mi atâta credit: am avut motivele mele.

     Astăzi, pe la orele prânzului, am ieșit în oraș să mă sinucid. Știu ce veți spune: din moment ce vă povestesc, înseamnă că până la urmă nu m-am sinucis; așa că de ce-ați asculta o relatare al cărei final vă e deja cunoscut? Aveți totuși un pic de răbdare: veți vedea că merită să îmi acordați prețioasa dumneavoastră atenție. Așă că o voi lua de la capăt.

     Astăzi, pe la orele prânzului, am ieșit în oraș să mă sinucid. Știu ce mă veți întreba: de ce am ieșit în oraș? Nu ar fi fost mai normal să îmi pun capăt zilelor la mine acasă, în intimitate? În fond e o chestiune privată. Și poate că în felul acesta aș fi reușit, iar dvs. ați fi fost scutiți acum de o poveste plicticoasă. Ba poate chiar cu tentă moralizatoare. Răspunsul meu e simplu: se cunoaște că nu v-ați sinucis niciodată. Pentru asta e nevoie de curaj, și singurătatea e mai degrabă înfricoșătoare. Stimulează lașitatea din om. Dacă aș fi un lider de opinie, aș recomanda ca toate activitățile ce presupun curaj să se desfășoare în public: vizitele făcute soacrei, repararea instalației sanitare, intervențiile stomatologice, prima partidă de amor, și toate celelalte. Cât despre sinucidere, veți vedea din povestirea mea că așa procedează cu toții. Și eu am fost uimit să o constat, dar astăzi toată lumea se sinucide pe stradă. Nu vă vine să credeți? Mai bine ascultați.

     Astăzi, pe la orele prânzului, am ieșit în oraș să mă sinucid. Știu ce obiecție aveți: de ce tocmai la orele prânzului? Ei bine, vă voi răspunde și de data aceasta: mai lăsați-mă în pace cu întrebările voastre; am început să povestesc ceva, și îmi voi duce povestirea la capăt, fie că vă convine sau nu. Așadar:

     Astăzi, pe la orele prânzului, am ieșit în oraș să mă sinucid. Am luat-o, nu este greu de înțeles de ce, pe bulevardul central al orașului. Aici roia lumea ca la balamuc, iar de mașini nu mai zic. Fum și scrâșnete, și vapori de benzină, resturi de cauciuc și vopsea... Atât și ar fi de ajuns pentru a te determina să-ți iei adio de la lumea asta. Dar nu asta aveam de gând să vă spun. Nici pe departe. Mergând eu așa, și înjurându-i pe maniacii claxonagii, mi-a venit o idee. Una cu adevărat strălucită. Știu că ați ghicit deja, dar lăsați-mi plăcerea de a vă povesti. "Ce mod mai simplu de a încheia socotelile, decât un salt în fața unei mașini? Un salt brusc, firește, pentru a nu-i da timp să frâneze. Impactul ar fi violent, dar datorită vitezei nu aș simți mare lucru. Sau cel puțin așa cred." Ei bine, abia îmi încheiasem gândul, că... (Nu, pe asta nu o puteți ghici; vă asigur.) Abia îmi încheiasem gândul, că un cetățean din fața mea, care până atunci fluierase voios (o arie de Mozart, dacă îmi aduc bine aminte), s-a rostogolit pe neașteptate în fața unui Volkswagen. Un salt de maestru, ce să mai vorbim, șoferul nici măcar n-a clipit. Am rămas mut, de surpriză și de admirație. Fusese oare un talent înăscut, sau exercițiul asiduu îl adusese atât de aproape de perfecțiune? Nu aveam să o aflu niciodată. Dar m-am hotărât, se înțelege, să îi urmez exemplul; și îi eram recunoscător celui ce îmi arătase drumul în viață. Mă rog, sfârșitul drumului, dacă vreți. Numai că lucrurile au luat o întorsătură neașteptată: mașina ucigașă (aici am o obiecție, să-mi fie cu iertare, dar eu unul aș fi ales un Volvo) a mușcat din bordură, a făcut o piruetă și s-a așezat de-a latul drumului. Altele câteva au intrat în ea, așa că s-a creat o busculadă, iar poliția a oprit circulația pentru tot restul zilei. Asta este, mi-am spus, pesemne că nu îmi e dat să mor sub roți de mașină. Și am plecat mai departe.

     Mergând eu așa, mi-a mai venit o idee. Dar imediat după asta... Am văzut un cetățean, între două vârste, ieșind dintr-o farmacie - ați ghicit, aceeași la care mă gândisem și eu. S-a oprit pe trotuar, a dat pe gât un flacon lunguieț, și s-a întins cât era de lung pe asfalt. M-am apropiat, l-am pipăit: nu mai respira. Am intrat, firește, în farmacie, și am solicitat medicamentul pe care îl cumpărase insul de mai devreme. "În doză dublă", am cerut. Am fost avertizat că este extrem de periculos: "Mulți se plâng de efectele lui secundare". "Nu-i nimic, am răspuns, pe mine mă interesează efectul lui prim". Am înșfăcat sticluța și am zbughit-o afară. Unde, cu înfrigurare, am citit inscripția de pe etichetă: "Coca-cola". Am aruncat sticla unui biet cerșetor, și am plecat mai departe. Se pare că nu-mi era dat să sfârșesc otrăvit.

     Mergând eu așa, la ce credeți că m-am gândit? Nu, nu e greu de aflat: tocmai treceam prin fața unui magazin de menaj. De unde a ieșit un bătrân, cu un cuțit de bucătărie în mână, și-a tăiat beregata și s-a prăbușit pe trotuar, într-o băltoacă de sânge. Trebuie să recunosc că imaginea nu era una din cele mai încurajatoare, dar eu sunt un tip consecvent: am intrat și mi-am cumpărat un cuțit. Următoarele două ore mi le-am petrecut încercând să mă zgârii măcar cu lama boantă a "șișului", în așteptarea tocilarului ce agățase de clanța ușii un bilețel: "revin în cinci minute". În cele din urmă mi-am zis că nu îmi era dat să mor de armă albă, și am plecat mai departe.

     Mergând eu așa pe stradă, ce credeți că mi-a mai trecut prin minte? De data asta vă garantez că nu veți ghici: nu aveți de unde să știți că prin orașul nostru trece un râu. Tocmai mă plimbam pe podul din spatele gării, când am auzit un clipocit. M-am aplecat peste balustradă și am văzut câțiva bărbați scoțând afară, pe mal, o femeie într-o rochie verde. La fel de verde îi era și fața. Am așteptat să plece și m-am aruncat și eu, de pe pod. Nu am reușit decât să îmi pătez pantalonii (apa era infectă) și să îmi scrântesc un picior. Mda, uitasem că râul nostru nu are decât un metru și un sfert adâncime. Amărât peste poate că nici înecat nu îmi era dat să pier, am plecat mai departe.

     În orele ce au urmat mi-au mai venit câteva idei, dar fără prea mare folos. M-am spânzurat de craca unui copac, dar s-a rupt frânghia, am încercat să îmi cumpăr o pușcă, dar nu aveam destui bani la mine, mi-am dat foc în piața centrală, dar a început imediat să plouă, m-am agățat de un cablu de înaltă tensiune, care din păcate era deconectat, am băut chiar o sticlă de "Coca", la care s-a dovedit că eram imun, în fine, m-am legat pe șina de cale ferată, dar după ce au trecut câteva trenuri pe lângă mine am realizat că eram pe linie moartă (ce ironie). Mai abătut și mai istovit după fiecare eșec, am plecat mai departe.

     Mergând eu așa, am observat că se înserase. Trebuia, fie ce-o fi, să mai încerc o dată, înainte de a se întuneca de tot. Pentru că un om în toate mințile nu se poate sinucide noaptea. Cât de disperat ai fi, odată ce apar luna și stelele știi că trebuie să te bagi în pat, pentru a trage un pui de somn. Și cu toate că nu îmi mai venea nici o idee, am avut noroc. Mă îndreptam deja spre casă și priveam în sus, înciudat, la cortina ce se trăgea peste minunatul cer albastru de peste zi (mai puțin jumătatea de oră când a plouat), când, ce să vezi? Ce am văzut și eu. De sus de tot, de la etajul paisprezece al unuia din cele mai înalte blocuri din oraș, o bătrânică s-a aruncat în golul de dedesupt. Care nu era chiar atât de gol, după cum s-a putut vedea în următoarele clipe. M-am apropiat de locul impactului, cu speranță, cu respect și cu venerație. Poate nu mă veți crede, dar imaginea acelui loc era splendidă. Nici urmă de baltă de sânge, de piele, de oase strivite. Nici urmă, de fapt, de babetă. Se sublimase de-a dreptul la contactul cu solul, și nu se mai putea zări pe acesta decât o urmă firavă, un abur, un contur, o părere. Ultimele rămășițe ale bătrânei se pierdeau în aer, în parfum de liliac și tămâie. Mi-este atât de greu să vă redau ce era în sufletul meu: îmi găsisem, în sfârșit, izbăvirea. M-am îndreptat spre ușa de intrare în bloc, și pesemne că aș fi sfârșit și eu precum baba, dacă nu aș fi dat peste următorul anunț: "ascensor în revizie tehnică". Mi-am spus atunci că era un semn ceresc: nu îmi era dat să mă sinucid în seara asta. Iar dacă mă veți întreba de ce n-am urcat pe scări - cu subtextul parșiv că nu mi-aș dori moartea cu adevărat - vă voi aminti că mi-am scrântit piciorul în râu; și vă voi reproșa că nu m-ați urmărit cu atenție. Așa că am renunțat, și m-am întors acasă.   

     Știu la ce vă gândiți: probabil că nu-mi este dat să mor de propria-mi mână. Dar mie nu îmi place să trag concluzii pripite. Acum o să mă duc la culcare, iar mâine (pe la orele prânzului) o să ies din nou în oraș, să mai încerc. Sau poate că o să mă apuc de fumat.

  

     
 
 

respiro©2000 All rights reserved.