Dureri de cap

             

                           de Shin’ichi Hoshi

 

După terminarea serviciului, tânărul se duse să își ia masa de seară la bistroul unde se ducea de obicei.

-- …, merg acasă, mă uit la televizor, mă culc … Altceva de făcut n-am…, ieși din local murmurând de unul singur. Asta era viața lui de zi cu zi.

În preajma stației de tren, o voce i se adresă:

-- Vă rog, veniți un pic?

 Uitându-se în direcția vocii, văzu că era un ghicitor la o masă micuță lângă clădirea stației. De obicei ar fi trecut fără să îl ia în seamă, dar de data asta tânărul simți un imbold să se oprească. Poate era doar din cauză că se amețise un pic de la sticla de bere băută la masă. Tânărul se apropie de ghicitor:

-- N-o strica să îmi mai ghicească din când în când careva…

Ghicitorul zise cu glas măsurat:

-- Hm, sunteți neînsurat... să tot fie vreo trei ani de cand v-ați angajat?..

-- Mda.

-- Poate nu e politicos din partea mea, dar în perioada asta nu ați fost nici avansat, nici n-ați avut ocazia de a vă afirma calitățile.

-- Exact așa cum zici. Ai intuiție bună, se vede că ești de meserie.

-- Ei, nu trebuie să vă lăsați impresionat așa ușor. După atâția ani în domeniu, îmi dau și eu seama de atâta lucru. Angajat la o companie, sau la stat… întreprinzător, sau liber profesionist… Carieră de elită, sau nu… E ușor de deosebit după îmbrăcăminte, expresie sau mers. Oricine ar putea intui, în proporție de 70 la sută, să zicem. Singura diferență e că noi, ghicitorii ne pricepem să conducem conversația astfel încât să îi impresionăm pe clienți..

-- La o adică, e posibil să fie așa cum zici… râse tânarul relaxându-se întrucâtva, apoi continuă:

-- Îmi place că ești cinstit. Să-ți zic și eu cinstit. Nu-i vorba că n-am avut ocazia de a-mi afirma calitațile, ci doar că n-am nici o calitate de afirmat. Și e normal că îmi vine să mă iau cu mâinile de cap când mă gândesc că e posibil să nu izbutesc nimic toată viața. Nici femeile nu se uită la mine… Ce mai, n-am nici o calitate mai de doamne-ajută.

-- Îmi pare rău…

-- N-ai ce-i face. Dar dacă tot ajunserăm aici cu vorba, încă mai rău ar fi în cazul în care mă așteaptă vreo nenorocire in viitor. Zi-mi dacă ai vreun avertisment, sunt numai urechi. Trebuie că vei fi avut vreun motiv să mă oprești pe stradă..

-- Așa-i, de fapt…

 Tânărul îi întinse palma ghicitorului.

-- Uită-te bine.

-- La chiromanție nu mă pricep. Specialitatea mea stă în sclipiri de inspirație. Și nu sunt nici din tagma celor de văd viitorul omului în amănunt.

-- Păi atunci nu ești bun de nimic.

-- Nu e chiar așa. În cariera mea, mulți au fost satisfăcuți de ceea ce le-am spus. Ce știu eu e să îi informez pe clienții mei despre talente de care ei înșiși încă nu și-au dat seama că le au. De exemplu, sunt unii care lucrează în oficii, dar care de fapt ar fi mult mai potriviți pentru profesii ambulante…

-- Aha, asta voiai să spui deci? În cazul în care le poți spune cât de cât exact, cred că le va fi fiind de mare ajutor. Din păcate însă, eu n-am nici o asemenea calitate, deși tare aș vrea să am una. Pe mine m-au transferat la treburi de oficiu din cauză că nu mi-a mers la munca de relații cu clienții, dar nici așa n-am reușit să-mi afirm vreun talent. La limbi străine nu sunt bun și nu cred că aș avea vreun talent nici în domenii artistice cum ar fi muzica sau pictura. N-am nici reflexe sau condiție fizică. Aș fi probabil bun ca director cu jumătate de normă, dar problema e cum ajung până acolo.

-- Nu e bine să renunțați așa ușor. Orice om nu se poate să n-aibă ceva, un talent numai al lui. Din cauza asta v-am și strigat, iar dumneavoastră ați răspuns chemării mele și v-ați apropiat. Ceva deja există între noi.

-- Și totusi, nu-mi vine a crede că aș avea eu vreun talent ascuns. În cazul în care am, te rog să mi-l zici. Poti să-mi zici chiar și prima prostie ce-ți va veni în cap. Pană la urmă asta e valoarea banilor cheltuiți, sa facă omului viața mai plăcută.

 Tânărul așteptă răspunsul. Ghicitorul spuse.

-- Nu e de mirare că nu v-ați realizat talentul dumneavoastră, pentru că nu e un talent pe care să îl aibă orișicine. Fiți atent, dumneavoastră aveți un talent înnăscut de a îi vindeca pe oameni.

-- Poftim? Eu n-am citit în viața mea nici macar o carte de sfaturi medicale!

-- Departe de mine să vă sfătuiesc să vă faceti medic. Mai bine zis, aveți darul de a putea lua cu mâna afecțiuni care îi necăjesc pe oameni.

 Tânărul încuviință din cap, dar întrebă imediat:

-- Aha, va să zică, cum s-ar zice tratament spiritual?

-- Exact. Un alt ghicitor nu și-ar da seama de asa ceva, dar mi-e mi s-a aprins imediat un beculeț.

-- Așa deci, nu m-am gândit niciodată la așa ceva, dar există o posibilitate să fie așa cum zici. Chiar și dacă e o minciună, e interesant. Poate o să încerc odată. Și, cum se procedează?

-- Păi, probabil că ajunge să întindeți mâinile și să vă concentrați. O să vă obisnuiți pe măsură ce exersați. În orice caz, ce e sigur e că aveți în dumneavoastră acest talent. În cazul în care mă înșel, vă voi da banii inapoi.

-- Nu-i nevoie, ajunge că m-ai facut să mă simt mai vesel. Mulțumesc.

Tânărul plăti și plecă acasă.

Câteva zile mai târziu, colegul de la biroul vecin din oficiu i se văită:

-- Am azi o durere de cap de nici nu văd în jur...

-- Toți avem așa ceva din când în când.

-- Nu, la mine e o boală cronică. Și, colac peste pupăză, tocmai mi s-au terminat pastilele. Mă duc acum să îmi cumpar altele, dacă sună vreun telefon, spune-le că am ieșit un pic să îmi iau medicamente.

Și atunci, tânărul își aminti brusc.

-- Te rog, nu mă lași pe mine să încerc?

-- Ce vrei să spui?

-- Poți s-o iei ca pe-o glumă. Iar la farmacie poți să te duci și după asta. Doar că nu pot să fac asta aici. Hai să mergem în altă cameră.

Se duseră într-o cameră de primire, goală la momentul acela. Tânărul își întinse mâinile deasupra capului colegului și se concentră pe dorința ca migrena să îl părăsească. Colegul clătină din cap neîncrezător pentru o vreme, dar în curând strigă cu surpriză.

-- Nemaipomenit. M-a lasat durerea de cap!

-- Mă bucur.

-- Nu înțeleg eu prea bine cum, dar m-ai salvat. De-acum dacă mă mai doare capul, la tine o să vin să te rog să mă vindeci, e mai sănătos decât să iau tot timpul medicamente.

După câteva zile, colegul îi zise tânărului:

-- Știi, din ziua aceea nu mă mai doare capul deloc. Mai mult ca sigur că datorită ție. Cine n-a avut migrene nici nu poate să își dea seama cât de bucuros sunt. În semn de multumire, azi fac cinste.

Tânărul merse împreună cu colegul și se bucură de o cină strașnică, după care fu condus într-un bar de lux. Colegul îl lăudă femeii de la bar:

-- Tipul ăsta are un talent grozav. Nu îți va veni sa crezi, dar m-a vindecat de migrena mea cronică cat ai zice pește.

-- Nu-mi prea vine-a crede.

-- Eram sigur că așa o să zici. Însă în cazul meu, uite că m-am vindecat complet. În cinstea vindecării mele bem acum.

-- Atunci, ce zici, pot să îl rog să mă vindece și pe mine? Nu-i chiar o boală… sau boală să fie oare, nu pot răbda nici jumătate de oră fără să fumez o țigară. Ce mai, sunt dependentă de nicotină. Dar, cu slujba asta, nu se cade nici să trag țigară dupa țigară de față cu clienții. Sunt în mare impas. Aș vrea să mă las, dar nu reușesc. Crezi că se poate face ceva?

 La rugămințile femeii și îndemnat de coleg, tânărul încuviință:

-- Să încerc…

Și făcu în același fel precum cu câteva zile înainte. Femeia căzu pe ganduri o vreme, după care zise:

-- Ia uite, să fie oare autosugestie? Mi-a trecut pofta de fumat.

În ziua următoare, femeia îl sună pe tanăr la birou.

-- Vreau să îți mulțumesc. De aseară nu mai simt deloc nevoia de a fuma. Pot până și să mă uit la cutia de țigări și tot nu îmi vine să mă ating de ea, eu care pană ieri nu puteam să mă trezesc din pat fără o țigară și nu puteam să mănânc fără o țigară.

-- Ce să îți zic, mă bucur…

-- Cand ai timp, te rog să vii la barul meu, eu fac cinste.

Tanărul nu înțelegea prea bine ce se întamplă, dar era încântat. După toate aparențele, ghicitorul îi spusese adevărul. Avea un talent grozav, pe care n-ar fi crezut niciodată că ar putea să îl aibă. Fără ca el să facă mai nimic, se pomenea ca oamenii veneau și-i mulțumeau ca unui zeu. Nu e rău deloc să te simți așa.

 În felul acesta, zvonul se răspândi câte puțin, câte puțin. În curând tânărul fu convocat de către directorul executiv al companiei:

-- Aud că poți să faci niste ciudățenii.

-- Stiți,…

-- Nu trebuie să te ascunzi. Știi, pe mine mă necăjește o nevralgie. La piciorul stâng. Și nu mă lasă deloc. Am fost la medic, dar nu mi-a fost de nici un leac. Se pare că, din cauză că nimeni nu moare de nevralgie, metodele de terapie în domeniul ăsta sunt cam rămase în urmă. Te rog să mă ajuți.

-- Să încerc, dar nu vă garantez…

Și tânărul încercă. Ordin de serviciu, nimic de pierdut dacă nu merge, dar poate totuși o să meargă…

 Rezultatele fură minunate. Câteva zile mai târziu, tânărul primi o înștiințare că este avansat la postul de șef de birou în departamentul executiv. Însă el se duse în audiența pentru a declina:

-- Sunt onorat de favoarea dumneavoastră, dar nu am încredere în mine că aș putea face față unei funcții atât de dificile. Pe lângă aceasta, mi-e teamă că o avansare fără a avea talentul necesar poate strica ordinii interioare…

-- Am impresia că dumneata nu realizezi încă importanța talentului dumitale. Nu va trebui să te chinui cu nici un fel de munci de secretariat de două parale. Se va apela la dumneata doar din când în când și sunt sigur că dumneata vei aduce cu serviciile tale beneficii substanțiale companiei noastre.

-- Cum spuneți… Directorul executiv îi zise tânărului rămas oarecum nelămurit:

-- Scuză-mă că te iau pe nepusă masă, dar te rog să vii chiar acum cu mine pentru a întâlni o anumită persoană.

-- Pot să vă întreb ce afecțiune are?

Directorul răspunse la întrebarea tânărului cu un nume al unei companii majore.

-- …sunt partenerii noștri pe o tranzacție importantă. Neavând copii, președintele companiei și-a măritat fiica și l-a adoptat pe ginere pentru a-l lăsa moștenitor odată. Până aici totul e în regulă, dar ginerică umblă tot timpul după femei. L-am întâlnit și eu și nu înțeleg cum se face, dar are un succes la femei… Are un fel de șarm, ca să îi zic așa, ceva numai al lui. Însă orice ar fi, acum nu se mai poate pune problema divorțului, așa că omul e în mare impas. Oare poți să faci ceva cu puterea ta? La urma urmei, cred că și ăsteia poți sa-i zici că e un fel de boală…

 Tânărului i se păru un pic că șirul discuției făcuse un salt neavenit, dar n-avu încotro și trebui să răspundă cumva.

-- Nu sunt sigur că voi izbuti, dar voi încerca atât cât îmi stă în putință.

Și de data aceasta, treaba merse bine. O săptămână mai târziu, directorul executiv îi zise tânărului:

-- Minunat. Aud că de atunci încolo, tipul s-a schimbat complet, s-a lăsat de umblat după femei și s-a apucat de muncă. Pare-se că și-a pierdut succesul la femei. Președintele a fost foarte bucuros, iar afacerea cu noi a fost pusă la punct într-o clipită.

-- Permiteți să îmi exprim bucuria.

-- Poți să îți dai acum seama că dumneata ești deja un talent foarte important pentru companie. Nici un alt angajat nu ar fi putut face asta.

 Și exact asta era situația. Viața tânărului se schimbă radical. Nu mai era acum obligat să facă munci monotone, nu mai era nevoit să îi lingușească pe partenerii de afaceri ai companiei și nici să își bată capul presat de responsabilități. La servici era liber să citească reviste. Și să-și exercite puterea aceea la indicațiile directorului executiv.

-- Azi avem o sarcină de la președintele companiei. Președintele are o rubedenie alcoolică. Bea ziua-ntreagă. Iar când i se termină băutura sare la bătaie. Deși de obicei oamenii sar la bătaie de beți, nu de treji. În orice caz, situația e gravă. Bineințeles că ar putea să îl lase să bea și de-acum încolo, dar așa o să își strice sănătatea. Poți să faci ceva pentru el?

-- Voi incerca.

 E un făcut, lumea e plină de oameni cu tot felul de boli. Tânărul porni să le vindece una după alta.

 Cum se face oare că tratamentul are eficiență? Odată s-a gândit să studieze problema, dar s-a lăsat pentru că nu a știut dincotro să pornească. În orice caz, oamenii se vindecau și asta era de-ajuns.

 Dar oare până când o să își păstreze puterea asta? Doar pentru un timp oare? Asta îl cam râcâia. Însă nu era nici un semn că puterea i-ar slăbi în vreun fel.

A vindecat o miopie forte, l-a ajutat pe unul ce se necăjise îndelungă vreme cu o ciupercă. I-a luat unuia insomnia, iar un altul ce-și amărîse zilele cu o bâlbâială i-a mulțumit cu plecăciuni. L-a vindecat și pe un nenorocit care sughița într-una.

Pentru orice eventualitate, tânărul adoptă stilul de lucru de a-i trimite pe oameni mai întâi să fie văzuți de doctor și abia apoi să se ocupe el de ei. În cazul unei apendicite sau hipertensiuni, ori în cazul cuiva cu probleme cardiace, un eșec ar fi putut avea grave consecințe. Iar un deces ar fi însemnat sfârșitul.

 Cu toate restricțiile puse, avea gramadă de solicitări.  Unora le opri chelia în variate stadii, vindecă și o diaree cronică pe fond nervos.

După toate aparențele, puterea asta nu avea să dispară cu una, cu două. Putea fi liniștit. Tânărul lăsă deoparte și grijile cu privire la asta.

Nu mai avea câtuși de puțin să se plângă de viața de zi cu zi. Salariul și bonificațiile crescuseră substanțial față de înainte. Tânărul își cumpără un apartament într-o vilă de lux și se mută. Multă lume din societatea înaltă locuia acolo. Auzind zvonurile din gură în gură, oamenii veneau să îl solicite și nu rareori primea cadouri neașteptate.

Vecinul de palier era medic neurolog. Într-o zi acesta veni în vizită și îl întrebă.

-- Am auzit că ați avea o putere ciudată.

-- Da. Poate ați vrea să o folosiți ca material de cercetare?

-- E drept că m-ar interesa, dar problema ma depășește sigur. E un domeniu diferit de studiile așa-zise științifice.

-- Să stiți că și eu cred la fel. Dar spuneți, aveți cumva vreo problemă care vă supără?

La întrebarea tânărului, interlocutorul coborî vocea:

-- Așa e. Am un pacient cu mania persecuției. Am incercat în fel și chip, dar nu îi e deloc mai bine. Dimpotrivă, starea i se înrăutățeste pe zi ce trece și e foarte posibil ca în curând să ajungă un criminal obsedat.

-- Vai, cum așa…

-- Păi, tot dând vina pe care mai de care pentru ghinioanele lui, omul a inceput să nutrească gânduri criminale. Și e periculos pentru că poate să treacă oricând la fapte. În ce mă privește, aș fi preferat să nu apelez la puterea dumneavoastră, dar…

-- Am înțeles situația, vă voi ajuta în secret, având grija să nu dăunez credibilității dumneavoastră.

Tânărul își dădu concursul, iar treaba merse bine. Doctorul îi mulțumi și îi dădu și o sumă importantă de bani. Poate că pacientul va fi fost din vreo familie bogată, în orice caz fu o surpriză placută.

Totul era în ordine, zi după zi.

Într-o zi, tânărul simți o ușoară durere de cap. Să fi muncit oare prea mult? A vindecat atația oameni; omul obosește chiar și de cap. Nu își făcu cine știe ce probleme.

În curând, tânărul porni să frecventeze barurile seară de seară. Nu își putea da seama de ce, dar avea succes la femei. Cu câteva avu chiar legaturi intime. Altădată nici în vis nu i-ar fi trecut prin minte că va ajunge așa vreodată.

Pierdut între plăceri nu își dădu seama că fuma și bea mult mai mult.

Îl cam durea piciorul stâng. Nevralgie probabil. Intervalele între accesele de migrenă se scurtaseră, iar durerea se ascuțise.

-- Imposibil …

Însă era o realitate. Vederea i se scurtă si dioptriile porniră să crească. Luă o ciupercă, îl apucară insomniile…

Bine îi fusese să facă pe grozavul vindecandu-i de boli pe alții, dar uite-acum că toate bolile le luase el insuși.

Porni să facă un pomelnic cu toate simptomele pe care le tratase și se facu verde-albastru, de-i veni să leșine. Așadar, toate simptomele astea îi vor apărea lui, după un anumit interval de timp? Cum e posibil?…

Tânărul se închise în apartamentul lui și încetă să mai iasă din casă. Nici gând să mai aibă poftă de așa ceva… Stătea tolănit și trăgea țigară după țigară, bând pahar dupa pahar. Din când în când îl mai vizita câte-o femeie, dar în aproape tot restul timpului avea dureri în continuu. Îl durea capul, nevralgia de la piciorul stâng se înrăutățise, îl apucau sughițurile… Și pornea să bolborosească:

--T-t-tot ce s-a-ntamplat e de fapt din c-c-cauza ..hîc… g-ghicitorului ăluia. D-d-dacă nu mi-ar fi zis așa ceva, aș fi fost și eu un om obișnuit… Hîc… îl omor… Ș-și pe p-p-porcul de c-coleg de m-a pus să-l vindec de durerea de cap, de mi-am d-dat seama de p-puterea ciudată. Și femeia de la bar. S-și, și pe directorul de mi-a v-venit cu mușterii unul după altul. T-t-toți p-pâna la unul sunt vinovați. Î-îi omor… Hîc, pe toți, p-pe bune… P-pe ghicitor primul…

 

 

Shin’ichi Hoshi (1926-1997) Născut la Tokyo. Absolvent al Departamentului de Agricultură al Universității din Tokyo. În 1957 participă la fondarea revistei “Uchujin”(“Praf Cosmic”). Este deschizătorul stilului de povestire foarte scurtă. Autor a peste o mie și una de povestiri, este o personalitate de prim rang între scriitorii de literatură științifico-fantastică. În afară de literatura SF,  a scris și romane biografice ce-i descriu pe tatăl sau Seiichi, bunicul Ryosei Koganai și timpurile lor. Printre operele sale se afl㠓Bokko-chan” (“Micul Bokko”),”Akuma no iru tengoku” (“Raiul de draci”), “Maikokka” (“Statul meu”), “Nokku no oto ga” (“O bătaie în ușă”).

Povestirea de față deschide volumul “Anzen no kaado” (“Cartela de siguranță”), publicat in 1978.

 

Traducere din limba japoneză și note de Victor Ieremia

     
 
 

respiro©2000 All rights reserved.