Album de fotografii fără fotografii

 

Alina Andrei

Editura Mansarda cu bufnițe

Brașov 2003

 

Lansarea va avea loc pe 1 aprilie, ora 13.00.  Doritorii sunt rugați să rămână la ei acasă, sau pe la birouri. După răsfoirea în grabă a albumului, și bârfele de rigoare (cine ce haine poartă, cine ce teleobiectiv și-a luat, cine cu cine s-a mai culcat), invitații sunt rugați să servească Martini și gin. Sau fiecare ce are pe acasă. Accesul fotografilor profesioniști e strict interzis !

 

Prima pagină

 

Imagine: Piticii de pe creier

O mască de carton, pe zăpadă, în prim plan. E un chip de femeie cu două găuri negre în loc de ochi. Fotografia e ușor neclară, cu o lumina difuză.

 

Referințe critice:

 Spațiul locativ al capului e ocupat de intruși. Sunt piticii de pe creier. Din fericire , restul locatarilor din trup nu-i bagă în seamă. De aceea chipul rămâne izolat, o mască uitată în zăpadă. O mască fără gât, trunchi, mâini și picioare....Se știe că piticii de pe creier au aspirații nerealizate și o fire anxioasă, cu inhibiții multiple. Prezintă conflicte interne ce pot duce la explozii necontrolate, blocaj al încărcăturii afective, o atenție distributivă slabă și tendințe agresive…Așa a notat psihiatrul în carnețel, lângă lista cu calmante și programarea de șocuri electrice.

 

Imagine: Prozac cu portocale

Masca e izolată în colțul drept al fotografiei, sus, într-o mare de zăpadă. Orbitele sunt albe, conturul feței se dizolvă în alb. Expresia e de ușoară nedumerire, confuzie și durere.

 

Referințe critice:

La micul dejun, piticii de pe creier sunt îndopați cu prozac. Pe la prânz, masca de pe chip ar trebui să aibă un zâmbet larg, întins de la urechea stângă până la urechea dreaptă. La fel ca în reclamele la pasta de dinți. Și totuși, masca se încăpățânează să stea încremenită, cu buzele încleștate și cu orbitele goale.

Pixul plictisitor de albastru notează de la marginea paginii....Piticii sunt defensivi, apatici, blazați și au imaginație exaltată....Nici un moment nu și-a pus întrebarea cum poate un pitic apatic și blazat să aibă imaginație exaltată. Că doar e plătit doar să prescrie tranchilizante și șocuri electrice. Fix la ora 14.00 o să iasă pe poartă și o să se îndrepte către cabinetul privat. O să lase în urmă ființe strânse în camașa de forță și persoane cu prosopul în gură, cu trupurile bântuite de curent. Chipul alb din zăpadă se întreabă câte becuri s-ar aprinde dacă le-ar atinge de trupurile bântuite.

 

Imagine: Eu fără tine

O bancă de lemn, plină de zapadă. E ușor strâmbă și îi lipsește un picior, așa că pare

dezechilibrată. Pe spătar, în zăpadă, zace masca. E stingheră. Imaginea e ușor zgâriată.

 

Referințe critice:

Ajuns pe bancă, chipul s-a liniștit. Piticii au plecat în vacanță, pe termen nelimitat. Neuronii s-au cumințit. Pentu că sunt neuroni de femelă s-au parfumat, s-au fardat ușor și s-au rujat. Apoi și-au șters repede fardul, și rujul, să nu pară că s-au dichisit pentru întâlnire. Parfumul nu se mai poate da jos, a rămas lipit de ei.

Frigul din oase a dispărut. Cojile și sâmburii de portocale le-a aruncat în spate, printre brazi. Până la primăvară o să se împreuneze, brazii o să înflorească, iar vara o să facă portocale. Povestea chipului de carton are un happy-end, la fel ca în filmele stupide americane. Un alt chip s-a așezat pe bancă și au făcut schimb de secreții salivare. Cele trei straturi de piele de pe buzele ei s-au împreunat cu cele trei straturi de piele de pe buzele lui. Plămânii și-au mărit volumul, iar inimile au început să bată de două ori mai repede.Retinele au prins o strălucire de pom de Crăciun. Temperatura chipurilor a crescut cu două grade, iar straturile de piele de pe trupuri s-au înroșit. Dar aceste lucruri nu se văd în fotografii. Puțină decență domnilor!

 

Imagine: Mâna ta

O fotografie gri, cu o mână delicată de bărbat în interiorul unei rame de tablou. Totul pare din piatră.

 

Referințe critice:

Peste cincisprezece mii de ani, când noi nu o să mai fim, așa o să arate mâna ta. Fosilizată, la fel ca dinozaurii pe care îi vedem pe Discovery. Tu spui că din ea lipsește flautul, eu spun că din ea lipsește mâna mea. Când nu o să mai fiu, o s-o înrămez și o s-o pun pe zidul dinspre apus, în dormitor, alături de picioarele tale fosilizate. Picioarele care mi te-au adus. Le-aș închina un sonet, dar vorbele dulcege nu au ce căuta aici. Și nici culorile, si nici sunetele.

 

 

Imagine:Ceșcuta mea

O ceșcuța mică, albă, cu cafea, în colțul stâng al imaginii, ce pare acuarelă. Nuanțele maro dau o senzație de căldură.

 

Referințe critice:

A pus farfurioara pe perete, aproape de fereastră, apoi ceșcuța și a turnat cafeaua. Încet de tot, ca să nu se mai verse. Lingurița a căzut pe podea, cu un zgomot nepoliticos. A șters-o de tricou și s-a bosumflat. Nu avea cui să-i spună ce mult îi place maroul cafelei în albul ceșcuței. Lumina moale de afară și aburii au moleșit pereții și ceșcuța. Sau poate că nu. Poate că doar i se năzărea ei. Și-a încălzit deasupra cafelei buzele reci și fruntea încruntată. Pe gardul vecinului s-a cocoțat un motan și i-a zâmbit, cum numai motanii știu să zâmbească. Din nou s-a întristat că nu a putut să-i povestească. Rapidul cel rău l-a luat de pe peron și l-a dus departe de poveștile ei.

 

Imagine: Coffe with brandy

O ceașca mică, lângă un zid de cărămidă, într-o lumină galbenă, puternică. Compoziția e clasică și armonioasă, după cum au spus criticii.

 

Referințe critice:

Întotdeauna a abuzat de cafea. Dimineața o bea acasă, cu lapte, într-o cană mare, portocalie. Seara ... în cafenele, în ceșcuțe delicate, cu puțin brandy. În seara aceea și-a regretat prostul obicei. Ar fi fost mult mai bine dacă dimineața ar fi băut o ceșcuță, iar seara o cană mare, sănătoasă. Așa totul ar fi fost perfect. O jumătate de cană pe pantaloni (ai Lui, bineînțeles) și restul în cap (tot al Lui). Cantitatea de lichid fierbinte, negru și lipicios, ar fi fost suficientă.

Toată seară și-a jurat în gând că o să fie cuminte. Avea lipit de fața zâmbetul ei de femeie abulică și blândă, pe care îl folosea numai cu El și cu copilul handicapat din vecini. Ca de obicei i-a ascultat discursul, l-a compătimit și l-a sfătuit pentru ca totul să iasă bine. De la a doua cafea, băuta de ea, El a prins să semene tot mai mult cu o lighioană pe care o văzuse pe Discovery. Un dragon de Komodo, mare și solzos, în veluri negri și pulover grena. Cum nu i-au plăcut niciodată reptilele, nimeni nu are dreptul să o condamne că i-a vărsat cafeaua în cap. Și oricum cafeaua a sărit singura din ceașcă.

 

 

Imagine: Berți, Berțiche, Berțonul

În prim plan, văzut din profil, un cal de piatră, mic, cum sunt prin parcuri, în

locurile de joacă pentru copii. E alb și se pierde în zăpadă. Lumina e difuză.

 

Referințe critice:

Berți cel alb vrea să se spele de măzgăliturile de pe el. Se înmoaie bine în zăpadă, se

înfundă până la gât în ea, dar degeaba. Măzgăliturile tot acolo rămân. Fornăie înciudat. Știe el că se hlizesc în spatele lui. Și nu admite așa ceva ! Mucosul ăla mic, cu căciula caraghioasă, și-a scris numele pe spatele lui...Sorin. Mă rog, a vrut să scrijelească Sorin, dar a ieșit doar Sori. Aproape de picior, pe furiș, a desenat o inimă strâmbă și a scris Sorana. Sorana e răzgâiata aia ciufulită, cu care se vede Sorin. Se întâlnesc în fiecare duminică, în parc, lângă Berți. Bunicii joacă șah la masa de piatră. Dar de ce tocmai lângă el? Cu ce a păcătuit? Mai sunt cai de piatră acolo. Dar nu...de ce să se ducă la ei. A picat el de prost. Dar o să se răzbune! De câte ori nu a plănuit asta. Duminica viitoare, când Sorana o să se cocoațe pe el, o s-o trântească. Așa! Să cadă în zăpădă și să se smiorcăie. Așa îi trebuie. S-a săturat de acadelele pe care i le băga în gât. Atâta lucru nu știe și ea, că numai cu floricele de porumb se hrănesc caii din parc. Iar lui Sorin o să-i tragă o copită în fund, de o să zboare peste masa de șah.

 Dar Berți nu are copite. De asta e trist. Cum să fugă de nebun, dacă nu are copite? Și s-a săturat de numele lui. Nu e deloc demn. Berți, Berțiche, Berțonul......beahhh...ce sclifoseală. Lasă...o să fugă el din parc în țara cailor, o să-și cumpere un nume demn de el, de la potcovar.

 

Imagine: Maturitatea unui mascul

Un urs de pluș, gălbui, atârnat de sârmă la uscat, prins de ureche cu cârligul. E într-o curte plină de zăpadă. Fotografia e tulbure, apoasă. Realizarea tehnică: proastă.

 

Referințe critice:

Când s-a făcut mai mărișor, a simțit din instict că nu se face ca un bărbat să-i țină companie unui urs de pluș. La orice vârstă masculul are voie să se simtă matur. Nu are nici o relevanță faptul că în realitate nu o să atingă acest stadiu. Așa că a început să-l înșele cu mingea, mașinile și câinele portocaliu. Credeți că Ursul s-a întristat? Ba chiar deloc. I se tocise burta de mângâierile brutale iar gâtul îl mai doare și acum, la cât a fost de sugrumat. Nimeni nu-l învățase pe Băiat că urșii nu se strâng de gât și că ochii holbați și respirația șuierătoare nu înseamnă decât sufocare, și nu semne de extaz.

Tot peste ani, una dintre iubitele lui de-o vară, o să-i explice ceea ce Ursul nu a putut. Și asta cu o sticlă de vodcă pe jumătate goală, ce s-a spart haotic de fruntea lui transpirată. Dar asta e o altă poveste, ce nu-l privește pe Urs. Acum se zbate în colții Purecosului, jivina preferată a Băiatului. Așa cum viitoarea lui soție, o să se zbată în privirile veninoase ale amantei. După ce a fost salvat, Baiatul l-a spălat în grabă într-o apă cu clăbuci și l-a atârnat afară, pe sârmă. Nu a mai încăput lângă sobă, alături de șosetele și tricourile puse la uscat. Mai departe nu știu ce o să se întâmple cu Ursu. Poate că o s-o ducă mai bine decât Băiatul. Sau poate că nu.

 

Imagine:Red opium

O tânără cu chip angelic, cu părul roșu. Are ochii închiși iar fața albă. Fondul e negru, iar contrastul e puternic.

 

Referințe critice:

Porumbelul zace mort. Mic și stingher, pe dușumeaua de lemn. Ea adulmecă încăperea și simte mirosul de pene înghețate. Face doi pași mici, ocolește fotoliul și îl ia în brațe. Încet îi zâmbește și îi gângurește la ureche. Un doi, un doi, trei pași la stânga și o piruetă. Lipit de burta ei, țeapăn, el nu se gândește la nimic. E firesc așa. Că doar porumbeii morți rămân fără gânduri. Prin vitralii intră, timidă, puțină lumină. Alunecă pe părul ei, îi sărută fața, se prelinge pe rochia decolorată. L-a înmormântat în ghiveciul cu maci roșii. De atunci, fiind vegheat de ea, e cel mai fericit porumbel mort din lume.

 

Imagine: Urăște luna!

Un ecran uriaș, albastru, iar la mijloc o siluetă ciudată, firavă, ca de extraterestru exilat din Caleea Lactee pe Pământ.

 

Referințe critice:

 A început să urască luna îintr-o noapte de marți. De atunci o vede hâdă și stupidă. Îl doare stomacul când se uită la petele ei zimțate. Corpul și-l simte străin și amar, prea mic pentru tot ce-l apasă.

 

Imagine:Uitarea

O siluetă de femeie din lumină albă, în întuneric, văzută din profil, în mișcare. Alb negru.

 

Referințe critice:

Nu-și mai amintea cum arată. Nici ochii ei, nici buzele, curbura gâtului...Știe doar că

pulpele ei miroseau a mosc, moscul din crema cu care o masa în fiecare seară. Crema fină, ținută într-un borcănaș mov, arată ciudat pe degetele lui butucănoase. Nu mai puțin ciudat decât urma dinților ei, pe urechea lui stângă. Durerea ascuțită nu a uitat-o. Venise imediat după ce ea încetase să mai citească cu voce tare din Ecleziastul. A lăsat Biblia pe podea, s-a încălțat, l-a privit într-un anumit fel, apoi l-a mușcat de ureche. Așa.. din senin. A plecat trântind ușa, fără să se uite în urmă.

Ea m-a iubit, își spunea el. Tot din senin, așa, fără rost. Altfel cum s-ar putea explica faptul ca ea îi aruncase vorbe acide, îl umilise în public și nu-l lăsase să doarmă cu ea? Din prea multă dragoste și pudoare, desigur. Poate că tot din prea multă afecțiune el îi uitase chipul. Își aducea aminte doar de mirosul de mosc și de silueta ei. Un braț alb, puțin din profil, picioarele pierdute în bezna de pe stradă.

 

Ultima pagină

 

Reacții din partea criticii:

 

Doina Anghel:

,,Autoreferința fotografiilor ei mi-a reținut mai întâi atenția. Aduce în discuție chiar

mijloacele de expresie fotografică și le tratează ca subiect. Mai mult, face din "greșeli" tehnice mijloace (foto)grafice. O zonă "arsă" nu e defect, ci efect. Speculații - ar zice unii, căutare – aș zice eu. La nivel referențial – și aici pesonalitatea autoarei prinde stil – ne trezim nu cu imagini, ci cu texte.... Textele ei ni se strecoară în imaginație, unde prind imagini. Complexă coreleție autoare - public“.

 

Dinu Lazăr

,,OK, dacă e vis e bine, că sunt și coșmaruri pe lumea asta, nu numai vise.

Dar bagă tată o ramă... ,,

 

AraG.

,,Imaginea asta face parte din categoria "fără comentarii", în sensul că este greu de încadrat într-o categorie clasică. Sunt convins că ar avea mare succes la Artphoto.

Cred că pot sublinia câteva calități evidente: cromatica, modul de tratare tehnică, chiar și titlul, deși cred că se poate și mai bine, are impact, este decorativă, îmi aduce aminte de Andy Warhol, la o a doua privire, chiar și titlul nu e așa de rău, etc. În final, o imagine care mă incită, deci bună! Gândindu-mă și la cealaltă expusă aici, poate deveni un "stil" de urmat. Atenție însă la repetiție, poate deveni plictisitoare! “

 

 

Celin Peteanu

,,Ideea interesantă, prelucrarea în PS foarte slab㠓

 

Dan Draftă

,,Văd că ai avut o (foto)locație interesantă. De realizare nu putem vorbi, că nu e,, .

 

Dan Beșliu, la fotografia "Urăște luna"

,,Cuvintele sunt frumoase, dar imaginea nu este nici pe departe la nivelul lor. Dacă ștergi cuvintele nu mai rămâne nimic... chiar dacă te superi pe mine, mă repet: nu ai reușit să mă sensibilizezi decât cu cele câteva cuvinte. Imaginea este egală cu zero la dioptriile mele. Te aștept cu argumente.........“.

 

Emil Onea, la fotografia "Urăște luna"

,,Fotografia se termină brusc ! Parcă totuși există niște reguli de compoziție !

Citiți manualul de Informatică de clasa a X-a (frumusețea graficii) ,,

 

D. Cengher, la fotografia Uitarea:

,,Aicea la treaba cu "picioarele pierdute în bezna străzii", mi-ar fi plăcut ca acestea

(picioarele, adică) să nu fie taman jos pe bază, secționate parcă. M-ai ales că avem aici viziunea din amintirea Lui. În amintiri, cei dragi, apar mereu eterici, de regulă plutesc (chiar dacă Ea l-a mușcat de ureche - conform poveste),,.

 

Mirela Bratu

,, Despre fotografia ta: parcă e un desen făcut cu degețelul, pe un geam aburit. asta îmi inspiră mie. Și tare-mi mai place să desenez geamuri aburite, cu taxiul prin București!

 

Va mulțumesc ca ați onorat invitația la lansare.

 
 

respiro©2000 All rights reserved.
••• design: SGFXstudio •••