Șovăieli, metamorfoze, artelnative

             

                    interviu cu criticul-curator de artă Brett Yviet

 

Brett, urmărești activ peisajul artei contemporane de mai bine de douăzeci de ani. Ce părere ai despre ce se întîmplă acum în arta contemporană?

Una dintre principalele caracteristici ale artei de acum este șovăiala. Șovăiala, subliniez și nu prudența. Criticii poststructuraliști, criticii postmoderniști, criticii “gîndirii slabe” au relativat, au analizat, au descompus totul. Secolul XXI debutează sub semnul anatemizării tuturor ultra-meta-para-anti-supra-ismelor, arta “tare”, solară, arta cu voce tare, arta dată la maxim, “arta afirmației” a devenit desuetă, acum sunt la modă vagul, informalul, aluziile, bîrfele.

Trecem printr-o perioadă yin, feminină, capricioasă și imprevizibilă în care criteriile estetice dominante au devenit miceliile, rizomii, moliciunea, estetica zilelor noastre nu se mai preocupă de lumină ci de umbre.

Cum crezi că s-a ajuns aici?

În secolul XX, arta a urmat un traseu opus principiului din biologie a lui Haeckel “ontologia imită filogenia”: de la arta tînără a impresioniștilor și a expresioniștilor trecînd prin arta adolescentă a suprarealismului și abstract-expresioniștilor continuînd apoi cu infantilismul artei pop, al abstracționismului excentric, al post-minimalismului, al artei străzii și grafittiurilor, s-a ajuns treptat la o artă amniotică, intrauterină; postmodernismul a fost un fel de ultim spasm al memoriei supraîncărcate, un fel de recapitulare finală înainte de dispariția completă a sensului din artă. Dacă urmărești biografia artistică a unui creator hiperproductiv cum a fost Picasso, de exemplu, vei vedea pe plan individual aceeași regresie, aceeași întoarcere spre origini, același “zbor invers”.

 

Deci pentru tine, șovăiala este legată de dispariția sensului...

Da, arta este șovăilenică, nesigură; fiind nesigură pe puterea ei de a ne mai putea seduce, încearcă să ne șocheze, fiind nesigură pe puterea ei de a mai explica, refuză orice explicație, fiind nesigură pe puterea ei de a ne convinge, încearcă să ne surprindă. Inițial, foarte mulți artiști s-au străduit să folosească această capacitate a artei de a ne surprinde, de a ne șoca, dar și asta, pînă la urmă, a ajuns să ne plictisească. Se pare că datorită extraordinarei capacități de adaptare a sistemului nervos uman, cel mai extravagant obiect, cea mai extravagantă sesiune de performing art devine la un moment dat comună: biciuirea continuă a senzațiilor duce inexorabil la monotonie, publicul s-a obișnuit cu neobișnuitul, nonconvenționalul a devenit rapid convențional, avangardele și-au pierdut puterea de a mai șoca; de aceea într-o societate de consum, obiectul a devenit un obiect de consum, o comoditate, o distracție pasageră pe același plan cu celelalte mijloace de entertainment.

Foarte recent, într-o încercare disperată de senzație, se expune artă psihiatrică, artă brută, artă anonimă din trecutul foarte apropiat...

 

În toate analizele și metaforele tale, pari foarte preocupat de sentimentul timpului, de “dimensiunea istorică”.

Da, pentru a înțelege “prezentul din art㔠(spun prezent dar nicăieri nu există vreo definiție unanim acceptată) este obligatoriu să înțelegi cum s-a ajuns aici, să cunoști cîte ceva despre istoria și metamorfozele artei de cînd a apărut pînă astăzi.

 

Ne-ai putea face o trecere în revistă rapidă a momentelor celor mai importante, a etapelor principale din evoluția artei?

Cu plăcere.  Adoptînd pentru cîteva momente, modelul artei ca dialog/monolog între om și lume, modelul artei ca reflecție/reflexie a realului, putem urmări evoluția acestui dialog/monolog de-a lungul istoriei:

Prima perioadă este cea ritualică, în care arta participă la “îmblînzirea realului”: data nașterii artei este extrem de neclară: unii antropologi, cum ar fi Richard Klein de la Universitatea Stanford de exemplu, susțin teoria Big-Bangului artistic.

 

Adică arta ar fi apărut brusc într-un singur loc?

Da, după el, apariția artei s-ar fi petrecut brusc, în urmă cu aproximativ 50.000 de ani, în Africa. La originea acestui Big-Bang artistic s-ar afla dezvoltarea anumitor conexiuni din creier. Alții, cum ar fi Alexander Marshack, de la Peabody Museum (asociat cu Harvard University), susțin că e un nonsens să crezi că se poate vorbi de un “Big-Bang artistic”. După el, apariția artei ar fi avut loc foarte lent, pe parcursul a mai multor sute de mii de ani, aceștia plasînd apariția artei cu 250.000 de ani în urmă.

 

Dar de ce a apărut arta?

Și aici părerile sunt foarte împărțite: Philip Chase de la Universitatea din Pennsylvania consideră că arta a apărut datorită complexificării și diversificării relațiilor sociale din cadrul vînătorii în grup de animale mari. Pentru a semnala aceste diferențe social-economice oamenii ar fi început să folosească podoabe și ornamente. Aceast㠓teorie a distincției” e susținută și de Randall White de la Universitatea din New York care speculează că la un moment dat strămoșii noștri au cohabitat cu oamenii de Neanderthal și că rolul podoabelor artistice era de a-i deosebi de Neanderthaloizii mai primitivi.

În fine, Jared Diamond, în “Al treilea cimpanzeu” publicată în 1992, și mai recent, Geoffrey Miller, în “Mintea sexuală”, apărută acum cîteva luni, susțin că dezvoltarea creativității și receptivității artistice ar fi fost determinată de presiunea competiției sexuale, simțul artistic fiind un fel de coadă de păun, sortită să întărească atracția dintre cele două sexe.

 

Deci arta ar fi doar un instrument de seducție...

Mai mult decît atît! Barnett Newmann, artist și critic, foarte influent la mijlocul secolului susținea că întotdeauna actul estetic precede pe cel social și actul expresiv pe cel semiotic, el afirmînd pe linia lui Platon c㠓vorbirea a fost la început o exclamație poetică și nu o dorință de comunicare”.

 

Este vreuna dintre aceste teorii verificată?

Parțial...Foarte recent în “Lingua ex machina”, neurobiologul William Calvin și lingvistul Derek Bickerton, argumentează că nici o limbă umană evoluată nu poate fi construită pornind de la “exclamații poetice”, căci chiar și în construcțiile gramaticale cele mai simple cuvintele trebuie să se poată combina unele cu altele, lucru pe care interjecțiile nu îl pot realiza. În plus, ei susțin că la originea limbilor umane s-ar afla, mai degrabă, rețelele neuronale implicate în recunoașterea feței și a ierarhiilor sociale și nu cele responsabile pentru interjecții, exclamații, etc.

Dar despre ce fel de artă este vorba? Este oare funcția podoabelor aceeași cu funcția picturii rupestre? Discuția se simplifică enorm dacă separăm funcția decorativă de cea expresivă a artei...

Dar pot fi ele oare separate?

 

Observația e importantă și poate că antropologii și biologii se referă  doar la arta decorativă cînd vorbesc de funcția biologică a artei...Dar, după cum spuneai, arta de la început a avut și o funcție “ritualic㔠greu de explicat prin simpla competiție sexuală....

Cred că arta ritualică a fost mai degrabă consecința unui amestec de curiozitate și frică...Primii oameni, nu interogau ci conjurau realul...Dar, pe de altă parte, observația ta e foarte interesantă. Într-adevăr, și eu cred că experiența artistică, asemenea celei religioase este o experiență esențială a ființei umane. Obiectele de artă reprezintă, în mod cert, corespondența externă a unor stări interioare ireductibile. Emoția artistică ar putea fi un fel de stare de transă indusă de diferite ritmuri sonore sau  patternuri vizuale și creierul uman ar conține astfel inculcate, în mod fundamental, “circuite artistice”. În acest sens ar fi foarte legitim să vorbim despre o funcție “șamanică”, “ritualic㔠a obiectelor de artă care ar activa aceste circuite.

Dar să revenim la schița de istorie a artei. Odată cu formalizarea ideii de divinitate, odată cu consolidarea mitului originii divine a omului din cadrul diferitelor religii, expresia artistică se transformă, arta devine simbolică. Funcția obiectului de artă devine reprezentarea simbolică a realității, o realitate postulată aprioric ca fiind de natură divină: în consecință, figura umană este reprezentată idealizat, schematizat.

Acest simbolism prezent în arta asiatică și egipteană, se va dezvolta și în cultura creștină sub forma artei icoanei și a scenelor cu caracter religios care au dominat arta occidentală pînă la Renaștere.

Odată cu dezvoltarea spiritului critic și a apariției experimentelor științifice, odată cu primele lecții de disecție și anatomie umană, pentru prima dată, în Renaștere, reprezentările artistice devin din ce în ce mai realiste, pentru prima dată, apare și se dezvoltă perspectiva, este prima dată cînd artiștii se străduiesc să reprezinte cu fidelitate ceea ce văd, cînd încep să lucreze după model, direct după natură. Aceast㠓artă a oglinzii” care este realismul va domina arta pînă la sfîrșitul secolului XIX, cînd apariția fotografiei, prin alternativa ieftină și rapidă pe care a oferit-o, a transformat radical rolul artistului din copiator în interpret al realității.

 

Care a fost rolul ultimelor două  mari curente de la sfîrșitul secolui XIX, impresionismul și expresionismul?

Impresionismul și expresionismul fac trecerea spre arta “nonobiectivă”. Eliberată de necesitatea de a reflecta cu fidelitate realul, la începutul secolui XX imaginația artistică literalmente explodează. Toate “ismele”, toate avangardele, vor administra cu regularitate electroșocuri esteticii tradiționale.

La începutul secolului, odată cu marile descoperiri tehnologice, ritmul vieții cotidiene se va accelera brusc. Pentru a se adapta vitezelor crescute și sensibilitatea artistică va suferi mutații ireversibile.

 

Asistăm deci la apariția unei noi estetici...

Nu știu dacă e vorba despre o nouă estetică sau pur și simplu de șubrezirea ideii de estetică în general. Să nu uităm că față de artă care are o istorie care se întinde pe zeci de mii de ani, estetica este o creație foarte recentă. Sunt mai puțin de trei secole de cînd vorbim despre artă în termeni de estetică și poate că peste încă un secol vom vorbi despre artă în cu totul alți termeni.

 

Care crezi că sunt cauzele acestor schimbări?

Adresîndu-se unui public anesteziat de mass-media, de zumzetul sau zgomotul în care s-a transformat muzica, de videoclipuri, ordinatoare, jocuri electronice, artiștii încearcă să ne capteze atenția șocîndu-ne cu orice preț.

Sentimentele nu mai au timp să se formeze: în arta de azi, șocul, senzația (iată și titlul unei recente și extrem de controversate expoziții de la Brooklyn Museum), trucul, nu numai că sunt ridicate la apelativul de artă dar au înlocuit complet arta, au căpătat valoare de sine stătătoare. Numesc această etapă a artei, “trigger art”, “arta trăgaci”, o artă adresată unui public imatur care are nevoie de gratificații imediate.

 

Din schema ta lipsește postmodernismul...

Includ postmodernismul între formele “artei trăgaci”; arta postmodernist㠓paraziteaz㔠corpul artei. Postmodenismul îl văd ca pe unul dintre simptomele unei culturi obosite, îmbătrînite, incapabile să asimileze noul și tocmai de aceea obligată să recurgă la ironie și pastișe, pentru a scurtcircuita înțelesurile pentru a obține gratificații instantanee.

Folosind termenii lui Baudrillard, postmodernismul este transplantul sau metastaza în teritoriul artei al imitațiilor, al simulacrelor.  Postmodernismul este unul dintre rezultatele abandonării treptate a ideii de transcendență: secolul XX care a început ca un ecou al urletului lui Nietsche “Dumnezeu a murit” a fost un fel de demonstrație riguroasă a consecințelor abolirii sacrului; în prezent, suportăm, ca să spun așa, consecințele...

Într-adevăr, narațiunea, direcția, durata, sensul aproape că au dispărut din operele de artă; ceea ce dădea sens istoriei este ideea de divinitate, lipsită de Dumnezeu, lipsită de transcendență, arta este contaminată, subminată de efemer, întîmplare, imediat. Lipsită de dimensiunea duratei, existența devine șovăielnică, superficială, evanescentă.

Împotrivindu-se aparent acestei dictaturi a prezentului, postmodernismul prin discursul său autoreferențial elimină, de fapt, aproape complet timpul.

În postmodernism timpul devine redundant, circular, se repetă la nesfîrșit ca în mitul eternei întoarceri.

Această artă a ghilimelelor care este postmodernismul, încercînd să recupereze cu orice preț timpul, anulează prin aceeași mișcare sensul; lipsite de suportul temporal operele de artă își pierd profunzimea și sensurile aparent recuperate devin, de fapt, imediat derizorii.

M-am oprit asupra postmodernismului nu pentru că el ar reprezenta “stilul dominant” al timpurilor noastre ci pentru că el este unul dintre cei mai mediatizați“nou născuți”.

De fapt, datorită accelerării continue a ritmurilor sociale, tehnologice, politice, asistăm în prezent la coexistența unor stiluri apărute succesiv din punct de vedere istoric; scena artei contemporane este ca o fotografie de familie în care stau alăturați străbunici, bunici, părinți, copii și nepoți.

 

Deci particularitatea artei actuale ar fi tocmai această polifonie de stiluri.

Da, o polifonie în care stilurile dialoghează, împrumută, se deghizează unul în celălalt: asistăm astăzi la apariția de hibrizi precum popsuprarealism, popexpresionism, popkabbalism...

 

Popkaballism?

Da, așa a fost numit stilul care folosește litere diferit colorate pentru a compune texte în care atenția privitorului este îndreptată spre designul literelor individuale și nu spre sensul global.

 

Un fel de fetișism tipografic...

Este intersant că spui asta. În societatea de consum, valorile estetice se îndreaptă mai degrabă spre exhibiționism decît spre fetișism, dar arta pop e o excepție...

Artiștii contemporani sunt asaltați de o avalanșă de informații: nu mai știm dacă reacțiile lor au devenit reflexe sau dacă ei persiflează și autopersiflează aceste automatisme.

Mintea omului modern este  îmbîcsită de reclame, sloganuri, simboluri. Realitatea a devenit din ce în ce mai puțin concretă, din ce în ce puțin tangibilă, din ce în ce mai mediată: unii artiști încearcă să se împotrivească acestei tendințe de uniformizare generalizată, alții, după modelul lui Andy Warhol s-au adaptat și s-au transformat din creatori în manageri artistici.

Mulți critici postmoderniști consideră arta un simplu produs de consum într-o societate de consum...

 

Deci asistăm la o metamorfoză a funcțiilor artei...

Funcția artei este un subiect dezbătut de foarte mult timp fără vreo concluzie definitivă.

Platon o privește ca pe un obstacol în calea rațiunii, (să nu uităm că înainte ca Socrate să-l fi inițiat în filozofie, Platon a compus tragedii, epigrame și ditirambi), Aristotel susține că funcția artei este catharsisul, curățirea sufletului impur. Au trebuit să treacă mai mult de 2000 de ani pînă la Kant care a dezvoltat primul ideea experienței estetice ca domeniu distinct al experiențelor umane.

Prin comparație, nu a fost nevoie de mai mult de 200 de ani pentru ca discursurile marxist, structuralist, postmodernist să destrame mirajul inefabilității și elitismului experienței estetice.

La începutul secolului XXI arta a reintrat în cotidian, a renunțat la orice formă de hieratism, teoreticienii contemporani se străduiesc să descopere noi noțiuni estetice pentru a descrie aceste mutații. Un exemplu este noțiunea de  “stuplim” (combinație de stupid, banal și plictisitor, în opoziție ironică cu sublimul) inventată pentru a putea explica aceste metamorfoze ale artei.

 

Care este relația dintre artă și libertate?

Pentru școala psihanalitică, de la Freud și nenumăratele lui clone intelectuale încoace, rolul artei a fost definit ca fiind pur psihologic, rolul artei ar fi de a ne întări senzația unei iluzorii libertăți interioare, de această senzație depinzînd în mod direct stabilitatea individului.

Criticii psihanaliști, cum ar fi Donald Kuspit de exemplu, susțin că regăsirea libertății interioare este un act de regresie. Abandonînd “principiul realității” pentru “principiul plăcerii”, adultul reintră în lumea amorală și narcisistă a copilului, transferul fiind facilitat de natura specială a obiectului de artă.

 

La ce fel de natură specială se referă?

Pentru psihanaliști obiectul de artă este absolut special: pentru ei, el ar reprezenta un “obiect de tranziție”, termen pe care Winnicott îl introduce pentru a defini jucăriile: spre deosebire de jucării însă, obiectul de artă facilitează o tranziție în celălalt sens, dinspre exterior spre interior, prin intermediul lui, adultul are pentru cîteva momente iluzia libertății.

În aceeași ordine de idei, Semenovich Vigotsky, punea accentul pe funcția liberatoare a obiectului de artă, pentru criticul rus, obiectul de artă ar avea mai degrabă un rol biologic, terapeutic, funcția unui paratrăznet care descarcă energii și pasiuni care, altfel, nu și-ar găsi locul în viața de zi cu zi a artistului.

 

Se mai poate vorbi astăzi de un obiect artistic în sens clasic?

Nu, de la conceptualism, land și performing art încoace, ceea ce înțelegeam de obicei prin obiect de artă, sau chiar artă s-a schimbat complet.

În conceptualism obiectul de artă este înlocuit de o idee care poate fi realizată concret de altcineva; contextul în care este plasat un obiect a devenit astăzi mai important pentru definirea obiectului decît obiectul însuși.

Prin landing și performing art asistăm la o dispariției a granițelor dintre obiectele de artă și realitate; arta invadează și în același timp redefinește realul.

Instalația domină astăzi scena artei contemporane:

-Julia Scher instalează o cameră de luat vederi într-o toaletă,

-Jack Pierson filmează un bărbat care se masturbează,

-Mona Hatoum realizează un videomontaj pornind de la propria-i endoscopie,

-Gilbert și George fac fotomontaj din fecale (ideea nu e nouă, Piero Manzoni prezentase deja într-o expoziție boluri de fecale),

-David Schapiro își face un autoportet din brînză de soia pe care-l păstrează în frigider,

-Damien Hirst prezintă secțiuni de vaci, porci, cai, rechini formolizați, instalații cu pești vii într-un container de plastic aranjat ca un cabinet ginecologic, baloane umplute cu heliu deasupra unei saltele pline de cuțite, panouri pline cu sute de pastile, comprimate, capsule de medicamente colorate diferit.

-Mark Quinn își recoltează timp de trei luni sînge pentru ca să-și sculpteze apoi din trombus autoportretul,

exemplele de acest tip, mai mult sau mai puțin insolite pot continua la nesfîrșit.

Nu numai că în prezent ideea obiectului artistic a dispărut dar ideea de corporaliate, ideea de intimitate se schimbă. Asistăm la o redefinire, la o lărgire a realului.

 

Deci asistăm la crearea unei indistincții între obiectul de artă și realitate.

Într-adevăr, distincțiile dintre obiect, semn, înțeles, s-au șters complet. Faimosul triunghi semiotic al lui Saussure s-a transformat în zilele noastre într-un punct absolut, imanent, suveran, și bineînțeles, complet ininteligibil.

Odată cu proliferarea acestei indistincții asistăm la instalarea unui nou Babel al mijloacelor de expresie. Pe lîngă asta, arta invadează realul și pe alte căi:

distincția dintre spectator și artist dispare: unii artiști integrează spectatorul ca parte componentă a instalației. Deasemenea, distincția dintre artist și critic este și ea subminată odată cu răspîndirea curatorilor, un fel de metaartiști-producători.

Distincțiile dintre funcțional-nonfuncțional, valoare-kitsch, natural-artificial și ele se șterg.

Care este reacția artiștilor la toate aceste mutații?

Reacția artiștilor este logică: artiștii se agață cu toate puterile de propriile valori, rolul biografismului și al memoriilor devenind extrem de important.

Într-o societate din ce în ce mai comformistă, pentru a-și păstra identitatea, individul simte foarte acut nevoia să-și redefinească continuu propriile valori.

Este clar că globalismul a atras imediat din parte artiștilor o reacție de compensare:

de aceea, în prezent asistăm simultan la o explozie, la o lărgire a cantității și a accesului la informații prin mass-media și internet și la o implozie, la o interiorizare, la o redefinire a valorilor individului și ale culturilor individuale.

 

Spre ce se îndreaptă arta în viitorul apropiat?

 

Greu de spus... Uite, să urmărim puțin dinamica ultimilor 50 de ani:

La mijlocul secolului, în Stetele Unite, abstract expresionismul s-a dezvoltat ca un curent serios, susținut de filozofia lui Clement Greenberg, cel mai influent critic american din a doua decadă a secolului XX, dar nu vor trece nici zece ani și vor apare, ca o replică batjocoritoare, instalațiile amuzante ale lui Rauschenberg și cele trei drapele suprapuse ale lui Jasper Johns.

Fluxus, happening, performance art și abstracțiile monocromatice preiau ștafeta, toate fiind încercări de a reconferi artei rolul ei imediat, hieratic. Ca o replică la ele apar pop artul și minimalismul, amîndouă caricaturi ale societății de consum.

Apoi, postminimalismul preia ideile minimaliste dar va folosi materiale mai apropiate de cele din viața de zi cu zi.

O ultimă încercare de supraviețuirea a minimalismului au reprezentat-o, în anii 70` eforturile lui Sol Levitt, teoreticianul conceptualismului.

Sub președenția lui Reagan, economia prosperă, oamenii încep să aibă bani, reapar colecționarii, galeriile de artă se înmulțesc ca ciupercile după ploaie în Soho și astfel în anii 80`, în Statele Unite, pictura redevine la modă

Asta explică parțial succesul de peste noapte al artei străzii lui Jean Michel Basquiat și al grafittiurilor lui Keith Haring.

În anii 90`,apropiindu-se sfîrșitul de secol, reapar metaforele populare ale dezastrului; milenarismul, cataclismele, care îndreaptă din nou atenția artiștilor spre valorile fundamentale: dragoste, moarte, supraviețuirea individului...

Dacă extrapolăm această schemă, această dinamică yin-yang a curentelor artistice și în noul secol, acest joc va continua indefinit: pe de o parte, unii artiști, asemenea lui Pollock vor contiunua să răspundă complexității  lumii printr-o complexitate asemănătoare a mijloacelor artistice, alții, mergînd pe urmele lui Rothko, vor încerca să facă realitatea inteligibilă, reducînd-o la esențe.

Dar această schemă e desigur foarte limitată...

De fapt, cel mai prețios cadou pe care ni l-a făcut arta secolui XX este renunțarea odată pentru totdeauna la clișeele facile și la încercările de a o reduce la definiții restrictive și totalitare.

Arta este și va rămîne o aventură nesfîrșită, o călătorie spre necunoscut.

 

                                                                 Interviu realizat de Paul Doru Mugur,
                                                                                                                        
septembrie 2000

 
 
proza
poezie eseuri arta film

respiro©2000 All rights reserved.
••• design: SGFXstudio •••