Radiohead

 

                                                                              de Paul Doru Mugur

 

 

Este o zi superbă, dintr-o săptămînă superbă, dintr-o lună superbă, dintr-un an superb. În fiecare clipă mușc din fericire ca dintr-un fruct zemos.

 

Este o zi superbă, dintr-o săptămînă superbă, dintr-o lună superbă, dintr-un an superb. În fiecare clipă mușc din fericire ca dintr-un fruct zemos.

 

Este o zi superbă...

 

Primii oameni aveau o singură minte și gîndeau pe o singură voce. Pe atunci, cei care începeau să gîndească pe mai multe voci, sfîrșeau de obicei într-o clinică de psihiatrie.

 

dimineața, sculatul din pat, mersul împleticit înspre baie, privirea împleticită din oglindă, apoi vertebrele lombare care troznesc, o nouă barbă, o nouă  zi, cine sunt? eu?

dar dacă în fiecare dimineață m-aș trezi altul? și altul? și altul și altul și altul?cine ești...tu?

de unde să știu că nu mă trezesc altul? că nu sunt în secret schimbat în somn cu un necunoscut?

de unde să știu că și tu și eu rămînem aceiași?

 

Singularitatea anunțată cu surle și trîmbițe încă de la începutul mileniului

nu fusese nici pe departe acea schimbare bruscă despre care vorbeau psihonauții.

 

din nou în metrou. cel de lîngă mine citește o carte savantă. "The merely act of observation causes all the states to collapse into a single value which specifies the position of the particle. From this results that consciousness plays a central role in the experiments: the alternate explanation is that all quntum states are equally real and that if we see only one result of an experiment an other version of us must see all the remaining possibilities."

 

Marea schimbare, punctul omega, noul mesia electronic, sloganurile proletariatului psihonaut fuseseră cu toate niște utopii lipsite de substanță. Supracomputerul nu a rezolvat nimic. Problemele omenirii au rămas aceleași, multiplicate de 32 de miliarde de ori.

 

fiecare în paștele mamii lui de tunel, chiar din momentul în care nașterea a început, chiar din momentul în care ne-am angajat în tunelul acela strîmt din bazinul femeilor, continuăm să coborîm, continuăm să ne aflăm în cădere liberă într-un tunel mai larg căreia nu-i mai vedeam pereții decît în unele coșmare din care ne trezim obosiți și transpirați.

apoi, la sfîrșit, într-o fracțiune de secundă, tunelul devine din nou vizibil, pentru o fracțiune de secundă numai, vedem tunelul, vedem căderea continuă, o fracțiune de secundă și gata...

ceilalți se află fiecare în tunelul lui și din cînd în cînd, atît de rar, tunelele se intersectează pentru cîteva clipe: intersecția ei o numesc dragoste...

 

Ceva însă se schimbase. Transformarea avusese loc lent și au fost necesare cinci generații ca să devină universală.

 

nu e nici o invenție. este clar de tot: ce poți să vezi. lungul nasului. ce poți să faci. să bagi în tine ca porcul, să-ți sapi mormîntul cu dinții, cu urechile, cu nasul și cu ochii. cu fiecare zvîcnire a șoldurilor încinse de dorință.

 

Dispariția vocii interioare apăruse inițial doar la cei care lucrau foarte mult cu calculatorul. Creierul uman suprasolicitat de mixarea informațiilor senzoriale diferite și de surfingul simultan pe mai multe situri se adaptase avalanșei de stimuli hipertrofiindu-și capacitatea de prelucrare paralelă a informațiilor. Sistemele de realitate virtuală paralelă care permiteau vizionarea simultană, direct pe fiecare retină, a mai multor imagini separate au accelerat schimbarea. Cinci generații, a fost nevoie de cinci generații ca vocea interioară, acel verbum mentis de care vorbeau cei vechi să dispară. Mintea noii specii meta-umane, mintea noastră, funcționează acum ca un cor pe mai multe voci, fiecare cu rolul ei distinct.

 

în flux, eram în flux, tu, el, ea, noi, eram într-un flux continuu, nimic nu rămînea constant, nemișcat, sufletele ele, rămîneau mereu în urmă, inerția sufletului, gravitația inimii: nostalgiile. în acest flux era dificil să găsești nu pe cineva cu picioarele pe pămînt căci așa ceva nu se poate, ci pe cineva care să nu fie în derivă, pe cineva care să știe încotro se îndreaptă.

desigur cu toții cunoșteam destinația finală, cu toții știam că ne îndreptăm spre moarte, da, asta da aveam cu toții o țintă sigură, precisă, inevitabilă, o țintă universală și democratică.

 

Vocile nu comunică între ele, și uneori vorbesc limbi sau pot fi chiar de sexe diferite.

 

îmi simt interiorul obrajilor cu limba: pe obrazul drept am o mică buburuză, o bucățică de carne crescută acolo, cu care, nu știu cînd, m-am obișnuit, ideea de a mă trezi mîine libelulă sau pterodactil mi se pare extrem de tangibilă.

 

 

Un fel de competiție darwinistă există între voci și durata lor medie de viață este de cîteva săptămîni dar există și unele care persistă toată viața.

 

....cimitirul...  treceam zilnic pe lîngă el de două ori pe zi...între blocul în care locuiam și școală este o linie dreaptă, puteam să văd liceul de la fereastra din dormitor...acum plopii au crescut și acoperă totul, nu mai poți să vezi nimic...cimitirul pe lîngă care mă duceam și mă întorceam de la școală, am trecut pe lîngă el, de sute de ori, nu mi-a fost niciodată frică nici măcar atunci cînd am început să aflu despre moarte, m-am temut însă întotdeauna de cîinii care ieșeau prin spărturile din gard și mă atacau lătrînd năpraznic...spaimele mărunte ale copilăriei mele...

 

La început, primii metaumani, datorită faptului că vocile vorbeau toate în același timp aveau mari dificultăți cu vacarmul continuu din capul lor și rata sinuciderior crescuse enorm. Atunci, a apărut pe piață radioheadul. Fără nici o îndoială, cea mai mare invenție a mileniului 3.

 

experiența cu oglinda este traumatică. nu mă pot vedea niciodată în oglinzi. niciodată nu sunt eu cel de acolo. mi-e frică de ele, oglinzile multiplică singurătatea.

 

Radio-head-ul funcționează după un principiu extrem de simplu.

 

ca atunci cînd ieși dintr-o casă luminată în plină beznă: necunoscutul.

îl pipăim cu idei, cu gesturi, dar el era acolo, mare, copleșitor de mare, impasibil, inefabil, indiferent la sensuri și la rătăcirile noastre.

El nu a murit ci e acum cu mult mai mare și hainele numelor noastre i-au devenit prea strîmte.

 

Îți pui pe cap o cască prevăzută pe suprafața ei interioară cu niște electrozi care  înregistrează continuu activitatea vocilor tale. Impulsurile electrice preluate de electrozi sunt retransformate în cuvinte și poți selecta în căștile radioheadului vocea care ți se pare mai interesantă.

 

lumina nu ocupă volum, experimentul cu lupa și furnicile: focalizezi, focalizezi lumina într-un punct, lumina poate fi focalizată. Fotonii pot fi înghesuiți: cîți îngeri de lumină pot să danseze pe vîrful unui ac?

 

Avantajul cel mai notabil al radioheadului este că poți ignora cu desăvîrșire orice voce care-ți pune probleme. Crizele existențiale, mustrările de conștiință, atît de sîcîitoare cîndva pentru strămoșii noștri, au dispărut acum aproape complet. Uneori din curiozitate și plictiseală mai mult, ascultăm și acele voci care făceau, odinioară, viața oamenilor un calvar.

 

pulsații, pulsații continue, într-o materie păstos gelatinoasă, într-o clisă cenușie: gîndesc.

cuvinte lipind de cuvinte lipind de cuvinte lipind de cuvinte: o dublă iluzie, cea interioară creînd-o pe cealaltă, verbele mai anterior, substanctivele și adjectivele mai în spate, spre occipital, îți vorbesc, îmi vorbești, spun ceva, îmi răspunzi, legați continuu printr-un maț de cuvinte prin care ne hrănim iluziile, care la sfîrșit se vor scutura toate ca niște păpădii.

 

Complexele, frustrările, remușcările se rezolvă acum atît de simplu. Dacă nu-ți convine ce auzi schimbi canalul.

 

Este o zi superbă...

 

respiro©2000 All rights reserved.