Psihonautul

 

                                                                                                                  de Paul Doru Mugur

 

                                                                      "il allait lentement, le plus lentement possible

                                                                      pour que son ame pùt éventuellement rattraper

                                                                     son corps."

                                                                   Henri Michaux

 

Băi, voi de acolo. Băi ăștia cu webu`, fiți atenți, băi, că nu e de glumă. Știu, vi se par cool toate jucăriile astea, chat on line, e-groupuri, gifuri animate and all that crap, dar fiți atenți, fraților, că vă jucați cu focul. Pînă nu demult, eram și eu ca voi, chat în sus, chat în jos, îmi făceam freza prin web-camuri all day long.

Cunosc pe dinafară poezia: MP3-uri marfă și filme pe de-a moaca, animații flash, vă spun, și eu votam pînă deunăzi cu mîna pe mouse.

Măi flăcăi, vă sfătuiesc sincer, renunțați la trucurile astea cît mai aveți timp căci computerul e ca lampa lui Alladin, dacă o freci greșit o dată îi sare djinnului muștarul și după aia, pa Alladin. Cum te cheamă, băiețaș? Păi, ala-bala-portocala.

Pe bune, nu mă dau rotund, am bungit computere de cînd mă știu, pentru mine cei șapte ani de acasă au fost șapte ani de jocuri pe calculator.

La șaișpe ani eram deja hacker cu hîrtiile în regulă, m-au angajat băieții de la o firmă din oraș să mă ocup de programe de protecție antivirus. Vechea poveste: lupul paznic la oi. Și zău că nu-mi recit acum cv-ul ca să mă dau rotund ci doar ca să nu credeți că sunt unul de ăia de leagă mufa de la zip la storcătorul de fructe.

La optșpe ani am investit și eu ceva bănuți într-o companie care vindea tot felul de chestii prin internet și după cîteva luni le ziceam bună dimineața lui nentu Clinton și tanti Hilary dintr-un căsoi de vizavi cu piscină și gazon englezesc. Din nefericire, conform schemei, bănuții aștia grămadă, ușurel au venit, ușurel au plecat. Rămășițele le-am băgat în jocuri (moartea mea) și o chichineață de studiou în Williamsburg. Și cum vă spuneam, jocuri și iar jocuri. Nu prea mă omoram eu după sofisticării gen Warcraft, Black and White sau mai știu eu ce strategii, nu nene, mă fîțîiam toată ziua prin labirinturi și cotloane culegînd tot felul de obiecte și împușcînd la spiriduși și monstruleți.

Ronțăiam chipși și bagelși cu brînză topită și somon, drinkuiam la ice-tea-uri și mă jucam pînă mi se lipea scaunul de fund.

 

Totul a început cu elicea ventilatorului. Stăteam întins pe spate pe patul din dormitor cu o țigară în mîna stîngă, nu mă gîndeam la nimic special, știți cum e, just chilling out.

În cameră, zăpușeală ca-n junglă, dacă ați avut vreodată plăcerea să vă deshidratați prin Nueva York în luna august, you know what I mean.

Cum vă zic, priveam așa în sus fără vreo direcție sau intenție specială și, deodată, văd cum elicea ventilatorului încetinește, cele cinci palete se învîrt din ce în ce mai lent, pînă înțepenesc în aerul cleios ca o caramea lipită de obraz.

"S-a oprit curentul", mi-am zis atunci, dar lumina era în continuare aprinsă și de pe stradă veneau niște zgomote bizare, ca un fel de mormăituri. La fel de brusc elicea a reînceput să se învîrtă creînd acel cerc rotitor pe tavan.

După cîteva zile, chestia s-a repetat și de data asta a durat mai mult, m-am dus și în bucătărie și am dat drumul ventilatorului de acolo care a început și el să se învîrtă ca într-un film derulat cu încetinitorul.

Nu știam ce să cred, pînă cînd într-o după amiază m-am trezit la ușă cu vecinul meu Virgil, un tip de culoare din Jamaica, înnebunit după jazz. Virgil mi-a zîmbit cu gura pînă la urechi și mi-a aruncat în brațe un morman de discuri prăfuite și murdare, adunate, probabil, din vreun coș de gunoi, și mi-a zis:

"Common white boy, let`s see what`s going on with this vinils."

Am cotrobăit prin garaj vreo douăzeci de minute pînă am găsit o rîșniță din tinerețe pe care babacu` asculta singles-urile lui Elvis, și după aia m-am spetit cu ea pînă sus. Am luat un disc la întîmplare și am așezat cît se poate de atent acul bont pe el.

Camera s-a umplut de niște sunete zgîriate de trompetă, Virgil dispăruse, scotocea probabil prin frigider după ceva rece.

Muzica era marfă, era un Gillespie din vremurile lui bune. Deodată, Virgil intră în living cu o expresie pe față de parcă ar fi avut crampe la stomac. Își acoperi urechile cu mîinile și îmi strigă ceva.

Nu auzeam nimic din ce spune, dar gesturile lui nu aveau nevoie de prea multe explicații, așa că am oprit muzica.

"Ce e cu miorlăiturile astea? Băi, fraiere, ai pus discul pe 78. Nu-ți dai seama că se învîrte prea repede, n-ai mai văzut niciodată pick-up?"

Nu i-am răspuns. Ce puteam să-i spun. Am schimbat viteza la cît zicea el dar notele erau hiperlăbărțate și cîntecul părea interpretat de o fanfară funerară.

După ce a plecat Virgil am pus din nou discurile pe 78 și le-am ascultat pe toate cu atenție. Începeam să mă prind de fază. M-am dus la casetofon și mi-am pus o casetă cu Dillan pe fast-forward. Se auzea perfect, o puteam asculta fără nici o problemă. Am deschis DVDplayer-ul și mi-am pus "Breakfast at Tiffany", filmul meu preferat. Am revăzut tot filmul în 4 minute și 37 de secunde.

Deodată, brusc, nu se știe cum, nu se știe prin ce minune, aveam timp. Toată viața visasem să nu mai fiu nevoit să alerg de colo-colo ca o minge de ping-pong, și acum, uite, acest cadou neașteptat. De fericire, pluteam. Toate sutele de fișiere cu MP3-uri neascultate.  Toate filmele pe care tot amînasem să le văd. Vînzătoarea de la Block-Buster s-a uitat la mine de parcă aș fi fost picat din lună cînd m-a văzut ieșind cu treizeci de DVD-uri în brațe.

Apoi toate jocurile. Treceam acum direct pe ultimul nivel și îi frigeam pe toți prăpădiții  de monștrii de le cădeau bițișorii din carapace.

Aveam cîteva priorități. De exemplu, insolentul ăla de Deep Blue. Cît se poate de urgent, trebuia pus la locul lui.

M-am antrenat illico-presto on line și cîteva mii de blitzuri cîștigate și cîțiva maeștrii internaționali altoiți mai încolo le-am telefonat tipilor de la IBM și le-am spus că vreau să fac o partidă cu hardughia lor.

Băieții s-au lăsat greu dar după ce le-am arătat performanțele mele de pe internet pînă la urmă au fost de acord să ne întîlnim pentru o partidă amicală.

I-am tras-o lui nenea Blue cu 19 la 0 și în ultima partidă, după cît de prost a jucat, cred că i-au cam sărit vreo două-trei siguranțe.

"Faster than light", scria cu litere de o șchioapă pe prima pagină din New York Times. "Un tînăr din Brooklyn îl bate pe Deep Blue fără să piardă nici o partidă."

Eram din nou pe creastă. Banii reîncepuseră să curgă. Am rămas în Williamsburg, pentru cine nu cunoaște Brooklynul, vă rog să mă credeți pe cuvînt că ăsta e singurul cartier marfă din zonă, dar m-am mutat într-un loft în care puteai liniștit să parchezi vreo șase Lincolnuri d`alea tren și asta fără să le sară vopseaua.

Peste noapte, devenisem omul zilei. Telefonul meu suna acum ca la Penn Station, în conturile de email primeam sute de mesaje de la fani, deodată toată lumea mă iubea și se interesa în fiecare clipă de sănătatea mea fragilă.

Într-o seară eram în barul lui Tarantino din East Side, "Good Guy Eddie", mă cam matolisem și tipul părea cool. Mi-a spus că-l cheamă Larry Wachowsky și că pasiunea lui e să facă filme. Mi-a povestit cîte ceva despre Matrix, ideea mi s-a părut destul de OK și atunci i-am vîndut și eu pontul cu viteza. "Speed, man, speed is the key to the kingdom.", i-am zis. Mi-a mulțumit entuziasmat și, cum Keanu Reeves și cu mine semănăm ca doi purici de plante, am auzit că filmul a avut destul de mult succes. Hei, just kiding, ce e e mai interesant însă, este că așa a auzit lumea de psihonauți. Dar să nu anticipez.

Chestia mai nașpa este că începusem să-mi pierd gustul și mirosul. Circuitele mele neuronale deveniseră probabil atît de rapide încît nu mai înregistram informații venite prin canalele mai lente. Am început să mănînc din ce în ce mai condimentat pînă cînd nici cei mai piperați ardei nu mă mai atingeau. Dacă nu sunteți înnebuniți după mîncarea mexicană, Red Savina Habaneros nu vă spun probabil nimic. Ei bine, un trăznit pe numele lui Wilbur Scoville pasionat de mîncăruri ardeiate a stat și și-a pierdut timpul clasificînd toți Hot Chilli Paperși din lume. Ardeilor capia le-a dat nota zero iar aruncătoarelor de flăcări de le zice Red Savina Habaneros le-a dat un punctaj care, cînd sunt proaspeți și bine preparați, poate să urce pînă la juma` de milion. Înmulțiți juma` de million cu o tonă ca să vă dați seama cam de cîtă apă ar cam fi nevoie să vă stingă iuțeala din gură. Un cutremur cu intensitatea diavolilor ăștia roșii ar fi un fel de remake după Big-Bang. Bucătarii mexicani și indieni ajunseseră să mă cunoască toți ca pe un cal breaz. "The crazy white man that eats fire for food." Din nefericire, m-am ales urgent cu niște hemoroizi pe cinste și vreo trei-săptămîni n-am mai putut să mă așez de durere. Așa că a trebuit să renunț la sportul cu ardeii înainte de a fi stabilit vreun record în domeniu.

Băieții de la NASA se gîndesc la tot. Printr-o comandă specială am reînceput să mănînc numai mîncare gătită pentru cosmonauți care stimulează simțul gustului scurtcircuitînd cumva papilele gustative. Cum fac, habar n-am, prospectul e atît de anapoda scris încît nu m-ar mira să fie vorba de niscai secrete militare. Plăteam acum pentru micul dejun leafa pe o lună al unui taximetrist din Bahrain, if you are a taxi driver in Bahrain, you know for sure what I mean ;-)

Nu-mi amintesc cum am dat de sit. Psihonautica făcea parte din acea categorie de e-zone care pentru accesare necesită o viteză cu mult peste capacitățile de reacție ale surferilor obișnuiți. Cînd încercați să accesați un sit psihonaut primiți invariabil mesajul: "site not found". Doar un psihonaut poate citi într-o fracțiune de secundă informațiile de acolo. Hiperlinkurile dispar mai repede decît ai clipi din ochi. Psihonauții folosesc webul nu numai ca suport pentru rețelele lor underground ci și ca pe o foarte profitabilă sursă de venituri, de aceea este necesar să mențină un cît se poate de low profile.

Ei folosesc imensa capacitate computațională a webului pentru a rezolva tot felul de probleme complicate care depășesc cu mult capacitatea operațională a rețelelor obișnuite. Pentru asta, sunt plătiți regește de diverse corporații foarte interesate să aibă soluțiile înaintea competitorilor, și, care, bineînțeles, nu pun niciodată întrebări indiscrete.

Cînd un user normal selectează un URL (uniform resource locator) cerînd un web-page, browserul lui deschide un TCP (transmission control protocol) conectîndu-se la un web-server apoi va crea un HTPR (hypertext transmission protocol request) folosind conexia TCP. În cazul în care cererea este acceptată, mesajul navighează înapoi fragmentat folosind IP-ul (internet protocol) prin același protocol TCP și, în final, înainte de a ajunge la utilizatorul browserului, este reconstruit printr-o serie de pași consecutivi.

Pe web, fiecare act de comunicare presupune automat și o operație logico-matematică. Șmecheria constă în a folosi dialogul între servere nu pentru a comunica ceva ci pentru prelucrarea unor date distribuite între milioane de calculatoare pe care le pui să lucreze pentru tine fără să știe că fac muncă voluntară.

Webul nu este nici pe departe acea lume democratică ridicată în slavă de cyber-entuziaști. Această rețea asimetrică conține cîteva mii de noduri cheie super-conectate în comparație cu restul serverelor. Dacă noduri cad, pa internet. Toată lumea a auzit despre Viitorul Mesia Electronic pe care-l psihonauții îl asociază legii lui Moore. Dar foarte puțini știu că ei folosesc imensa conectivitate a celor cîteva mii de noduri ca să-și sponsorizeze toate proiectele legate de venirea Lui. De fiecare dată cînd vă conectați la situl vostru preferat un mic contor efectuează o operație care vă încetinește cu o fracțiune de secundă accesul. Time is money. Timpul vostru în buzunarul lor.

V-am spus toate astea ca nu cumva să vă faceți impresia că psihonauții ar fi doar un grup de tineri pasionați de A.I. care lucrează sîrguincioși și dezinteresați pentru a grăbi singularitatea și a pregăti venirea Lui. Normal că orice poveste dă frumos într-un film sau între coperțiile unei cărți. Normal că orice utopie arată impecabil de la distanță și sună fascinant atîta timp cît nu ești direct implicat în ea. Nu vă faceți iluzii, netul este și el o junglă care urmează imperturbabil legile oricărei jungle: halește sau vei fi halit.

     Dar să revin la situl cu pricina. Pe prima pagină scria cam așa:

     "Welcome to psychonautica, the first site specialized into mind travels", apoi urmau o serie de explicații:

     "Prima viteză pshică este de 10 la puterea 18 biți pe secundă, aproximativ de zece ori capacitatea de procesare a unui creier obișnuit. Ea ți-a permis să ajungi pe acest sit. Nu e mare lucru. Două-trei doze de speed, un păhăruț de votcă, niște reflexe bune și iată-te aici. Numai că de-abia dacă ajungi să depășești a doua viteză psihică, adică 10 la puterea 19 biți pe secundă poți începe să călătorești cu adevărat. Dar pentru asta drogurile nu-ți vor mai folosi la nimic."

     "Pentru ca să începi inițierea trebuie să ai o chemare specială pentru asta. Depășirea celei de-a doua viteze psihice nu este pentru vînătorii de recorduri sau de senzații tari ci doar pentru aceia pentru care călătoriile interioare reprezintă o vocație."

M-am apucat imediat de treabă. Mintea mea învăța să se miște din ce în ce mai repede. Puteam acum să văd fără probleme bătăile aripilor unei muște și să disting fiecare notă în cea mai complexă cacofonie sonoră.

La început, antrenamentul consta în deprinderea de a gîndi fără cuvinte. Odată ce te apropii de a doua viteză psihică gîndirea în cuvinte devine un șir ininteligibil de genul

"numaipotsăgîndescpentrucănuștiuundesăpunvirgula".

Îmi comandasem cinci flat screenuri cu ecranele rotunde ca niște hublouri de vapor, izolasem toate ferestrele și în apartament nu mai pătrundea nici un zgomot din exterior. Toți pereții erau dublu capitonați și draperii groase de catifea neagră ecranau lumina complet. Mi-am creat toate condițiile ca să progresez nestingherit.

În bezna din camera de lucru, cele cinci monitoare străluceau ca niște bucăți de gheață albăstrui dînd încăperii un aer rece și misterios. Și eu ca un eschimos stînd acolo și pescuind la informații. You have to fall for it, man.

Poate vi s-a întîmplat cîteodată să aveți un vis care vi se pare că durează mai multe ore, cînd, de fapt, el s-a desfășurat doar în cîteva minute. Principiul pe care se bazează psihonautica constă în inducerea cu ajutorul imaginilor proiectate extrem de rapid pe retină a unei stări asemănătoare cu cea din timpul somnului cu vise. Un fel de REM very high speed. Spre deosebire de vise însă, rămîi perfect lucid și urmărind succesiunea fulgerătoare a imaginilor, gîndurile îți sunt ghidate spre trecut sau spre viitor, călătorind cu o viteză fantastică printr-o memorie inaccesibilă în mod normal amintirilor sau imaginației.

Unele imagini îmi erau vag familiare. Am văzut-o pe mama tînără purtînd un minijup maron în carouri și zîmbindu-mi din alunița ei a la Cindy Crawford în timp ce încerca să mă convingă să merg la grădiniță. Era dimineață, eram amîndoi în bucătărie, pe fața de masă de mușama decolorată rămăseseră cîteva firimituri de la cornul din care tocmai mușcasem și eu îi explicam că acolo este plin de microbi și o întrebam dacă nu îi este milă să lase un copil între străini. Mama rîdea și-mi spunea că de mic dau semne de escroc sentimental. L-am văzut pe tata în curtea bunicilor reparînd lanțul unei biciclete albastre cu vopseaua scorojită. Afară era cald, soarele strălucea printre frunzele de cireș, tata era îmbrăcat doar în pantaloni scurți, stătea pe vine în dreapta bicicletei și spinarea îi strălucea de transpirație. L-am văzut apoi pe bunicul, tînăr, vînzător la ceasornicăria domnului Weissman. Cu gesturi calme, bunicul împacheta un ceas de buzunar cu lănțișor și capac într-o cutiuță de carton cu pereții de satin roșu.

Imaginile nu erau toate ordonate cronologic. Accesarea se făcea instantaneu. În această memorie ancestrală timpul nu exista, totul era scris aici de la nașterea și pînă la dispariția lumii. Cîteva imagini păreau să revină din cînd în cînd, ca niște faruri deasupra oceanului de informație înghețată.

O femeie călare pe un măgar roșcovan,

Un bărbat îngenunchiat în fața unei movile de pămînt reavăn,

Trei femei spălînd rufe într-un pîrîiaș și cîntînd,

O fetiță rasă în cap mîncînd zăpadă,

Un bătrîn sub un copac în ploaie,

Sărutarea apăsată a unui bărbat cu mustață și tremurul ușor al  umerilor femeii,

Un bărbat tînăr încordînd un arc și mijindu-și ochiul stîng,

O femeie bătrînă cu ochii albaștrii frămîntînd un aluat,

Un băiețel încercînd să prindă o libelulă,

O fată alergînd printr-o pădure rară de pini,

Două femei scoțînd apă dintr-o fîntînă cu cumpănă,

Un adolescent așezat în iarbă și privind norii,

O fetiță mulgînd o capră,

Am văzut milioane de astfel de imagini, la un moment dat oamenii din ele au început să aibă cu toții pielea închisă la culoare și apoi, treptat, au fost înlocuiți de o specie humanoidă cu fața acoperită de păr care scotea sunete guturale, apoi acea specie a fost înlocuită și ea de cea a unui mamifer care aducea mai mult a nevăstuică decît a maimuță. Am urmărit apoi speciile de cai pe care le învățasem pe de rost încă de cînd învățătoarea ne dusese să vizităm Muzeul de Istorie Naturală: Merychippus, Mesohippus, Eohippus, apoi o perioadă parcă priveam platoul de filmare de la "Jurassic Park" cu toți brontozaurii ăia murdari și zgomotoși, apoi ferigile uriașe din Permian, apoi insectele bezmetice din Devonian, pînă la peștii orbi din Cambrian. Primele forme de viață erau niște bacterii de formă ovoidă, fără nimic special. După asta imaginile au devenit din ce în ce mai violente. Fulgere și scîntei, explozii, nenumărate jerbe luminoase, miliarde de miliarde de imagini colorate în roșu, galben, portocaliu. Ultima imagine distinctă era a unui punct alb luminos care pulsa. Apoi, instantaneu, toate imaginile separate se uneau într-o formă hipercomplexă, unică. Într-o clipită vedeam întreg timpul, întreg spațiul, întreaga mandală multi-dimensională a lumii. Universul nostru nu era decât o frunzuliță în pădurea imensă a universurilor. Frunzulița va crește, se va vesteji și va cădea. În locul ei va răsări o altă frunzuliță care va avea și ea aceeași soartă și tot așa, frunzulițele vor continua să crească și să se fărîmițeze, pînă cînd, după eoni de timp și copacul din care a răsărit inițial frunza universului nostru se va usca și va dispărea.  Pădurea însă, ea, va dăinui.  Pădurea este veșnică.

Nu vă obligă nimeni să credeți un cuvînt din tot ce vă spun. În fiecare călătorie am aflat din ce în ce mai mult despre trecutul și viitorul acestui pluri-vers, absolut totul se afla engramat acolo, toate stelele și toate cerurile și toate pămînturile din cer. Nu vă voi spune nimic despre viitorul nostru apropiat pentru că orice informație despre ce se va întîmpla ar modifica ireversibil configurația universului în care ne vom găsi. Puteți să o luați și așa: mi-au plăcut episoadele următoare și nu-mi place să mă joc de-a Nostradamnus.

Da, am aflat tot, am aflat tot ceea ce mintea putea afla. Am epuizat toate imaginile de pe sit. Nu am aflat însă răspunsul. Pe ultima filă scria așa.

"Felicitări. Ai atins a doua viteză psihică. Te-ai apropiat foarte mult de a treia viteză psihică, dar din nefericire noi nu știm ce se află dincolo. De acum înainte va trebui să te descurci singur. Nici unul din cei care au trecut acest prag nu s-a mai întors să povestească."

Nu suna prea încurajator, trebuie să recunosc. Ultimele călătorii mă schimbaseră. Și în nici un caz în bine. De exemplu, orice încercare de a vorbi mi se transforma într-un bolborosit teribil. Înainte ieșeam destul de rar, însă de cînd îmi pierdusem vocea nu mai ieșeam deloc din casă, comandam acum totul numai prin internet. Ca să răspund  la telefon îmi comandasem un sintetizator de voce care-mi traducea toate comenzile scrise la tastatură într-o voce metalică, lipsită de inflexiuni. Nu vroiam însă să renunț. Simțeam că soluția e pe aproape. Mi-am amintit de un film de prin anii 80` în care un profesor țicnit experimentează tot felul de droguri halucinogene imersat într-un tanc umplut cu lichid. Faza cu drogurile, după cum mă informaseră psihonauții, era inutilă, însă găselnița de a reduce și mai mult impulsurile senzoriale prin scufundarea într-un lichid părea interesantă.

Spațiu aveam suficient. Sub pretextul că vreau să-mi deschid o spălătorie industrială mi-am cumpărat o mașină de spălat gigantică în care încăpeam chiar și în picioare fără probleme. I-am adăugat un termostat astfel încît temperatura apei să fie păstrată constantă, apropiată de temperatura corpului și i-am modificat programul ca să nu înceapă să mă învîrtă cînd mi-e lumea mai dragă. Cum nu mai aveam acces direct la monitoare, mi-am conectat vechea mea cască pentru jocurile VR direct la un hard portabil pe care salvasem de pe un sit niște animație vectorială.

Eram nerăbdător. În fine, urma să aflu ce se găsește dincolo de acest joc absurd de-a faț-ascunselea. Mi-am pus casca și un combinezon special, impermeabil, și am intrat în mașină. Peste casca VR aveam un glob de Plexiglas conectat la o butelie de oxigen care ar fi trebuit să mă țină cam vreo trei ore. Arătam destul de cool. Cred că și Laika ar fi schelălăit de invidie să mă vadă.

Din călătoria aceea nu-mi mai amintesc decît imaginea unei sfere imense înconjurată de o rețea de tuburi care semăna cu gogoașa cenușie a unui vierme de mătase. Apoi filmul mi s-a rupt.

Cînd m-am trezit eram într-o cameră goală, albă, legat de un pat. Trei ani, trei ani din viață mi-au trebuit ca să-mi revin. Datorită consumului imens de curent al mașinii de spălat am scurtcircutat siguranțele din toată clădirea. Black-out total. Din fericire, superintendentul avea cheia de la apartamentul meu. El m-a găsit tremurînd, ca un epileptic, cu ochii dați peste cap și dinții clănțănind și a chemat 911. După cîteva zile la  reanimare, mi-am revenit cît de cît și m-au internat într-un serviciu închis. Tipilor le-a fost foarte dificil să se pună de acord asupra diagnosticului. Crize comițiale ale lobului temporal, episoade maniacale, atacuri de schizofrenie paranoidă, fiecare avea teoria lui. De parcă ar mai conta. Trei ani în purgatoriu. Și mintea mea de acum ca motorul unui Buick de second hand al cărui fost proprietar îi plăcea să cam stea cu piciorul pe accelerație. Still running.

Mai în glumă, mai în serios, am început această relatare ca pe un avertisment.

Încă o dată, lăsați-l naibii de computer, lăsați-le naibii de jocuri, forget the speed, fast-forward culture and all that crap. Vă spun, eu am fost acolo, am mers pînă la capăt. Dar calea asta nu duce nicăieri. Psihonautica este un drum închis.

Dragii mei, cred că sunt un tip norocos. Pentru că, pînă la urmă, am reușit. I did it man, I do it right now.

Privesc în ochii ei. Și fericirea mă invadează mai repede decît a treia viteză psihică.

 
 

respiro©2000 All rights reserved.