proza
poezie eseuri arta film

 

Vânătorul

de Dumitru George

 

Zgomot, zgomot, zgomot, urlete, schelălăituri, scâncete. Și frig, foarte frig. Poate o să plouă, poate o să ningă. E noapte fără lună, noapte neagră, rece, zgomotoasă. Stau în patru labe și urlu, schelălăi, scâncesc…. Nu mă aude nimeni, nu mă vede nimeni, doar ei, dar de ei nu-mi pasă.

 

Am fost vânător. Unul adevărat, de succes. În fiecare seară culcam la pământ cel puțin cinci exemplare. Le ademeneam cu bucățele de carne, bine fripte pe grătar. Îi vedeam, salivau, de la depărtare. Apoi se aruncau asupra prăzii și eu trăgeam în plin, mănunchiuri de alice care îi lăsau fără suflare. Pe alții îi urmăream pe străzi lăturalnice. Îi pândeam, le simțeam privirea stupidă, aproape că le vedeam ochii prin întuneric. Poc! Și jos cu ei. Plecam acasă satisfăcut, numărând victimele.

Recordul a fost de zece. În alt cartier, pe al meu îl curățasem de mult, nu mai găseai nici o urmă, chiar de ai fi căutat cu lupa. M-am postat lângă un morman de gunoi, într-o noapte caldă. Mă camuflasem într-un trecător obișnuit, pușca o țineam la spate, nevăzută. I-am observat cum se adunau, câte doi, câte trei. Tremuram de plăcere. Apoi, când le era lumea mai dragă, am tras în grămadă. Unii au încercat să fuga, dar furia mea era prea mare, nu au apucat să se îndepărteze prea mult. Nu pe toți i-am împuscat mortal. Câțiva au căzut în agonie. I-am lăsat să moară încet, în chinuri, îi vedeam cum se târăsc pe picioarele din spate, cu botul lipit de asfaltul încălzit de soarele zilei ce se încheiase. Odată treaba terminată, m-am grăbit să plec, repede, să nu iasa vreun nebun iubitor de animale. Mi s-a mai întamplat să fiu fugărit pe strazi în miez de noapte….

 

Nebunie, vacarm de nedescris, noapte rece, schelăituri, scâncete. M-am pus pe spate, cu picioarele în sus, și urlu la luna care și-a scos capul de după un nor. Urlu, latru, fac ca toți dracii, oricum nu mă vede nimeni.

 

Urăsc câinii, îi urăsc cu patima, îi urăsc de moarte, le port cea mai adancă ură care exista. Aș face orice să-i omor pe toti, mi-aș cheltui întreaga energie să extermin rasa câinească, să o șterg de pe suprafața pământului. Dar acum nu pot, acum nu mai pot. Acum mi-au venit de hac…

Totul a început cu femeia aceea. Frumoasă, frumoasă femeie. Asta ar fi trebuit să fie un semnal de alarmă, femeile frumoase întotdeauna aduc necazuri. Dar eu nu, eu nu mi-am dat seama. Am fost orb, am fost orbit, de nebunie, de pasiune, de…

Am cunoscut-o într-o seară în parc. Îmi făceam, ca de obicei, rondul, în căutare de noi victime. Pușca o lăsasem acasă, pentru mai târziu, acum doar inspectam împrejurimile. Se plimba visătoare, cu mâinile la spate, cu părul în vânt. M-am apropiat și i-am șoptit textul cu care nu dădusem greș niciodată.

-Vrei să-ți recit începutul unui poem scris de cineva într-un acces de nebunie? i-am spus aproape de ureche.

La început tresari, ușor speriată. Apoi se departă și mă privi lung, analizandu-mă. Am încercat să adopt o mutră cât mai nevinovată.

-Ar fi interesant, îmi zâmbi în cele din urma. Ia să auzim….

Gata, calea era deschisă.

-Sub pașii tăi cad viermii în extaz/Se bâlbâie salcâmii și fac spume/Rușinea-mi fuge beată din obraji/Iar eu mă simt pământ mușcat de râme….

-Mai departe? îmi spuse ea, văzând că fac o pauză cam mare.

-Mai departe sunt celelalte strofe pe care le-am uitat, am dat din umeri.

Surâse.

-Ești nostim

Știam, eram nostim, asta îmi și propusesem.

-Ce face o tânără ca tine singură în parc la ora asta? Nu știi că e periculos? m-am prefacut grijuliu. Dacă te întâlnești cu vreun nebun?

-Păi poate deja m-am întalnit….mi-o întoarse. Și uite că nu mi-e frică…

-Da, ai dreptate, nebunii sunt cei mai pașnici oameni, am încercat s-o întorc la rândul meu. Nu toți, dar majoritatea cu siguranță așa sunt.

-Și tu esti printre cei majoritari, nu?

-Exact.

-Se pare că și eu sunt puțin nebună, de-am ajuns să discut cu un necunoscut, seara târziu, în parcul ăsta pustiu, spuse ca pentru ea.

-Nebunia face parte din viața. Oricine își dorește în adânc să fie puțin așa, dus cu pluta, am filozofat eu.

Filozofiile astea ieftine au trecere la muieri, era o chestie testată și paratestată.

-Mda, cred că ai dreptate…Nu vrei să ne așezăm? mă întrebă după ce ne plimbarăm un timp alături.

Avansasem, dacă îmi oferea loc langa ea, pe-o banca. Am privit-o în tăcere câteva minute. Frumusețea ei mă pătrunse plăcut, îmi acceleră bătăile inimii. Uitai de ce venisem în parc. Uitai de inamici. Pentru câteva clipe, uitai că pe lume există acele animale infame, puturoase, care fac umbră pământului degeaba. Nu vedeam decât chipul frumos al însoțitoarei mele. Am spart tăcerea, încercând să fiu interesant.

-Se zice că toamna e anotimpul nostalgicilor…Al triștilor și inadaptaților….

-Al triștilor cu siguranța, ofta ea.

Era tristă, sărăcuța, iar eu nu trebuia decât să o compătimesc.

-Orice ai avea pe suflet, nu merită să ții acolo. Câteodată e bine să dai afară, să vorbești cu un necunoscut….Necunoscuții te pot întelege mai bine, nu sunt direct implicați în poveste, oricare ar fi ea.

Mă privi pentru prima oară cu ceva interes. Apoi sesizai în ochii ei un dram de nehotărâre. Să-mi spună sau nu? Pesemne că se decise să o facă, deoarece o auzii suspinând, și o văzui strângându-și mâinile în poală, semn de nervozitate.

-M-a părăsit, fără să spună un cuvânt, m-a lăsat acolo, după ce am făcut dragoste, încă nu mi se uscase pielea…Încă mai miroseam a el….

Veșnica dramă a femeii părăsite. Trebuia să-mi dau seama, viața e plină de clișee. Am încercat să o urmăresc atent, privindu-i lacrimile ce începuseră să coboare lin, lăsând o urmă trandafirie, îndepărtând în drumul lor fondul de ten.

-Vezi tu….Eram împreună de mult. Ne declarasem de atatea ori că ne iubim…Nu știu ce s-a întâmplat. Îl simțeam mai străin, mai rece, în ultimul timp. Dar nu credeam că aveam să ajungem aici. Brusc, ieri, mi-a zis că s-a săturat de mine…Că s-a plictisit. Auzi, s-a săturat, ca de o mâncare proastă!

-Porcul! m-am prefăcut indignat.

-Da, porcul…se simțea închis în relația noastră, așa mi-a mărturisit. Vroia libertate, vroia lucruri noi, vroia femei noi…Nu am avut ce face. Ce să-i zic? Să încerc sa-l opresc?.

-Nu….nu aveai cum…, i-am arătat că sunt capabil să o înteleg.

Apoi i-am spus mimând o tristețe sfâșietoare că mi se întâmplase și mie, în același fel mă părăsiseră mai multe femei. Vroiam să creadă că trecusem prin aceleași experiențe, că aveam lucruri în comun. Era o strategie bună, imediat după aceea i-am văzut lucirea din ochi ce denota încredere sporită în mine. Continuă pe același ton:

-Am așteptat să mă sune, dar nemernicul, idiotul, nesuferitul, nu a făcut-o! Și nu o să o facă, niciodată, sunt sigură…

Incepu să plângă de-a binelea, cu fața în palme. Am încercat să o liniștesc, servindu-i o replică din acelea răsuflate, care se spun în asemenea situații.

-Linistește-te…tu nu te uiți la tine? Ești atat de frumoasă…Fraier este el, că nu știe ce-a pierdut. Și dacă a facut asta, e clar că nu te-a meritat. Așa că nu ai de ce să plângi. Ca proasta, îmi venea să adaug, dar m-am oprit la timp, mai ales că își ridicase ochișorii înlăcrimați cu gene lungi și mă privea oarecum mirată.

-Dar de ce îți spun eu ție toate acestea? Nici măcar nu te cunosc.Nici măcar nu știu cine ești.

Păi normal, dacă nu mă cunoștea, nu avea cum să știe cine sunt. Am iertat-o, am trecut peste această exprimare îndoielnică și am decis să-i răspund.

-Păi tocmai asta e…. poate faptul că nu mă cunoști ți-a dat puterea să o faci. Dar pe de altă parte, deja pot spune că ne cunoaștem, am petrecut ceva timp împreună.

-Da, uite, vezi, nu știu ce mi-ai făcut, dar simt că te știu de mult, mult timp…Am încredere în tine, îmi spuse șoptit. Nu știu de ce…Nu prea pot să-mi explic, eu nu prea am încredere în oameni.

Vocea ei mă învalui caldă, mă facu să îmi pierd brusc capul. Batea un vânticel călduț, de început de toamnă, părul i se legănă timid, eu deveneam romantic, stare pe care o detestam, stare de om slab, de papă lapte, nepotrivită unui vânător ca mine. Așa că am încercat să mă zmulg vrajei, am încercat să mă scutur, dar nu am mai putut, totul îmi era împotrivă, vocea ei din ce în ce mai seducatoare, atingerea pe care o simții pe braț, albastrul ochilor umezi, conturul perfect al sprâncenelor, roșul aprins al buzelor voluptoase, totul, toate acestea mă facură să o ating tandru pe obraz, să îi arunc o privire plină de cea mai pură compasiune de care eram în stare, în timp ce acolo, în pantaloni, se naștea o umflătură dureroasă, chinuitoare, cerând parcă eliberarea.

Iar când am auzit-o invitându-mă la o cafea, sus la ea, în garsonieră, pe mine, pe necunoscutul căreia i se deschisese, către care își ușurase sufletul, pe mine, omul căruia îi împărtășise drama, suferința, deznădejdea, când am văzut-o ridicându-se și apucându-mă de mână, picioarele mi se înmuiară, degetele mâinii stângi îmi zvâcniră spasmodic, iar grămezi uriașe de câini morți mi se aratară în fața ochilor, cu balele curgând, cu ochii urduroși, cu cozile pleoștite și limbile ieșite. Mă simțeam în al nouălea cer, eram sus, mă înălțaseam, eram ușor ca  un fulg, atât de ușor că nici nu am simțit cele șapte etaje pe care le străbăturăm pe jos (liftul era stricat, nu mira pe nimeni, asta era starea lui naturală).

-Cu zahăr sau fără? o auzii pe proaspăta mea cucerire întrebandu-mă din bucătărie, în timp ce eu mă holbam pe pereții plini de copii xerox înrămate ale unor tablouri celebre. Se pare că aveam de-a face cu o colectionară…

-Fără, o prefer neagră.

Veni cu două cești de cafea aburindă. Nu de cafea aveam eu chef, ci de hârjoneală. Vroiam să ard etape, vroiam să trec direct la acțiune, să sar peste preludiu, interludiu și alte căcaturi din astea. O vroiam sub mine, peste mine, dezlănțuită, umedă și fierbinte.

-Ce fierbinte e…suspinai, lăsând ceașca din mână. Dar e foarte bună, ii zâmbii.

Se apropie de mine, făcându-mă să freamat. O atinsei din nou pe obraz si găsii de cuviință să o întreb, doar așa, să vadă că mă interesează.

-Te simți mai bine?

-Mult mai bine…și iți mulțumesc..chiar nu vroiam să rămân singură în seara asta, de mult nu am mai fost singură, nici nu mai știu cum e..mi-e frică să aflu.

Vorbea pe un ton grav presupun, pentru că eu nu auzeam ce-mi zicea decât ca într-o transă, eram preocupat de mâna care mi se împletise în părul ei și care acum aveam de gând să o cobor ușor, la încheietura gâtului, printre vinișoarele violet ce îi pulsau înnebunindu-mă…Lăsă cafeaua din mână, o puse pe tăblia patului, și mă atinse, lăsându-mă să o sărut, deschizându-și gura până atunci ferecată, scoțând la iveală o limbă caldă, o masă de carne ce se încolăcea cu a mea, doi peștișori, două larve, două trupuri de melci, atingându-se, umezindu-se, confundându-se, căutându-se.

Și atunci, atunci, când totul era așa de minunat, când lumea nu mai exista, când hainele noastre începură să zboare frenetice prin încăpere, aterizând în locuri greu de imaginat, când sânii ei calzi mi se instalară în palme, atunci, când simțurile mă părăsiseră, când pasiunea mă doborâse, mă orbise, mă devorase, atunci, când instinctul meu de vânător era făcut una cu pământul, îngropat, uitat, lepădat, atunci s-a întamplat nenorocirea.

 

Urlete, nebunie, lătrături, luna, a ieșit luna. Mi s-a făcut foame, îmi înfig dinții într-un os, mai are fărâme de carne pe el. Îl rod, îl tăvălesc prin pământ, îl împing cu nasul mai încolo, nu-mi mai place, m-am săturat. Mă chircesc într-un colț, mi-e frig, mi-e groază, mi-e somn. Ii aud, sunt mulți, mă înconjoară, mă asurzesc, mă  irită, mă obosesc. Încerc să-i ignor, imi pun mâinile la urechi, îmi bag degetele înăuntru, apăs, degeaba…

 

De multe ori am omorât javre de rasă. Îi pândeam pe nesuferiții care le plimbau înfumurați de lesă, îi vedeam cum le privesc, cu adorație. Cum le adunau excrementele în punguțe de plastic, cum le lăsau să zburde prin iarbă, printre alte javre, la fel de alintate. Îmi venea să urlu. Stăteam pitit, după un bloc, după un copac sau altceva ce mă sustragea privirilor. Cu pușca la spate. Cum se apropia javra de mine și se îndeparta de dobitocul de stăpân, gata, o împușcam în cap, fără urmă de regret. Mai apucam să văd cum cade, aruncând în jur stropi de sânge, cum pupilele proprietarului se măreau (dacă era femeie mai ducea și mâna la gură, arătând o durere inimaginabilă) și cum începea respectivul să țipe, să înjure și să alerge spre locul detunăturii. Apoi fugeam mâncând pământul, cu pușca în mână, fără să privesc înapoi. Nu m-au prins niciodata.

Până în seara aceea.

La început am auzit un scâncet. Mi s-au ciulit urechile, auzul meu fin înregistră automat și sesiză dușmanul. Femeia de sub mine fremăta ușor, nedându-i nici o atenție. Apoi scâncetul se transformă în râcâit, pesemne animalul vroia să iasă de unde fusese închis. Îmi întrerupsei activitatea, mâinile mele se depărtară de pielea fină pe care o mângâiaseră până atunci.

-Ce s-a întâmplat? mă întrebă partenera mea încalzită.

-Nu știu…mi se pare că aud ceva …

Râcâitul se transformă în lătrat și mă făcu să sar ca fript în picioare. Instinctul meu de vânător, până atunci adormit, se trezi la viață, dominându-mi, din nou, simțurile.

-Dar ce ai? E doar Puffi…cătelul meu, se miră dama din fața mea. Puffi, iubitule, ce ai mami, vrei să ieși?

Se duse la baie și reveni cu un ghemotoc grotesc în brațe. Era un pui de cocker, cea mai enervantă rasă, cea mai puturoasă, cea mai șifonată, cea mai buna de omorât atunci, pe loc, fără drept de apel.

-Puffi! urlai. Puffi! țipai. Vin la tata, Puffi, răcnii, și îl apucai de ceafă, direct de la mă-sa din brațe.

-Hei, ce faci, lasă-l, nu mi-l chinui, e sensibil sărăcuțul, nu vezi ce mic e?

-Taci, să taci, auzi?

Și cu o zvâcnitură îl aruncai, direct de pe balcon, de la etajul șapte. Puffi pluti un timp, dând ca apucatul din labe, ziceai că vrea să zboare, însa spre ghinionul său natura nu îl înzestrase cu abilități de acest gen. Căzu și se zdrobi de asfalt, într-o baltă de sânge amestecate cu bucățele de craniu. Coada îi tremură o singură dată și el trecu în neființă, în urletele femeii de lângă mine.

-Fi-ți-ar câinele al dracu, îi zisei și o împinsei pe pat, furios.

Urmă o ploaie de înjurături cum nu am mai auzit ieșind din gura vreunei ființe atât de delicate, înjurături combinate cu racnete furioase, cu încercări de a mă lovi, gherăi, părui. Mă retrăsei spre ușă, îmi ajunsese, vroiam să plec cât mai repede spre  casă. Coborâi în viteză cele șapte etaje, ieșii în stradă și o luai la picior.

Nu apucai să mă departez prea mult.  Mă trezii înconjurat de câțiva indivizi grosolani, unii având bâte în mâini.

-Ia stai băi….nenicule! mi se adresă unul, cu vocea groasă. Am auzit ca ție iți place să omori animăluțe nevinovate….

Tâmpita aceea de muiere, proastă ca noaptea, îi telefonase unui prieten iubitor, ca și ea, de animale! Asta aflai printre incnituri, printre loviturile ce-mi erau aplicate sacadat, îndoindu-mă, trântindu-mă la pământ. Apoi totul se întunecă și îmi pierdui cunoștința.

 

Și m-am trezit aici, îmbrăcat sumar, printre ei, printre câini, în aer liber, la marginea orașului. Sunt de trei zile înconjurat de sârma, legat cu un lanț, lângă o cușcă. Nemernicii ăstia, mă tratează ca pe un patruped. De doua ori pe zi îmi aruncă ceva de mâncare, de regulă oase, câteodată numai pâine. Am un castron cu apă lângă mine…

 

Urlu, latru, zbier, și așa nu mă aude nimeni. Ridic piciorul și mă urinez, trag un jet, apoi miros. Scot limba, îmi ling brațele, îmi ling rănile, sunt lovit, m-au lovit, mi-au zis ghioarlă…Sunt un câine, sunt mai câine decât orice câine, sunt om și totuși câine, sunt omul-câine….

 

  text de Dumitru George

 


respiro©2000-2002 All rights reserved.