proza
poezie eseuri arta film
             

                     Cursă specială

 

                                              de Cornel Mihai Ungureanu

         

 

          Pisica neagră o privi īnainte de a-i trece calea.

        Ca şi atunci, Iulia se strecură īncet de līngă Bianca. Īşi luă de pe scaun hainele pregătite de seara. Se īmbrăcă pe īntuneric, la oglinda din hol. Ar fi neplăcut să fie prinsă tocmai acum, dar nu se putu abţine să nu aprindă lumina. Īşi dădu cu puţin ruj. Se răsuci de cīteva ori īn faţa oglinzii. Fusta lungă, cu flori albastre īi venea bine. Sandalele erau OK. Şi tricoul. Mai bine şi-ar lua maioul cu dungi orizontale şi subţiri şi albastre. Da, i-ar sta mai bine cu el, tatuajul ar fi vizibil. Litera A. De la Adrian. Se furişă din nou īn cameră. Bianca doarme. Ca un copil. Maioul nu e de găsit.  Unde naiba eşti, maioule? Unde te-am pus? Fă bine şi arată-te, pīnă nu vin eu la tine! Dar maioul nu apăru. Fata se īntoarse īn hol cu toţi cei optsprezece ani ai ei. Scoase rucsacul ascuns īn debara. Verifică dacă desenul este īnăuntru. Este. Se privi īncruntată īn oglindă. Pe măsuţa de telefon văzu foarfeca. Īşi dezbrăcă tricoul. Īi tăie mīnecile īn grabă şi īl īmbrăcă din nou. Era perfect.

        Pe scară era īntuneric beznă, īntuneric şi afară. Cīte o lumină aprinsă īn geamurile oamenilor harnici sau insomniaci. De bucurie, Iuliei īi veni să zburde, ca un ied. Ca atunci. Numai că acum nu le-a lăsat bilet. Vrea să ajungă repede īnapoi. Atunci le scrisese. Am plecat la Sarmizegetusa. Atīt. Se gīndise la feţele lor īngrijorate. La Bianca, sora ei cea cuminte, veşnicul exemplu, care făcea īntotdeauna ceea ce trebuia să facă. Fusese o dimineaţă pe cinste şi aia. Pīnă la gară nu īntīlnise nici un om. Numai cīini. Vorbise cu toţi. Ce faci mă, căţelule? Mă, prostule, unde te duci tu? Şi alte lucruri īi īntrebase. Apoi trenul de noapte, o gară mică, alt tren cu doar două vagoane, īn care ea fusese singurul călător. Minunata senzaţie, că trenul ăla circulă numai pentru ea, zorii, drumul lung, pe jos, spre cetatea care fusese cīndva capitala Daciei. Biete ruine, līngă care īntīlnise doi băieţi cu cortul pregătindu-se  să urce pe Retezat. Adrian era şi el pe munte. Tot īn Retezat. Plecase cu ei sperīnd să-l găsească. Dar nu-l găsise. A doua zi se īntorsese acasă.

        Păşi fericită pe aleile dintre blocuri. Nu l-a mai văzut pe Adrian din seara īn care s-au certat. El nu a mai venit. Nici n-a sunat. Ea s-a prefăcut că nu-i pasă. La īnceput a ţinut. Cu fiecare zi de tăcere era īnsă mai greu. Bianca īncercase să o descoasă şi ea īi spusese cīt putuse mai nepăsătoare că s-au despărţit. Bianca īi īmpărtăşise gīnduri despre purtarea lui reprobabilă, īntr-o situaţie sau alta. Īn sinea ei, Iulia se simţise şi mai aproape de el. Era al ei şi numai ea avea dreptul să-l judece. Bianca ştia asta la fel de bine. Īşi alesese, cu premeditare, cuvintele. Iulia era aşa de previzibilă! Aşa de rebelă şi de īncăpăţīnată!

        Īn dreptul căminului studenţesc, de la o fereastră, cīţiva băieţi fluierară după ea. Altădată, ar fi mers mai departe, dar acum se opri. La mine fluieraţi? se miră ea. Da, răspunse unul din ei. Nu-i vede bine. Dar ce sīnt eu? Căţelul vostru? Ştiţi cu cine vorbiţi? Īi venea să rīdă, dar īncercă să pară cīt mai serioasă. Nu. Spune-ne! zise băiatul. Eu sīnt gagica lu Pisică! zice ea şi plecă. Tăcere. Apoi un Zău? neīncrezător. Īncīntată de ea, Iulia dădu colţul pe Calea Bucureşti. Rīse. Gagica lu Pisică!  Oricine ar fi el!

***

        Nu fusese niciodată atīt de supărată pe Adrian. Poate doar īn vara trecută, la mare, cīnd el era atīt de beat īncīt mărturisise că a avut viziuni erotice cu alte fete. Īn afară de cele de la televizor sau din reviste, precizase Iulia. De exemplu, dintre prietenele mele, a fost cineva? El ezitase. Hai că nu mă supăr! īl convisese ea, iar el dăduse răspunsul pe care treaz nu l-ar fi dat niciodată, pentru că o ştia şi era nevoit să se ascundă. Sinceritatea lui i-ar fi dat ei un bun subiect de ironii pentru multă vreme. Era īnsă beat, aşa că o crezuse. Cu Bianca, răspunsese el, stīrnind ceea ce, īn euforia beţiei, uitase că va urma.

***

        Bianca īi spusese de cīteva ori că l-a văzut parcīnd īn faţa magazinului filatelic. Ea făcea meditaţii, acasă la o colegă. Īl văzuse pe Adrian cum lăsa maşina acolo şi pornea pe jos, agale, pe strada care urcă spre Primărie. 

        Iulia nu credea că el ar putea avea pe altcineva. Īn cele din urmă īl īntrebă. El rīse de gelozia ei.

***

         Intrase la concertul Beethoven cu care filarmonica īşi īnchidea stagiunea. Fusese grozav! Cu Adrian avea īntīlnire la ieşire. Urmau să meargă īn faţa teatrului, la un concert rock. Cīnd Iulia ieşi, mai devreme decīt se gīndiseră, el nu era acolo, aşa că  porni spre teatru. Toată puştimea mergea īntr-acolo. Piaţa teatrului era arhiplină. Rockeri cu părul despletit şi tricouri negre, fete īn blugi strīmţi şi bustiere Un bluesman ce urma să cīnte īn deschidere făcea probe de microfon. Organizatorii īmpărţeau pliante, steguleţe şi, spre bucuria copiilor, baloane. Iulia se amestecase īn mulţime. Uneori, din pīlcurile zgomotoase o striga cīte o cunoştinţă, dar ea le spunea tuturor că are īntīlnire cu Adrian. Ne vedem mai tīrziu, tot pe-aici rămīneţi? Pa! Pa! N-avea chef de ei. O fată īi spuse că era līngă afişier, mai devreme. Acolo! arătă ea cu degetul. Bluesmanul o privi cīnd Iulia trecu pe līngă el. Purta un tricou cu Led Zeppelin. Fuma Lucky Strike şi vorbea cu un inginer de sunet.

Pe Adrian īl zări de departe. Stătea pe scările teatrului, īn blugii lui evazaţi, cu teneşii rupţi şi un tricou decolorat despre care nu se putea spune dacă fusese cīndva verde sau maro. Īl vedea din profil, astfel că nu-i putea observa privirea obişnuită, de sălbăticiune hăituită, pe care ea i-o ştia atīt de bine. I se păru că priveşte spre o fată blondă, īmbrăcată īntr-o rochie neagră, vaporoasă. Prea vaporoasă. Din mătase. Iulia īşi aprinse o ţigară. Ocoli pe līngă geamurile acoperite cu afişe ale teatrului, pe după coloane şi se aşeză īn spatele lui, cu cīteva trepte mai sus. Uneori el privea spre scenă sau spre acoperişurile de peste drum pe care se agitau porumbei. Dar cel mai mult o privea pe blondă. Acum ar trebui să fie īn faţa filarmonicii, īşi spuse Iulia, privindu-şi ceasul. Bluesmanul cīnta Black Magic Woman. Aproape ca Peter Green. Rockerii īncepură să fluiere. Blonda plecă. Iulia īşi termină ţigara şi se hotărī să-şi desconspire prezenţa. Bu-hu-hu! zise ea, aşezīndu-se. Cinci urechi! răspunse el, luat prin surprindere. Era salutul lor tradiţional. - Vai, Iulia, erai aici! Tocmai voiam să plec la filarmonică - De ce? nu se putu ea opri. - A plecat fetiţa blondă? - Ce fetiţă? - Era o blondă, aici īn faţă, līngă tipa aia grasă. Cum, n-ai văzut-o? īntrebă ea candidă. -Nu, zise el. - Ciudat. Te uitai numai la ea. Ar fi vrut ca el să recunoască. Ascunzişurile astea o īndīrjeau. Ştia că acum trage de timp, că e pus īn īncurcătură. Cu un băiat i s-ar fi dezlegat imediat limba. Ar fi vrut să fie ea nu doar fata pe care o iubeşte, dar şi prietenul lui cel mai bun. Īşi īnchipuia că poate īnţelege şi ea gīndurile de mascul tīnăr, dacă i-ar fi fost īmpărtăşite. Ce relaţie e asta īn care te ascunzi de omul cel mai apropiat? Uite-o! zise deodată. O recunoşti? Nu putea să nu fie ironică şi el se īnchise īntr-o tăcere īncăpăţīnată, care o irita. Ei, cum e? spuse supărată. Dacă ea ar fi zīmbit, ar fi zīmbit şi el. M-am uitat, poate, la rochia ei. Nu vezi ce faţă are? Iuliei īi părea că fata arată destul de bine. - La rochia ei? Nu e cam transparentă? - Nu ştiu! răspunse el nervos. - Nu m-am uitat la corpul ei! M-am uitat la rochie! Mă crezi? - Nu, zise ea simplu. Cum să-l creadă? Mai īntīi spune că nu a văzut nici o fată, apoi că poate s-a uitat la rochia ei, apoi că da, s-a uitat, la rochie. - Să-mi cadă mie dinţii, acum īn clipa asta, dacă m-am uitat la picioarele ei, zise Adrian şi rīnji, demonstrativ. Dinţii rămaseră la locul lor. Acum mă crezi? īncercă el īmpăcarea, dar ea era prea pornită, avea toate motivele. Soarele dispăruse dincolo de acoperişul Primăriei. Mă duc să-mi iau ţigările din maşină, zise Adrian. Mai vii? īl īntrebase. Da, sigur că vin. Dar nu mai venise.

***

        Īn supermarket nu sīnt decīt vīnzătoarele. O cunosc.

        Īntr-o dimineaţă, cīnd se īntorcea cu Adrian de la un chef, el, beat se īmpiedicase de pragul magazinului pustiu, cu bocancii lui prea grei pentru o zi de vară. Nu căzuse doar pentru a salva sticla de bere pe care o ţinea īn mīnă. Vīnzătoarele īi zīmbiseră cu īnţelegere cīnd Iulia cumpărase cafeaua.

        Acum luă napolitane şi o pungă cu lapte.

        Apoi alergă să prindă primul tramvai.

***

        Īi deschise mama lui Adrian. Prin cămaşa de noapte i se vedeau pernuţele de grăsime. Avea părul vopsit īntr-un albastru vīnăt. O privi somnoroasă, ca pe o ameninţare. Sau ca pe un comis-voiajor. Ca o cloşcă, gata să-şi apere puiul. Adrian doarme, īi spuse. Iulia īşi păstră īntreagă buna dispoziţie. Dacă vreţi să-i daţi asta... Īi īntinse tabloul şi punga cu lapte. Femeia o privi īnmărmurită. Abia īi răspunse la salut, cīnd plecă.

***

        Īşi luă şi ea un pahar cu iaurt şi se aşeză pe treptele unui magazin alimentar. Sorbi din el, absentă sub privirile grăbite ale trecătorilor. La cīţiva metri - o staţie īn care un grup de oameni aşteaptă. Una din acele curse care merg numai dimineaţa şi care duc oamenii la uzinele din jurul oraşului. Ceea ce o miră pe Iulia fu că printre cei care aşteptau era şi un negru. Era şi greu să nu-l remarci. Arăta ca un dandy. Purta o pălărie grena, cu boruri largi, sacou galben, pantaloni grena, cămaşă verde-olive şi o cravată pe care ţipau toate culorile.

         Iulia se gīndi la mama lui Adrian şi avu deodată revelaţia optimului comportamental. Īnţelegerea pentru femeia asta o năpădi. Apoi pentru Adrian. Pentru părinţii ei. Pentru Bianca. Se simţi cuprinsă de duioşie. De-acum va fi bună cu ei. Cu toţi. Īi dădură lacrimi. O femeie o īntrebă dacă a păţit ceva. Nu, īi făcu semn cu capul şi īncepu să plīngă de-a binelea, de bucurie că īi iubeşte pe oamenii ăştia şi că ei o iubesc pe ea. Femeia īşi făcu de trei ori cruce şi plecă. Iulia o īnţelese şi pe ea şi-i veni să rīdă, dar, din mijlocul lacrimilor, nu reuşi decīt puţin. Īşi ridică privirea. Zīmbetul īi nimeri īn ochii bărbatului negru, tīnăr şi dandy. Īi zīmbi şi el, ducīndu-şi degetul arătător īntre buza de sus şi nas. Iulia se opri, īncercīnd să priceapă ce semn īi face. Īntoarse capul şi, īn vitrină, īşi văzu impresionanta mustaţă lăsată de iaurt. O şterse cu palma.

        Īn staţie oamenii se mişcară. Un autobuz se apropie. Hodorogit, cu burduf şi cu vopseaua scorojită. O cursă specială.

        Iulia se ridică, alergă şi urcă prin uşa din spate. Maşina se puse greoi īn mişcare. Īl căută cu privirea pe bărbatul negru. Privi īnapoi şi-l văzu jos. Īi făcea, ceremonios, o plecăciune. Paharul ei de iaurt a rămas pe treptele de ciment. Şi autobuzul dădu colţul.

        Mai coti de cīteva ori. Apoi ieşi din oraş pe un drum necunoscut. Linii ferate, cu vagoane de marfă rămaseră īn urmă. Tufe de pelin pe un cīmp părăsit. Īnăuntru, feţe şterse. Iulia crezu că merg spre combinat, dar ar fi trebuit să ajungă deja. Combinatul nu era departe. Vru să īntrebe, dar tăcerea o īnconjură, ca o vrajă. Nu īndrăzni s-o rupă. Īn cele din urmă va opri el undeva. Īn faţa unei uzine. Sau poate la sere. Să te văd atunci cum ai să te īntorci!

        O să văd eu!  Cīnd o să oprească.

        Dar acest lucru nu se īntīmplă. 

 

respiro©2000-2002 All rights reserved.