proza
poezie eseuri arta film
       

Zooerotikon

 

          de Ilie Badea

 

 

 

 

21 Baby shrimps ($3,80)

Chemarea raiului roşu

Pantaloni cu şapte craci

Iubire īmplinită 

Stridii nepermise

Mai puţin singuri

 

 

 

 

 

 

 

 

21 Baby shrimps ($3,80)

                                                                                                                                                                         Am de īmpartăşit o viziune digestivă care mi s-a dezvăluit īn clipa īn care strīngeam de pe masă  rămăşitele prīnzului chinezesc.  

Īntāi a fost ca o lumină galbenă care mi s-a  insinuat  din creştet pe umeri şi s-a răspīndit īn tot eul meu visceral , desfăcāndu-se ca o fereastră īn interorul stomacului şi al frunţii.

        Am văzut apa sărată  şi neodihnită a oceanului, am intuit freamătul continuu al vietii submarine, am alunecat īn lumea Lor, īn tăcuta ,legănitoarea lume a Shrimpilor.

        Tot ce a trebuit pentru a īntelege  au   fost ochii īnroşiţi ai doamnei Shrimp şi cupa cu rachiu de alge din mīna domnului Shrimp, care adormise cu fruntea  pe o sticlă de coca cola,  jumătate īnfundata īn nisip.

Am  ştiut că  aşteptau tăcuţi īntoarcerea celor 21 de beby shrimp, fiecare ştiind că zadarnic şi fiecare īncurajānd-ul pe celălalt .

        Ce trist şi totusi ce delicios  şi-au īndeplinit menirea, iar eu, de asemenea , drept shrimp-cronicar şi consumator ...

 

        ... Aceasta este povestea pe care a scris-o Ilie după ce a īnghiţit cu mare poftă, sărmanii , bieţii , amărāţii, neconsolaţii şi apoi īn tigaie decedaţii pui de shrimpi, cumpăraţi pe 4 $  de la un restaurant chinezesc din colţul străzii noastre...

        Va sărutăm şi o să vă mai trimitem şi alte poveşti pe care să le citiţi şi lui Pluto şi Tuţu ca să dea din coadă mult.

                                          

 

 

 

Chemarea raiului roşu

        

 

Doar pentru că mă chiamă Vasile, să nu am noroc să vad raiul de soare şi iarbă? Să nu am curajul să ies din pămīntul obişnuinţei şi bălegarului ăsta familiar, să descopăr, să pipăi, să mă tīrăsc pe pămīntul roşu al făgăduinţei?

Rumegīnd ultimele mizerii din galeriile noastre subterane, am visat atīt de intens la blīnda lumină  care- ţi mīngīie  corpul gol, la răcoarea īnmiresmată uscīnd transpiraţia după atīta ,tīrīş şi caznă. Şi să renunţ la raiul roşu, doar pentru că  cei care l-au cunoscut  nu s-au īntors să mărturisească?

         Din frīnturi de conversaţii, din şoapte ciuntite, am īnţeles că departe sus, dupa tīrīş īndelungat, dacă dai la o parte bolovani şi pămīnt reavăn, lumina te aşteaptă, fire de iarbă te gīdilă şi te ademenesc şi doar dacă nu te opreşti acolo şi te ţii după lumină ajungi la baia de soare care-ţi va răsplăti lunga trudă, rănile şi bezna…..

     Fiind singur şi fără obligaţii, a pornit Vasile, şi s-a tīrīt Vasile şi a īnvins Vasile obstacole mai presus de puterile lui, īn suflet cu dorinţa raiului prevestit.

         După īndelungată trudă a ajuns pe iarba mīngīietoare, a urmărit lumina şi după ultimile fire de iarba pe care le-a īndepărtat i s-au arătat aievea şi cerul blīnd şi terenul de tenis, roşu, roşu la nebunie. Nu le-a īnteles alcătuirea şi rostul, dar a pornit ameţit de atīta frumuseţe,ondulindu-şi inelele şi descolăcindu-şi trupul gol de vierme, tot mai departe de iarba ocrotitoare, tot mai aproape de centru, lăsīnd  urme umede, copleşit de  beatitudine şi fericire pe măsura aşteptării de o viaţă.

   Tīrziu, sau poate niciodată  a intuit pericolul. Din Vasile a rămas doar urma jilavă uscată cu repeziciune de soarele atīt de dorit, şi exclamaţia de dezgust a domnişoarei Margareta care tocmai īnvăţa tenisul.

     La drept vorbind, ce enervante şi dezgustătoare sunt şi Rīmele astea care se tīrăsc fără rost pe teren de poţi să aluneci atīt de rău pe corpul lor gelatinos!

                                                                              

 

                                 

Pantaloni cu şapte craci

                              

Frenkell  era un păianjen timid şi complexat din motive uşor de īnteles. Īntr-o dimineaţă, sperīnd să descopere secretele curţii Arsenalului, a traversat strada Uranus doar un pic, cīnd starea de euforie i-a fost īntreruptă brusc de clănţănitul tramvaiului 2 care l-a aplatizat de-un picior.

Misterele curţii Arsenalului au rămas mistere,toţi ceilalţi de vīrsta lui aleargă veseli prin tufele de urzici, doar el timid şi stīngaci se īnroşeşte grozav cīnd maică-sa pune la uscat pantalonii lui cu doar şapte craci.

Nefiind lipsit de iniţiativă, a tīrīt o intreagă cutie de chibrituri pe linia tramvaiului criminal, aşteptīnd īn tensiune marele incendiu şi explozia răzbunării.

Doiul a trecut nepăsător, strivind chibriturile ca şi piciorul lui fără măcar un fīs.

Chibriturile ude l-au īnşelat şi i-au adus şi batjocura celorlalţi care, deşi neīncrezători , speraseră totuşi la o pocnitură asurzitoare sau măcar la un pic de scīntei violete.

Toate de mai sus s-au estompat odată cu venirea noului chiriaş al doamnei Hurmuz, cu sacii lui cu pămīnt de sculptură şi cu iubita lui de după amiază, īn special cu iubita lui de după amiază, de care Frenkell s-a īndragostit definitiv şi fără speranţă.                                             

Acum, cīnd  dragostea  i-a vindecat timiditatea, toţi il aşteptau tăcuţi şi concentraţi  să le povestească īntimplările uluitoare din atelierul sculptorului.

Pe zidul năpădit de iederă, sub soarele blīnd de toamnă, cu picioarele sub el  Frenkell le povestea īnfiorat despre lungi călătorii prin desuurile mirosind tulburător a sapun din pachet, de cum  cu inima bubuindui in piept o pornea temator pe  sofaua jerpelită tot mai aproape de pielea atit de netedă si de bronzată a zeiţei de după amiază.

Īntimplările  misterioase ce se desfăşurau pe sofaua incomodă  īi umpleau pe toti ascultătorii de o tulburare necunoscută. Luptele dintre  sculptor şi iubita lui Frenkell deşi neīnţelese, īi făceau să presimtă voluptăţi viitoare şi să se despartă  vinovaţi şi cu ochii īn

pămīnt, dar nerăbdători să se reīntīlnească cu vraja senzuală a povestirilor lui Frenkell.

Călătoriile lui temătoare şi fierbinţi pe coapsele bronzate sau printre sinii leneşi şi albi ai iubitei, plimbarea de un curaj nebun dar atīt de voluptos pe buzele īntredeschise, aproape supt de respiratia parfumată s-au terminat la fel de brusc, ca şi īntrunirile de pe zid.

Ultima amintire a lui Frenkell a fost vocea sculptorului īndemnīndu-şi iubita să-i facă loc pe sofa . Prins īntre sīnii fierbinţi, dăruit fără rezerve sau precauţii, cu toate cele şapte picioare ale lui cu perişorii lor delicaţi cu tot s-a lăsat strivit de zeita atotputernica intr-o ultima si definitive īmbrăţişare. La parastas prietenii lui au mīncat şi au băut tăcuţi, legaţi tainic prin povestirile doar de ei ştiute, dar nu s-u atins de hainele de bogdaproste, īn special de pantalonii cu şapte craci, nefolositori ca şi īntreaga lui poveste de dragoste.

 

 

   

Iubire īmplinită                

 

Se refugiasera sub o stīncă inmuiată  de alge negre, īmbrăţişaţi, răspīndiţi īmpreună pe nisipul īn continuă mişcare.

Transfiguraţi, se iubeau fără timp, legănaţi de apele īntunecate ale Atlanticului de nord.

Cu antenele īmpletite, cleşte-n cleşte, visau la viaţa lor īndelungată īmpreună, īmbrăţişări fără număr, vacanţă continuă undeva la tropice, iubire pīnă la totala unire, pīnă la contopirea unuia cu celălalt.

    Visurile  li s-au īndeplinit cīnd, īn farfuria din faţa mea, la Red lobster restaurant, s-au īmbraţişat pentru todeauna pe patul de salată verde şi īnveliţi de sosul  cu smīntīnă şi mirodenii.

      Le-am apreciat gustul fericirii postume, īmpreunīndu-i cu  pioşenie īn stomac, apoi am strīns cu gentileţe micii lor cleşti şi antene cīt mai aproape unii de ceilalţi drept omagiu şi recunoaştere 

a iubirii lor submarine.

   Lăsīnd să-mi cadă o lacrimă interioară pe savoarea trecerii lor īn eternitate am luat mīna iubitei şi am renunţat la orice vise tropicale.

                                                                Să le fie valurile uşoare!

                                           

 

Stridii nepermise

 

Īn toiul nopţii te-am īntrebat ce este mai serios decīt iubirea, şi am fost cel mai singur om din lume.

Dimineaţa m-am īntrebat oare ce perne sfīşii cu mirosul părului tău, ce aşternut īncălzeşte lumina coapselor tale şi am īmbrăcat hainele aspre ale durerii, ale durerii de dragoste.

Pe drum, īmfăsurat īn ele, m-au īntrebat cine-ţi respiră şoaptele, pe cine hrăneşti cu iarba mīinilor şi mi s-a facut foame, cea mai flămīndă foame din lume, de tine, mi s-a fcăut foame de tine.

Ca sa te am şi să mă satur am intrat la ‘’Grand Central’’ Oyster bar şi am comandat un million  de stridii albastre, īncă vii, pulpoase şi fremătătoare ca tine.

Otrava lor subtilă s-a scurs odată cu lacrimile, a topit pardoseala şi in strigătele răzbunării lor, m-a prăbuşit cu tot restaurantul īn noaptea satisfăcută a uitării.

De sus mi s-a strigat  că este de prost gust să mănīnci stridii īn lunile cu durere de dragoste.

 

 

                            

 

                            

Mai puţin singuri

 

Mingīiat de soarele de dupa amiază, cu părul uşor īnvolburat o urmărea pe furiş, şi, de fapt, o aştepta.

O aştepta de mult, ca pe cea ce trebuia sa vina să-l scoata din mizeria vietii lui de vagabond tīnăr, şi o astepta de cīnd ī-şi parcase maşina şi intrase īn market pentru cumpărături. Se aşezase nepăsător la forfota din jur, doar să fie sigur ca-l va remarca şi că īi prezintă profilul cel mai avantajos.

Sub acelaşi soare blīnd, ea se īndreptă şovaitoare spre maşină, īncărcată de cumpărături,  şovăitoare pentru că il văzuse şi īl urmărea cu coada ochiului. Fluturi dulci de premoniţie īi clipeau īn tīmple:

- Ah! Ce frumos e, ce inteligent şi trist şi cum priveşte-n gol! Pare că a suferit mult şi pare atit de singur…

-Dacă mă observă mă duc din īntīmplare spre ea..

-Dacă mă observă-i zīmbesc, ah!, ce tare-aş vrea să vină cu mine, să fie numai al meu..

-Aş ajuta-o cumva, măcar să-i ţin uşa,?…. mai bine o privesc indiferent, poate-mi face un semn?

-Să-i fac un semn?! , dar cu atītea pachete…..Mai bine-i zīmbesc doar, poate-nţelege.

-Dacă mă ia , Doamne, drept iī bucătărie mă reped,  nu nu, nu-i diplomat mai bine aştept să mă invite ea.

-Dacă vine cu mine, şi cred că vine, īntīi intrăm la duş şi după aia īl ciufulesc eu toată ziua….

-A, mă place, e-n regulă dar să nu-ncepă şi ea cu duşul…..măcar să mīncăm īntīi ceva!

-Uite-l ,vine, cu siguranţă  vine!

-Ma ia ,ura ,ma ia, mama, ce-am să-i mai miros  pantofiiiii!

Ajunşi unul līngă altul, a privit-o adīnc īn ochi, ea zīmbind l-a invitat firesc līngă ea pe banca din faţă şi aşa au plecat fericiţi īmpreună, o femeie mai puţin singură si un cīine vagabond mai puţin.

 

respiro©2000-2002 All rights reserved.