proza
poezie eseuri arta film

                    

O tipologie posibilă a romanului popular apărut în secolul al XIX-lea în spaţiul românesc

                                                         de Ioana Drăgan

       

     Abundenţa romanului în spaţiul românesc al secolului al XIX-lea, fie că ne raportăm la  primele romane româneşti, cele ale “începutului de drum”, aflate sub semnul căutării genului, al găsirii “formei” şi a culoarului cu priză la publicul nou, (cel de după revoluţia de la 1848, obişnuit în special cu ceea ce găsea în josul paginilor de ziare ale vremii), fie că avem în vedere puzderia de romane populare către sfârşitul secolului şi începutul noului secol, justifică încercarea de elaborare a unei posibile tipologii a romanului popular, în formele principale în care a circulat acesta în  parcursul său.

Datele analizei statistice întreprinse în lucrarea de faţă au evidenţiat, în special, raportul cantitativ între romanele aparţinând circuitului paraliterar şi cele din circuitul literar: 1069 la 194, dintre care 271 la 28 reprezintă numărul de romane scrise de autori români.

        Examenul statistic a confirmat fenomenul disproporţiei dintre romanele “populare”, comerciale – şi cele “literare”. Numărul  deosebit de mare al romanelor populare indică succesul şi înflorirea fără de precedent a genului în spaţiul românesc. Ştim astăzi că circuitul de piaţă a început să funcţioneze abia pe la mijlocul deceniului 1851-1860 şi s-a stabilizat după 1870, când rolul presei şi al editurilor a devenit din ce în ce mai important şi a permis dezvoltarea “industrială” a genului printr-un mod de difuzare de import, cel al foiletonului. Acesta a determinat adaptări ale naraţiunii şi schimbări de “suflu” pentru menţinerea suspansului şi a unei anumite tensiuni de la un episod/număr/fascicol la altul. De altfel, această perioadă de după 1880 poate fi numită epoca de glorie a romanului popular foileton în România, întrucât în ţara de origine a romanului foilteton, în Franţa, genul pierduse deja mult din teren şi din impactul nediferenţiat în funcţie de categoriile de public. Circuitul de piaţă s-a consolidat abia după 1890, când raportul dintre cerere şi ofertă se echilibrează şi când, în fine, încep să se plătească drepturile de autor, pe baza unor contracte între editor şi scriitor. Textele, la fel de eterogene, însă puţin numeroase, aparţinând circuitului literar au beneficiat mai puţin de “succesul” editorial ori de public, în schimb au intrat parţial în atenţia criticii de specialitate.

        “Dacă s-ar fi descris bine genurile literaturii populare, - spune Tzvetan Todorov - nu ar mai fi avut sens să se vorbească despre capodoperele sale” (Todorov, a, 56), arătând în demonstraţia întreprinsă în conturarea tipologiei romanului poliţist că, dacă se poate vorbi despre capodopera literaturii de masă, aceasta este cu siguranţă, paradoxal, cartea care se înscrie cel mai bine în genul său. Definiţia este surprinzătoare, întrucât introduce criteriul valoric al capodoperei în cadrul literaturii de consum. În condiţiile în care între “graniţele” acestui circuit funcţionează aceleaşi reguli ca şi în cel literar, acest lucru ar trebui să provoace o ruptură inevitabilă a capodoperei cu genul din care a luat naştere, transgresând în celălalt circuit şi, în consecinţă, evadând din propriul gen.

        În orice caz, în  schiţarea unei tipologii, aşadar, nu se pot lua în calcul capodoperele şi aceasta atât pentru faptul că sunt puţine şi, atunci când sunt identificate, este greu de crezut că mai aparţin paraliteraturii , cât şi pentru faptul că ele conţin intrinsec toate caracteristicile genului. Sunt polarizate, în chip strălucit,  trăsături, care altfel se găsesc exploatate unilateral şi disproporţionat în cele mai multe dintre scrierile comune, nesusceptibile de a fi “capodopere”. Romanele mai puţin reuşite, în fond marea masă care asigură consumul, fluctuează între mai multe tipuri, conţin dominante ale unuia dintre ele, dar şi influenţe semnificative din alte zone, permiţând o clasificare în termeni generici.

Ceea ce constituie o caracteristică primordială a romanului popular este că el proiectează în paginile sale, în prim plan, figura unui Erou, aureolat în general de izgonirea sa iniţială din societate, pe care o recucereşte apoi dublu, în trama respectivă şi în ochii publicului, căpătând atribute ale atotputerniciei: invulnerabilitate şi posibilitate de metamorfozare. Eroul se află astfel în postura personajului mitic, asigurând o prezenţă constantă a elementului mitic în romanul popular, ceea ce determină şi puterea de atracţie pe care o exercită.

Existenţa Eroului condiţionează existenţa lumii romaneşti propriu-zise şi el se poate constitui în element de clasificare tipologică. În funcţie de acţiunile şi forţele pe care le antrenează în structura romanului popular, Eroul impune tipul acestuia. Prezenţa sa este atât de pregnantă încât romanele devin “ale unuia” sau “ale unora” dintre aceste personaje care pendulează între cădere şi înălţare, reprezentând destine prezentate drept excepţionale.

        Din paleta largă a romanului “popular” publicat în România în secolul al XIX-lea,  înregistrat în urma trecerii în revistă a listei de romane furnizate de Bibliografia românească modernă (1831-1918), se pot desprinde următoarele subtipuri de romane, a căror dominantă conţine predilecţia unor anumite trăsături,  pe care le subscriem într-unul din tipurile propuse:

        a) Romanul, “Eroului prin excelenţă

        b) Romanul “haiducului

        c) Romanul “femeii

        d) Romanul “misterului

        e) Romanul “criminalului

        f) Romanul “personajului istoric

        Tipologia propusă are la bază centrarea intenţiilor narative în aria personajului, a “Eroului”, în jurul căruia se ţese întreaga intrigă şi tot suflul acţiunii. Desigur că încadrarea într-unul din tipuri nu poate fi foarte strictă în ceea ce priveşte romanul popular, lucru dovedit de cantitatea uriaşă a scrierilor de acest gen care au circulat în secolul al XIX-lea în România şi care prezintă particularitatea unui amalgam de trăsături, structuri, scheme şi sisteme de personaje care scapă de cele mai multe ori intenţionalităţii autorului. De obicei, romanul se dovedeşte inconsecvent cu scopurile declarate iniţial, glisând cu uşurinţă într-o formulă eclectică şi extrem de laxă a ceea ce se poate numi “un mare roman popular” al secolului al XIX-lea.

                Realitatea este că romanul popular al secolului al XIX-lea are o structură extrem de mobilă, adunând în paginile sale o cantitate uriaşă de fapte şi personaje, încât tipologia sa va păcătui mereu printr-o inexactitate greu de controlat. O sumară analiză a structurii romanului popular oferă câteva coordonate în funcţie de care tipologia prezentată poate câştiga credibilitate.

        Fie violentă critică din partea diferitelor pături sociale, fie catalizator, oglindă a marilor dezbateri şi idei ale secolului al XIX-lea, romanul popular se doreşte reflexul conştiincios şi imparţial al preocupărilor şi necazurilor claselor populare, ajungând să reprezinte după cum observă Yves Olivier-Martin “el în sine o vastă Comedie Umană ai cărei eroi aparţin adeseori claselor muncitoare.”(Olivier-Martin, b, 182). Purtător al speranţelor, indignărilor, nevoilor de răzbunare şi alinare ale maselor populare, romanul popular nu putea fi construit decât sub semnul antitezei. Totul în paginile sale se află în registrul contrastului alb/ negru, necunoscând subtilul nuanţelor, nepercepute de public şi în consecinţă inutile. Binele şi Răul, la fel ca şi în basme, încă private de aura lor fantastică, sunt coordonatele fundamentale între care se înscriu serii paradigmatice de eroi: “îngeri” şi “demoni”, “săraci” şi “bogaţi”, datornici şi cămătari, muncitori din suburbiile oraşelor şi nobili din castele, haiduci şi boieri, fete cinstite şi aventuriere, cerşetori şi prinţi, toţi sub deviza “Grandeur et décadence”. Şi orice s-ar întâmpla în romanul popular, orice meandre ar cunoaşte destinul Eroului, categoriile binelui sau ale răului nu sunt niciodată puse în discuţie, rămânând polii esenţiali ai unor lumi ireconciliabil opuse. Doar Eroul, investit în categorii umane şi ale cărui superioritate ori infamie sunt înscrise astfel în ordinea de neclintit a lumii se schimbă, luând întotdeauna chipul dorit de public.

        De la arhetipul iniţial (modelul Binelui), tipul Eroului se transformă în romanul popular, datorită imobilismului şi repetitivităţii nesfârşite pe care o presupune această structură închisă a genului, în stereotip, recognoscibil de la primele pagini. Paradoxal, această caracteristică de a fi stereotipic este cea care i-a conferit romanului popular succesul. Publicul, cucerit de formula propusă de romancierul popular şi de “tipurile” puse în circulaţie, găseşte în această stagnare, încremenire pe axa Bine/Rău esenţa “opiumului romanesc” de care are nevoie. De altfel, este limpede, aşa cum observă şi Daniel Couégnas, publicul larg căruia i s-a adresat romanul popular în secolul al XIX-lea nici nu era pregătit să perceapă o analiză fină a “realului”, a tipurilor din romanul realist , teoretizate impecabil, aşa cum ştim, de însuşi creatorul lor, Honoré de Balzac1, însă “ devenite stereotipuri, personajele paraliterare nu emoţionează prin subtilitatea  cu care imită meandrele psihologiei individuale, ci mai degrabă prin capacitatea lor de a incarna un minimum de idei, câteva poziţii ideologice susceptibile de a răspunde chiar şi grosier la întrebările şi obsesiile cititorilor.” (Couégnas, 162-163)

Schematismul, stereotipia suspensului, impusă de condiţiile de apariţie şi de difuzare ale romanului, previzibilitatea şi supunerea necondiţionată la cerinţele unui public “tiran” ce dictează, orientează şi decide triumful Binelui şi pedepsirea Răului, sunt numai câteva dintre caracteristicile romanului popular, care îi asigură succesul, dar şi care îl îndepărtează de “literatură”.

Umberto Eco remarca referitor la orizontul de aşteptare al publicului care exclude “noutatea” că “în romanul popular din toate timpurile, realitatea este întotdeauna dată: fie este modificată periferic, fie este acceptată ca atare, nicodată însă nu va fi răsturnată.”(Eco, 38) La toate acestea, se adaugă gustul pronunţat pentru senzaţional, pentru tot ceea ce constituie o abatere de la regulă, pentru tot ce atrage atenţia şi şochează. Acest senzaţional care place celor mai mulţi dintre cititori, plictisiţi de mediocritatea existenţei, şi care, prin formele pe care le ia în literatura de serie, îndepărtează critica literară, este elementul forte pe care se sprijină, într-o proporţie considerabilă, romanul popular. Nevoia de senzaţii tari a publicului se corelează însă cu dorinţa permanentă de iluzie care se schimbă odată cu perioadele istorico-politice, de “visare cu ochii deschişi” a unor alte “lumi”.

        În general, romanul oferă posibilitatea de suprapunere a unor elemente de ficţiune cu elemente ale propriei biografii, pentru că, aşa cum spune Pierre-Louis Rey “în jocul care amestecă sau separă cerinţa noastră de real şi dorinţa noastră de fericire, de încântare, de credulitate, se află cu prioritate arta romanului.” (Rey, 9)

În cazul aparte al romanului popular, aflat sub controlul receptorilor, lucrurile sunt mult mai clare. Realitatea ternă, submediocră de obicei, şi mizeria reprezintă cadrul adevăratei vieţi, pe care publicul o vede de aproape, o trăieşte şi de care se teme, în timp ce “cealaltă viaţă”, citită, de castel, a “fericiţilor sorţii”, călătoriile imaginare în alte timpuri, locuri, medii sociale, destinele ieşite din comun, sunt ceea ce îşi doreşte inconştient şi ceea ce vede de departe. Numitorul comun al celor două universuri îl constituie însă, în mod paradoxal, tot senzaţionalul. Cititorului i se prezintă, pe de o parte, o “realitate” a bogaţilor – duci, prinţi, regi, împărătese, boieri, bancheri, magnaţi industriali – unde se petrec scene identice cu cele trăite de orice nevoiaş.Aici există chiar o “Mizerie regală”. Este trăită o “iluzie” despre viaţa “de acolo”, la fel cu a tuturor, cu singura diferenţă de “cadru”. Pe de altă parte, se află “realitatea” imediată, cu personaje de zi cu zi şi chiar mai rău, cu cele de la marginea societăţii, unde au loc diverse întâmplări de “cea mai mare sensaţiune”. Iluzia produsă. în acest caz, are drept obiect o viaţă imaginată ca interesantă şi palpitantă.

        Prin scriitură şi prin schematismul tramei, romanul popular nu depăşeşte banalul. Aspectul său mitologic, însă, chiar şi în forme precare, substanţializat în personajului Eroului, potenţial generator de tipologie, aşa cum încercăm să demonstrăm, conferă romanului popular o coerenţă structurală care îl individualizează ca gen.

 

Romanul “Eroului prin excelenţă”

 

        Varietatea pe care o cunoaşte romanul popular confirmă un anumit succes al ficţiunii ce propulsează eroul, înaintea scriiturii şi chiar a desfăşurării narative, ca o prezenţă mitică dominantă în lupta sa pentru atotputernicie. Preferinţa este justificată şi de existenţa unei puternice atracţii populare, în fapt o constantă a imaginarului popular, pentru supranatural, pentru puterea ieşită din comun, situată undeva deasupra muritorilor, a unui personaj ori tip care îndeplineşte în cadrul ficţiunii rolul eliberatorului de complexe.

        Pe această fascinantă atotputernicie a eroului propusă de romanul popular se sprijină îndrăzneaţa şi originală teză a lui Antonio Gramsci referitoare la originea Supraomului, teoretizat de Nietzsche, care şi-ar avea modelul nu în Zarathustra ci în eroi populari precum Rodolphe, personajul Misterelor Parisului , şi Contele de Monte-Cristo, eroul lui Alexandre Dumas. Teza  l-a provocat pe Umberto Eco, în eseul său De la Superman la Supraom, să descifreze resorturile acestei supraumanităţi exploatate cu succes de paraliteratură, în care eroul este un personaj înzestrat cu calităţi exepţionale, pus în situaţia de a  descoperi toate nedreptăţile de pe lume şi de a le rezolva prin acte de justiţie personale. “ Supraomul din foiletoane – spune Eco – află că bogatul face avere pe spinarea celui sărac, că puterea acestuia se construieşte pe fraudă, însă acest lucru nu-l transformă într-un profet al luptei de clasă, aşa cum l-a perceput Marx, şi nu aspiră deci la subversiunea ordinii sociale. Pur şi simplu, el îşi suprapune propria justiţie peste justiţia obişnuită, el îi distruge pe cei răi, îi recompensează pe cei buni şi restabileşte armonia pierdută.” (Eco, 121)

        Întrucât, acest tip de Erou, aidoma declaraţiei personajului lui Sue, joacă în  romanul popular “rolul Providenţei”, este clar că ne aflăm în faţa unei funcţii prometeiene, asumată de erou şi crezută de publicul căruia i se adresează şi pe care trebuie să o onoreze în fiecare dintre gesturile şi acţiunile sale. Chiar dacă, aşa cum observă şi Marx în analiza la Misterele Parisului din Capitalul, fără banii  şi prodigalitatea “ în genul celei a califilor din O mie şi una de nopţi “ care îi permit să ducă o viaţă fastuoasă şi să rezolve toate problemele, acest erou prometeian şi-ar pierde atributele faimoasei sale puteri supranaturale, publicul popular cere deznodăminte care să-i mulţumească sistemul de valori. Cei bogaţi, asupritorii cei răi şi infami, trebuie să-şi primească pedeapsa şi Binele trebuie să iasă învingător. Aceasta este, de altfel, şi morala din finalul atât de tranşant al romanului Ciocoii vechi şi noi : dispariţia simultană a trioului malefic Andronache Tuzluc, Dinu Păturică şi Costea Chiorul, salutată cu satisfacţie de narator - “ Iată cum îşi terminară cariera vieţii acesşti trei sceleraţi. Întâmplarea voise ca ei să se mai întâlnească încă o dată, înainte de a se prezinta lui Dumnezeu, spre a-şi da seama de relele ce săvârşiseră pe acest pământ”. (Filimon, 226) Cu precizarea că ştim cu sigruanţă că nu era vorba de nici o întâmplare, aşa cum vrea să sugereze autorul, ci de o necesitate de ordin structural a romanului popular care impunea un astfel de final recompensator. Exemplul este  nunta domnească a eroului pozitiv, răsplată binemeritată  pentru calităţile sale morale –“ El venea să arate românilor că este de ajuns ca omul să fie bun şi înzestrat cu virtuţi şi inteligenţă şi, fie condiţiunea sa oricât de obscură la început, el va ajunge la mărire.” (Filimon, 230). (s.n)

        Eroul în jurul căruia se construieşte întreaga lume romanescă poartă toate măştile: el este, aşadar, justiţiarul prin excelenţă, “supra-omul”, răzbunătorul social de tipul celui propus de un “Mare roman social popular” în 183 de fascicole şi 1478 de pagini – Răzbunătorul săracilor. Spaima pădurilor. Duşmanul de moarte al tuturor bogătaşilor, lipitorilor şi tiranilor. Favoritul femeilor. Prietenul şi apărătorul săracilor şi celor apăsaţi2, roman apărut la Editura Societăţii Anonime pe acţiuni “Adevărul”, junele prim seducător şi, în final, tatăl familiei, protectorul copiilor, săracul şi oropsitul care va ajunge stăpânul bun al lumii, ş.a.m.d.

 Eroul poate fi însă şi personajul funciarmente rău, Monstrul, criminalul, asupritorul, vinovatul, diabolicul, în esenţă Anti-eroul, fără de care nu poate fiinţa. “Existenţa eroului - analizează Jean Tortel - condiţionează existenţa lumii, însă Eroul nu moare. În plus, el nici nu îmbătrâneşte, rămânând perfect asemănător cu sine într-o temporalitate care nu este măsurabilă (...) Nu există durată. Zecile de ani necesari succesiunii evenimentelor din Rocambole sau Fantômas sunt conţinute într-o singură fază temporală. Nu mai este un timp uman, ci unul mitic. În acelaşi timp, Eroul ia succesiv toate aparenţele, iar proteismul său este proba instabilităţii sale fundamentale”.(Tortel, 69)

Un exemplu de astfel de opus al eroului este Dinu Păturică, celebrul şi vivacele arivist, ciocoiul care are toate atributele antieroului: “ambiţiunea şi mândria grosolană”, “sete de bani şi mărire”,  “natură de fier”. “Hoţ perfect”, “şarpe veninos”, “acest monstru comise fără cea mai mică sfială toate crimele.” (Filimon, 212)

        Din orice clasă socială ar proveni eroul, dintre personajele marginalizate de societate: bandiţi, criminali, pruncucigaşe, călăi, femei pierdute, condamnaţia la ocnă, galere sau exil, piraţi, bastarzi, “jidovi rătăcitori”, vrăjitoare, călugări, ori dintre mărimile lumii, din clasele privilegiate, traiectoria sa se repetă obsesiv, conferind dominanta romanului popular de acest tip: accesul eroului la dominaţie. În final, Eroul este un tip stereotip uman. Fie că aparţine aristocraţiei ori nobilimii sărăcite, fie burgheziei, fie năpăstuiţilor, fie clasei muncitoare ori funcţionarilor umili, striviţi de mizeria cotidiană, care luptă contra destinului, el se ipostaziază în supraom de sorginte mitică (Rodolphe, Lagardère, Pardaillan, Monte-Cristo, etc.) Pentru acesta totul este posibil, de la răzbunare până la trecerea cu uşurinţă dintr-un mediu social într-altul şi ascensiunea socială, după care viaţa sa se aliniază celei a omului comun, cu care împărtăşeşte bucuriile şi necazurile vieţii zilnice. Iar în momentul în care aventura Eroului ia sfârşit, acesta şi-a epuizat aura mitică, devenind la fel de banal ca şi receptorul său, care îl va uita curând, sedus de un alt Erou asemănător.

 

 

Romanul “haiducului”

 

        Erou “popular” prin excelenţă, haiducul autohton, atât în sensul romanului popular de acest tip, cât şi în tradiţia populară, folclorică, păstrează toate caracteristicile justiţiarului de tip Rodolphe sau Monte-Cristo, la care se adaugă tradiţionala “înfrăţire” cu natura. Cu priză mare la public, căruia îi satisface nevoia de dreptate socială, haiducul din romanul popular al secolului al XIX-lea îmbină aşadar caracteristici comune, venite dinspre zona folclorului şi trăsături specifice traducerilor din literatura engleză şi americană care pătrund şi în spaţiul românesc, de tipul aventurilor lui Bob-Lee şi Buffalo Bill în “codrul secular” şi în “Occidentul sălbatic”. Scrierile de acest tip în care se vor specializa câţiva autori, precum scriitoarea “franco-română”(Cazimir, a, 172 ) - Marie Boucher (Marie Movilă, Doamna L.)  în anii 1860 şi, mai ales, după 1870, N.D. Popescu cu zeci de titluri, Ilie Ighel-Deleanu, Panait Macri şi Bucura Dumbravă sunt în general “adaptări” în proză după balade sau basme populare, cărora li se aplică cu bună-ştiinţă toată recuzita romanelor senzaţionale ale epocii.

        Faptele haiducilor, eroice în epica baladescă se metamorfozează în aventuri senzaţionale în romanele: Dragoste de haiduc, Grozea, mare haiduc naţional, Fulger, groza Caţaoanilor, grozav căpitan de haiduci, Suzana Haiduciasa, Drăguşin Haiducul şi în seria lui N.D.Popescu: Iancu Jianu (1869), Tunsu haiducul (1870), Domnul oraşelor sau Miul, Căpitan de haiduci (1871) şi multe altele. Personajul principal, haiducul, este simplist creionat, în tuşe groase, exaltându-i-se spiritul justiţiar, generozitatea în faţa săracilor pe care îi salvează din mizeria şi asuprirea la care îi supun cei bogaţi – boierii ori ciocoii vremii - şi neîndârjirea în faţa oricăror obstacole.

        O altă trăsătură comună mai multor scrieri din aceeaşi tipologie este cea dată de faptul că uneori haiducul, eroul pozitiv, sau în variantele sale negative, tâlharul sau banditul, sunt de cele mai multe ori idealizaţi. De exemplu, banditul Gheorghe Nicolae, zis şi Mărunţelu este văzut de Bujor drept “adevăratul şi generosul (...) cel idealizat” şi nu personajul real existent în epocă (1894) care, împreună cu banda sa, “ a emoţionat Capitala şi ţara întreagă atâta timp.” (Bujor, 31). Un alt exemplu este eroul din romanul  Banditul Rîureanu sau un înger în infern, în care, în postura de victimă apare însuşi scriitorul care se vede un “erou” mai mic “la umbra” unui erou de talia lui Iancu Jianu sau Ioan Tunsu. De exemplu, editura H. Steinberg publică în 1891 un roman în mai multe fascicole intitulat astfel: Lacrămi şi sânge sau Căpitanul Stancu Lupu, fiul codrilor şi spaima oraşelor. Povestire dramatică-istorică de mare senzaţiune, scrisă dupe spusele adevărate ale unui martor care a văzut, auzit şi suferit în calitate de victimă a isteţului şi vestitului tâlhar. Un alt exemplu revelator ni-l oferă unul dintre romanele criminale în care s-a specializat Ilie Ighel, Dragoş. Hoţul Tecucilor, apărut în 1892 în Bucureşti la Editura Librăriei H.Steinberg, în care autorul romanţează biografia intrată în mit a unuia dintre bandiţii timpului, prezentat de Ighel în postura unui “răzbunător al săracilor” autohton.3

        Interesant prin varianta autohtonă pe care o propune traducerilor de romane ale justiţiarului social, romanul “haiducului” a cunoscut o vogă semnificativă în secolul al XIX-lea, dovedindu-se într-o oarecare măsură chiar “original”4, comparativ cu scrierile mediocre, cu aceeaşi tematică, traduse în serie, şi, totodată,  în pofida inspiraţiei din folclor, cea care l-a consacrat iniţial.

       

Romanul “femeii”

       

        Cele mai numeroase romane populare sunt cele care şi-au ales ca subiect dramele femeilor. Romanul este mijlocul optim pentru ca cititoarea-femeie (public de bază în secolul al XIX-lea) să fie pusă în gardă contra sursei tuturor relelor: pierderea onoarei, fie din cauza uşurinţei, fie din cauza celor care profită de ea. Puţine sunt mijloacele oferite de societate care permit scăparea demnă din coşmarul nefericirii de a fi femeie: pentru neveste, fidelitatea matrimonială şi maternitatea, şi pentru fetele tinere, o căsătorie frumoasă ce protejează de mizerie şi prostituţie. Acestea sunt, de altfel, soluţiile propuse de variantele “roz” ale acestui tip de romane.

        Spre deosebire de Eroul masculin care suferă modificări în funcţie de intenţiile naratorului şi aşteptările publicului dintr-o epocă sau alta, aşa cum am văzut,  Eroina feminină se caracterizează mai degrabă printr-o imobilitate semnificativă. Ea  nu evoluează, nu suferă nici o metamorfoză notabilă. Prinţesă, regină, midinetă, modistă sau cerşetoare, de cele mai multe ori, doar o simplă soţie, din familia lui Emma Bovary, personajul feminin nu are decât un singur rol şi o unică justificare: trebuie să-şi apere cinstea. Altfel, atunci când nu este supusă acestor traume, tânăra fată - remarcă Marc Angenot “pură şi lejer idioată, este obiectul neutru al luptei dintre Bine şi Rău.” (Angenot, 60). În această categorie de “figurantă” se încadrează şi “frumoasa Maria” din Ciocoii vechi şi noi, întruchiparea virtuţii, răsplătită printr-o nuntă de vis cu palidul erou pozitiv al romanului, Gheorghe, alesul inimii.

        Zeci de mii de pagini se constituie în romanele fetelor pierdute, vândute, în romanele înşelatelor, ale soţiilor infidele descoperite de soţul tiran şi gelos, ale orfanelor şi nevoiaşelor, dar şi ale curtizanelor. Publicul feminin, puternic dezvoltat atât în Franţa, prin intermediul cabinetelor de lectură, cât şi în România (unde nu scapă nici un volum de Paul de Kock !), este un public fidel romanului foileton, care-şi găseşte lectorul ideal. Romanul “femeii” este unul puternic moralizator, încărcat de pilde şi interdicţii5. Cititoarele trebuie să ia aminte de Greşeala unei femei oneste, Crimă sau virtute. Roman pasional, de lecţia oferită de Femeea părăsită ori de Femeea perdută sau Cum faci ţi se face, suferă alături de Bastarda sau Fără mamă şi fără patrie. Mare roman de senzaţie, Nenorocirile frumoasei Leontina sau Comerţ mârşav. Fapte petrecute în Orient. Roman de moravuri, Nenorocirile prinţesei Clementina sau Crimele unui conte. Mare roman dramatic, fiind singurele care se recunosc atât de bine în Zamfira, Adelaida, Viorica, Maria, Elena, Irina, Dorina şi lista numelor nu se sfârşeşte niciodată. Mai mult decât alte scrieri, romanul dramelor adulterului cu consecinţele de rigoare, întrupate în nefericirile izgonitelor şi ale bastarzilor (Copilul Ruşinei sau Romanul unei femei pierdute), se pretează genului codificat al foiletonului. Acesta, refuzându-se studiului psihologic şi oricărei introspecţii, împarte umanitatea în inocenţi şi vinovaţi, în fideli şi trădători, făcând din infidelitatea conjugală Răul absolut. Din acest motiv, poate, ponderea cea mai mare în cadrul romanului “femeii” o au romanele cu subiect din sfera maritală. De fiecare dată cititorii sunt asiguraţi, precum cei ai romanului Pruncucigaşa nevinovată sau Luiza cea frumoasă că “Niciodată nenorocirile unei femei n-au fost mai grozave decât ale Luizei cea frumoasă...” (s.n.)

Dacă eroina, întotdeauna fragilă şi inocentă, reuşeşte să nu dea crezare seducătorului şi să rămână fidelă, ea suferă Dramele căsătoriei. Deşi element de siguranţă, mariajul este unul mereu nefericită. Când nu este Izgonită în noaptea nunţii, Mireasa mormântului are parte de Surprizele căsătoriei sau de O căsătorie rea şi, de cele mai multe ori, de Resbunarea unui soţ bătrân, devenind clasica Martiră sau Urmările unei greşeli, eterna Inimă zdrobită, o sursă niciodată epuizată de melodramă.

        Romanul popular se face deseori ecoul problemelor sociale ale timpului său. Drama femeii, a instituţiei maritale, a statutului precar al femeii, mizeriile condiţiei de orfan sau de bastard sunt exploatate la maximum în romanul “femeii”, dovedind o dată în plus funcţionalitatea imediată şi intenţionalitatea genului.

 

Romanul “misterului”

 

        În tipologia clasică a romanului popular, romanul “cu mistere”, “de mistere” ocupă un loc central. Specie în mare vogă în secolul al XIX-lea, în întreaga lume, acest tip de roman se aclimatizează repede şi la noi, de la început. După o circulaţie intensă a Misterelor Parisului de Eugène Sue şi a Misterelor Londrei de Paul Féval, în deceniul 1860-1870, primii noştri romancieri postpaşoptişti scriu romane cu mistere. Misterele căsătoriei în trei părţi de Constantin D. Aricescu, Misterele Bucurescilor de George Baronzi şi Mistere din Bucureşti de  Ioan M. Bujoreanu se constituie în structuri “clasice” ale genului. Romantism exacerbat, tehnică a suspens-ului, deznodământ moralizator, personaje antitetice, scene “tari”, limbaj popular, uneori argotic, romanul “de mistere” nu este decât o varietate de roman popular clasic, care se prevalează în plus de existenţa unui “mister, dorit mobilul acţiunii. Urmărind sociogoniile romaneşti şi dinamica spaţiilor conflictuale în romanul foileton din secolul al XIX-lea, Tudor Olteanu remarcă modul în care unii autori îşi configurează spaţiul romanesc după tiparul misterelor medievale, Misterele  constituindu-se într-un roman negru al actualităţii: “Misterele indicau (în aceste cazuri – s.n.) situarea personajelor într-o arie a identităţilor contestate, a întâlnirilor imprevizibile, într-o penumbră a edificiului social unde aventura se preschimbă într-un regim comun de viaţă.” (Olteanu, 335)

        “Misterul” este sau, în cele mai multe dintre cazuri, ar trebui să fie chiar personajul principal al acestui tip de roman. El este substitutul “eroului” în jurul căruia se alcătuieşte întreg romanul. El, misterul, este subiectul la care îşi aduc contribuţia şi i se subordonează toate celelalte personaje.

        “Misterul” este, de cele mai multe ori însă, o iluzie. După modelul Misterelor Parisului, el este văzut de romancieri în fiecare mare oraş: Berlin, Madrid, Roma, Londra, Viena (în Curtea Imperială), St. Petersburg (în palatele ţarilor), Atena şi, fireşte, în Bucureşti. Demetru Georgian scrie Misterele Ploescilor. “Misterul” aspiră la ubicuitate: el se află pretutindeni, şi în Turnul Eiffel, şi în Orient, “în Harem”, în Cişmigiu, în “staţia B.M.”, în han, “în luna de miere” la fel ca şi “în mormânt”, şi fiecare, de la nabab, poet, lucrătoare umilă, oaspete, vagabond până la nevastă ori “văduvă tânără” revendică un mister sau o “taină”, care, de-a lungul unei acţiuni încurcate, în care abundă elementele de surpriză, loviturile de teatru, trebuie descoperită, dezvăluită publicului.

        Mizând pe dorinţa de “necunoscut” a publicului, pe aviditatea sa de a descoperi ceea ce este ascuns, autorii, după cum remarcă Marian Barbu, “colaborează” cu cititorii. Intuindu-le preferinţele, rezolvă favorabil liniile Binelui” (Barbu, 239). Misterul rămâne în general un pretext pentru declanşarea unor acţiuni, unele paralele, şi aceasta atunci când mai este cazul pentru că, arată Nicolae Manolescu “Nu există în definitiv roman mai lipsit de mister, decât aşa-zisul roman de mistere” (Manolescu, N., a, 298) referindu-se, desigur, la falsele mistere. De exemplu, romanele Vagonul misterios sau Un transport de cadavre şi Hoţii de aur sau Sicriile misterioase anulează orice mister chiar din titlu.

        Romanul “misterului” este o proză pronunţat eclectică, îmbinând în genere toate tipurile de roman popular. Pornind de la “misterul” luat ca obiectiv, el este tot un roman al “eroului” sau “al femeii”, sau “al criminalului”, fiind de multe ori confundat cu romanul poliţist. Interesant prin cazul său în sine, prin intenţia auctorială de creare cu orice preţ a unui mobil (misterul) cu funcţie precisă în desfăşurarea tramei prin lumea pe care o antrenează în acţiunea sa, aşa-zisul roman “al misterului” rămâne un tip oarecum “izolat” în contextul romanului popular al secolului al XIX-lea, fără realizări notabile. Prolificitatea sa în epocă, cel puţin în domeniul titulaturii,  demonstrează virtuţile latente ale acestui gen, mereu “în proiect”, care ar fi avut toate şansele individualizării, dacă personajul său central, misterul ar fi fost suficient de “impenetrabil”, nepermiţând confundarea inevitabilă cu alte tipuri de romane.

 

Romanul “criminalului”

 

        La fel de eclectic şi eterogen ca şi romanul “misterului”, acest tip al romanului popular este cunoscut în general prin denominaţia de “roman negru”. Romanul “negru”, care se bucură astăzi de audienţă în rândul publicului intelectual, fiind publicat încă din anii 1945-1946 într-o colecţie specializată - Série Noire, recognoscibilă, dar şi, într-o oarecare măsură compromisă, după celebra copertă ţipătoare şi provocatoare,  galben cu negru, nu este inovaţia secolului al XIX-lea, aşa cum este cazul romanului foileton popular. El are în spate o tradiţie solidă în “romanul gotic” englez, de tipul celor scrise de adevăraţii maeştri ai genului – Horace Walpole, Clara Reaves şi Ann Radcliffe, pe de-o parte şi pe de altă parte în atmosfera straniului fantastic din scrierile lui Edgar Allan Poe.

        Polarizat în jurul unui erou negativ -  “criminalul”, asasinul la propriu şi, în variantele sale, torţionarul, persecutorul, opresorul, maleficul şi diabolicul tiran -, hipertrofiat ca orice personaj principal din romanul popular, îndeplinind funcţia narativă de a provoca conflictul,  romanul de acest tip se poate caracteriza ca fiind acţiunea în plină desfăşurare, lipsită de orice iluzie. Maniheismul romanului popular se regăseşte şi în acest caz: societatea şi Binele se opun eroului ”criminal”, tânăr aproape întotdeauna, pervers şi înzestrat, de regulă, cu o inteligenţă superioară.

Într-un registru al terorii, al sadismului dezlănţuit iresponsabil, acţiunea romanului se derulează bine structurată, către un deznodământ spectaculos. Stilul este detaşat, cinic, rece, cu descrieri pline de cruzime, cu scene de violenţă insuportabilă, paroxistice, povestite în limbaj argotic sau clasic, cu precizie naturalistă.

        Ca şi în cazul “romanului “femeii”, coşmarul este, de obicei, al eroinei - delicată, foarte tânără, inocentă -, care este agresată fizic şi psihic, atunci când nu este suprimată, de un persecutor terifiant, puternic, grosier şi brutal, într-o atmosferă “neagră”, tenebroasă (noaptea, după ora douăsprezece, în beciuri, subsoluri, temniţe ori cimitire, la “răscruce de vânturi” în mijlocul unei naturi ostile (furtună, intemperii etc), în care sunt reprezentate efectiv tortura, violul, incestul şi, în final, inutilă, crima.

        Aceasta este schema clasică a romanului de acest tip, care se va consacra fie în colecţia Série Noire, prezentând, aşa cum arată Juliette Raabe, particularitatea, surprinzătoare “de a fi locul, confluenţa în care literatura şi paraliteratura se amestecă şi se confundă şi unde se destramă fragila barieră de limbaj care încearcă să le separe.” (Raabe, 302), fie în romane de spionaj, poliţiste, de suspens, atât de “populare” în secolul XX.

        La noi, la sfârşitul secolului al XIX-lea şi la începutul secolului al XX-lea, sunt traduse câteva romane  “negre” sau de “groază”, apărute în serie şi în care preocuparea pentru zona macabră este cea preponderentă, conjugată cu nevoia de senzaţional. Iată câteva romane voit “negre” sau de “groază”,  care poartă primele titluri de “Horror” şi de “Thriller”: Omorâtorul din Boston, Femeea mortului, Dosarul No 113 sau Fratricidul, Îngropată de vie, Stăvilar de cadavre, Zugrumătorul periculos, Sămănătorul de groază, ş.a.

Romancierii populari români nu întârzie să se remarce şi în acest gen. Ilie Ighel-Deleanu se face cunoscut prin câteva romane criminale (Banditul Simion Licinski. Roman criminal, Dragoş, hoţul Tecucilor, Tâlharul Fulger) în care eroul este un fel de “anti-haiduc” criminal. Un alt romancier, Panait Macri, prolific  în epocă (al doilea, în funcţie de numărul de titluri de romane publicate după “celebrul” N.D. Popescu) îşi face un titlu de glorie în a publica şi apoi în a reedita romane cu nume şocante: Omorul din strada Soarelui sau Asasinării Mariei Popovici (1885), Crima misterioasă din calea Mogoşoaiei,  Viaţa în moarte (1888), Din fundul ocnelor (1904) ş.a., având o predilecţie pentru violenţă exacerbată şi senzaţional tenebros. Iată, spre exemplificare, modul în care este prezentată “opera” criminalului într-un roman de Panait Macri: ”Criminalul însă nu perdu timpul, îi smuci mâna, se încruntă la dânsa, şi o apucă de gât, strângând-o aşa de tare, încât degetele lui remaseră imprimate pe alba şi frageda ei carne.(...) El îi dădu prima lovitură, acesta însă nu era de ajuns. Inima criminalului  era încă setoasă de sânge. Ar fi vrut s-o strângă de gât, până când s-o asfixieze, asta i-ar fi luat un prea lung timp şi operaţiunea era necesar să fie curend terminată. În faţa sângelui, inima criminalului se împetri şi mai mult. El ridică din nou cuţitul şi cu aceaşi putere o lovi încă odată la gât, în partea stângă şi mai mult ca doue minute remase ferul în rană, spălându-se cu sângele, care gâlgâia în spume” (Macri, a, 29). Se remarcă stereotipia situaţiei şi încercarea nereuşită a romancierului de realizare a unei progresii, precum şi disproporţia narativă între victimă şi criminal.

Genul a cunoscut succesul în epocă, succes obţinut şi prin “aportul” sugestivei ilustraţii a romanelor, care prezintă în exclusivitate detaliate scene de violenţă, ceea ce poate constitui un indiciu în aprecierea gustului public.Un exemplu edificator îl constituie ilustraţiile din interiorul volumului Maria Putoeanca de N.D.Popescu, în care predomină surprinderea momentelor de conflict şi violenţă maximă precum lupta dintre Mihai Voievod şi Caraiman Paşa. Între textul lui N.D.Popescu,  selectat de ilustrator – “ O mână mai ageră despică capul lui Caraiman Paşa cu o lovitură de topor ; era a lui Mihai!” şi reprezentarea plastică naivă şi rudimentară, cu accentul pus pe felul omorului nu există nici o diferenţă în afara suportului diferit pentru transmiterea aceluiaşi mesaj.

        În fine, caracteristica romanului “criminalului” apărut la noi, la sfârşitul secolului al XIX-lea, este apropierea de relatarea gazetărească de delicvenţă. Lipsa originalităţii este dovedită şi de sursa de inspiraţie a romanelor declarată de autori, din procesele celebre ale epocii. Este cazul, de exemplu, al romanelor: Vestitul Bandit Mărunţelu şi Banda lui: Gheorghe Popa, Niţă Tumbulu, Nicu Stan Pârvu, Ioan Mâmăliga, Mihai Şchiopu şi Ilie Dragotă. Naraţiunea faptelor după cum s-au întâmplat, de Bujor (1894) şi Tâlharii Tecuciului, Tutovei, Putnei, Bacăului şi Covurluiului. Roman criminal, cu cântece culese din gura bandiţilor sau călăuză oficiărilor de poliţie judiciară, de C. Prutianu (1895).

 

Romanul “personajului istoric”

 

        Dintre tipurile romanului popular nu putea lipsi nici cel al “personajului istoric”, cap încoronat, erou naţional, simbol istoric, căruia, în spaţiul generos al romanului, i se reconstituie biografia romanţată, scrisă pe gustul poporului.

În tradiţia lui Alexandre Dumas şi având model un maestru al genului, pe Walter Scott, apar numeroase romane cu sursă de inspiraţie istorică: Condamnatul la galeră sau Noaptea sângeroasă din Veneţia. Roman din timpul de teroare al Inquisiţiunii veneţiene (120 fascicole), Ultimile zile ale Pompeiului (prima ediţie în 1853, la Iaşi), Regicidul din Belgrad. Asasinarea Regelui Alexandru şi a Reginei Draga. Roman istoric (205 fascicole) ş.a. Aventurile Amantelor celebre ale capetelor încoronate reprezintă  topirea romanului “femeii” în cel al “personajului istoric” romanţat.

        Şi în spaţiul românesc, câţiva romancieri au încercat formula romanului istoric, (unii în tradiţia nuvelelor istorice paşoptiste de tip Asachi), iar alţii, având model pe romancierii străini de care este saturată piaţa cărţii după 1870, au transformat istoricul tot într-o acţiune senzaţională şi plină de suspens şi mistere, într-o intenţie inconştientă de mitizare a personajului istoric, comună şi publicului popular. Pe de-o parte sunt câteva romane meritorii ale lui Ioan Pop-Florentin, care nu intră în discuţia noastră şi dintre care se cuvine să amintim pe Horea. Roman original. După actele istorice publicate de A. Papiu, A. Odobescu, N.Densuşianu şi tradiţie şi Avram Iancu, Regele Carpaţilor (continuatorul lui Horea). Roman. După publicaţiuni şi comunicări date de martori oculari şi părtaşi la lupte şi poate şi Aron-Vodă cel Cumplit. Roman istoric de Theodor Stoenescu, şi pe de altă parte toate romanele şi marile nuvele istorice ale lui N.D.Popescu, dintre care ilustrative sunt Maria Putoianca. Romanţ istoric extras din cea mai glorioasă epocă a vieţii lui Mihaiu Viteazul sau Cuza-Vodă. Roman popular de mare senzaţiune de Vasile Pop.

        Apelând prea des la procedeele compoziţionale şi retorice ale romanului de consum, autorii de romane cu subiecte din istorie, în pofida intenţiilor lăudabile şi a sensurilor majore pe care doreau să le imprime, au fost, în general, mai mult seduşi de partea de senzaţional biografic a personajului istoric decât de aura lor tragică prin excelenţă, aşa încât romanul popular “al personajului istoric” abundă de senzaţional şi melodramatism, pierzând astfel din măreţia eroică iniţială.

        Personajul istoric–erou se mişcă pe aceiaşi axă Bine/ Rău, nemaipăstrându-şi propriul destin de excepţie, real la origine, ci împrumutâ­nd trăsăturile şi traseul oricărui erou al romanului popular, fie el “cerşetor” şi apoi “rege”.

        Cu toate că “vieţile celebre” şi biografiile romanţate, aşa cum se prezintă acestea în peisajul literar al secolului al XIX-lea, sunt populare, prin eroul pe care îl propun – “Personajul  Istoric”, (văzut din perspectiva populară), şi mai ales prin structura şi stilul alese, aceste romane, ca şi biografiile romanţate se adresează, după cum remarca şi  Antonio Gramsci, unui public , reprezentat de mica burghezie rurală şi urbană, care avea sau credea mai curând  că are pretenţii de cultură superioară,

        Aceşti cititori însă sunt interesaţi mai puţin de Napoleon Cuceritorul lumii, ci, mai degrabă de Iubirile lui Napoleon (volum reeditat la noi şi după 1990!), ori de Caterina Împărăteasa Rusiei. O inimă de femee plină de cruzime şi amor. Tocmai această parte umană a personajului istoric, care îl coboară printre oamenii de rând, este cea care îl atrage pe receptorul popular, pentru că ea se bazează pe o mentalitate populară ce nu poate fi neglijată, -  curiozitatea - , sesizată şi de Marin Sorescu într-un eseu dedicat paraliteraturii: “Cu cine a trăit Napoleon şi cât de bine i-au servit femeile noţiunea de Europă în sine ne interesează, la un moment dat, foarte tare. Nu-i de colo să ştii cum a iubit cutare şi aproape că te recunoşti în viaţa intimă a tuturor geniilor, supuse şi ele  eşecurilor, bileţelelor, diminutivelor, tatonărilor, scandalelor – cu surdină sau fără, exact ca tine.” (Sorescu, în Caiete Critice, 1/1991, 28)

 

            Aceste propuneri de tipuri de romane populare, care au circulat în România între 1831 şi 1918, rezultate în urma consultării unui număr însemnat de romane aparţinând modelului paraliterar,  n-au pretenţia epuizării tematicii şi nici măcar a valabilităţii infailibile. Desigur că lista nu este completă sau fixă, romanul popular având capacitatea de a se metamorfoza, ca şi Eroul său, în cele mai diverse modalităţi, luând înfăţişări pe cât de diferite tipologic, pe atât de asemănătoare în substanţă.

        Ocupând un culoar sigur şi distinct, romanul popular, în toate variantele sale, rămâne un gen viguros, a cărui bogăţie tipologică, niciodată epuizată, cu toate imperfecţiunile, repetiţiile şi exagerările de care dă dovadă, semnalează succesul real de public, priza şi, în fapt, puterea de fascinaţie pe care le-a avut de-a lungul unui secol de existenţă în formele paraliteraturii. Numai aşa se justifică apariţia colecţiilor specializate, şi existenţa în România, pe parcursul unui deceniu, chiar a unei “Edituri a Romancierului Popular”, favorizând procesul de profesionalizare a scrisului şi progresul în “meseria” nouă de scriitor prin apariţia aşa-numitului scriitor-întreprindere.

        Fabricat la cerere, pentru desfătarea imediată, specializându-se odată cu momentul apariţiei în genuri diverse şi, totodată, prin intermediul tipologiilor în care a ştiut să se cantoneze, genul romanului popular s-a încetăţenit şi s-a aclimatizat repede, reuşind să acopere necesităţile reale şi crescânde de lectură ale unor categorii largi sociale, îndeplinindu-şi astfel funcţia principală şi justificându-şi însăşi existenţa istorică.


NOTE:

 

1       Aflăm ce înţelegea Balzac prin tip din celebra Prefaţă la Une ténébreuse affaire din anul 1842 : “ tipul este un personaj care rezumă în el trăsăturile caracteristice ale tuturor celor care îi seamănă mai mult sau mai puţin. El este astfel modelul lor de gen.” (Balzac, 3)

 

2       Prezentarea publicitară a acestui roman, din care aflăm că “nu este o născocire a fantaziei, ci este o icoană a realităţei” conţine o sinteză  de caracteristici urmărite de romanul popular : propulsarea Eroului (în acest caz, el nu are nici măcar o identitate – George Fărănume) care, deşi are toate atributele unui Supra-Om, înzestrat cu puteri miraculoase, este un muritor asemeni tuturor semenilor lui, motivul luptei cu destinul (la origine, personajul este orfan), cu duşmanul situat în poziţiile privilegiate ale apartenenţei la altă clasă socială şi fiind înzestrat aparent cu tot ceea ce îi lipseşte eroului. Se adaugă tema iubirii romantice nefericite şi imposibile, predilecţia pentru aventuri, macabru, terifiant, lovituri de teatru şi deznodământ care aduce rezolvarea tuturor conflictelor şi restabilirea unei ordini ideale rezultantă a triumfului valorilor etice, inexistentă la începutul poveştii.

Modul în care reclama editorială încerca să acroşeze cititorul, oferindu-i chintesenţa romanului şi sentimentul de siguranţă că, de-a lungul celor aproape 200 de fascicole,  va găsi tot ceea ce şi aşteaptă, eliminând orice element de posibilă surpriză, este semnificativ în definiţia romanului popular al “Eroului prin excelenţă” : ”Răzbunătorul Săracilor  a trăit. George Fărănume – astfel îl cheamă pe eroul romanului – e un copil găsit, şi venirea sa pe lume este secretul unei femei demonice, de o frumuseţe orbitoare, care înnebuneşte pe toţi bărbaţii, aduce nefericire peste o întreagă ţară şi îi stă la picioare un duce. Pe când duşmanul acestui George – contele Hackelberg – este un apăsător al săracilor, un tiran, el, George, este un răzbunător al poporului robit, un persecutor al celor puternici. Amândoi sunt duşmani pe viaţă şi pe moarte şi totuşi câtă asemănare între ei! Amândoi iubiţi, ba chiar îndumnezeiţi de cele mai frumoase fete şi femei, amândoi iubind pe blonda, suava contesă Elsa, jertfă a demonicei Agnes şi care a fost de viu închisă în coşciug, în cavoul castelului Wildenstein. Amândoi bărbaţii sunt în căutarea comoarei misterioase în ruinele castelului Himmelpfort, şi totuşi sunt în permanentă vrajbă! În romanul Răzbunătorul Săracilor este încinsă o luptă inegală, în care într-o parte stă contele Hackelberg, căruia i se supun sute de vânători, care poate trimite regimente de soldaţi contra unuia, contra lui George – care, înconjurat de pericole, adesea trădat de tovarăşi necredincioşi, duce viaţa romantică şi aşa de plină de pericole a unui bandit. Lui George Fărănume, căruia i s-a furat onoarea şi iubirea, care a fost maltratat, îi cerşesc inima cele mai frumoase femei şi fete, aventurile se succed una după alta, în pădurea verde, în gangurile subterane ale vechiului castel Widenstein, în fastuoasele budoare ale doamnelor distinse, voluptuoase, uşuratice, sau în prăpastiile munţilor Harz. Şi nu se descrie nici o poveste în Răzbunătorul Săracilor. Tot ce se va citi în acest roman este scris după cronici ale mânăstirilor, după documente autentice, tradiţiuni transmise din gură în gură. Un admirabil tablou al iubirei, urei, pasiunei şi răzbunărei se desfăşoară în Răzbunătorul Săracilor şi dacă voiţi să cunoaşteţi pe acest erou, să palpitaţi de aventurile lui romantice, de peripeţiile dramatice al căror actor e, procuraţi-vă romanul Răzbunătorul Săracilor care apare în fascicole de trei ori pe săptămână.” (s.n.) (Răzbunătorul Săracilor, 3)

 

3       Aflăm din prefaţa lui Ighel sursele naraţiunii, – cea judiciară din “dosarele Tribunalului din Tecuci” şi cea orală culeasă de pe“buzele oamenilor”. - Romanul (nu numai criminal),  “istoric” în epocă, întrucât acţiunea se petrecea cu patruzeci de ani inaintea publicării scrierii lui Ighel trecea drept “de actualitate”. Interesantă este şi povestea brută, nefiltrată a intrării în “mit” a banditului: “ Romanul acesta este o istorisire de actualitate. Intrebe-se oricine de prin părţile Tecucilor cine a fost Dragos, şi va răspunde că, de şi era hoţ, totuşi era mult iubit şi ocrotit chiar de cei săraci. El a fost un Grozea. Hoţ pentru cei cu dare de mână şi milos pentru cei scăpătaţi. Lua bani de la bogaţi şi mărita fete cu ei; fura boii din ciredele ungurilor cari îi vindeau la târg şi îi dedea luiStan sau Neacşu care n-avea nici o palmă de pământ. Acesta a fost Dragoş. Si pentru aceasta nici că pot scri alt-fel despre el ( autoevidenţierea propriului “eroism” – s.n.), de cât ceea ce a fost: un hoţ cinstit. Crimele n-au fost ale lui, ci ale lui Mănăilă tovarăş al lui. Acela era un criminal ordinar. (...)” (Ighel, c, 3) (s.n.)

 

4       Excelenta analiză a lui A.D. Xenopol din  Foiletonul Voinţei Naţionale (nr.356, 1 octombrie 1885. p. 2) despre “literatura haiducească”, de succes în anii sfârşitului de secol XIX şi exemplificările oferite de acesta din scrierile lui Panait Macri, Ştefan Stoenescu şi George Baronzi, evidenţiază impactul tipului haiducului în mentalul publicului larg: “În deobşte aceste producţiuni sunt mai pe jos de mediocre şi cu toate acestea ele au un mare răsunet în poporul nostru. Este, pentru a zice astfel, singura literatură într-adevăr căutată. După cât am aflat, se vând pe an din aceste scrieri mii de exemplare şi de aceea numărul lor sporeşte pe zi ce merge. Este o clasă întreagă de oameni care le citeşte, pe care-i interesează, cărora le procură o adevărată petrecere intelectuală, oameni cari de altfel n-ar găsi nici o plăcere la citirea unor novele de alt gen, de altminteri bine alcătuite şi frumos stilizate. (...) Cum se face de haiducii sunt atât de iubiţi şi celebraţi în timpurile noastre? Noi credem că această reîntoarcere a minţii poporului către trecut, această interesare pentru suferinţele altui timp ce ne atinge de aproape, este un semn viu al iubirei de ţară ce se manifestează în el.” (Xenopol, în  Foiletonul Voinţei Naţionale, 2).

 

5       O mostră despre cum se prezenta, transpusă în paginile romanului Banditul Simion Licinsky de Ilie Ighel, mentalitatea comună în epocă despre destinul femeii, o aflăm prin intermediul unui soi de monolog interior al eroinei Sara, viitoare mamă : “ De va fi femeie, va fi şi mai nenorocită, va avea de băut o cupă şi mai amară şi mai fără fund. O singură cale îi va rămâne de făcut, de va fi frumoasă : să se prostituiască, să-şi vânză trupul celui dântâiu burtă-verde, care, cu nările nasului umflate şi prostatece, se va apropia de ea, o va examina cu de-amănuntul să vază cusururile acestei marfe-vii. Şi după ce va fi petrecut noaptea murdăriei, a desfrâului, în braţele acestui cumpărător, va cugeta cu scârbă şi groază la cele cea a făcut, la cei ce au împins-o să facă astfel; la acei cari , fără să-i poată hotărî un viitor bun, au dat-o ticăloşiei, care o aştepta cu braţele deschise ca să o înlănţuiască în braţele ei puternice şi otrăvite.” (Ighel, a, 50-51) Avem, aşadar, aici întreaga concepţie despre destinul “femeii” şi condiţia ei de victimă, supusă în mod fatal, vicisitudinilor şi degradării unei societăţi care nu face decât să profite de pe urma ei. În acest context, este explicabilă standardizarea tipologică a personajului feminin în aproape toate romanele din circuitul paraliterar.  

 

Textul de mai sus reprezintă un fragment din Teza de doctorat a Ioanei DrăganROMANUL POPULAR  ÎN ROMÂNIA ÎN  SECOLUL AL XIX-LEA                (LITERAR ŞI PARALITERAR )

Universitatea Bucureşti, Facultatea de litere, 2001

Conducător ştiinţific prof.univ.dr. PAUL CORNEA

                        

 

 

 
 
respiro ©2000-2002 All rights reserved.