Decât o tumoare

 

                                                               de Adrian Novac

 

Sunt cel mai mare fan din Europa al serialului „Seinfeld". Dar ce zic eu din Europa? Din întregul Univers cunoscut ar fi o formulare mai precisă… OK, poate că la faza aceasta mă cam laud, dar neurologul nu exagera deloc în ziua aceea incredibil de geroasă din ianuarie, când mi-a trântit verdictul:

- Ai o tumoare pe creier, de mărimea unei monede de 5 bani.

Mă uitam la el și la radiografii, tâmp și uluit, iar prin cap nu-mi trecea decât un singur lucru, parafrază la autocaracterizarea lui George în „The Opposite": „Bună. Sunt Andrei, am 37 de ani, doi copii minunați, o nevastă superbă și o tumoare de toată frumusețea!"

De ce mă gândeam tocmai în momentul ăla la ce spunea nevroticul prieten al lui Jerry Seinfeld („My name is George. I'm unemployed and I live with my parents")? Habar n-am. Vorbele mi-au venit în minte pur și simplu, în timp ce îl ascultam pe neurolog dându-mi informații despre „neurinomul de acustic" care mi-a apărut în tărtăcuță și care se ițea în radiografii ca o pată insidoasă, bine conturată, un cal troian lăsat acolo să-mi dea de furcă când nu sunt vigilent.

Parcă mintea mea refuza să accepte evidența și, ca un Buddha cu picioarele frumos încolăcite, stătea pe un soclu înalt, detașat de restul lumii, privind disprețuitor la muritorii de jos ce susțineau îndărătnici, precum Constanza, opusul realității.

- Uite, e aici, o vezi? îmi arătă el cu pixul o pată incredibil de frumos creionată pe radiografia creierului meu. Asta e. Era ca o gaură în stratul de ozon de deasupra Antarcticii. Nu mai era nicio șansă: mă păștea o calamitate mai mare decât încălzirea globală după care plânge Al Gore. Sau, mă rog, de pe urma căreia face bani Al Gore.

Priveam ca hipnotizat locul de pe radiografie în care creștea tumoarea. Semăna izbitor cu unul dintre desenele făcute de Eva, fiica mea în vârstă de doi ani. Când te uitai prima dată era ceva neclar, ușor haotic. Dacă te concentrai însă un pic, mâzgăleala începea să aibă un sens.

Nety Sandu zicea de dimineață că zodia mea va avea o zi extraordinară, că voi pleca într-o călătorie în jurul lumii sau, dacă nu, măcar îmi voi întâlni iubirea vieții. A naibii realitate, cum face harcea-parcea un horoscop de bună credință! Ce mai urmează? Să aflu de la Busu că o să ningă ca în Laponia și, de fapt, să fiu nevoit să ies pe stradă în bermude, șlapi și maieu asortat?

Nu prea cred în semne, dar de dimineață avusesem o premoniție. Un om al străzii care-și face veacul în fața blocului nostru, un bătrân cu coamă leonină zburlită, ponosit, cu o barbă lungă și deasă ce-mi amintea mereu de Rasputin, veșnic supărat pe lume și pe viață, reapăruse miraculos după câteva săptămâni în care nu-1 văzusem la față. Unii vecini erau convinși că murise, în timp ce alții, mai optimiști, afirmau sus și tare că omul se refugiase într-un adăpost, la căldură. Și unii, și alții aveau cumva dreptate. Nu murise, dar soarta îl lovise nemilos. Bătrânul era ras, tuns și frezat, iar piciorul drept îi fusese amputat de la genunchi, din cauza degerăturilor pesemne. Avea un scaun cu rotile pe care nu știa să-1 folosească cum trebuie și mergea șovăitor pe trotuarul înghețat.

Îl privisem câteva secunde cum se chinuia să desfacă dopul unei sticle de bere și, nu știu de ce, simțisem că astăzi se va întampla ceva rău. Poate o durere de măsea, vreo vânătaie căpătată la impactul piciorului cu biroul (mi se întampla zilnic) sau o pată de mâncare pe puloverul nou cumpărat de soția mea grijulie, dar nici chiar așa…

- S-ar putea ca testul RMN să fie greșit? Oare dacă-1 repet nu va indica altceva? Poate nu va arăta nimic a doua oară, am vrut eu să știu, dorindu-mi din tot sufletul ca medicul să-mi dea răspunsurile pe care le așteptam și să plec naibii fericit din cabinetul lui.

Omul din fața mea, calm și serios în halatul lui alb, impecabil apretat, n-a catadicsit însă să-mi întindă colacul de salvare după care tânjeam cu disperare. Un sadic, asta e clar, mi-am zis.

- N-are niciun rost, un alt test va arăta exact același lucru, mă lămuri el fără să mă menajeze deloc, lăsându-mă nonșalant să mă înec. Mi se părea chiar că am și auzit bâldâbâcul pe care 1-am făcut atunci cand m-am dus la fund, dând din mâini inutil, ca o papușă stricată.

Îmi aduceam aminte de cei care spun că, în momente ca acestea, se trezesc că le defilează întreaga viață prin fața ochilor. Mie, dimpotrivă, îmi venea să zâmbesc în timp ce doctorul, care încerca să fie familiar, îmi vorbea de cauzele bolii mele:

- Deocamdată, necunoscute, domne', zise el. Niciun studiu pertinent nu a găsit vreo cauză clară. Nu s-a dovedit nimic Orice v-aș spune, știința nu-1 acceptă, dar nici nu-1 respinge.

- Dar, totuși, nu există ceva de care să ne putem lega? Pe cine pot să înjur și eu? Sau, mai bine zis, cui să-i cer socoteală?

Doctorul mă privi, cântări în minte răspunsul câteva clipe și apoi comentă ironic:

- Bine, dacă vrei, pot să-ți spun că ar putea fi telefonul mobil, radiațiile, vreo moștenire genetică sau stresul de la birou. Poate chiar blestemul de la vreo tipă pe care ai părăsit-o. E bine așa? Ești mai liniștit?

Era momentul pentru un LOL? Trebuia cumva să mă prăpădesc de râs? Am realizat însă că omul nu vroia să mă ia peste picior, ci doar încerca să fie degajat. Simțise că vestea pe care mi-o livrase cu atâta profesionalism nu-mi picase deloc bine. Era ca o porție de sarmale stricate pe care o înfulecasem la o nuntă într-o cantină muncitorească insalubră și care acum îmi făcea ravagii prin stomac. Îmi venea să o dau afară urgent.

- Ce-mi recomandați să fac?

- Păi asta ți-o va spune cel mai bine un neurochirurg. Probabil operația e cea mai bună variantă. E dificilă, dar merită.

- Nu există și altă soluție? l-am întrebat, căci nu-mi surâdea deloc ideea ca doctorii să-mi umble prin creier ca pe Autostrada Soarelui în zilele de vară, când bucureștenii se bulucesc spre mare.

Dădu din cap.

- Mă îndoiesc că ți se vor recomanda radiațiile. Sunt prea riscante și nu au rezultate certe. Iar dacă te gândești să îngropi vreo pisică sub un copac sau să tai capul unui cocoș și să-i bei sângele, nu o fă. Sfântul bisturiu cred că e soluția ideală în cazul tău.

Cabinetul spațios și cochet începuse să devină tot mai mic. Pereții parcă se mișcau și se strângeau, făcând ca spațiul liber să se îngusteze la extrem. Stăteam parcă într-un cavou. Hm, mi-am zis, e claustrofob de-a dreptul. Teama mea de spații închise și frica de a nu fi îngropat de viu reveniseră pe neașteptate, în timp ce stăteam pe scaunul din încăperea miniaturală. Transpiram din abundență. Parcă eram un politician prins cu mâna până la umăr băgată în fonduri europene, care asuda din greu în timp ce la ușa sa băteau mascații.

M-am mișcat pe scaun, căci nu-mi mai ardea de șezut. A remarcat și el agitația mea. M-a studiat preț de câteva secunde și a zis cât se poate de calm:

- Du-te la un neurochirug. El te va lămuri cel mai bine.

Nu-mi lăsa prea mult spațiu de manevră. Ajunsesem pe o stradă cu sens unic. Nu puteam merge decât înainte. A adăugat serios:

- Și, mai ales, încearcă să-ți trăiești viața ca și până acum. Fii pozitiv și totul se va rezolva. Să-ți scoți din minte gândurile negre. Riscul de depresie este foarte mare la orice bolnav diagnosticat cu tumoare.

„Diagnosticat cu tumoare". Am repetat în minte de câteva ori: „tumoare, tumoare, tumoare". Suna ca dracu'. Chiar am „tumoare"? Nu-mi venea să cred. N-am să mă obișnuiesc cu asta, parcă era vorba de o altă persoană, nu de mine. Oare nu visam? Poate acum sunt de fapt la mine în pat, scufundat într-un vis morbid. Câteodată mă surprindeam și pe mine cu apucăturile de masochist pe care le aveam. De ce n-ar fi și acum la fel? O să mă trezesc în curând și o să înjur relaxat că am scăpat de coșmarul de ianuarie.

Dar nu visam. Era totul la fel de real ca un manelist pitic cu nume de actor american, conducând un Ferrari decapotabil roșu ca focul, de 200.000 de euro. Era grotesc. Manelistul liliputan, nu Ferrari-ul.

- Am totuși doar 37 de ani, nu e prea devreme? l-am întrebat pe doctor și, în timp ce-mi răspundea, nu-mi puteam dezlipi privirea de pe papionul albastru cu picățele mov pe care-1 purta la cămașa ce avea culoarea unui pahar de Absolut Blue Souvenir. Avea un aer aristocrat. Un Versace al neurologiei. Remarcasem eleganța doctorului încă dinainte să intru în cabinet. Pe stradă, în fața intrării, firma fluorescentă ce semnala pacienților existența cabinetului era un craniu transparent pictat din profil, cu un creier stilizat supradimensionat, de care atârna o frumoasă lavalieră roșie ca o pată mare de sânge proaspăt.

Era reconfortant totuși să știu că primisem așa o veste de la cineva care avea stil și clasă. Parcă altfel se simte piciorul primit în boașe de la un pantof de piele fină de la Tanino Crisci decât de la unul încălțat în ghete scâlciate și murdare, nu credeți?

Oare sunt anormal că mă gândesc la aiureli când treaba ar trebui să mă facă mai lucid și mai serios?

Uneori mi-e ciudă că am trimis oameni pe Lună dar n-am inventat o mașină de dat timpul înapoi, ca să ne reluăm existențele pe niște coordonate complet diferite decât cele pe care evoluasem până la un moment dat. Mi-aș fi dorit atunci din răsputeri să trântesc un pahar de sticlă de parchet ca să sparg ghinionul ce se agățase de mine ca o lipitoare cu corpul alungit. Sau să șterg cu un burete, fară niciun regret, ultima jumătate de oră din viața mea. Ca și cum nu venisem niciodată în cabinetul cu creierul desenat la intrare, nu discutasem cu doctorul pedant și nu aflasem din gura lui cea mai nenorocită veste de care puteam să am parte.

Din păcate, eram pasager pe Titanicul blestemat și nu mai aveam șanse de scăpare: lovisem icebergul, vaporul înghițea apă ca un uriaș însetat și cele câteva bărci de lemn erau deja pline de copii, femei și bogătași care mituiseră mateloții. Stăteam lângă orchestra care cânta cu frenezie „Nearer, My God, to Thee" și mă pregăteam să ajung și eu hrană pentru fauna acvatică. Nu o aveam pe Kate Winslet langă mine, să-mi dea vesta ei de salvare sau măcar să mă țină de mână, însă mă consolam cu gândul că, peste un secol, o să fac parte și eu din grupul celor care vor primi Oscarul pentru cea mai bună interpretare dramatică.

- Am pacienți și mai tineri decât tine, sunt tot mai multe cazuri în ultima vreme. Am avut și bătrâni de la țară cu tumori de 7-8 cm, ca niște cartofi buni de pus la fiert. Știi ce le-am spus lor? „Mergeți și căutați-vă un preot"...

Fața lui era acum sobră, gesturile chibzuite.

- Bucură-te ca a ta e mică și poate fi scoasă, m-a încurajat el. Problema e doar că e băgată adânc în creier, iar dacă te vei opera va trebui sa mergi la cineva care taie la milimetru, spuse omul, în timp ce eu mă gândeam că, în cazul meu, mayașii au avut dreptate: anul acesta, blestematul an 2012, vine Apocalipsa.

 

                                   

 

respiro@2000-2014 All rights reserved