Fragment

de Adrian Buz

 

A venit, ni se spune la raportul dimineață. CI-stul e în unitate. Nu ni se spune, ni se mormăie. Totul rămîne la fel de neclar, n-avem nicio explicație oficială despre ce anume caută el aici. Nu avem nici măcar un indiciu cît de mic, astfel încît mințile noastre să se atîrne de ceva și să se odihnească un pic.

Mă întreb dacă vreunul din noi a avut pînă acum ocazia să cunoască un astfel de om, dacă vreunul din noi poate să spună cu singuranță despre vreun român în viață că e securist. Probabil, nu știu, îmi vine greu să cred că da, prefer să cred că niciunul. Prefer să cred că azi avem ocazia să întîlnim unul, pentru prima dată, oficial. De azi înainte, pentru tot restul vieții, frica noastră va avea măcar un chip. Chipul acestui individ despre care, acum, un locotenent vorbește în fața efectivului militar, cu o jumătate de voce. Ne anunță sec că a sosit, e în unitate. Ajunge atît.

Știam că trebuie să vină, vestea asta ne-a scos din minți în ultima săptămînă. Dar nutream speranțe, poate că totuși nu e atît de irevocabil, poate că uită de noi, aici sus, pe munte, cu cerul în cap, niște amărîți care un an și patru luni trăiesc și așa destul de multă mizerie. Poate că se îmbolnăvește dracului și crapă. Sau poate că se îmbolnăvește și crapă și apoi uită. Sau poate că se îmbolnăvește și crapă și uită și apoi se îmbolnăvește iar și crapă și el și cel care îl trimite aici și cel care îl verifică pe cel care îl trimite aici. Toți, deodată sau unul cîte unul, treaba lor cum. Dar să ne lase pe noi să ne bucurăm de mizeria noastră, aici sus, cu cerul în cap.

Dar acum e aici și nu mai e loc de întors – dacă vreo clipă am avut senzația că măcar de data asta o să fie altfel, ne-am înșelat. S-a terminat. Toată tensiunea se mută un etaj mai sus. Și, cum nu e o situație asupra căreia să ne revărsăm glumele, precum meniul din cantină, teama pur și simplu se dilată în noi. Pe asta nu o putem dezamorsa. Nu e un subiect de discuție la locul de fumat – dar dacă, totuși, ar fi, ce ai putea spune? Hmm, nimic! Ce ai putea spune despre ce?

Bateriile se împrăștie după raportul de dimineață, fiecare cu programul ei, teoretic, lucrurile sînt limpezi. Însă un frison străbate grupurile de soldați și abia dacă sîntem atenți la ceea ce facem, ermetici, abia ni se mișcă ochii în cap de încordare. E un fenomen aproape contagios, chiar dacă fiecare dintre noi știe că nu nu e indicat să se vadă vreo urmă de slăbiciune.

Ne dăm silința să ne purtăm cu nepăsare și să urmăm rutina zilei, nu e deloc ușor, rigizi de spaimă. Fantoma e în pivniță...

Știm în fiecare clipă că omul ăsta e cît se poate de real și știm că el nu vine în unitate decît atunci cînd un nou ciclu de militari își începe stagiul. Cu alte cuvinte, a venit special pentru noi. Pentru că nu ni s-au spus prea multe, nu știm dacă o să ne întîlnim cu el, nu știm cîți dintre noi vor ajunge să-l vadă. Nu știm exact ce anume caută aici. Nu știm nimic, așa că de ce ne căcăm pe noi de frică în halul ăsta? Ei bine, de fapt știm ce știe toată lumea... că pivnița e plină cu fantome. Și nu sînt orice fel de fantome... de fapt, nici nu sînt fantome, sînt niște chestii odioase, niște oameni cu care e bine să nu ai de-a face. Și nici măcar nu sînt în pivniță, ci umblă printre noi. Doamne ferește să ajungi în pivnița lor! Toată lumea știe, dar nimeni nu vorbește despre asta. Așa că, de fapt, nimeni nu știe nimic. Despre ce vorbim? Hmmm...

Bateria noastră merge sus în platou, unde facem antrenament cu pistolul mitralieră, luăm poziții de tragere spre o țintă imaginară, instrucție pentru trageri. Ne sapă gîndurile, trîntiți pe iarbă, crăcănați, căznindu-ne să nu se vadă cum ne tremură ca la șoareci. Dar caporalul nu ne lasă în pace, ne împunge cu o vergea de curățat arma cînd ne vede prea prăbușiți, prea patetici. Telefonul din punctul de observare sună de cîteva ori și el se duce să răspundă, nu vorbește, ascultă ce i se spune cu o figură flegmatic㠖 sînt convins că își bate joc de noi. În cele din urmă, coboară și începe să se învîrtă prin fața noastră; ne cîntărește pe fiecare, se mută de pe un picior pe altul, își mijește ochii, încearcă să pară absent și prezent în același timp... Interpretează un rol, lungește momentul inutil, toți sîntem cu ochii pe el. Ce dracu e în capul lui? Am senzația că în capul lui se derulează un scenariu absurd, o fantezie: nu m-aș mira să se imagineze ca pe un agent de pariuri... pentru el sîntem numere pe masa de ruletă... ceilalți veterani flutură pe deasupra capului lui bancnote mototolite, în timp ce el le înregistrează în carnețel pariurile... Gata tovarăși soldați, țipă el, casa s-a închis, să vedem care sînt următorii gușteri care intră pe mîna băieților buni... își vor fute viața în vecii vecilor...

Își dă seama că nu e cazul să exagereze. După ce ne ne fierbe cîteva minute, ne anunță că o parte din noi va trebui să coboare la birouri, pentru a se întîlni cu C.I.stul. Pe rînd, ne spune el cine și cînd, după ce va fi anunțat telefonic de jos. După care se mută în foișor, lîngă telefon, se așează pe o treaptă a scării de lemn și își aprinde plictisit o țigară. Noi sîntem împrăștiați în poiană, stăm lungiți pe iarbă fără suflare, ca niște mirese virgine, așteptînd să ni se întîmple ceva de negîndit.

Ziua începe să se scurgă din ce în ce mai greu, îmi verific ceasul de cîteva zeci de ori, dar în mod surprinzător arată aproape aceeași oră. Mă întorc imperceptibil, privesc pajiștea plină de leșuri cu ochi mari, aerul pare mai transparent decît de obicei, pentru că nu-l mișcă nimic. Totul e încremenit.

E atît de liniște, deodată, vîntul s-a oprit, deși pe deasupra aleargă nori urîți, încît la răstimpuri se aud sunetele pe care tot noi le producem: fie ambalajul unui pachet de biscuiți foșnind, fie un pocnet metalic scos de vreo cataramă, fie cineva tușind și scuipînd cu discreție, fie acel sunet mut pe care îl emit creierii noștri, un fel de gemăt, un sunet cărnos, subliminal. Eu... eu mă gîndesc că nu am niciun motiv să... Dar apoi îmi dau seama că de fapt nu pot să mă gîndesc la nimic. Am mintea albă de teamă, prin ea trec niște umbre. S-o luăm logic, îmi repet, ce motive am eu să mă tem? Cum funcționează povestea asta? Tot ceea știu, tot ceea ce am auzit vorbindu-se vreodată are un contur firav, incert, de umbră. Pe de altă parte cine nu a auzit de Canal, de bătăi, de beciurile în care ajung nemulțumiții. E o umbră cu un schelet făcut din fierăstraie. Povestea asta funcționează imprevizibil, povestea asta nu funcționează după logica lumii, povestea asta nu e o poveste, e ceva mizerabil, e o boală incurabilă, e mai rău ca o boală incurabilă.

Stau pe burtă, cu capul sprijinit pe brațe, puțin întors, crăcănat. Îmi privesc un bocanc nou-nouț, văd pajiștea la firul ierbii, piscul muntelui țîșnind nu foarte departe. Ușor-ușor, mintea se dezleagă din acestă crispare neverosimilă, urmează privirea și începe să lucreze, agățîndu-se de detalii. E incredibil cît de frumos poate să fie aici sus, în platoul din poala piscului. Am putea fi în vacanță, cazați la o cabană (o asemenea perspectivă mi se trage probabil de la încălțămintea nouă, cu șireturi intacte, legate migălos). Din bucătăria cabanei se ridică un miros de mîncăruri bine gătite, dușumelele lăcuite strălucesc, sînt într-o piesă de teatru de Mihail Sebastian. Versiunea explicită. Mă trezesc într-un pat enorm, iar din așternut răsare delicat talpa unui picior, de tăblia patului atîrnă niște ciorapi de mătase, am amintiri vagi ale unei orgii, într-un salon baroc, sub ochii orbi ai unei orchestre care cîntă din Bramhs. O căldură stranie îmi străfulgeră plăcut vintrele. Hei... ia vezi vezi ce faci cu atîta dragoste de Bramhs...

Da, sîntem tot aici, facem anticameră la ușa unei fantome, probabil un psihopat care ne-ar putea trimite la Canal dintr-un capriciu, o interpretare a cărei logică nu are nicio importanță. O ceată de băieți jegoși, îmbrăcați mizerabil, imberbi, cu studiile nedesăvîrșite, chirciți în poala unui destin scîrbos, încercînd vechiul truc al invizibilității.

Pe dracu`... Trebuie neapărat să văd ce-i acolo, trag tacticos de așternut și se dezvăluie o claie de păr negru, un spate suplu, alb, curbura feselor, aș spune că seamănă cu Violeta... Sunetul scremut al telefonului din foișor mă aduce definitiv înapoi în cadru. Dar cum ar fi să mi se scoale tocmai acum?

Cînd sună din nou telefonul, armele noastre devin extraordinar de interesante. Deci există aceste siguranțe și o țeavă cu ghinturi și niște tije lungi și un arc și iată și trăgaciul... Nu sînt singurul foarte absorbit de țintele imaginare pe care le văd la capătul cătării. Îl surprind cu coada ochiului pe Vlad, la 2 metri de mine: are o expresie de gropar, nu pare să vrea să caute înțelegere. Nu e cazul să-mi fac griji pentru el, probabil că fața mea e cîteva ori mai încruntată.

Armele noastre devin un fel de umbrele, încercăm să ne ascundem după ele de situația ticăloasă. Și nici măcar nu avem cartușe.

— Soldatul Macovei se duce jos la Comandament, strigătul caporalului taie nemilos aerul încremenit.

Macovei e din Timișoara, un tip firav, blonziu, din cîte știu e orfan de tată. Protectorul lui, nu e clar dacă îi e sau nu rudă, e un colonel la dintr-una din unitățile din Hațeg. Are grijă de el, toată unitatea știe că ar fi bine să te porți prietenos cu Macovei, dacă nu vrei să ai probleme. Inclusiv locotenenții. Și cu toate astea uite-l cum coboară, unduindu-se, parcă e o jucărie de cauciuc.

Cînd sună a doua oară telefonul, caporalul, în timp ce ascultă, scuipă peste balustrada de lemn spre unul din cîinii unității, care dă semne că ar vrea să urce și el în foișor. Sînt atît de încordat, încît reușesc să-l văd și pe caporal, care e undeva oarecum în fața mea, dar și pe soldatul santinelă de la capătul gardului de sîmă ghimpată, care e undeva oarecum în spatele meu. Fără efort. De fapt, fără să-mi mișc măcar o moleculă.

— Duduveică, țipă el după ce închide, ia-o la vale.

Trece un timp, probabil nu mult. Pare mult pentru că nu trăim timpul normal. Nu-l trăim normal, din pricina încordării. Încerc să ies din acestă stare, dar nu reușesc. Încerc să-mi repet că e absurd, că nu am nici un motiv. Apoi se aude iar telefonul, în timp ce Macovei urcă pe potecă, printre mesteceni. Nu apuc să-l văd bine, îl aud pe caporal că-mi strigă numele. Îl aud ca pe un vuiet.

— Hai, fugi, știi tu, la Comandament.

Cînd mă ridic, sînt elastic, cărarea nu-mi stă sub picioare, ci are tendința să mi se așeze pe cap. Nu înțeleg, ce dracu’ să caut jos? Îmi ia foc fața, sub efectul rușinii neașteptate care iese dintr-un străfund, am convingerea că nu merg prin ceea ce ar trebui să fie aer, ci merg prin ceva vîscos, ceva care se ia pe mine, dau din mîini aiurea, picioarele parcă sînt ale altcuiva - și sînt puse amîndouă pe aceeași parte.

— Ultimul e Podeanu, îl aud pe caporal strigînd cînd trec prin dreptul foișorului. După douăzeci de minute cobori și tu și aștepți, dacă nu a terminat cu ăl dinainte.

Mă întorc să-l văd pe Bogdan, să-i văd reacția. Pajiștea din care m-am ridicat tremură gelatinos la cîțiva kilometri distanță, iar din ea mă urmărește o duzină de perechi de flăcări albăstrui. Sînt amețit de uluială.

Mă încurajez singur, dar nu am cu ce să-mi alung stupoarea – de ce eu? Pe ce criterii ne alege? De ce doar noi patru? Patru din bateria noastră, dar mai sînt răcani și în celelalte baterii. Ce dracu’ ar putea să vrea de la mine nenorocitul ăsta? Mă simt deja foarte vinovat, mă simt rușinat, sînt pus într-o situație și nu înțeleg de ce. Ce vrea de la mine? Ce ar trebui să spun? Ce n-ar trebui să spun? Există o teamă de fond... e un instinct care funcționează, dar oare e suficient? Dacă mă bate? Are vreun motiv s-o facă? Îi trebuie vreun motiv? Am eu vreun motiv să ajung în acestă situație? Dar ce fel de situație e asta? Ce caut eu aici?

Ajung mult prea repede pe aleea dintre birourile comandamentului. Îl urmăresc pe Duduveică cum trece, cu o figură transpusă, el nu mă vede, are obrajii rumeni, dar e o rumeneală nesănătoasă, de otrăvit. Încerc să văd semne de violență, dar e greu să-ți dai seama. Chiar dacă aș fi putut să-l întreb ceva, nu cred că ar fi fost în stare să răspundă. Ce dracu’ se întîmplă?

Intru în oficiul în care mi se spune să mă duc, complet nepregătit. Prima impresie e stranie. Acest om din spatele mesei e cu o clasă deasupra ofițerilor întîlniți pînă acum, dar nu pentru că e maior. Are un aer nici de „informații”, nici de „contrainformații”, pur și simplu arată ca un doctor sau ca un profesor sau, în orice caz, ca un om cu studii din lumea civilă. Arată ca un om cumsecade. Probabil că dacă și-ar da puțin silința, ar putea să arate ca doica mea din copilărie. Așa cum stă așezat, nu pare înalt, e îngrijit, are părul pieptănat și trădează o pedanterie neobișnuită locului. Mă întreabă dacă e bine în armată, dacă am avut probleme cu „veteranii”, accentuează ironic cuvîntul, dacă sînt mulțumit de condiții, dacă îmi lipsește viața de dinainte, dacă am vreo plîngere de indiferent ce natură, dacă le-am scris părinților acasă, știe că părinții mei sînt divorțați și sînt artiști și continuă cu o serie de întrebări în aceeași linie, pentru care știe deja răspunsurile. Da și nu, de cele mai multe ori pe dos față de adevăr, dar el nu pare deranjat de răspunsurile mele evident prudente, formale, în ciuda aerului de familiaritate pe care îl ia. La un moment dat, vorbește despre mine în termeni elogioși, lingușeli neplăcute pe care le încasez fără ă suflu, după care mă pune în raport cu cererile Patriei, care are nevoie de serviciile unor oameni ca mine. O ține așa o vreme și suspiciunea se transformă la început în iritare, apoi într-o stare de încordare, pentru o vreme moderată, dar după încă vreo 5 minute simt cum începe să mă mănînce pielea, la propriu. Mi se umezesc tîmplele, un fir de transpirație își face loc de la subțioară și se oprește undeva spre cot, mi s-a uscat complet gura. Nu înțeleg ce vrea de la mine, încă nu reușesc să îmi dau seama ce caut aici. Cînd în sfîrșit își dă seama că încordarea mă face să-mi pierd șirul, îmi spune brusc că Bogdan Podeanu are un unchi în America.

— Are, da, mă aud spunînd.

— Deci știi.

— D-da, știu.

Sînt deja cu doi pași mai aproape de prăpastie.

— Și știi, bineînțeles, că are de gînd să-i scrie.

— D-daaa...?

Lungesc acestă unică silabă și reușesc să-i dau o intonație interogativă. Evident, e un truc atît de subțire, încît nu am cum să-l continuu. Cine nu știe că Bogdan are unchi în America? O să-i scrie pentru că își dorește foarte mult o pereche de blugi Levi`s. Problema lui nu e unchiul, ci blugii. Problema Statului Comunist sînt și blugii, dar și unchiul generos din America – un dușman. Iar problema Staului Comunist e problema noastră a tuturor.

Îmi dau seama că e prea tîrziu să mai dau înapoi. Sînt mult prea încordat și un pic cam arțăgos, alunec la vale țeapăn, ca pe-o pîrtie și nici nu trebuie să-mi facă vînt prea tare. Și ajung într-o zonă unde nu am ce să caut. Întrebările vin repede, ca și cum omul ar urma o rutină, o schemă pe care a mai folosit-o de nenumărate ori.

Nu e deloc bine să ai un unchi în America sau în orice altă țară cu alt regim politic decît cel comunist. În general, Regimul nu încurajează să ai rude în America. În plus, Armata spune că atunci cînd îți îndeplinești stagiul militar e bine să nu-ți scrii cu unchiul din America, dacă tot ai unul acolo. Deloc. Și el știe că știu că nu e bine, pentru că ni s-a spus. Și mai știe că Bogdan a vorbit despre aceste lucruri și că eu eram acolo și l-am auzit. Și eu știu că el știe, pentru că tocmai am recunoscut, stîngînd prea tare din cur. Dar el știa dinainte că știu, altfel n-aș fi ajuns aici. N-are importanță de unde, pur și simplu știa, asta e meseria lui. Și am, deodată, convingerea că nici eu n-ar fi trebuit să vorbesc cu atîta entuziam despre toate lucrurile pe care le-am văzut în Cehoslovacia. Eu am fost în Cehoslovacia... chiar dacă m-a dus acolo Biroul de Turism pentru Tineret. M-a dus acolo nu ca să fac turism, ci ca să mă întorc uimit și să povestesc lucruri miraculoase, despre cum oamenii din acea țară se bucură de bere neagră și de înghețată de zmeură, se bucură de hrană, se bucură de îmbrăcăminte, se bucură de străzi luminate, se bucură de lucruri elementare, cu tot comunismul lor cu tot. Pentru că despre astfel de lucruri NU se vorbește. Oficial, autoritățile comuniste NU sînt de acord să lași de înțeles că în România se trăiește mai prost ca în alte țări, fie ele tot comuniste. Chiar dacă e un fapt mai mult decît evident. În cîteva clipe, înțelesul firesc al acestor lucruri se viciază și devine periculos și se răstoarnă iar și devine și mai periculos. În doar cîteva clipe, „bine”, „rău” însemnă cu totul și cu totul altceva, într-un joc năucitor al minții. Realitatea se reciclează în permanență prin aparatul sistemului, logica se răstoarnă și ia forme aberante, încît pînă și o futută de pereche de blugi poate fi o crimă. În cîteva clipe, plonjez din lumea mea căscată în acestă realitate pervertită. Și acum, dacă tot mă ține în palmă ca pe un șoarece speriat căruia îi palpită sfincterele, am 18 ani și se vede treaba că nu sînt inițiat prea bine în curvăsăriile vieții, își face meseria în continuare și scoate o foaie de hîrtie și un pix pe care mi le pune în față. Bogdan Podeanu are un unchi în America și spune că pe perioada stagiului militar o să ia legătura cu el. Dar așa cum îmi dictează el iese mult mai elaborat, mai oficial, mai amenințător pentru Statul Major și pentru Orînduirea Comunistă. Vorbim despre un dușman al Țării.

Cofrajul minții mi se sfărîmă și pentru cîteva clipe capul se îneacă în amintiri vechi și noi de-a valma, un moloz înspumat de praf în urma unei prăbușiri de proporții; pentru o foarte scurtă clipă, vîrful unui brad din copilărie (probabil de la 3 sau 4 ani, stau cu vecina și prietena mea de aceeași vîrstă Monica pe un fotoliu, ținînd-o de gît, așteptîndu-l pe Moș Crăciun) străpunge pînza scenei unde trăiesc dilema unui vis adolescentin tîmpit (ocazie cu care înțeleg: ce dracu` de treabă are Ierusalemul cu restul versurilor?). Pentru o clipă am senzația că sînt undeva la mare pe o plajă și simt o zdrelitură în talpă. Îmi scot șlapii să văd ce am în talpă, am călcat într-un ciob, sărind gardul din spatele liceului spre un maidan unde ne adunăm să fumăm uneori. Îmi privesc talpa, dar nu am o talpă, e un fel de capăt al unei țevi, țeava de la centrala termică în spatele căreia ne jucam cînd eram copii, vine prin ea un vuiet îngrozitor și uneori iese un abur ruginit. Mă agăț de țeavă, care e mai mult o bară fixă, îmi iau avînt și, cu picioarele în unghi drept față de trup, execut foarte corect o răsucire, deși, din expresia comisiei de examen înțeleg că se putea și mai bine. Aterizez iar pe scenă, nu am versurile, trupa freacă instrumentele, e clar că nu ne iese. Dar pentru că e doar o repetiție plecăm să bem o bere neagră în parcul din centrul Pragăi – port o pereche de blugi Levi`s și pantofi cu plăcuță metalică pe bot (în buna tradiție a modei New Wave) și cineva vorbește despre CDurile pe care le-a văzut într-o vitrină. Ni se face o poză, dar în poză sînt doi copii de aproximativ 4 ani, eu și Monica stînd obraz în obaz, rîzînd, iar cînd Moș Crăciun intră în poză, poartă o uniformă verde, de maior și are un diplomat ros, plin cu otravă, pe cele două chipuri vesele împietrește stupoarea, veștejindu-le, de pe poză zboară coji.

Pentru o fracțiune de secundă nu sînt altceva decît o supă umană învolburată, vîrtejuri de culori și sunete și mirosuri se învîrt unele după altele, se răsucesc, uniformizîndu-se. Pentru doar o clipă, nu mai am trup, sînt un contur desenat cu creta pe asfalt. Sînt umbra care puțin mai devreme, cînd habar nu aveam ce însemnă toate aceste lucruri, nu îmi răspundea la întrebări. Acum, am ajuns și eu o fantomă.

N-a fost o fracțiune de secundă. Cîndva, am ajuns sus pe platou, instrucția s-a încheiat și acum coborîm iar spre platoul unde se face adunarea, pentru apelul de seară, mai întîi, apoi, spre cantină, pentru cină. Apoi se face brusc întuneric, așa că stau întins în patul meu, în dormitorul ostășesc, privind tavanul întunecos pe care băltește lumina cîtorva becuri și ascult acest zumzet familiar. Mă uit în jur și poate chiar reușesc să fac conversație, pe teme neutre, factuale, legate de ciorapi și de bătăturile provocate de bocanci, dar nu îmi e clar cu cine vorbesc. În spălător, mă spăl pe dinți, apoi pe față - deși o simt fierbinte, incendiată, e palidă.

Mă așteptam să se întîmple asta? Nici măcar nu cunosc dacă relevanța acestei declarații e strict militară sau dacă însemnă și altceva. Toată lumea știe că astfel de lucruri se întîmplă și în lumea civilă. E felul statului comunist de a-și împovăra cetățenii cu vina de a se fi născut într-o epocă absurdă, în care, dincolo de lipsurile care creează o uniformizare pe marginea foametei, suspiciunea și teama și vina îi transformă și mai mult într-o turmă și îi aruncă întuneric. Există un întreg Aparat dedicat acestei operațiuni și acești slujbași știu să-și facă meseria, să ne țină uniți prin condiția noastră comună, controlabili prin nevoi și plăceri, dar, totodată, dezbinați de suspiciune și de frica și ura față de celălalt. Paradoxul mizeriei absolute. Iar noi sîntem foarte tineri, abia dacă am avut ocazia să întrezărim aceste lucruri despre care am auzit vorbindu-se și despre care aflăm acum ce însemnă. Nu sîntem nici pe departe niște eroi moralizatori din amintirile unui filozof bătrîn: conceptele dîrze ale conștiinței sînt destul de lălîi în mugurii minților noastre. De fapt, pentru acest funcționar al Statului Comunist, sîntem un fel de semipreparat, pur și simplu ne-a halit fără efort. Am bănuiala că nu sînt singurul. Orînduirea a plantat între noi cu succes un rahat îngrozitor. Nu între noi, ci în noi l-a plantat, direct în inimile și în mințile noastre, ale fiecăruia.

Bogdan... cum s-a descurcat el înăuntru cînd C.I.stul l-a întrebat ce-am văzut eu în Cehoslovacia? Oare de ce nu m-am gîndit pînă acum că adidașii mei cu clape cu velcro reprezintă la rîndul lor o amenințare ticăloasă la adresa Statului Comunist? Ce să mai spun de jamboanele de șuncă și berea neagră și ciorchinii de banane și înghețata de zmeură și perechile de blugi Lee stivuite pe rafturile hipermagazinului din Praga, de străzile luminate și pline cu turiști, care flanau relaxați printre muzicați ambulanți în fracuri închiriate și clădiri cu o altă istorie decît una comunistă despre care am povestit fără nici o reținere... Nu aprind ele mințile unor tineri care habar nu au cît de complexă poate fi viața și duc la răsturnarea Orîndurii și la haos? Încep să înțeleg, deodată... Cum pizda mă-si nu mi-am dat seama mai devreme! Bogdan cu unchi-său din America, eu cu toate miracolele din Cehoslovacia, Macovei... l-am auzit odată vorbind la locul de fumat despre vară-sa din Germania cu care își corespondează frecvent, lăsa de înțeles că s-ar putea să ajungă și el în Germania, după armată - din cîte îmi amintesc maică-sa e șvabă. Și Duduveică? Ce importanță mai are. Ne-a folosit pe unii împotriva altora și e cît se poate de evident că știa foarte clar de ce să se agațe. Lucrurile se explică, deodată... am o revelație. Aș vrea să o comunic, aș vrea să vorbesc cu cineva, poate cu Bogdan, să-l întreb lui ce i s-a întîmplat înăuntru... Și dacă mi-ar spune că el a refuzat să scrie și să semneze vreo declarație? Sau poate mi-ar povesti altceva ... ceva ce nici nu-mi trece prin minte? Dacă vreau să vorbesc, îmi dau seama că nu am cu cine. Nici măcar părinților mei nu le voi putea spune...

Dar Vlad? Vlad... el n-a ajuns jos, în biroul C.I.-stului... de ce? Pentru că el nu vorbește despre lucrurile astea, poate doar cu mine uneori, el mi-a făcut semn atunci seara spre Cojescu, să-mi iau seama... cred că Vlad e mult mai înțelept decît mine... Îl aud cum rîde contagios, sincer, la patul lui... Sau poate că Vlad deja a... Un căcat! UN CĂCAT! Sînt pur și simplu epuizat și aproape delirant...

 

                                   

 

respiro@2000-2014 All rights reserved