proza
poezie eseuri arta film

***

Prietena mea cea mai bună e bătrîna bibliotecară, mioapă și pensionară. Mă oprește pe stradă și mă invită la ea. Îmi aduce cărțile și mă îndeamnă să citesc. Stă în fotoliu, chircită, fumînd țigară după țigară, măcinînd o dată cu boabele de cafea propriul ei trecut. Mîinile ca niște păpădii sfirijite au uitat ce înseamnă tandrețea sau munca. Numai admirația ei pentru bibliotecă a rămas intactă. Mă uit pe geam la un nor în formă de vacă, un nor care se destramă și curge pe trotuar. Măcelarul vine, împachetează carnea (numai bună de făcut șnițele) și o trimite în Africa. Ascult povestea fiecărei cărți din bibliotecă. Seara mă întorc spre casă, dar drumul mă duce înapoi. Biblioteca în flăcări luminează orașul. Bătrîna rîde și tropăie. Iar eu rămîn fără prietenă, fără cărți, cu multe după-amiezi.

 

 

***

Ii plăceau femeile și vinul, pitpalacii și cîinii. Femeile trupeșe și cîinii bărbați. Pitpalacii în ciururi și vinul de buturugă. Periferia toată era ograda lui. Se plimba pe sub cireși urmat de femeile, pitpalacii și cîinii săi, cu plosca atîrnîndu-i la brîu. Prin drumul prăfos, mersul legănat. 

La periferie e cald și bine. Roțile de cauciuc ard permanent. El trece cu suita sa învăluit în fum. Frumosul instalator cu bustul gol. Liota copiilor înghesuindu-se în urma sa.

Seara, pe prispa casei, foială mare. Apusul se scurge peste ei și, încet, se aude balada frumosului instalator. 

 

 

***

Cîmpul întins, fierbinte, copacul plasat chiar în mijlocul lui. Plin de ciori. Trenurile deraiate, cu dinții rînjiți. Cîțiva bătrîni înaintînd spre mine. Într-o cușetă cu perdele stăm de vorbă. Muzică de petrecere, oameni cuminți și veseli. Totuși, zîmbetul  -  o pojghiță prea subțire. Din pori, otrava urcă și se întinde pe fețele lor. Sîngele țîșnește, zîmbetul piere. Dansul în cerc. Resorturile pleznesc. Geamurile se fac țăndări. Dansul dezarticulat cu ciorile pe umăr, în timp ce volbura urcă pe carcasa trenului.

 

***

Din umbra balconului său, dinspre ghiveciul pe care-l veghea, o gheară o silise să se plieze în două. Părea că floarea ce avea să răsară avea nevoie s-o vadă astfel curbată, cu privirea ațintită asupra sînilor moi, unde se legăna batista. Își  aminti de bărbatul ei încercînd s-o apere de propria imagine, propunîndu-i în schimb una familiară, ridicată zi de zi cu tenacitatea unui zidar. Asta pînă într-o zi (ploua mărunt, duminical, peste ulucile negre, iar o femeie în cizme de cauciuc planta varză), cînd, aruncînd o moneda în gaura șobolanilor, se hotărî să moară. Iar ea rămăsese ca un bloc neterminat, ca o movilă de mere stricate în lumina soarelui. Floarea se întinse peste degetele pătate. Bătrîna suflă fumul care-o îneca și mîngîie petalele.  

 

 

***

Cînd îmi trec lama pe picior, îmi închipui ce simt bărbații cînd se bărbieresc, cum ar vrea să adîncească lama în carne. Un bărbat cu buze subțiri încearcă în zadar să-mi vorbească. Bormașina huruie. O  mulțime de oameni clachează. Pielea nu mă mai suportă: se umflă, se înroșește, se pigmentează. Soarele ei este orb. În fața oglinzii,  un aborigen mă învață cum să-mi desenez obrajii, cum să-mi pictez sînii. Unghiile muiate în culori urmînd conturul ridurilor fine. Insectele aterizează pe pielea mea. Voi fi universul lor înșelător și frumos colorat.

 

 

***

Femeia își rulă grăsimea de pe șolduri, așezînd-o în formă de inele. Arăta acum ca o rîmă uriașă. O rîmă uriașă cu o coadă splendidă trecu pe bulevardul Iuliu Maniu și se așeză sub castani. Își ținea mîinile în poală și aștepta. Inelele abia învăluite în mătasea subțire se ridicau și coborau. Sus-jos, sus-jos. Somnul transparent. Cuțitul negru sub soarele prea roșu. Seul se scurge pe trotuar. Cristalizat. Și noi patinăm în neștire sub castanii înfloriți.

 

 

***

O negresă răgușită  cîntă în surdină, aspirînd singurătatea camerei. Prin fereastră, lumina felinarului. Mîinile mi se plimbă pe umerii încă firavi, refuzînd căptușeala mușchilor. Zgura de peste zi alunecă de pe chipurile noastre. Vocea negresei se stinge. Somnul lîngă trupul tău. Căutînd căldura coapsei. Frumusețea se naște sub palmele mele. Visele migrînd de la unul la celălalt. Dimineața, deprinderea luminii, chipul plăpînd, amenințat de zgomotul străzii. Îmi lipesc gura de umărul tău și simțurile mele zbîrnîind se întind spre tine. Cînd nu mai rezist, îmi apăs fruntea de perete, iar peretele bubuie gata să explodeze. Deschid geamul și încerc să respir. Totul devine suportabil: putem sta față în față, sorbind din ciocolata fierbinte, discutînd despre o mie de nimicuri. Și totuși, ca o eșarfă molatecă, parfumul cărnii tale mi se înfășoară în jurul gîtului. Din ce în ce mai strîns.

 

 

***

Dugheana e slab luminată. Înghesuiți, oamenii beau halbă după halbă. Și ca să treacă timpul mai repede povestesc, zumzăie, își aruncă sudălmi transparente. Chipurile uleioase plutesc peste spuma de bere. Zîmbetul unei femei traversează încăperea și se oprește pe tăblia unei mese. O clipă tăcerea, apoi rumoarea, sudălmile (de data asta opace), șuvoiul auriu. Uneori însă cred că berea nu-i de ajuns pentru trupurile inerte, cu pielea jupuită și măruntaiele arse. Uneori, dimineața, cîte un personaj e luat de vînt și purtat pretutindeni ca un afiș zdrențuit, înainte de-a fi găsit cuvintele potrivite. Uneori pînă și sînii albi ai femeii au gust de cocleală și fiere. Uneori.

 

 

***

Trenul oprește într-o haltă. Numele i s-a șters de tot de pe plăcuța ruginită. Printre șirurile de case, un bătrîn înaintează spre linia de cale ferată. Poartă o haină de piele scorojită și se sprijină din cînd în cînd în baston. Ne privește de acolo, de sub ploaia din ajunul anului nou. Picioarele i se afundă în noroi. Muzica unui acordeon. Cîntec de inimă albastră. Un țigan se tînguiește: inocența femeilor pierdute pentru el, mirosul sexului lor, durerea ce-i sfîșie pieptul. Picioarele bătrînului s-au afundat pînă la glezne în noroi. În compartiment e liniște. Se aude numai ploaia răpăind pe acoperișul de tablă și cîntecul neostoit al țiganului. În sfîrșit, trenul se pune în mișcare. Încă-l mai putem vedea, nemișcat, spijinit în baston. Se aprind luminile, ziarele foșnesc, oamenii își îndreaptă umerii, pregătindu-se de petrecere. La miezul nopții însă imaginea lui va exploda pe cerul capitalei o dată cu focurile de artificii.

 

 

 

***

Nici măcar nu-l văzuse bine în lumina stearpă a serii. Nici măcar nu știa cum arată pînă ce nu-i înfipse  în inimă un bulgăre de cristal, pînă ce nu-l arse cu fantasmele ei, pînă ce nu-i săpă adînc între umeri cuvintele de călugăriță pătimașă, pînă ce nu-l acoperi în grabă cu un tapet colorat. Și cînd el se scutură de toate aceste poveri și rămase gol și superb, cînd îi ceru să-l privească, femeia se năpusti asupra lui, încercînd să-l sfîșie cu unghiile.

 

 Poeme de Doina Ioanid

 

respiro©2000 All rights reserved.
••• design: SGFXstudio •••