Bodies, New York,                         December 2005

Morţii voioşi

 

interviu cu Brett Yviet de

Paul Doru Mugur

Ce semnificaţie au pentru tine cadavrele chinezilor expuse la South Street Seaport Museum din Manhattan?

Poţi interpreta expoziţia politic, avem īn faţă cadavrele unor chinezi, şi noi, privitorii, suntem caucazieni, oamenii de acolo aparţin īn acelaşi timp aceleiaşi specii cu noi şi unei rase diferite, din această tensiune se poate īnsăila un discurs politic destul de plictisitor, etic, cine a dat dreptul anatomiştilor să prepare aceste cadavre? (pentru a fi conservate īn condiţii ideale cadavrele trebuie uscate cu o metodă specială imediat după deces, organizatorii susţin că aceste cadavre nu au fost reclamate de nimeni timp de 4 luni, dar este clar că prepararea

a īnceput fără să se mai aştepte consimţămāntul nimănui, apoi cine a cerut dreptul fetuşilor siamezi prezenţi şi ei īn "Bodies", să fie expuşi īntr-un bocal?), educativ, aflăm detalii inedite despre humanis corporis fabrica, artistic, admirăm opera de artă a lui Dumnezeu (sau pentru atei, mă rog, a naturii), dar cel mai interesant este că această expoziţie de corpuri frumos colorate, cu dinţi, ochi artificiali  şi proteze puşi să mimeze că aruncă mingea de baschet sau de baseball, că joacă fotbal american, că aleargă sau că dirijează este o (in)voluntară oglindă ironică a societăţii americane contemporane īn care oamenii plătesc mii de dolari pe chirurgie plastică şi zāmbete artificiale. Sponsorii, plătind 25 de milioane de dolari pentru aceste cadavre care, chipurile,  nu au fost reclamate de către nimeni timp de 4 luni, aceste cadavre fără identitate, au mizat pe faptul că aceste cadavre vor avea succes, sunt cadavre făcute să placă la fel ca o marcă nouă de sneakerşi sau ca un nou model de maşină, sunt trendy, sunt nişte cadavre hip-hop, musculoase şi voioase. Majoritatea cadavrelor sunt masculine şi faptul că expoziţia conţine cadavrul unei singure femei jupuit şi preparat asemenea celorlalte (expoziţia  conţine şi cadavrul unei femei obeze fără faţă şi a unei femei īnsărcinate) poate genera o sumedenie de speculaţii privind identitatea lor. Cine au fost aceşti bărbaţi īnţepeniţi acum īn poze ridicole? Dizidenţi politici? Membrii Falun Gong? Criminali de drept comun morţi prin īnchisorile din China? Nu vom cunoaşte niciodată adevărul deoarece sponsorii susţin că nu deţin actele de identitate ale cadavrelor.

 

 Expoziţia are desigur şi un sens filozofic. Īn mod evident, pentru organizatori, la fel ca pentru Descartes, sufletul şi corpul sunt separate, corpul uman după moarte este un simplu exponat didactic, din care orice urmă de umanitate a fost īndepărtată. Pe de altă parte, pentru oricine consideră corpul uman un templu expoziţia de la South Street Shore Museum este imorală şi obscenă, este o blasfemie. Expoziţia este, şi acest calificativ cred că defineşte cel mai bine sensul ei evident, o expoziţie pornografică.

Cāt de dezgustători putem fi? Ce mai urmează după asta? Să facem o expoziţie īn care cadavrele vor ilustra poziţiile de copulaţie ale Kama Sutrei? Cāt de departe vom merge?

Per total expoziţia "Bodies" mi-a creat un sentiment de nelinişte amestecat cu scārbă. Prefer mumiile faraonilor proiectului de imortalitate propus de organizatorii expoziţiei de la South Street Museum

 

 
respiro©2000 All rights reserved