Efectul Coandă

de Paul Doru Mugur

 

Curcanul supraponderal de pe masă. Vinul din pahare. Mesenii. Aflînd că de abia am sosit în Statele Unite și că nu cunosc încă pe nimeni din comunitatea română din New York, o colegă de servici mă invitase să sărbătoresc Thanksgivingul cu ai ei. Familia Arvinte locuia într-o casă albă cu etaj și o piscină minusculă în formă de rinichi. În afară de mine, gazda, doamna Arvinte mai invitase două familii de ingineri români, care aduseseră cu ei trei adolescenți.

În fața mea la masă e așezată o femeie înaltă, ciolănoasă, cu cercei albaștri, care-și rupsese o unghie la volei. „Merg de două ori pe săptămînă la sală. Sportul este esențial. Uiți de toate grijile”.

Bărbatul ei joacă table pe internet și ne anunță mîndru: „Am ajuns acum al 40. 000 din 240.000. Tablele astea sunt adictive. Sunt inginer mecanic și mă ocup de fabricarea pieselor de schimb pentru autoturisme. Unul dintre furnizorii unui șurubel a dat faliment. Îl vindea cu 22 de cenți. Angrenajul a fost achiziționat de un nou producător. Acum noul producător ne propune 46 de cenți. Știi, este vorba despre 80,000 de piese deci ar fi cam 150,000 de dolari în plus. Ce să fac, aș putea să negociez dar am acum oportunitatea să plătesc o poliță veche de cîteva luni fabricii de camioane cărora le furnizez arborele cotit. Acum mi-a venit și mie apa la moară. Nu e adevărat deloc că clientul ar avea întotdeauna dreptate. Și noi și ei avem nevoie unii de ceilalți. Ei au nevoie de arbore, noi de șurubel, toți de bani: nu putem unii fără alții. Sunt acum la mîna mea.”

Domnul Arvinte intervine pe un ton împăciuitor. „Lasă-ne, măi Ionele cu șurubelele tale. Să vă zic eu mai bine despre case. Cînd îți cumperi o casă trebuie după cîțiva ani să-ți cumperi o casă mai mare. Uite de exemplu acum, casa asta: am patru dormitoare, livingul pe care-l vedeți, sală pentru pian și la subsol sală de ping-pong, în curte piscină și gazon englezesc: în locul meu altcineva ar fi poate foarte mulțumit. Dar eu urmăresc mereu bursa imobiliară. Acum prețurile caselor s-au dublat. Este momentul să vindem și să ne cumpărăm o casă mai mare. Ce să facem cu banii? La ce ne trebuie bani: cea mai bună investiție este tot într-o casă. O casă dă cea mai mare și cea mai sigură dobîndă. Trebuie să te uiți cînd îți cumperi o casă să nu fie la stradă, să nu fie zgomot, trebuie să fii atent și cine îți sunt vecinii.”

Doamna Arvinte îl întrerupe foarte preocupată în același timp să taie curcanul cu ajutorul unui instrument albastru în formă de pește fierăstrău : „Vai, bărbatu-meu e atît de pudic, vecinul nostru se pricepe foarte bine să curețe piscina dar de cînd i-a spus că vecinii dinaintea noastră obișnuiau să-i invite să facă baie goi noaptea nu a mai vorbit cu el doi ani de zile.”

Domnul Arvinte continuă: „Trebuie să anticipezi mereu. Trebuie să calculezi dinainte fiecare aspect.”

Cornel, un domn într-o cămașă cu dungi albastre și cravată purpurie, îl întrerupe și el:

„Eu mă ocup de pompe de apă. Săptămîna trecută am fost să instalăm o pompă într-o berărărie. Ne-am tăvălit pe acolo pe jos și după aia miroseam toți a bere. Riscurile meseriei. Cum să mă creadă nevasta că nu am fost la băut?”

Nevastă-sa, profesoară de fizică, tușește jenată: „Eh, lasă că știu eu, măi Cornele. Acuma și tu, cu pompele, ce ăsta-i subiect de discuții acum de Ziua curcanului? Uite, ceva mai interesant. Am observat că aici americanii ăștia și-i laudă pe ai lor cît pot. Efectul Doppler în sus, efectul Doppler în jos. Numai noi românii suntem obiectivi. Pe noi așa ne-a învățat la școală, Doppler-Fizeau, noi le dăm credit la toți, nu suntem părtinitori. Nici pe săracul Papanicolau nu îl pronunță aici ca lumea, îi spun Pap smear.”

„Lasă-l dragă”, se băgă și gazda cu frumosul ei accent moldovenesc, „că Papanicolau era grec nu român”.

Cornel, inginerul cu pompele, sare în apărarea nevestei: „Atunci să-i spună cum or vrea. Dar uite Coandă al nostru. De fiecare dată cînd torn ceaiul mă gîndesc la el. E acum în toate cărțile, îl scriu așa cu literă mică, efectul coandă, cînd torni un lichid forța de aderență dintre moleculele lichidului e mai puternică decît gravitația și șuvoiul urmează suprafața tangentă chiar dacă aceasta este convexă cum ar fi gîtul ceainicului, de exemplu. Un efect paradoxal, nici cînd îl vezi cu ochii tăi nu-ți vine să crezi. Ideile noastre preconcepute urmează și ele un fel de efect coandă cînd întîlnesc o idee nouă. Se strîng toate snop și o imită ca niște maimuțe. Nici nu o resping, nici nu o acceptă complet ci se plimbă superficial și admirativ pe deasupra ei. ”

Nevastă-sa, pe un ton puțin ironic: „Cîte știi tu măi Cornele, ce cultură vastă ai?”

Cornel, timid: „Mi-a plăcut întotdeauna să citesc și să înțeleg lucrurile.”

Domnul Arvinte: "Cornele, dragă, nu te știam așa filozof, explică-ne, te rog, din nou dar mai rar că eu n-am prea înțeles nimic."

Stăteam acolo și ascultam cum sar de la una la alta, cu excepția gazdei, pe ceilalți era prima oară cînd îi întîlneam. Îl întreb și eu pe vecinul meu de masă, un tînăr stîngaci și timid care nu scosese nici un cuvînt de la începutul discuției, cum îl cheamă și cu ce se ocupă. Tînărul tușește stînjenit și îmi spune:

„Emilian Andrei Dobrescu. Trei nume. Toți gansterii au trei nume. Ați observat? Charlotte D`Armont Corday, John Wilkes Booth, Lee Harvey Ostwald. Studiez compoziția la Julliard School. Acum, de exemplu, de două luni de zile lucrez pe sonata Walstein a lui Beethoven. Au un mijloc ciudat de a ne învăța. În toiul unei interpretări ne pun întrebări de genul. „Dar tu știi ce înălțime avea Beethoven? Molto allegro, ai mai întîlnit și altundeva asta? Sonata Walstein e singurara sonată unde folosește molto allegro. De ce nu allegro molto?” Acum ni se spune să ne imaginăm culori în fiecare parte a sonatei. Sonata mea preferată este sonata opus 111. Are doar două părți. Beethoven a mai scris încă trei sonate, printre ultimele, care au doar două părți. Partea a doua a sonatei opus 111 sună extrem de modern. Parcă ar fi scrisă acum. Știți, eu sunt vegetarian.”

Ionel, furnizorul de șuruburi, intervine: „Ce e aia, dom`ne, vegetarian? Un moft. Mănîncă, dom`ne, carne acolo să crești mare că ai nevoie de vitamine.”

Emilian îi răspunde, îmbujorat și bîlbîindu-se puțin: „Da, dar animalele suferă cînd le omorîm.”

„Păi ce, le omori tu? Și apoi de unde știi, dom`ne, că plantele nu suferă și ele? Poate suferă și ele cînd le rupi, te-ai gîndit vreodată la asta?Eee?”

Emilian se ridică de la masă fără să răspundă. Parcă ar fi un clovn cu ochelarii lui negri după care ochii i se agită ca o pereche de pești exotici într-un acvariu și adidașii lui verzi cu talpă groasă. Este incapabil să stea nemișcat, are o mulțime de ticuri iar cînd se deplasează alternează patinajul pe covor cu un fel de țopăială caraghioasă.

După cîteva secunde din camera de alături se aud niște sunete disonante de pian.

„Ia uite-te, dom`ne, acum la el, s-a și supărat.”

„Cine este?” îl întreb intrigat.

Ionel mă informează cu un zîmbet pînă la urechi: „E un băiat mai special, să știți” și învîrtindu-și arătătorul ca pe un tirbușon în dreptul tîmplei, „Așa e el, sălbatic. Emilian este o rudă de-a noastră din România. A făcut școala de muzică din București. Cîntă la pian de la patru ani. Altceva nu știe și nici nu-l interesează. Părinții lui au murit într-un accident stupid. Nevastă-mea s-a ocupat să-i găsească o bursă aici. A găsit o doamnă bogată dispusă să-i plătească studiile. Am fost cu el și la café Mozart. Știți, în Manhattan, e o cafenea micuță lîngă Lincoln Center unde au tot timpul pe cineva care cîntă la pian muzică clasică. Cînd am fost noi, era acolo o fată care cînta și cînd a obosit și a luat o pauză, l-am întrebat pe barman dacă poate să cînte și nepotul nostru ceva. Barmanul ne-a întrebat dacă este profesionist și noi i-am răspuns că da. La început vorbeau care mai de care și pianul nu se auzea aproape deloc, dar treptat Emilian a început să cînte din ce în ce mai repede și pînă la urmă au amuțit cu toții. Un adevărat recital. Cînd a terminat l-au aplaudat vreo cinci minute, cîțiva s-au ridicat și în picioare. Ne-am simțit așa de mîndrii cu el.”

Apoi. „Emilian, mai încet, nu vezi că discutăm aici.”

Sunetul pianului se oprește brusc. Femeia cu cercei albaștrii începe și ea:

„Este imposibil ca un bărbat însurat să nu fi păcătuit măcar o dată cu gîndul pe tot parcursul căsniciei. I-am văzut eu cum le aleargă ochii după fete tinere. Eu lucrez ca secretară și șeful meu se tot hlizește cu ochii lui libidinoși la ele de parcă ar vrea să le mănînce”.

Ionel, un domn robust cu ochelari și un sfîrșit îngrijit de calviție, îi replică ferm: „Sincer să fiu eu nu mi-aș da liniștea din casă după o fustă.”

„Dragă, dar să zicem că eu nu aș afla niciodată, atunci ia zi, ai face-o? Haide, haide...Lasă, să schimbăm subiectul, văd că te înroșești. Părerea mea este că bărbații sunt cu toții niște lași și că ar face-o dacă noi nu am afla niciodată.”

„Dar femeile?”

„Pentru femei este cu totul altceva.”

„Păi de ce să fie cu totul altceva?”

„Pentru că noi suntem mai romantice, pentru noi contează mai puțin actul în sine, apreciem mai mult o companie plăcută, o conversație interesantă.”

„Ei poftim, de unde ai mai scos-o acum și pe asta? Cică voi ați fi mai romantice...Care romantism, dom`ne? Este vorba doar despre partea animalică din om. La unii partea asta animalică e mai dezvoltată, la alții mai puțin. Efectul coandă ca efectul coandă dar ia zi, măi Cornele, despre efectul coardă ai auzit?”

„Nu, ce o fi și aia?”

„Păi ce să fie, discutăm ce discutăm și tot la cordeală ajungem.”

Nevastă-sa, sare indignată: ”Vai, să-ți fie rușine măi Ionele, sunt aici și copii de față.”

„Păi ce ăștia mai sunt copii? Ăștia știu acum mai multe decît noi.”

Fata gazdei, o puștoaică într-o fustiță cadrilată și un tricou roz pe care scrie cu litere negre „No way”, intervine cu voce plîngăreață:

„Mamă, Emilian nu mai iese din baie și nu răspunde.”

„Marceluș i-a vezi ce e cu copilul ăla. Săracul copil, l-au înnebunit discuțiile voastre. El e un artist și voi îi tot dați cu case, bujii și fandoseli.”

După cîteva minute domnul Arvinte revine gîfîind.„Nu știu unde e, ușa de la baie era închisă pe dinăuntru, a trebuit să o deschid cu șurubelnița. Trebuie să fi ieșit pe geam. Unde o fi plecat că afară plouă. E scris ceva cu rujul pe oglindă. Vezi și tu, dragă,  că eu nu știu unde mi-oi fi pus ochelarii.”

Doamna Arvinte își duce mîna la gît: "Cheamă salvarea, ba nu, poliția, copilul ăsta o fi făcut vreo prostie. Repede, repede, dă încoace telefonul!”

Pretextînd că a doua zi lucrez și trebuie să mă trezesc devreme mi-am luat pardesiul și am ieșit. Afară mai picura puțin. Sprijinit de arțarul din fața casei Emilian fuma o țigară, cu capul pe spate și ochii închiși. Nu mi-a dat nici o atenție cînd am trecut pe lîngă el. Primul meu Thanksgiving în America.


respiro©2000 All rights reserved