Fiecare cu treaba lui

 

                                                     

Pornesc să scriu acest editorial sub dominanta a două epifanii reci, ca adaptarea la realitate, după trezirea din vis. Una s-a petrecut ca urmare a participării într-un juriu care a deliberat – poate – cel mai important premiu de dramaturgie din România, Piesa Anului. A doua – gândind la o solicitare din partea revistei Vatra de a contribui la o anchetă asupra felului în care se dau premiile literare, la noi.

 

Piesa Anului 2002 este un text scenic. Iar literaritatea textului este dinainte garantată de prestigiul autorului, romancierul și dramaturgul Petre Barbu, în a cărui panoplie mai figurează și alte premii literare și teatrale. Toate prestigioase. Dar nici unul dintre ele nu i-a adus lui Petre Barbu notorietatea pe care, într-o altă cultură, ar fi avut-o un scriitor de calibrul lui. Nu mă îndoiesc că, la fel ca și în cazul despre care pot eu însămi depune mărturie, premiile se dau "pe bune". Există un tip de gust pe care juriul și-l dispută pentru a și-l asuma, în final. Lucrul în sine nu prea merită discutat, excepțiile de genul "premii aranjate" fiind, aș spune, prea meschine pentru a fi luate în discuție aici.

 

Și pe urmă? După ce încasezi suma, minus impozitele, îți mai plătești din datorii și dai de băut prietenilor și neprietenilor, te îmbeți singur cu imaginea unui viitor în care teatrele îți vor oferi contracte. Te vezi negociind cu regizorii subiectele care te bîntuie, adulat de actorii care abia așteaptă să le scrii un rol nou, asaltat de traducători, luptîndu-te cu criticii în ascuțimea cuvîntului, ca-ntre scriitori...montat, dacă nu pe Broadway, măcar pe Magheru. Că doar ai luat cel mai important premiu românesc pentru scriitorii de teatru!

 

Și piesa, ah, PIESA! Piesa care a cîștigat! Cîți nu se vor bate pe ea! Cum va finanța Ministerul Culturii sau chiar Uniterul un text important al unui autor român important! Cum va face dramaturgul nazuri – va negocia montarea, va trage aer adînc pe nas, gură, urechi, pînă se va umfla de tot și va spune multora, plin de mulțumirea interioară a valorii confirmate – "regret, PIESA e deja promisă, dar poate vă scriu altceva..." și cum va avea el viața organizată pentru următorii cinci ani, cel puțin...! Asta da profesie!

 

La fel se întîmplă și în literatură, nu-i așa? O piață avidă de nou, care obosește scriitorul și-i comercializează imaginea, îl îngroapă în interviuri, conferințe, îl suge de energie, îl folosește, îl transformă într-o modă, îl sufocă în solicitări de autografe...Îl umplu de contracte editurile, la ușa lui bat agenți importanți, el începe să scrie așa cum albina secretă mierea– iar pe mierea lui se bat marii urși ai pieței libere românești! Nu mai e el scriitorul de duminică, cel care, pe sub pupitrul bancar sau la computerul pe care mimează niscaiva rapoarte financiare, își corectează atent primele douăzeci de pagini din romanul secolului...nu, gata, el e meseriaș – și lumea are nevoie de el. P-i-a-ț-a are nevoie de el!

 

Dacă J.K. Rowling ar fi produs în România cărțile cu Harry Potter, ea ar fi corectat și azi teze la clasa a VII-a C. Dacă Salman Rushdie ar fi emigrat în România, ar fi măturat și azi treptele Bisericii Ortodoxe din Roșiorii-de-Vede. Dacă Eve Ensler ar fi scris la noi, ar fi fost directoare de cămin cultural. Dacă Gabriel Garcia Marquez ar fi fost român, i s-ar fi publicat cărțile pe propria cheltuială și într-un tiraj confidențial, iar el și-ar fi tocit coatele scriind formulare de impozit, la primărie.

 

Dar lucrurile stau cam așa: Petre Barbu e român, Peter Zadek e neamț, Avignonul e în Franța, Nilul e în Africa și Garbage e la MTV. Iar noi facem reviste virtuale. Fiecare cu treaba lui. Asta e.

 

 

Alina Nelega 

 

 

 


 

 

respiro©2000 All rights reserved.